Животът в България

• 96 510
  • 1 261
  •   1
Отговори
# 75
Аз не бих си позволила да правя кардинални изводи за нечии чужди избори и животи.
Ако семейство е решило да води емигрантски живот, в повечето случаи в това са замесени и децата като фактор да се явят второ поколение в чуждата страна. Или поне това е моята основна причина да напусна България. Животът ми не би бил нито по-добър, нито по-лош. Явно аз съм душа-материалист, защото за мен има ли пари, може и Северния полюс да нарека свой дом.
Именно .И аз съм така . bowuu
Трудности има навсякъде ,но поне да си струва упраженението.

Накъде заминавате вие ,Кас ?  Hug

# 76
Неслучайно написах, че едното семейство можеше да осигури най-доброто образование на детето си в БГ. В Канада, Франция, Англия, Австралия със заплатата на разносвач на пици детето ти от кварталното училище по-далеч едва ли ще стигне....А обикновено в чужбина от там се почва. Изключения, разбира се, много.
Имам такива примери пред себе си. Определено спечелиха разни неща като заминаха, но сатутът им в обществото отиде на кино. А децата им учат в училища без нито една бяла физиономия.
Въобще не ги и обвинявам хората, разбира се. Аз напоследък често се замислям по темата.

# 77
Статус в общеатвото, Вие сериозно ли?

# 78
Какво мислите за живота в България? Какво бихте променили в него ако имахте възможност?
Не ми харесва. Хората са груби и озлобени. Строителството е безразборно. Шофирането в София е изпитание на нервите. Градския транспорт е нередовен, автобуси и мотриси- стари, често пред разпадане. Разхождат се бездомни кучета на глутници...
Бих променила социалната политика, здравеопазването, съдебната система, образованието....
Много може да се пише, но не виждам смисъл. Няма светлина в тунела.

Хващам се за поста, не за да оспорвам. Просто показателно за такава малка територия как се разминават кардинално вижданията.
Груби и озлобени хора около мен скоро не съм засичала. Не само познатия ми кръг, говоря общо-да отида на пазара и някой да ме нагруби-не, не ми се е случвало от поне 5-6 години. Строителството замря, не е онзи бум и човек може да подбира. Ние се нанесохме на място хем в града, почти централно, хем с парк, хем с транспорт, хем не си гледаме в прозорците-пред нас е само зелено. Придвижвам се основно с кола, но два пъти седмично поне и с автобус-в колкото пише, че ще дойде (ползвам и сайт за справка на разписанието, за да не чакам), в толкова идва+-3-4 минути. На метрото съм се качвала-чисто (Съвет на Европа), поне когато го ползвах беше чисто, мотрисите не ми е направило впечатление да са стари. Наскоро обновиха автобусите по линията, която ползваме-цяло лято с климатик. Трамваите също са обновени мотриси.
За кучетата-ДА. Категорично това е слабо място. Моля се да се справим с това. Но много се чисти напоследък-мете се сутрин-обед-вечер, и се коси усилено, няма ги онези занемарени буреняци, има окосена трева и цветя. Да, даааа, знам, не навсякъде, знам. Разказвам аз само какво виждам по трасето около нас-работата ми-училище и т.н.
От здравеопазването не мога да се оплача-от каквото съм имала нужда-получила съм го без допълнителни усилия и средства-взимам направление, посещавам специалист. Всяка година си минавам профилактиките. До съдебна система не съм опряла.
Та-истините са различни. Като монетата.

# 79
Да, различни сме. Някои се примиряват с по-малко.

# 80
Не само, че е от бьзикилийкс, ами не е и вярно. Въобще обобщенията по отношение на цели нации са глупави. Както българи, така и англичани има всякакви, и много умни и възпитани, и големи дебили и простаци.

Естествено, че е така и не го отричам.
Също не отричам и написаното в статията. Проблемите тук не бива да се неглижират.
За чий ви е да живеете с розови очила?!

За протокола: не съм и не мисля да напускам страната си. Не мисля, че другаде ми е мястото.
Това не значи, че не искам да почистя държавата.
Както и да променя едно друго.
И трябва да се започне от едно конкретно място - съдебната истема.

# 81
С много от това, което сте написали съм съгласна. Проблемът е , че за масата това тук не е живот, а съществуване. Половината мизерстват, другата половина се самозалъгват колко са велики и как ще просперират, а истината е, че много малка част успяват и то главно с връзки. Затова всичко ни е на това дередже. Всеки ден, абсолютно всеки, се сблъсквам с родните ни абсурди. Някои са поправими след няколко седмици "ходене по мъките" , други загубена кауза. По тази тема до утре мога да ви пиша, но няма смисъл. Животът в София е коренно различен от този , в който и да е друг град. Като цяло-жалка картинка. Не съм съгласна обаче, че животът е такъв какъвто си го направиш. Просто при нас това  "да си го направиш" за съжаление не зависи само от теб. Peace
Абсолютно!
Всичко останало са балалайки...

# 82
Да, различни сме. Някои се примиряват с по-малко.

Да, някои се задоволяват с по-малко, но аз идвам от чужбина, където имах не повече, а същото, а на едно от местата имах и по-малко. Пример само(там, където бях, нямах възможност когато детето вдигна температура-висока-да отида на лекар, а се записвах да чакам ред...след 3 дена, когато я гърч го е споходило това дете вече, я е свалило температурата и с бабини илачи, инак всичко беше спретнато, чисто и вземахме заплати. В нашия конкретен случай точно до гърч стигнахме, и никой не разбра, защото до лекар не се добрахме, така да се каже)
Както и с по-горе дадения пример-имащите всичко тук, за отишли в Канада за доста по-малко. Ако ще мерим материалното и не само. Ако целта е просто преместване от едно място на друго-да, тези неща не се гледат.

# 83
  • Ямбол
Балалайки са тези, които живеят извън България и познават живота тук не от първо лице.

# 84
Ама и отстрани е едно, а тези, дето са в Канада не знаем как се чувстват. Нали знаете, че парите не винаги са извор на щастие, хората са различни.
Всеки си мери с неговия аршин.

# 85
Разбира се. Аз затова ще се потретя-кой както си го направи. А си го прави според разбирания и чувстване на нещата-лични.
Лиляна, аз живях дълги години навън, в едни от спрягане за най-уредени страни. Откровено заявявам, че да, има доста над какво да се работи тук още, но не е така черно. И откровено заявявам, че балалайките навън са доста-несправящи се тук, отишли там за същото реално-сгъчкани по квартири с още 3 семейства (Англия), неработещи жени с изнемогващи мъже по строежите (Германия), и да-далеч не всички са лекари и инженери-повечето са на нископлатени работи (за там). С чалгата си, с анцузите и джапанките си, със семките си. Каквито тук-такива и там, леееко по-обрани. Крайно некачествен материал също доста се е поизнесъл от страната.

# 86
Разбира се. Аз затова ще се потретя-кой както си го направи.

А който не може, държавата му е виновна. 

# 87
Който не може е свободен да си търси място, където да може. Едни се задоволяват с проста смяна на града (по света), но реално нищо не променят.

# 88
Също толкова тесногръдо е да съдиш за лошата чужбина по собствения си провален опит някъде си.
Всеки ден се сблъсквам с хора, които плюят неистово по чужденците, в чиято държава живеят и работят. И в тази държава те ползват не малко привилегии, облаги, наравно с тези, които плоюят, за едно или друго. И нищо не им е достатъчно на такива, защото в главите им е само каква далаверка да врътнат, кого да прецакат.
Не знам колко глупав трябва да си, за да очакваш, че необразован, незнаещ езици, със сериозна липса на приоритети и интелект, с кратка биография и опит, включващ неясни длъжности, ще успееш и след година ще караш Maybach от custom сериите. Разбира се, че мястото ти е при чиниите и четката за под.

# 89
Статус в общеатвото, Вие сериозно ли?
Абсолютно сериозно, що се учудваш? Човек живее в общност и му е важно как се ситуира в тази общност.

Общи условия

Активация на акаунт