Връщане от чужбина към България?

• 4 743
  • 164
  •   2
Отговори
Здравейте, група! Пред дилема съм:

От 15 години живея в чужбина, на място, което меко казано ненавиждам (и като култура, климатът е отвратителен, хората са вечно намусени). Останах тук, защото тук завърших университет, намерих си добра работа и нямах цели за бъдещето. Очаквах, че такива цели ще се изкристализират с времето, обаче това така и не се случи. В момента си мразя живота - монотонното ежедневие ме е превърнало в робот, който кара на автопилот на принципа "ден да мине, друг да дойде", без цел или посока. Безсмислено ми е, нямам към какво да се стремя. Никога не съм в настроение да прекарвам време с хора - предпочитам да прекарвам време сама, занимавайки се с хобитата си. Осъзнавам, че съм тук единствено заради заплатата.

Обмислям връщане в България, където при всяко прибиране се чувствам доста по-добре (но предполагам това е, защото съм там по 1-2 седмици на всяко прибиране, не стоя с месеци, за да ме удари културният шок). Единственият проблем, който виждам е, че в България не бих получавала и 1/3 от това, което взимам тук, а и цените на хранителните продукти са по-високи от тези тук.

Бих се радвала да чуя съветите ви, защото се опитвам да разбера в мен ли е проблемът (при който случай и на Марс да ида, пак ще мрънкам, че не ми харесва и че ми е безсмислен животът) или наистина мястото, на което съм, ме е смачкало и накарало да се чувствам по този начин.

Благодаря и хубав уикенд!

# 1
  • София
Ами много зависи с какви условия разполагаш в България - местожителство като град, къде точно ще живееш, с кого, какво ще работиш, колко ще взимаш....

# 2
Здравейте, група! Пред дилема съм:

От 15 години живея в чужбина, на място, което меко казано ненавиждам (и като култура, климатът е отвратителен, хората са вечно намусени). Останах тук, защото тук завърших университет, намерих си добра работа и нямах цели за бъдещето. Очаквах, че такива цели ще се изкристализират с времето, обаче това така и не се случи. В момента си мразя живота - монотонното ежедневие ме е превърнало в робот, който кара на автопилот на принципа "ден да мине, друг да дойде", без цел или посока. Безсмислено ми е, нямам към какво да се стремя. Никога не съм в настроение да прекарвам време с хора - предпочитам да прекарвам време сама, занимавайки се с хобитата си. Осъзнавам, че съм тук единствено заради заплатата.

Обмислям връщане в България, където при всяко прибиране се чувствам доста по-добре

Бих се радвала да чуя съветите ви, защото се опитвам да разбера в мен ли е проблемът (при който случай и на Марс да ида, пак ще мрънкам, че не ми харесва и че ми е безсмислен животът) или наистина мястото, на което съм, ме е смачкало и накарало да се чувствам по този начин.

Благодаря и хубав уикенд!

А кое е мястото, където се намираш, ако можеш да споделиш? 🙂
Да поразсъждаваме дали е от мястото..

# 3
# 4

Разбирам те.
Както казваше един мой колега в Германия, хората се делят по-скоро на северняци и южняци, отколкото по др критерии.

Това, с което ако си южняк си закърмен, на север ти липсва. От тази гледна точка, в Бг ще ти е по-добре. Но пък и в Бг хората са се променили, доста.

Защо не опиташ да поседиш повече от 2 седмици, месец да кажем, в града, в който мислиш да се върнеш. Един месец е доста сериозен стрес-тест. И ще видиш как се чувстваш, преди да вземеш окончателно решение.

# 5
Ами като ненавиждаш това място, намери си такова, което да ти харесва. Хем ненавиждаш Германия, хем не искаш да се откажеш от добрата си заплата и от уредената социална държава. Няма пълно щастие.

# 6
Би могла в самата Германия да се преместиш по-на юг, така че хем добра заплата, хем поне климатът да е по-човешки. И ако не стане по-приемливо, тогава да сменяш държавата.
Не мога да повярвам, че в този град, в който работиш, чак пък толкова да няма забавни хора, с които да си прекарваш добре. Само че явно се въртиш в някаква среда, която не ти допада. Ами разчупи си малко стереотипа и можеш и да намериш хора като за теб.

# 7
Върни се, щом искаш. Но дали ще успееш да избягаш от себе си? Съмнявам се.
Пак ще си седиш сама вкъщи и ще се занимаваш с хобитата си. Пак ще ти е безсмислен животът и без цел. Смяната на мястото едва ли ще промени нещо, ако не се промениш самата ти.

# 8
Сигурна ли си, че заплатата ще се намали толкова много? Предполагам не можеш да работиш дистанционно?
Ако можеш да си позволиш, може да си вземеш по-дълъг отпуск, най-малкото ще ти помогне да разбереш дали не е прегаряне от работата.

# 9
  • Melmak
В България има добри фирми, знаеш език, имаш образование, работа ще намериш. Животът е скъп, но не сме опрели до просешка тояга, за работещите хора не е невъзможно да се справят.

Въпросът е защо си толкова недоволна. Според мен нещо във възгледите ти куца и негативизма ще си го донесеш и тук.

И не бъркай туризма с емиграцията.

# 10
Има доста подобни теми във форума. Последната май беше Прибиране или не.
Както описвате сте на около 35 години.

Имате ли партньор, идеи за семейство?  Може би там е част от неудовлетворението.  Не е нужно тук да отговаряте. Как се отнасят родителите? Здрави ли са?
Имате ли жилище в България, там където смятате да живeeте.
Като живeeща в Канада  мога да кажа, че климатът  в България също си има своите особености, особено с тези летни горещини, замърсен въздух с фини прахови частици, безводие/режим на водата на определени места.

# 11
Преди да предприемеш драстични промени, замисли се защо 15 години не си си позволила да си щастлива. Да смениш града или района, или поне работното място и колектива, или да помислиш за друга западна държава, или да си намериш приятели от твоята кръвна група. В университета е толкова лесно да завържеш приятелства за цял живот. Покрай хобита също.

И немците са хора и познавам много готини, и то при положение, че в Германия съм живяла общо два месеца и пак открих големи симпатяги, а даже не говоря немски. Извън Германия също познавам готини немци, както и хора от други северни държави, известни с уж студения си манталитет — скандинавци, руснаци, холандци, англичани. Отделно в Германия е пълно с мигранти от южни страни, вкл. българи, ако са ти по на сърце.

Имам близка, която вече смени четири-пет държави и двойно повече градове и е все недоволна, все ѝ се привижда по-зелената трева на отсрещния бряг. А има обективно прекрасен и доста привилегирован живот, и много приятели, и хубаво семейство, първокласно образование. Въпрос на нагласа.

Също имай предвид, че при завръщане след толкова години може да изпиташ обратен културен шок, дори по-сериозен от този при заминаване. Климатът е уж по-мек, но малко неща са по-депресиращи от кална и безснежна шестмесечна зима сред сивите панелки. Немците може да са по-студени, но пък ние сме по-груби и т.н. Няма перфектни места.

Последна редакция: сб, 30 ное 2024, 18:21 от Clare

# 12
Според мен, не е от мястото. Разбирам от написаното, че сте някъде около 38-годишна или греша? Тук, с тази ви същност, ще е абсолютно същия живот на робот, на който обаче ще му се налага да живее с три пъти по-малко средства. Липсва ви семейната топлина, нямате свое семейство, нали?

# 13
В България винаги можеш да се върнеш. А след толкова години в Германия тук ще ти се наложи да започваш от А и Б.
Аз бих пробвала в друга държава, ако образованието ти позволява да вадиш същите пари, каквито и в момента. Ако не друго, поне ще натрупаш още опит и ще разбереш дали е от държавата, или е поради някаква друга причина.

# 14
Според мен ти липсва партньор/семейство. Иначе германия не е толкова лошо място, климатът е като у нас. Първо помислих, че говориш за Англия, там е трудно да се адаптира човек. И като се върнеш те чака културен шок, по-ниски доходи и пак са мота, защото според мен си го носиш със себе си. По-добре си стой там и си запиши час при психолог за да ти помогне да се пребориш със себе си.

Общи условия

Активация на акаунт