Животът в България

• 96 466
  • 1 261
  •   1
Отговори
# 105
На мен лично ми стана тъжно от темата. С цялото си сърце пожелавам на Радостина емпатията и осъзнаването на дълга на по  успешните към тези с по малко да дойдат с годините, а не с някоя житейска несгода.

# 106
Ами то (успешните) съвсем успешно си плащаме дълга към по-неуспешните. Успешните не са пощадени от несгоди. И най-големия и успял бизнесмен е минал през няколко фалита преди успеха си.

# 107
Рокси, не те разбрах, честно. Simple Smile
Не знам какво ми пожелаваш.
Едната ме разпитва какво работя, другата ми отправя пожелания. Не правете темата лична. Wink

Последна редакция: ср, 09 сеп 2015, 10:22 от Радостина Даскалова

# 108
Изобщо не съм съгласен с това, че В1 било нищо и че се искали С1/С2. Вие имате ли представа какво значи С2, като пишете тези неща, вие дори и на български няма да покриете С2, а пък С1 не достигат дори и повечето хора, завършили езикови гимназии. Изобщо не е необходимо такова ниво в повечето високоплатени работи, където езикът се използва за комуникация и е достатъчно работно ниво. То накарай мързеливия на работа, че той на акъл да те научи, как това не ставало, онова не можело, пък другото нямало смисъл, пък четвъртото било много зор.

Радостина е права. Ако въпросното момиче е искало да се развива, има хиляди варианти, да работи, да учи още, да се квалифицира допълнително, да си вдигне и нивото на езиците ако щете. Ами да ми седиш продавачка и да мрънкаш как всичко било гадно, еми кой ти е виновен.

Аз го написах и ще се аргументирам. Знам много добре какво е С2, да, покривам го на български, преподавам БЕЛ Joy А за изискване за С2, ще ти кажа: преди 1 година синът ми започна работа в аусорсинг фирма, работи за чужбина - САЩ. Искат С2, обяснението- как ще убедиш клиентите ни да закупят нашият софтуер, ако усещат, че си чужденец по начина ти на изразяване? Няма и да купят нещо, ако ги убеждава човек, който е по-неграмотен от тях. Затова нивото трябва да е С2. После взеха човек с немски, за клона им в Германия, същите изисквания.
Радостина не е права. А ти пишеш за хора, които вече са напреднали в кариерната стълбица. Преди да стигнеш до високо платената позиция, където ще ползваш езика за комуникация, трябва да започнеш. започва се от обикновени позиции, обслужващи. Аусторсинг фирми обикновено. Онова момиче няма кой да го повика изобщо на интервю с В1. И това я лишава от възможността да започне да трупа някакъв начален опит, за да стигне после по-нагоре. От магазина за дрехи втора употреба примерно как се отива в добра фирма?

# 109
С учене? Или поне с желание за учене и търсене на друга работа.
Тя не иска. Изкарала е нещо си някога си и е до там.
Същата работа ще е, ако излезе и навън. От продавачка, може да е сервитьорка (нищо против професиите).
Моят пример бе с жена, която тук учи нещо си някога си, без да работи после, без вдигане нивото на език. Тук не правеше нищо, за да не е продавачка). Там и за продавачка не я взимат и пак нищо не прави. Нейният живот в България беше на пейката с децата. И мрънкане колко е зле. Там животът и е аналогичен.

# 110
Май се правите на стабилно паднали от Марс. Ако онова момиче иска да го повикат някъде, ще намери начин. Ще учи, ще си намери друга работа, която да дава възможност да учи и ще се опитва. С мързел и седене не става, това исках да кажа. Не може да не правиш нищо, за да не се развиваш и накрая други да са ти виновни.
Обаче това нали е БгМама, всеки си говори, каквото на него му дойде акъла.
Спирам да отговарям, щото дали продаваш домати, преподаваш език или сервираш е все тая, когато умишлено се правиш на неразбрал какво се пише.

# 111

тъй, никой не отрича че желанието за учене и търсенето на друга работа са необходимо условие ( но не и гаранция) ако иска да се развива и напредне. Но в случая дискусията тръгна от чуденето защо не отива да работи в Сл.бряг, което за мен лично е даже по зле и от магазин в Пловдив. Първо защото се съмнявам, че с описаното ниво на езици ще изкарва по 2500 на месец, и второ, защото съм около 99% сигурна, че като продавачка в Пловдив ще й остава повече време да работи върху себе си отколкото като сервитьорка в Сл.Бряг.

# 112
  • Linz
Какво мислите за живота в България? Какво бихте променили в него ако имахте възможност?
Не ми харесва. Хората са груби и озлобени. Строителството е безразборно. Шофирането в София е изпитание на нервите. Градския транспорт е нередовен, автобуси и мотриси- стари, често пред разпадане. Разхождат се бездомни кучета на глутници...
Бих променила социалната политика, здравеопазването, съдебната система, образованието....
Много може да се пише, но не виждам смисъл. Няма светлина в тунела.

Хващам се за поста, не за да оспорвам. Просто показателно за такава малка територия как се разминават кардинално вижданията.
Груби и озлобени хора около мен скоро не съм засичала. Не само познатия ми кръг, говоря общо-да отида на пазара и някой да ме нагруби-не, не ми се е случвало от поне 5-6 години. Строителството замря, не е онзи бум и човек може да подбира. Ние се нанесохме на място хем в града, почти централно, хем с парк, хем с транспорт, хем не си гледаме в прозорците-пред нас е само зелено. Придвижвам се основно с кола, но два пъти седмично поне и с автобус-в колкото пише, че ще дойде (ползвам и сайт за справка на разписанието, за да не чакам), в толкова идва+-3-4 минути. На метрото съм се качвала-чисто (Съвет на Европа), поне когато го ползвах беше чисто, мотрисите не ми е направило впечатление да са стари. Наскоро обновиха автобусите по линията, която ползваме-цяло лято с климатик. Трамваите също са обновени мотриси.
За кучетата-ДА. Категорично това е слабо място. Моля се да се справим с това. Но много се чисти напоследък-мете се сутрин-обед-вечер, и се коси усилено, няма ги онези занемарени буреняци, има окосена трева и цветя. Да, даааа, знам, не навсякъде, знам. Разказвам аз само какво виждам по трасето около нас-работата ми-училище и т.н.
От здравеопазването не мога да се оплача-от каквото съм имала нужда-получила съм го без допълнителни усилия и средства-взимам направление, посещавам специалист. Всяка година си минавам профилактиките. До съдебна система не съм опряла.
Та-истините са различни. Като монетата.
Радвам се за теб (без ирония).
Аз живеех в южната периферия на София до преди 2 год. Трагедия отвсякъде, защо се води елитен квартал незнам. Лятото си бях в София за месец- ами не е по-добре, напротив.
Няма да правя паралел какво е било там и какво е тук. Просто ми е мъчно за хората по улиците (които аз срещам). И трябваше да дойда тук за да видя какво е работеща институция.
А нужно ли е да си имала директен сблъсък със съдебната система (не ти го пожелавам) за да видиш колко е прогнила? Нима има българин, който още не знае как работи прокуратурата? По пътищата поне не виждаш ли какво става?
Най ми е болно за пенсионерите. Ако нямат деца и внуци по чужбина да помагат, или други източници на доходи, са обречени на глад и мизерия. Да, майка ми плаче по телефона, но съм спокойна, че има за храна, лекарства и топло. Окрадоха ги, окрадоха всички нас тия, които се заклеха да работят за благото на народа. Това са милиони ограбени животи. Дано има възмездие там горе, тук е видно, че няма справедливост.

# 113
Май се правите на стабилно паднали от Марс. Ако онова момиче иска да го повикат някъде, ще намери начин. Ще учи, ще си намери друга работа, която да дава възможност да учи и ще се опитва. С мързел и седене не става, това исках да кажа. Не може да не правиш нищо, за да не се развиваш и накрая други да са ти виновни.

Всъщност-може. И го правят хиляди. Това е техния начин, това са техните възможности.

# 114
  • Вестерос
За да спре да смърди рибата, трябва да се почне откъм главата. Конституция, изборен закон, НС и т.н. надолу да се прекрои цялата държава.
Вярвате ли, че може да стане? Аз не. Ни воля, ни сили, ни патриоти насреща.

Законите в България са в голямата си част почти идентични с тези в други страни. Българският законодател, нали го виждаме от 25 години, не е чак толкова умен за да сътвори сам цял Наказателен кодекс. Затова тези изплагиатствани закони сами по себе си не са толкова зле. Проблемът е, че няма санкции когато не се спазват. Няма контрол, има корупция и шуро-баджанащина, услуга за услуга... Тези неща спъват действието на санкциите. Защо мислите, че в чужбина е добре и обществото е подредено? Защото има контрол и репресии. Няма лабаво.

Това не е вярно
.
Всички закони в света са преписани от римското право. То е основното. Няма как сам да си измислиш нещо. Затова нашите закони са взаимствани след Освобождението от френските главно. Никакви 25 години няма! Законът за наследството не е променян откакто е издаден последно (около 60-те), да има добавки, но като цяло си е същият. Законите ни са си същите, просто периодично се добавя или маха нещо в зависимост от действителността. Пример- 2002 вкарването на пробацията като наказание.

Проблемът не е в законите. Те са си много добре написани. проблемът е в некачествените кадри по ключовите места. Защото едни провинциални прокурори са много по-добри от тези в Окръжните съдилища, но нямат връзки, за да си спечелят конкурса и да станат Окръжни. Защото старите кучета в системата са като октоподи. Разследващите полицаи (бившите дознатели) се спускат от горе, защото чичо, леля, не знам си кой си са в системата на ключови места. И после творят ли творят недомислици. Това е проблемът. Конкурсите за младши магистрати на 90% се печелят по другия начин, а не със знания.

# 115
Какво мислите за живота в България? Какво бихте променили в него ако имахте възможност?
Не ми харесва. Хората са груби и озлобени. Строителството е безразборно. Шофирането в София е изпитание на нервите. Градския транспорт е нередовен, автобуси и мотриси- стари, често пред разпадане. Разхождат се бездомни кучета на глутници...
Бих променила социалната политика, здравеопазването, съдебната система, образованието....
Много може да се пише, но не виждам смисъл. Няма светлина в тунела.

Хващам се за поста, не за да оспорвам.
Та-истините са различни. Като монетата.
Радвам се за теб (без ирония).
поне не виждаш ли какво става?
Най ми е болно за пенсионерите. Ако нямат деца и внуци по чужбина да помагат, или други източници на доходи, са обречени на глад и мизерия. Да, майка ми плаче по телефона, но съм спокойна, че има за храна, лекарства и топло. Окрадоха ги, окрадоха всички нас тия, които се заклеха да работят за благото на народа. Това са милиони ограбени животи. Дано има възмездие там горе, тук е видно, че няма справедливост.

И аз без ирония-радвам се, че вие сте добре навън.
Но виждам, както писах, съвсем различни неща от описаните от теб просто. Пенсионерките от нашия вход все с пълни торби се прибират, без деца в чужбина.
В крайна сметка-всеки намира място под слънцето. Peace Hug

# 116
Същата работа ще е, ако излезе и навън. От продавачка, може да е сервитьорка (нищо против професиите).
Моят пример бе с жена, която тук учи нещо си някога си, без да работи после, без вдигане нивото на език. Тук не правеше нищо, за да не е продавачка). Там и за продавачка не я взимат и пак нищо не прави. Нейният живот в България беше на пейката с децата. И мрънкане колко е зле. Там животът и е аналогичен.

Грешката й е, че е пропуснала времето, когато е трябвало да заляга над езиците. Може би вече няма средства за това, а и доколкото разбирам, става въпрос за Пловдив. Изринахме се докато намерим добър частен учител за подготовка за С1 по немски. Цената - 35 лв/ урок. Crazy В София може би е по-лесно, но едва ли по-евтино.... Rolling Eyes

# 117
И Слънчев Бряг го дадох като прост пример, но ще те оставя със съмненията, защото не ми се обяснява на дълго и на широко за живота и бачкането по курортите. Далеч съм от мисълта, че това е престижната работа, дадох го като вариант, в който можеш да натрупаш дори и 5 месеца стаж като управител в хотел. После, както във всяка работа, продължаваш да се учиш.
Това в магазина за дрехи не става.
Всъщност става, да. Всичко е въпрос на приоритети. На някои хора им е приоритет да учат и да се развиват, други им стига това, което имат.
Като типичен кокошарник се хванахте за нивата и задълбавате в друга посока.

# 118

Грешката й е, че е пропуснала времето, когато е трябвало да заляга над езиците. Може би вече няма средства за това, а и доколкото разбирам, става въпрос за Пловдив. Изринахме се докато намерим добър частен учител за подготовка за С1 по немски. Цената - 35 лв/ урок. Crazy В София може би е по-лесно, но едва ли по-евтино.... Rolling Eyes

Грешки допуска всеки, или пък стечение на обстоятелствата е против него. Не е в това въпроса. Да забравим езика. Да погледне към малко зор като управител на Сл. бряг (пак образно казано), да натрупа друг вид опит, от там на какво ще скочи-също е според зависи. Движение да има. Не всеки е способен на такова движение, това е ясно. Дали не иска или не може-не коментирам. Продавачка тук (образно казано), която си мрънка, ще е продавачка (евентуално) и навън, и няма да си "оправи" живота. То не е само до език. Имам позната, с над 10 години в САЩ, като сервитьорка - с перфектен език и нулево образование. Без крака и ръце от носене и дълги смени. Тук е продавачка на смени и е в пъти по-доволна.

# 119
В тема за живота в България се коментират надълго и нашироко нивата на владеене на чужди езици.
Това май изчерпа темата.

Общи условия

Активация на акаунт