Животът в България

• 96 473
  • 1 261
  •   1
Отговори
# 60
Грубо, не знам дали е писано от англичанин в дствителност, но пък много вярно:
Скрит текст:
Простотията
Огромна популярност сред англичаните придоби очерк на техния сънародник Едуард Стърнс, касаещ България. Под заглавието “Няма по-прост народ от българския” той публикува своите впечатления, опит и разочарование от грешката да си купи имот в нашата държава:
”Напоследък сред нас, британците, стана мода да си купуваме имоти в България. От една страна наистина красивата природа, за каквато ние тук можем само да мечтаем, и от друга – ниските цени на селските къщи, както и примамливите оферти на имоти в затворени комплекси, накланяха везните в полза на решението за една такава на пръв поглед изгодна сделка. Но приятели, не правете тази грешка, която аз направих, не си купувайте имот в България, не стъпвайте там, не правете бизнес и избягвайте каквито и да е контакти с българи. Защото от другата страна на везната натежава неумолимо простотията на българския народ. Простотия убийствена, отчайваща, неизмерима, ужасяваща, всеобхватна, опасна , неумолима, потресаваща . . .!
Българите, аз смея да твърдя, са най-простият народ на Земята. Няма по-прост народ от българския и тука аз бих искал да направя едно разяснение. Под прост народ аз нямам предвид народ неграмотен, неук и необразован. Не! Те са грамотни, но са тъпанари. Те са образовани, но са кухи. Те са интелигентни, но са прости.
Защото неук е народ, който не е имал възможност да се ползва от съвременното образование, от достъпа до информация и от възможността да обменя идеи с народите от целия свят. Но тези народи аз не бих нарекъл прости, защото те живеят в някакво, макар и примитивно, общество, поддържат се и търсят път да се развият. А българите – напротив – те имат огромни възможности, образовани са и осведомени, природата им е прекрасна, географското положение – стратегическо, но всичко това те пропиляват, продават, затриват, унищожават, защото са прости.
Те даже не са народ, а сбирщина от прости хора, защото народността не е просто принадлежност към дадена географска територия, а съвкупност от общи цели, идеи и ценности, съвкупност от общи действия, целящи развитие на цялото общество, общи действия за реализиране на идеите и опазване на ценностите. Но това при българите не съществува. Аз използвам думата народ в техния случай, воден единствено от някакво благоприличие, но ако трябва да съм откровен, бих ги нарекъл сбирщина от идиоти, идиоти в гръцкия смисъл на думата.
Аз дори се съмнявам, че българският народ днес съществува. За мен българите са изчезнали и на тяхно място е останала някаква тълпа. Но не, това е неточно, защото тълпата има някаква обща цел, а те нямат такава; не, те дори не са тълпа. Не, те са случайно попаднали на едно място различни хора, с различни цели, впримчени в географското положение, което по една случайност населяват, и обременени с историята на хората населявали някога това място, за чиито наследници по-незнайно каква логика се смятат.
Какви българи са те? Как тази сбирщина си позволява да петни името на този древен и велик народ?
Нима е възможно това, което те творят днес като история, да бъде вписано в историческата сметка на народ като българския?
Долу лапите, простаци, от името българи!. Вие не сте и не би могло да бъдете българи. Защото за да се наричаш българин не е достатъчно само да се облягаш на гени, а да имаш дух, воля, сила. Не само да каканижеш имена на исторически личности и герои, а да подражаваш на постъпките им, да следваш идеите им, да осъществяваш мечтите им за България.
Но как така, – ще попитате вие – Нима няма нещо, което да обединява тези хора, населяващи тази територия, наречена България?
Има разбира се, те имат общи черти, но те не ги правят общност, не ги правят народ – те са продажници, завистници и крадци. Те не се стремят да подобрят своето житие – за тях е достатъчно да се радват на нещастието на другите около тях, а ако случайно не виждат по-нещастен от себе си, то това ги прави нещастни. Те не се радват на постиженията на другите, а търсят начин да ги развалят, окалят и съсипят.

Ако някой реши да направи нещо за обща полза, те го смятат за глупак, присмиват му се и му се подиграват. Парите за тях са водеща сила, за пари са готови да направят всичко; тук понятията чест, законност, морал са просто празни думи.
Но защо – ще попитате вие – казваш, че са прости? Защото те имат всичко, което е необходимо на един човек, за да осъзнае къде греши. Цялата необходима информация относно собственото си положение като нация, относно причините да са в това незавидно положение, относно мерките, които трябва и могат да предприемат, за да се избавят от това положение, но въпреки това, те се надяват да ги оправят именно тези, които са ги докарали до това положение. Те протестират срещу тези, които ги мамят, грабят, използват и потискат, и в същото време оставят бъдещето си в техни ръце. Те недоволстват, когато станат обект на измама, но злорадстват, когато измаменият е някой друг.
Българите смятат себе си за тарикати, това е дума, която трудно бих могъл да преведа на нашия език. Но най-общо казано, тарикатът е мошеник на дребно и на едро, но страхлив мошеник, плах, уплашен, постоянно озъртащ се, но все пак горд, че е мошеник. Но мошеничеството му е такова, че най-често води до неговото собствено падение.

Какъв, ако не прост, трябва да си, за да се радваш на чуждото нещастие, а не да се бориш срещу него. Как може да злорадстваш, че този или онзи чужденец го обрали, измамили и пребили в собствената ти държава и да очакваш да печелиш от него. Трябва да си много прост, за да се гордееш с изобретателността на своите престъпници, чиято жертва утре може да си ти самият.
Трябва да си много прост, за да се гордееш, че познаваш престъпници, и да заплашваш други с тези свои познанства, вместо да съдействаш те да бъдат разобличени и осъдени. Трябва да си много прост и безгръбначен, щом виждаш беззаконията, но не се съпротивляваш.
Трябва да си много прост, за да вярваш, че тези, които нарушават закона – а ти си им гласувал доверие да те управляват, да те съдят, да чертаят бъдещето ти – че те ще въведат законност.
Трябва да си много прост, за да се радваш, че гърците щели да станат толкова зле колкото теб и да не разбираш, че ти продължаваш безропотно да потъваш, докато те продължават неумолимо да се борят. Да не виждаш, че те, дори и фалирали като държава, като общество са на светлинни години пред теб. Че дори заплатите им, по които ти мериш всичко, са в пъти по-големи от твоите нищожни подаяния.
Трябва да си много прост, да работиш за хора, които смятат, че са над закона, да им позволяваш да трупат за твоя сметка тлъсти печалби, да наблюдаваш ежедневно тяхната подигравка с държавността и със самия тебе.
И, ако някой страничен наблюдател вземе, че ти покаже всичките тези беззакония, на които ти си ежедневен свидетел, мислейки, че ги не виждаш, ти просто да свиеш рамене и да кажеш:
“-Ми аз, какво мога да направя?”
Трябва да си много прост, за да разчиташ, че точно ти ще минеш между капките, когато наоколо ти вали дъжд от неправди. Че точно ти ще оцелееш от всички около тебе, които като теб се мъчат да оцелеят. Че някой друг трябва да поведе някого другиго, за да оправи твоя живот. Трябва да си много прост, много страхлив, много безгръбначен.
Трябва да си много прост, за да вярваш, че държавата ти ще се оправи, докато ти си на хиляди километри от нея в търсене на сигурност и щастие там, където го е извоювал някой друг.
Трябва да си много прост, за да мислиш, че бъдещето на държавата ти зависи не от твоите действия, а от действията на останалите, докато в същото време по някаква абсурдна логика имаш огромно мнение за себе си и своите нереализирани и неоценени способности. Трябва да си много прост.
Трябва да си много прост, да живееш в земен рай и да го унищожаваш.
Трябва да си много прост за да вярваш на телевизора, да мислиш с телевизора, да слушаш телевизора, да възприемаш света чрез телевизора, а не чрез собствената си преценка за случващото се около теб.
Не правете бизнес с тези хора, не общувайте с тях, унищожете ги. Те сами ще се предават един друг и ще съдействат за собственото си унищожение. Толкова са прости… “

# 61
За да спре да смърди рибата, трябва да се почне откъм главата. Конституция, изборен закон, НС и т.н. надолу да се прекрои цялата държава.
Вярвате ли, че може да стане? Аз не. Ни воля, ни сили, ни патриоти насреща.

Законите в България са в голямата си част почти идентични с тези в други страни. Българският законодател, нали го виждаме от 25 години, не е чак толкова умен за да сътвори сам цял Наказателен кодекс. Затова тези изплагиатствани закони сами по себе си не са толкова зле. Проблемът е, че няма санкции когато не се спазват. Няма контрол, има корупция и шуро-баджанащина, услуга за услуга... Тези неща спъват действието на санкциите. Защо мислите, че в чужбина е добре и обществото е подредено? Защото има контрол и репресии. Няма лабаво.

# 62
Грубо, не знам дали е писано от англичанин в дствителност, но пък много вярно:

Не, това е фейк от бъзиклийкс и е невероятно, че още има хора, които им се връзват.

# 63
Не само, че е от бьзикилийкс, ами не е и вярно. Въобще обобщенията по отношение на цели нации са глупави. Както българи, така и англичани има всякакви, и много умни и възпитани, и големи дебили и простаци.

# 64
България е изобщо нелошо място за живот при определени условия. Дори по-добро от доста други места, дори и само заради това че, ти е родина.

# 65
Точно така.

# 66
  • в дяволитите очички на моето тормозче
На мен ми е  добре  тук.  Била  съм и  навън преди десет  години. Работила  съм   там черна  работа. И тук  съм  работила  черна  работа. Но когато  съм тук,  съм спокойна. Навън  носталгията  почти  ме  уби.
Аз харесвам  живота  си. Не  е  лек, но  и  не  е  непоносим. А и  аз  не съм претенциозна-знам  и  две, и двеста. Знам, че тук  ще си  умра.
Но, когато  дъщеря ми  стане  на подходяща  възраст, ако поиска  да се махне, няма  да я  спра. Даже   ще  я  насърча.
Защото  не искам да  се   скъсва от  работа, за  да  хрантути   разрастващата  се  ромска паплач  у нас.
Докато  тя  порасне, ромският тумор  почти  ще  ни е  задушил.

# 67
  • Варна
Онзи ден разсъждавахме с ММ за живота на две наши приятелски семейства. Едното - емигрирало в Канада, другото - в Англия, сравнително отскоро, от около година.
В БГ "канадците" работеха в Парламента /не депутат/ и в министерство. Висшисти, владеещи по два езика. Материално осигурени бяха - собствен апартамент, вили, наследствени апартаменти от родители.
За детето си можеха да осигурят най-доброто образование и здравеопазване в България.
"Англичаните" бяха със среден, дори нисък стандарт. Живееха под наем, не знеха езици, последно работеха в заведение и фабрика. Нямат висше образование.
И двете семейства започнаха от нулата. Сега работят подобни работи, на които не се изисква кой знае какви предварителни умения, нито пък специално образование.
Стигнахме до извода, че едното семейство е направило грешка за избора си, а за другото емиграцията е почти задължителна. И едните, и другите - свестни, добри българи.

# 68
Аз не бих си позволила да правя кардинални изводи за нечии чужди избори и животи.
Ако семейство е решило да води емигрантски живот, в повечето случаи в това са замесени и децата като фактор да се явят второ поколение в чуждата страна. Или поне това е моята основна причина да напусна България. Животът ми не би бил нито по-добър, нито по-лош. Явно аз съм душа-материалист, защото за мен има ли пари, може и Северния полюс да нарека свой дом.

# 69
  • Варна
Неслучайно написах, че едното семейство можеше да осигури най-доброто образование на детето си в БГ. В Канада, Франция, Англия, Австралия със заплатата на разносвач на пици детето ти от кварталното училище по-далеч едва ли ще стигне....А обикновено в чужбина от там се почва. Изключения, разбира се, много.

# 70
Ти сериозно ли?

# 71
  • Варна
Е, разбира се, че се майтапех. За българин доставчик на пици, берач на ягоди, работник в KFC, чистачка на къщи и гледачка на възрастни хора не съм чувала. В чужбина българите са само лекари, IT специалисти, инженери. Абе, от директор нагоре Simple Smile

...

# 72
  • Linz
Какво мислите за живота в България? Какво бихте променили в него ако имахте възможност?
Не ми харесва. Хората са груби и озлобени. Строителството е безразборно. Шофирането в София е изпитание на нервите. Градския транспорт е нередовен, автобуси и мотриси- стари, често пред разпадане. Разхождат се бездомни кучета на глутници...
Бих променила социалната политика, здравеопазването, съдебната система, образованието....
Много може да се пише, но не виждам смисъл. Няма светлина в тунела.

# 73
Не ми харесва какво се случва с възрастните хора у нас. Баба ми има над 40г трудов стаж, женицата е на 80г+, а и се налага да живее с пенсия от около 130лв. Не мога да цитирам до стотинка, но почти се равнява на социалната. Защо тогава е работила и е плащала осигуровки!? Скоро предстои пенсиониране и на майка ми, 43 години стаж без месец прекъсване. Предварителното изчисление показва бъдещ доход 158лв. Сравнение с неработеща циганка е излишно да правя, всички сме наясно.
Има и други неща, които много искам да се променят, но с годините хъса за борба се сведе до никакъв. Гражданската позиция изветрява. Опитавм да живея в моя микро свят и да не забелязвам останалия. Понякога не се получава, но опитвам.
Така е при пенсионерите, един ден и ние ще сме като тях..
Относно микро света ти един ден ще се спука, все ще дойде този момент. Познавам доста хора, които си живеят в собствен свят и са добре,  но рано или късно трябва да се излезе все за нещо от него и става лошо. Няма как да се отцепиш от всичко и за постоянно.

# 74
Неслучайно написах, че едното семейство можеше да осигури най-доброто образование на детето си в БГ. В Канада, Франция, Англия, Австралия със заплатата на разносвач на пици детето ти от кварталното училище по-далеч едва ли ще стигне....А обикновено в чужбина от там се почва. Изключения, разбира се, много.
Хм, това е за бисерите, няма ли фонд тук? Laughing Simple Smile
Понеже до 10 клас знаят много в Бг, ако учат де,  това не значи нищо, висшето е пълна нула!  В чужбина е точно обратното, средно се изкарва с лекота и не знаят почти нищо, но висшето е сериозно и като се изкара има смисъл от него, не само да седи в рамка.
За това и много хора, изпращат децата си да следват в чужбина, явно не са знаели, че в Бг образованието е много напред!

Общи условия

Активация на акаунт