ОСМИ КЛАС - тема 71

• 48 415
  • 735
  •   1
Отговори
# 585
gerka, този въпрос с нормативите се нищи периодично всяка година. За какво, аджеба, служат тези нормативи? Че не ми е ясно.  newsm78
Освен да накарат децата да намразят още повече часовете по физическо. Сто пъти по-добре е да играят някакви игри, да се движат, да се разтоварят, отколкото да им пишат двойки на скок от място.
В толкова много училища няма физкултурен салони, няма топки, няма нищо. Да се погрижат децата къде да го играят това физическо, а после да мислят за нормативи. Пълна глупост са тези неща. Още от мое време.  Peace

Dundi73, обърнах внимание на болднатото като причина за неправене на нормативи: че не им се тичало и скачало на децата и нямали настроение.
Нуждата от нормативи, както сама писа е коментирана много . Всеки има своя гледна точка.

На мен лично като цяло ми прави впечатление масовото неглижиране на спорта/ не само в тази тема/ в ученическа възраст. Не са малко случаите , в които във важни години като 4 и 7 клас деца са спирани от спорт, за да имали време да учат. Моите разбирания са коренно различни./ но и това не е по темата, извинявам се/.

# 586
  • Пловдив
Аз пък имам друга гледна точка. Децата в голяма степен нямат достъп до спорта.  Peace

# 587
Не разбирам какво имаш предвид?
Особено за вашия град. Би ли обяснила?

# 588
  • На черешата

Всичко е платено, колко хора могат да си го позволят?  Confused

# 589
  • Пловдив

Че София, Пловдив и Варна не са цяла България.
И да, не всеки има достъп до спорт, понеже не може да си го позволи. Чисто финансово. На най-скапания басейн в Пловдив един час с треньор лятото беше 8 лв. Два пъти в седмицата - отиват към 70 лв на месец. Колко хора в провинцията могат да си го позволят? Ами ако имаш 2 деца? А колко струват тренировките по тенис? Къде се намират залите, как е организиран транспортът. В училищата не се предлага почти нищо.
То е като с курсовете по език и курсовете за НВО. Ами не всеки може да си го позволи. И не всеки има достъп до тези услуги. Ей това имам предвид.

# 590
  • Пловдив

Всичко е платено, колко хора могат да си го позволят?  Confused

И не само. Там където има площадки за футбол или баскетбол, в много случаи са заключени. Децата не могат да ги ползват извън училищно време. Знам поне 2 такива около нас. Не са и платени, защото няма на кого да си платиш. Не знам защо са направени. Всъщност... пак са усвоени едни пари...и така. Симулация на загриженост към децата.

# 591
  • На черешата
 Извънкласните дейности на децата ми излизат около 400лв. на месец и вече ми идва в повече.  Tired

# 592
  • Пловдив
Извънкласните дейности на децата ми излизат около 400лв. на месец и вече ми идва в повече.  Tired

В наше село за някои хора това си е една заплата ... Аз и 200 лв. на месец не мога да отделя за извънкласни занимания. И за уроци не можех, та отнесох подготовката за НВО на гърба си.
И на езикови курсове не е ходила, няма и да ходи, пак по същите причини.  Peace

# 593
В София наистина има условия за занимания на всякакви цени - и много скъпи, и съвсем евтини. Примерно, леката атлетика - 30 лв на месец, като можеш да ходиш всеки ден, ако пожелаеш. Малкото ми дете пък пее в хор, там таксата е 20 лв. на месец. Но има и цифромании, за тениса съм чувала 50 лв/час.

# 594
  • Варна
Но има и цифромании, за тениса съм чувала 50 лв/час.

Има ,като има кой да ги плаща. Близко дете тренира тенис на Дема за поносими цени.
Но във Варна такива просто няма . И пак сме намерили по-изгоден вариант да играе за кеф . Peace
Та който иска ,намира и начин. Както за уроците е намерил ,така и за спорта . Peace
Събота и неделя пък например се правят походи в гората ,карат се колелета или се бяга ... та да му се спортува на човек само! 

# 595
Да, Деси, и аз така мисля.
"нямат достъп до спорт" ми прозвуча като да няма избор никакъв в населеното място.
Другото за мен са оправдания. Съжалявам, вероятно ще се обидят някои хора. И ние сме на бюджет. Моето разбиране е, че дето се казва ще ги изгладувам, но ще осигурят спорт на децата си. Последиците от липсата на спортна култура при възрастните са много по-опустошителни отколкото всичко останало./ според мен, отново/
И да, права е ,Деси, има много варианти за спорт без пари. Трябва да се потърси.
Но разбира се, всеки си има собствени разбирания и решава сам за собствените си деца.

# 596
Още има народни танци. Зависи от учителя дали ще ги включи, но по програма са заложени.

Сефте чувам, че в училищната програма по физическо  има заложени народни танци. newsm78
Ако е по преценка на учителя да ги включи, то ние не сме попадали на подходящия учител. Жалко. Това, мисля, ще им харесва на повечето деца...Отделно има патриотична нотка, която в днешното училище не е приоритет, сякаш...Моята играе народни танци в двореца на децата от доста крехка възраст и няма да ѝ е никакъв проблем да се справи, но...в училище досега не е имало и намек за народни танци.
В старото училище играеха предимно волейбол. Харесваше се. Естествено, покриването на нормативи за децата (пък и за мен) е скучна дейност...

# 597
  • Варна
Още има народни танци. Зависи от учителя дали ще ги включи, но по програма са заложени.
Сефте чувам, че в училищната програма по физическо  има заложени народни танци. newsm78
Ако е по преценка на учителя да ги включи, то ние не сме попадали на подходящия учител. Жалко.

Заложено е след нормативите ,т.е. някъде ноември, декември ,януари. А дали ще се харесва си зависи от пола и от типа деца.  Peace

# 598
За мен е необяснимо хората да пушат, а същевременно да нямат пари за спорт за децата си. 150 лв. месечно за цигари са достатъчни за две детски карти за плуване. Но всеки си има приоритети.

# 599
  • На черешата
За мен е необяснимо хората да пушат, а същевременно да нямат пари за спорт за децата си. 150 лв. месечно за цигари са достатъчни за две детски карти за плуване. Но всеки си има приоритети.

Peace

Общи условия

Активация на акаунт