МАШИНА ЗА ХЛЯБ - 60-та ТЕМА

• 85 370
  • 736
  •   1
Отговори
# 540
На 700 гр.бяло брашно сложих 2 ч.л. от нея.Изпече се идеално хлебчето.Ето и резултата:
http://prikachi.com/images.php?images/269/8614269d.jpg
http://prikachi.com/images.php?images/275/8614275O.jpg

# 541
Отдавна ползвам само френската и на 500гр. брашно слагам 1/2 мерителна лъжичка мая.
Ако сложа 1 цяла, със сигурност ми опира в капака.... Направо се чудя вие как слагате по толкова много /за мен над 1 лъжичка си е много/.

# 542
При мен с една лъжичка мая, за 500грама брашно, хлябът става идеален. Както писах и преди не може да се сравнява хляб правен в различни машини, защото програмите ( втасването) са с различно времетраене.

# 543
  • Europe
С тези готови брашнени смеси на Техра в чудо се видях. Бухва много, изглежда супер, но после спада. Имах два провала един след друг, с различни смеси, като всичко спазвам по рецепта до шушка и пак - не става. Заподозрях, че маята е проблемът. В рецептата пише - 8 гр. пресована мая. Изчетох куп форуми - едни казват, че е суха, други че е прясна.

Накрая се принудих да им звънна. Оказва се, че тези готови смеси (селски хляб и много зърнест хляб) били в старите им опаковки.

Вместо да на пишат ясно за хората - суха мая или кубче мая. Те написали пресована, а в новите им опаковки щяло да пише инстантна, което пак не е абсолютно ясно за всеки. Безпроблемните термини са - суха и кубче, толкова ли е трудно да го схванат. (Това, като препоръка към Техра, ако четат тази тема). Вярно по-логично е да е кубче, щом е пресовано, но като си новобранец не си сигурен и започваш да четеш по форумите и става каша.

Та да изясним за маята - когато в рецепта на Техра видите - нпр. 8 гр. пресована мая, това означава, че трябва да ползвате кантарче и да отрежете от 1 кубче мая (обикновено е по 42 гр.) точно 8 гр. или на око да отрежете около една пета от кубчето. Ако ползвате суха мая (и работите по рецепта с 8 гр. пресована) трябва да разделите на 3 (т.е. 8/3) и да сложите около 3 гр. суха.

Кубчето мая (42 гр.) е изчислено за 1 кг. брашно.
Следователно за 1 кг. брашно обикновено се слага - 14 гр. суха. (три пъти по-малко).
Сухата е по-концентрирана и винаги е в съотношение 1:3 - т.е. 1гр. суха = 3гр. прясна (кубче)

Готовите смеси (пълнозърнестите и Техра и немските) ги пека на основна програма за класически бял хляб - на моята машина Мулинекс е №8. При мен тя е 2ч.,52м. и става супер, без никакви забележки.

Последна редакция: чт, 04 фев 2016, 14:00 от aleina

# 544
Кубчето мая деля на 4, какво пише на брашното мен не ме вълнува, точно защото в машината тестото втасва много по-дълго време. Нали затова си има книжка хлебопекарната, за да се чете и да се спазват инструкциите. Ако сложа толкова мая, колкото пише на брашното хлябът ще излезе от казанчето и ще мирише ужасно.

# 545
Кубчето мая деля на 4, какво пише на брашното мен не ме вълнува, точно защото в машината тестото втасва много по-дълго време. Нали затова си има книжка хлебопекарната, за да се чете и да се спазват инструкциите. Ако сложа толкова мая, колкото пише на брашното хлябът ще излезе от казанчето и ще мирише ужасно.
Точно така.  Peace
Освен това има значение и брашното. Аз не уточних, че слагам типово и бяло брашно в съотношение 1:1 и на общото количество брашно от 450 гр слагам 1ч.л. мая. От 10-тина дни ползвам брашно "Грахам" (от него слагам 100 гр.), типово 100 гр и до 450 гр - бяло брашно.

# 546
От няколко седмици си меля с машинката просо и добавям към хляба по 1-2 супени лъжици. Хляба става много приятен, цяла седмица да стои все си е мекичък. много съм доволна Peace

# 547
  • София
Кубчето мая деля на 4, какво пише на брашното мен не ме вълнува,

А аз защо деля кубчето на 3 ?? newsm78  Хляба ми става почти до капака, понякога само опира в стъклото...

Аз слагам 350гр брашно грахам и 200г бяло тип 650 и семена на око... Laughing
Чуден ми става...

# 548
Аз никога вече не слагам бяло брашно. Ползвам основно типово + разни други полезни  Grinning
И аз вече не чета какво пише на пакетчетата и в книжката /даже там пишеше 1 пакетче мая  ooooh! #Crazy/ Но винаги слагам 1/2 лъжичка.  Peace

Но имам дилема - майка ми си купи пекарна, различна от моята. Иска да отида и да й пусна първия хляб, за да й обясня какво и как и тук е въпросът дали да го направя по рецепта от нейната книжка като за първи път или да си карам аз както знам и според моя опит ?!?!?  Rolling Eyes Съвети  Praynig Вие как бихте постъпили?

# 549
  • Sofia
Според мен си е най-добре по книжка. Опитвах с рецепти от пекарната на нашите, ама нещо не се получава съвсем.

# 550

А аз защо деля кубчето на 3 ?? newsm78  Хляба ми става почти до капака, понякога само опира в стъклото...

Чуден ми става...
Не знам защо делиш на 3, но моят хляб никога не в опирал в капака. Отделно, че както вече писах основната ми програма е 4 часа, а тази с жива мая 5. Следователно времето ми за втасване е повече и респективно е нормално маята да е по-малко.

# 551
  • София

А аз защо деля кубчето на 3 ?? newsm78  Хляба ми става почти до капака, понякога само опира в стъклото...

Чуден ми става...
Не знам защо делиш на 3, но моят хляб никога не в опирал в капака. Отделно, че както вече писах основната ми програма е 4 часа, а тази с жива мая 5. Следователно времето ми за втасване е повече и респективно е нормално маята да е по-малко.

Дааа, затова деля на 3 сигурно - моята програма за пълнозърнест хляб е 3,25 часа. и затова трябва по бързо да втаса.. Rolling Eyes

# 552
Чуден ми става...

А има ли брашно по магазините с по-високо пепелно съдържание от 650 и къде?Искам да пробвам с брашно какъвто е примерно хляб "Добруджа" плюс пълнозърнесто брашно.Сега правя хляб с брашно 650 + пълнозърнесто.

# 553
Типовото брашно е 1150  Peace

# 554
  • София
 Някъде по старите теми имаше рецепти за "социалистическите" видове хляб - типов, добруджа и бял/Стара Загора. Май Ердинч ги беше пуснал newsm78. Хляб Добруджа се прави с бяло брашно и известно количество трици. Типовия хляб по рецептата на Гелева се прави с типово брашно 1150, както каза mama Tin.

Общи условия

Активация на акаунт