МАШИНА ЗА ХЛЯБ - 60-та ТЕМА

  • 85 433
  • 736
  •   1
Отговори
# 360
  • София
  • Мнения: 8 500
Първата машина и при мен беше Мулинекс. След една година спрях да и ползвам готовите програми и работех само в комбинация с програмите за месене и печене. След 3 години като гръмна си купих мощен миксер за месене.

# 361
  • Мнения: 1 381
Аз също си мисля по същата рецепта да си замеся хляба в миксера /1400W/ e, но не знам дали ще се справя с печенето, а процесите на втасване и печене в хлебопекарната са си автоматични, слагам всичко и нямам грижи после.

# 362
  • София
  • Мнения: 3 035
 Нищо страшно няма в месенето с миксер и печенето във фурната. Купих си големия миксер от промоцията в Лидл. Позачудих се как да действам, но накрая се спрях на следната схема:

  1 .Замесване с миксера по рецепта съставена от мен с помощта на процентите от първа страница на темата. Месенето е около 5-6 минути.
  2. Първо втасване в купата на миксера поставена на стойка за пране до радиатора на парното. Според зависи втасването продължава около 45 минути. Добре е да се следи процеса, и когато тестото удвои обема си да се включи второто месене.
  3. Второ месене от 3-4 минути.
  4. Оформяне на хляба/хлебчетата и поставяне в намазан със зехтин и набрашнен съд за печене. За целта си купих една керамична овална тава .
  5. Второ втасване пак около 45 минути.
  6. Печене в предварително загрята до 230С фурна за 20 минути. След това се намалява т-рата на 190-200С и се пече до готовност.
      За да не се напука много дълбоко хляба, поставям купичка с вода във фурната. За да не се препече горната кора, когато ми хареса цвета мятам парче фолио за печене отгоре.
      Да добавя, че това е процес по замесване на хляб от 1 килограм брашно. Получава се самун с овална форма, дебелина около 15 и повече сантиметра и тегло около 1300 грама. Обикновено слагам по 500 грама бяло и пълнозърнесто брашно. За мая ползвам по едно пакетче от френската саф-инстант от 11 грама.

# 363
  • Sofia
  • Мнения: 3 495
Здравейте, от тази Коледа сме собственици на пекарна горение вм1200вк. Вече правихме традиционен,сега пълнозърнест. Ще следим темата с удоволствие Peace

# 364
  • Мнения: 1 381
Благодаряа на Мунчо за подробните обяснения, след празниците ще се пробвам и ще докладвам. Весело посрещане на Новата година на всички хлебари и хлебарКИ!

# 365
  • Мнения: 571
Идвам при Вас! От снощи съм с хлебопекарна tarrington house. Първите два хляба са страхотни, ползвах жива мая. Но хляба се лепи на прозорчето и малко кофти после го чистя. Ще пробвам с алуминиево фолио да покривам. Въпроса ми е може ли да го слагам още в началото на програмата, тъй като ползвам отложен старт и лягам да спя.

# 366
  • София
  • Мнения: 12 006
Идвам при Вас! От снощи съм с хлебопекарна tarrington house. Първите два хляба са страхотни, ползвах жива мая. Но хляба се лепи на прозорчето и малко кофти после го чистя. Ще пробвам с алуминиево фолио да покривам. Въпроса ми е може ли да го слагам още в началото на програмата, тъй като ползвам отложен старт и лягам да спя.
Moже, но не би трябвало да ти се лепи на прозореца. Спазваш ли пропорциите, маята? Или цялото количество тесто ти е в повече или маята.

# 367
  • Sofia
  • Мнения: 3 495
Имам машината от два дни и вече ми възникват въпроси. Как да избирам рецепта, подходяща за моята, след като мощността / обема е различен? Странно е, че горение са дали чашка и лъжичка, а всичките им рецепти са с грамажи...т.е аз нямам нужда от чашката, а само от везна. Има ли някой изпитана рецепта за пълнозърнест хляб за горение, защото този, който правихме беше лееко ронлив.. може би е поради липсата на мляко, яйце? Ще се радвам ако ми помогнете в началото Hug

# 368
  • София
  • Мнения: 3 035
Имам машината от два дни и вече ми възникват въпроси. Как да избирам рецепта, подходяща за моята, след като мощността / обема е различен? Странно е, че горение са дали чашка и лъжичка, а всичките им рецепти са с грамажи...т.е аз нямам нужда от чашката, а само от везна. Има ли някой изпитана рецепта за пълнозърнест хляб за горение, защото този, който правихме беше лееко ронлив.. може би е поради липсата на мляко, яйце? Ще се радвам ако ми помогнете в началото Hug

Това, че обема и мощността са различни, е отразено във времетраенето на програмите. Няма поименна рецепта за Горение. Има рецепти за обем на продуктите до 1200 гр бруто. Ще дам рецептата, по която си пека хляб всеки ден и не се оплаквам от него:

   1. Вода 320 гр.
   2. Мазнина (зехтин или олио) 10-15 гр.
   3. Захар 10 гр.
   4. Сол 7гр.
   5. Бяло брашно 200 гр.
   6. Пълнозърнесто брашно 300 гр.
   7. Мая от френската суха сафинстант 5 гр.

   Пека го на основна програма с тегло 750 гр. и средно препечена коричка. При големия Мулинекс тази програма е с продължителност от 2.52 часа, т.е. кръгло 3 часа Peace.

# 369
  • Sofia
  • Мнения: 3 495
Mунчо, благодаря ! Моите опции са 900 гр и 1200 гр.
Междудругото и на мен големия ми се опря в капака.

# 370
  • София
  • Мнения: 3 035
Mунчо, благодаря ! Моите опции са 900 гр и 1200 гр.
Междудругото и на мен големия ми се опря в капака.


 Тогава слагаш грамажа на 900 гр. Мулинекса има лошия навик да препича, та аз го залъгвам с по-малък грамаж, за да намали времето за печене  hahaha.

# 371
  • Sofia
  • Мнения: 3 495
Mунчо, благодаря ! Моите опции са 900 гр и 1200 гр.
Междудругото и на мен големия ми се опря в капака.


 Тогава слагаш грамажа на 900 гр. Мулинекса има лошия навик да препича, та аз го залъгвам с по-малък грамаж, за да намали времето за печене  hahaha.
Ще свикна Simple Smile Трябва да си преведа най-често използваните рецепти, защото превода е... Sick

# 372
  • Добрич
  • Мнения: 6 222
Когато опира в капака, обикновено като намалиш леко маята /с 1-2 г./ нещата се оправят. Пека само с жива мая и ми се е случвало при смяна на мая или брашно. Може да се получи и ако водата ти е топла, защото ще превтаса.

Моята хлебопекарна е Мулинекс и не препича. А рецептите в книжката са с мерителните лъжички.

Ето пропорциите за пълнозърнестия хляб:

г.л. - голяма лъжичка на хлебопекарната
м.л. - малка лъжичка на хлебопекарната

750 г. хляб
вода 300 мл
олио 0,5 г. л. /слагам 1,5 г. л./
сол 1,5 м. л.
захар 1 г. л.
сухо мляко 1,5 г, л, /може и без него/
бяло брашно 180 г
пълнозърнесто брашно 340 г.
мая - 1 м. л. суха   /слагам 6 г, прясна/

1000г. хляб
вода 400 мл
олио 1 г. л.
сол 2 м. л.
захар 1,5 г. л.
сухо мляко 2 г, л, /може и без него/
бяло брашно 240 г
пълнозърнесто брашно 460 г.
мая - 1,5 м. л. суха   /слагам 9 г, прясна/

1500г. хляб
вода 515 мл
олио 1,5 г. л. / слагам 4 г.л./
сол 3 м. л.
захар 2 г. л.
сухо мляко 2 г, л, / може и без него/
бяло брашно 310 г
пълнозърнесто брашно 590 г.
мая - 2 м. л. суха   /слагам 12 г, прясна/

Ползвам само прясна мая. В началото правех със сухо мляко, после го замених с прясно или с кисело /около 1/5 от обема на водата заменях с мляко/. Сега съм спряла консумацията на всички млечни продукти и слагам само вода. Не се отразява на вкуса.

# 373
  • Мнения: X
Имам машината от два дни и вече ми възникват въпроси. Как да избирам рецепта, подходяща за моята, след като мощността / обема е различен? Странно е, че горение са дали чашка и лъжичка, а всичките им рецепти са с грамажи...т.е аз нямам нужда от чашката, а само от везна. Има ли някой изпитана рецепта за пълнозърнест хляб за горение, защото този, който правихме беше лееко ронлив.. може би е поради липсата на мляко, яйце? Ще се радвам ако ми помогнете в началото Hug
В упътването не пише ли чашката и лъжичката колко грама (милилитра) съдържат? И при мен всичко е в грамажи, но си знам вместимостта и нямам проблеми. Везна определено не ти трябва.

# 374
  • Мнения: X
Аз везна така и не си купих.Нагласих си моя рецепта.Меря с чашата и лъжичката.
Брашното с чаени чаши.
 Инак съм цар на меренето на око Joy

Общи условия

Активация на акаунт