Изчерпан яйчников резерв

• 324 837
  • 2 704
  •   2
Отговори
# 1 515
  • София
тя е може би за ендокринолог.
тсхг е малко високо, пролактина макар да е в нормите е одбре да е по-малко.
а ходенето за другите хормони на 22 ден може да е безсмислено, по-добре на някой преглед да видят има ли овулация и кога.
на 22 ми се струва че няма нужда чак от репродуктивни лекари, ей така без дори да има опити за бременност.

# 1 516
Да, малка съм си, нооо си мисля вече за бебе, надявам се, че всичко ще е наред, тъй като в момента съм 6ти ден от МЦ. Изчаквам следващия месец, за новите прегледи.. прочетох всички 101 страници от тази тема снощи, докато съпруга ми спеше и на сутринта не изглеждах много добре Grinning не се и чувствах много добре, притесних се доста, но се надявам наистина, че възрастта ми ще е в моя полза... Благодаря ви за съветите, а относно Витамин Д, ще изследвам и него.

# 1 517
Здравейте,

Прочетох доста страници в темата и малко се понаплаших. На 31 год. съм и с приятеля ми не искаме дете скоро. Пуснах си АМХ на 2 пъти (проактивно, за да се успокоя, че всичко е наред) и резултатите не са добри. Бях на консултация при д-р Македонова в Адела фертилити и тя ми каза, че със сигурност нямам няколко години за "мислене" да имам дете. Даже ми каза да започваме с опитите веднага.
Както можете да си представите, е доста трудно да преминеш от нагласа да нямаме дете изобщо в близките 2,3 години до това веднага да почваме с опити. Говорихме надълго и нашироко с мъжа ми и се съгласихме, че може би най-рано след година бихме опитвали (наши си причини, няма да ви занимавам).

Искам да попитам дали имате някакви наблюдения (за дамите с нисък АМХ) дали стойностите на този хормон падат сравнително бързо? Замислям се дали не би било опция да замразя яйцеклетки, но в същото време не знам дали има смисъл, ако след година ще започваме опити. Давам и изследванията, ако някоя е имала подобни стойности и има желание да сподели личен опит. Предварително благодаря!

# 1 518
Щом си чела в темата значи знаеш, че АМХ  не е винаги показателен (и може да е нисък например от дефицит на вит. Д) Гледат се антрални фоликули (предполагам това е видяла др. Македонова и ако не са били хубава бройка те е посъветвала да не отлагаш) Но освен това и общата картинка с хормоните, при теб ФСХ  е тръгнал нагоре, Инхибина пък надолу... А при опити за бебе, могат да изникнат още много неща: проблем с ЩЖ, с тръби, със спермограмата на мъжа, с инсулин и кръвна захар... Вие с приятеля ти си знаете, но аз не бих чакала особено след като репродуктивен специалист ме е посъветвал

# 1 519
Щом си чела в темата значи знаеш, че АМХ  не е винаги показателен (и може да е нисък например от дефицит на вит. Д) Гледат се антрални фоликули (предполагам това е видяла др. Македонова и ако не са били хубава бройка те е посъветвала да не отлагаш) Но освен това и общата картинка с хормоните, при теб ФСХ  е тръгнал нагоре, Инхибина пък надолу... А при опити за бебе, могат да изникнат още много неща: проблем с ЩЖ, с тръби, със спермограмата на мъжа, с инсулин и кръвна захар... Вие с приятеля ти си знаете, но аз не бих чакала особено след като репродуктивен специалист ме е посъветвал

Здравейте,

Благодаря много за бързия отговор Relaxed Не, не сме гледали антрални фоликули, аз бях на 15 ден от МЦ и овулирах, а доколкото знам те се броят на 3-ти. Във всеки случай докторката не е предлагала да ги броим, но съм съгласна с написаното и с това, че понякога възникват и много други проблеми.

# 1 520
Ами пребройте ги, за да имаш най-ясна представа за състоянието на резерва и ще ти е по-лесно да вземеш решение дали и колко да чакаш. Просто времето минава много бързо, имай го предвид. Дай Боже да забременееш веднага,  когато го поискаш, но ще ти дам пример със себе си - ние опитваме вече година, не сме очаквали да стане така, мислех че ще отнеме 2-3 месеца, но времето отлитна. Уж имам антрални фоликули и овулация всеки месец, но и  аз съм с висок ФСХ и нисък АМХ, а дори съм по-млада от теб.

# 1 521
Хубаво е да ви изброят и антралните фоликули, за да добиете най-пълна картина. Като гледам референтните стойности на АМХ  вашето не е под долната граница. Бих пуснала хормони поне още веднъж - два пъти. Всичко е доста относително - при мен ФСХ от 5 на 31, на 32 вече беше 15. Антралните от 8-9 паднаха на  4-5. При други хора с години стойностите не се променят....Както писах на момичето преди вас и както и сама сте го помислили като вариант, аз лично бих замразила яйцеклетки. Не е безкрайно скъпо, а може да ви спести много мъки след това....Естествено не прибягвайте към това на мига, а потвърдете диагнозата поне по още няколко канала. Успех!

# 1 522
Owly, то и да започнете веднага не си мисли, че щще се получат нещата от раз. Възможно е да отнеме години, а през това време я стареят, затова колкото по-скоро започнете по-добре. Навярно това е имала предвид докторката.

# 1 523
Здравейте,

Прочетох доста страници в темата и малко се понаплаших. На 31 год. съм и с приятеля ми не искаме дете скоро. Пуснах си АМХ на 2 пъти (проактивно, за да се успокоя, че всичко е наред) и резултатите не са добри. Бях на консултация при д-р Македонова в Адела фертилити и тя ми каза, че със сигурност нямам няколко години за "мислене" да имам дете. Даже ми каза да започваме с опитите веднага.
Както можете да си представите, е доста трудно да преминеш от нагласа да нямаме дете изобщо в близките 2,3 години до това веднага да почваме с опити. Говорихме надълго и нашироко с мъжа ми и се съгласихме, че може би най-рано след година бихме опитвали (наши си причини, няма да ви занимавам).

Искам да попитам дали имате някакви наблюдения (за дамите с нисък АМХ) дали стойностите на този хормон падат сравнително бързо? Замислям се дали не би било опция да замразя яйцеклетки, но в същото време не знам дали има смисъл, ако след година ще започваме опити. Давам и изследванията, ако някоя е имала подобни стойности и има желание да сподели личен опит. Предварително благодаря!

И моят съвет е да не отлагате. След 30 времето лети, идете на втори ден и вижте антрални фоликули. ФСХ е тръгнало нагоре, което не е добър знак.
Направете още една консултация с друг репродуктивен и обмислете план за действие. Аз лично бих се подсигурила със замразяване или директно опити за забременяване.
Успех ви желая.

# 1 524
Благодаря много на всички за отговорите! Много сте бързи и веднага давате полезна информация Relaxed Relaxed

Трябва явно да ги изброим тези фоликули, да - ще взема мерки да запиша следващ час и евентуално да потърся още едно мнение при друг специалист.

# 1 525
Абсолютно. И гледайте на замразяването на Я като застрахователна полица, която всички в тази група съжаляваме горчиво, че не сме имали възможността/ знанието/ мъдростта да направим и сега плащаме за това. Някои ще платим с време, пари и купища лекарства и процедури. Други с това и въпреки това евентуално пак може да не стигнем до деца. Та, ние тук сме предубедени. Но ще е хубаво да не стигате до нашите съжаления и за целта вземете поне още едно мнение на специалист и внимателно помислете за замразяване на Я ако започването на опити по-рано не е опция.

# 1 526
Ако амх не е изкривено от операцията, не разчитайте много на замразяване. Той е показател за количеството. При тези стойности -2-3 антрални. Това са стойности, типични за жена на 40+. При тази бройка няма особен смисъл от стимулация. Просто няма да изкарате почти нищо. фсх също е много висок за предовулационна стойност. Ако беше на 3-и е ден, би бил леко завишен, но за пред овулация е твърде висок. Пребройте наистина антралните, но не отлагайте много опитите.

# 1 527
Здравейте,

Аз бих ви посъветвала да си започнете опитите естествено сега. Яйцеклетки може да замразите,ама много малко оцеляват след размразяване.Много често правим планове за бъдещето,но нещата не се нареждат така както мислим! Аз имам едно дете вече(от друг партньор) и когато решихме да започнем със сегашния ми мъж да работим за общо дете  си мислехме,че ще стане от раз,ама уви! Почнахме през 2017(бях на 29г) и от тогава до сега 2021 (ще правя 33)бебе няма и сме до кривата круша. Времето си минава,не губете време. Пуснете си още веднъж хормони и ако са с подобни стойности се залавяйте за бебеправенето. Успех!

# 1 528
Аз да попитам, а защо да се замразяват яйцеклетки, а не примерно направо евентуални ембриони, и после евентуално зет? Дай боже да не се налага да се използват, но не е ли това по-сигурна застраховка? Просто си разсъждавам, в предвид че нали казват, че често качеството на размразените яйцеклетки не е ок.
Макар че звучи странно да се прави инвитро без да се знае има ли изобщо нужда от него, да.
Това в случай че жената има сигурен партньор. Ако няма партньор , да, яйцеклетки за бъдещо ползване евентуално, но ако има мъж, защо не направо ембриони.
Според мен това амх си е нисичко при всички случаи. Аз съм имала такова и след попълване на дефицит на витамин Д след година ми беше 1. Но това на 40+.
Разбира се, амх 0.4 дава много повече шансове на млада възраст, отколкото 1 на 40+...Но тенденцията не е оптимистична, аз лично бих го имала много в предвид, със сегашния ми акъл. Нещо което обаче може би може да се направи е една цветна снимка, да се знае дали няма проблеми, които да пречат на едно евентуално естествено забременяване, и също една контролна спермограмата в репродуктивна клиника. Да се знае с какво се разполага, и ако не дай си Боже има проблем да се отстрани, и за спокойствие че всичко там е ок.

# 1 529
  • Пловдив
Защо Яйцеклетки ? Защото това е нейния живот. Не е ясно след 5 години дали ще е с този мъж. И колкото да звучи гадно...застраховката е за нея Wink

Общи условия

Активация на акаунт