Изчерпан яйчников резерв

• 324 756
  • 2 704
  •   1
Отговори
# 1 530
Абсолютно. И гледайте на замразяването на Я като застрахователна полица, която всички в тази група съжаляваме горчиво, че не сме имали възможността/ знанието/ мъдростта да направим и сега плащаме за това. Някои ще платим с време, пари и купища лекарства и процедури. Други с това и въпреки това евентуално пак може да не стигнем до деца. Та, ние тук сме предубедени. Но ще е хубаво да не стигате до нашите съжаления и за целта вземете поне още едно мнение на специалист и внимателно помислете за замразяване на Я ако започването на опити по-рано не е опция.
Категорично подкрепям мнението на Optimist и останалите момичета относно замразяването на яйцеклетки.
Все още медицината не е успяла да повлияе на изчерпани яйчников резерв, а след определена възраст липсва и качество на яйциклитките, което е още по-важно от количеството.
Както е казал народът "Не питай старила  а питай патило".
А ние тук сме и старило и патило.

# 1 531
Да, мина ми това през ума, че нищо не сигурно по отношение на мъжа😀
Но понеже нещата ги разгледаме в контекста на това, че в случая са двойка, така както сме и ние, които правим лечения, пулинги, зет, все неща които отнемат време.

На мен преди 10 години, бях сама, и една позната ми вика, ти си роди едно дете, пък любовта когато дойде... Аз възмутена....Е сега ако ми е, хич няма да се възмутя, направо щях да си го организирам, ама....
И друго, много често си задавам един въпрос, и бързо си отговарям, защо няма голяма, продължителна кампания, ограмотяване на жените да си тестват амх. Имаше някакви спорадични такива, тук там нещо се каже, помня Петя Дикова беше лице. Но крайно недостатъчно, трябва младите жени около 30 да почват да се замерват, да знаят. Убедена съм, че колкото и да не ти влиза в плановете, нещо вътре, дори и подсъзнателно ще си работи в тази посока, ако знаеш че нивото на амх не е много добре, или фсх високо... Може и да е съвпадение, но факт е че след кампанията Петя има 2 чудесни дечица 😀
Убедена съм обаче, че много малко от жените са чували изобщо за амх...

Тези, които сме на 40 +сме роденте 70-те, най-прецаканото поколение от промените, всички 'реформи' ги хванахме, несигурности, промени... За много от жените е било въпрос на оцеляване в джунглата, и въпроса с децата. ..И без достатъчно информация. Мъжете, потенциални партньори, и те се варят в казана, несигурности, оцеляващи... Което пък ги прави хора с трудности в обвързването, защото не могат да предложат сигурност на жената...
Аз лично имам няколко приятелки, които са без деца, без семейство дори... Сега има толкова повече информация, но трябва още, кампания, ама продължителна за амх. Добре е че има някаква мода напоследък, известни млади жени раждат, афишират го, инстаграм и медии, та на младите им се влияе по някакъв начин за това. Да не повтарят нашите грешки, и да се възползват от информацията по-добре да си планират живота.

# 1 532
Но понеже нещата ги разгледаме в контекста на това, че в случая са двойка, така както сме и ние, които правим лечения, пулинги, зет, все неща които отнемат време.

На мен преди 10 години, бях сама, и една позната ми вика, ти си роди едно дете, пък любовта когато дойде... Аз възмутена....Е сега ако ми е, хич няма да се възмутя, направо щях да си го организирам, ама....
И друго, много често си задавам един въпрос, и бързо си отговарям, защо няма голяма, продължителна кампания, ограмотяване на жените да си тестват амх. Имаше някакви спорадични такива, тук там нещо се каже, помня Петя Дикова беше лице. Но крайно недостатъчно, трябва младите жени около 30 да почват да се замерват, да знаят. Убедена съм, че колкото и да не ти влиза в плановете, нещо вътре, дори и подсъзнателно ще си работи в тази посока, ако знаеш че нивото на амх не е много добре, или фсх високо... Може и да е съвпадение, но факт е че след кампанията Петя има 2 чудесни дечица 😀

Тези, които сме на 40 +сме роденте 70-те, най-прецаканото поколение от промените, всички 'реформи' ги хванахме, несигурности, промени... За много от жените е било въпрос на оцеляване в джунглата, и въпроса с децата. ..И без достатъчно информация. Мъжете, потенциални партньори, и те се варят в казана, несигурности, оцеляващи... Което пък ги прави хора с трудности в обвързването, защото не могат да предложат сигурност на жената...
Аз лично имам няколко приятелки, които са без деца, без семейство дори... Сега има толкова повече информация, но трябва още, кампания, ама продължителна за амх. Добре е че има някаква мода напоследък, известни млади жени раждат, афишират го, инстаграм и медии, та на младите им се влияе по някакъв начин за това. Да не повтарят нашите грешки, и да се възползват от информацията по-добре да си планират живота.
Не знам дали е нужна кампания или по-скжро това е работа на гинеколозите, с които сме се срещали през годините по един или друг повод. На мен никога никой не ми е говорил за яйчников резерв. Дори не са си правили труда и фоликуломехрия да направят. Цитонамазки и талони, с това се изчерпват задълженията им.

# 1 533
  • София
Само да вметна, че амх и възраст не са всичко. Имам доста познати с отлични амх, започнали на 20 и опити, без доказани други проблеми, на които просто не им се получава. Десетилетия опити.

Дали ще е МФ, дали нещо, което не може да се определи...

Късмет си е малко. И всякакви застрахователни полици не помагат понякога. Иначе е по-добре да имаш... Но гаранция Франция.

# 1 534
Да, и генеколозите, но и кампания, в медиите, социалните мрежи. Разбира се че това не е единственият проблем, но си е проблем. Ако не четях темите изобщо нямаше да знам колко много млади жени имат силно намалено амх. Които го разбират по трудния начин. Далеч съм от мисълта че с това се изчерпват проблемите разбира се. Но си е крачка.

# 1 535

Не знам дали е нужна кампания или по-скжро това е работа на гинеколозите, с които сме се срещали през годините по един или друг повод. На мен никога никой не ми е говорил за яйчников резерв. Дори не са си правили труда и фоликуломехрия да направят. Цитонамазки и талони, с това се изчерпват задълженията им.

Така е ,аз съм на  29 и разбирам,че съм с ИЯР от поредната гинеколожка ,която смених,единствено тя ми каза,но вече е късно. Но това е процес който не настъпва от раз. Ако предната ми беше казала,че съм тръгнала на там, е можело нещо да направя. Прегледите протичат само с ехограф цитонамазка и айде 75 лв
 довиждане .

# 1 536
Много пъти съм се питала стандартните гинекорази, избирайки тази професия , не ги ли интересуват репродуктивните възможности на пацелиентките им още от ранна възраст? Или и те като репродуктивните гледат основно да има оборот на направления и цени, за да се върти този бизнес.

# 1 537
По мои наблюдения от живота и от практиката ми като акушерка преди много години, а сега медицинска сестра , ще споделя следното:
Навремето ,тези които родихме на по 20-22-25 почти нито едно дете не беше планувано,просто забременявахме. Визирам и пациентки и колежки от университета,лични приятели ,и т.н. Нямаше такова нещо: планирана бременност, ами имаше: олелеее,закъснява ми,дали не съм бременна....спиралите тогава не бяха популярни сред нераждали жени, хапчетата също току-що навлизаха . Аз бях единствената сред приятелките ми дори и колежките акушерки (1990-1995),която вземаше комбинирани  орални контрацептиви с цел предпазване от бременност. Защо го казвам това? Исках да подчертая ,че всички други методи за предпазване от бременност са неефективни,и си мислех,че една млада жена с редовен полов живот,и без ефективни средства за предпазване от бременност,ако не е имала непланувано забременяване в младите си години,може би не всичко е наред, или в нея,ако е имала повече гаджета,или в мъжа ,с който е,или у двамата. Годините минават, стига се до ин витро,и нещата пак не стават. Може би има нещо ,което пречи на забременяването , онези неща ,за които медицината все още няма отговор.
За това ,аз винаги поощрявам: раждайте млади,когато става от раз,ако не стане ,поне знаете и почвате да се лекувате навреме. Отглеждат се децата,няма неотгледано дете. Огромна грешка е това чакане : за къща, за кариера,за какво ли не друго,понякога дори за да се угоди на роднини ,по-големи братя и сестри и т.н.

# 1 538
Има жени, които забременяват от раз и на 35. Майка ми е забременяла с мен от раз на 20 и със сестра ми на 31 пак от раз. Много е относително, а и аз не мисля, че съм чакала и съм престаряла. На 28 почнахме опитите и мислех, че ще стане веднага, но ето не стана. Всяка година по 2 пъти съм ходила на АГ, питала съм за фоликули, винаги са ми казвали Има. Лятото ми ги брояха само в единия 7, сега са общо в двата 9... Не било толкова лошо уж, ще си покаже...

# 1 539
То и бройката намалява, ама и качеството се влошава. Ако можех да върна времето назад и да съм със сегашния акъл, още на 20 щях да гледам да родя.

# 1 540
Въпреки дългата ми и болезнена борба, не бих родила на 20 дори да мога да върна времето назад. Най-малкото човекът от когото бих родила тогава щеше да е ужасен избор за баща на детето ми. Но тогава не го знаех и не мислех така. По-скоро съм ЗА информираност, кампании за редовни профилактични прегледи и изследване на резерва. Срещнах сегашния си мъж на около 25 години. Имаше период, в който нямахме общ дом и живеехме разделени, работейки почти за без пари. Не се чувствахме готови да станем родители в такъв период. Все още смятам това за правилно, но ако знаех какво се случва с резерва ми и бях получила правилни насоки, може би щях да променя някои стъпки. Примерно, когато ми откриха ендометриозата, никой не ми каза колко е коварна. То може би тогава и докторите не са били толкова наясно. Все пак и до днес не е разгадана напълно.

# 1 541
  • София
Кампаниите имат смисъл за превенция. Например за СПИН не съм видяла кампания от времето на моята младост. Ако не знаем случайно, понеже моя приятелка е такъв лекар - в бг епидемията расте с пълна сила.

На мен ми откриха ендометриоза на 22, оперираха ме на 24. И заявиха след блокиращо лечение, продължило 6 месеца след операцията: "ако в следващата 1 година не родиш, никога няма да стане."

Това става ли по график? Напротив. За толкова млада възраст е по-скоро присъда в главата.

И да допълня: понеже в старата ми инвитро клиника пациентките бяха на всякаква възраст, а в новата съм все в групи за чакане с по-сходни на мен момичета, напоследък ми се налага да посещавам клиниката преди обяд. И какво гледам : тълпи репродуктивни пациенти на ужасно млада възраст. Буквално. Има немалко двойки, които за мен със сигурност са до 25. И те какво? Изтеглили къси клетки на по 20 ?

# 1 542
  • Пловдив
Ето бе...ще Ви дам пример на една колежка. Мисля че е 1982г. На 39г. От 5 години я врънкам да си пусне АМХ, най-малкото защото е с  поликистоза цял живот. Нямаше гадже тогава. Не...за какво ми е? Че то и скъпо издледване? Мина се време намери един на 26г. Викам за какво ти е този ...да кон бегач...спортяга...само за секс става;) Мина се време...заряза я. Аз продължавам да дудна за АМХ. Няма никой ! Намери друг....пилот.На 42 разведен с две деца. Аз пак...тоз за какво ти е сега? Деца иска ли? Ми НЕ...твърдо отрича да иска;) Мина се време и той я заряза...събра се с женя си. Вдигнаха и заплатата и вече взимаше 2000лв. Сама...с кучето...на квартира и на 38г. Викам...с АМХ то какво става....заплатата ти е добра, вземи пусни едни хормони вече! Не бе! Не ще и да чува. Вече е на 39г. Намери  един мъж ...ерген , но на 45г.Wink И сега се сети че иска да забременява Wink Опитват вече 8 месеца и нищо. Аз си трая, не се обаждам. Гледам и сеира. Защото вече и тя е на години и мъжа  . Така че ...ей такива какво  да ги ограмотяваш ? Дано имат успех....въпреки че ме съмнява.

Последна редакция: сб, 27 фев 2021, 21:53 от casablanka

# 1 543
Е, това е малко грубо. Животът си е неин, възрастта и също не е толкова голяма. Моя приятелка забременя с трето на 40г. Много жени тук са на толкова, че и повече и се надяват да родят детенце. Нека поне ние жените не се определяме като дърти.

# 1 544
  • Пловдив
Не слагам всички Ви под един знаменател. Не сте разбрала? Давам конкретен пример на момиче ,което беше до мен и виждаше как ходим по мъките на инвитрото за да имаме дете. И не пожела едни прости хормони да направи. Говорехте за ограмотяване нали? Ако се сблъскате с такъв тип костеливи  орехи ...няма да е лесно Cry

Общи условия

Активация на акаунт