Изчерпан яйчников резерв

• 324 724
  • 2 704
  •   1
Отговори
# 1 545
Наистина всичко с времето си....но..
Аз започнах опити на 32, ей на тази година ще направя 37 резултат няма засега. Мъжът ми е с 5 години по-голям от мен. АМХ сега ми 1.3. Нямам тромбофилии (генетични или придобити), инфекции, кариотип и при двамата е ОК, хормони, витамини и т.н. всичко е наред. Моя колежка на 41 си намери гадже преди година и май месец започнаха опити. Терминът й е края на м. Март. Чакат момиченце! Витамини и АмХ не са изследвани, да не говорим всички останали екстри. Та...
Годините не трябва да се пренебрегват в никакъв случай, но си е и божа работа...

# 1 546
Все пак не за всички е приоритет да имат деца, и то собствени биологични деца на всяка цена. Жената явно не е била готова да е самотна майка и може в нейния случай това да е най-правилното решение.
Иначе не е зле да се обърне внимание на проблема, от гинеколозите, от медиите.

# 1 547
Casablanca, разсмя ме с разказа за колежката. Разказваш го смешно,но е много вярно и тъжно. Много жени като тази не виждат реалността в която са. За нас е лесно от страни,но когато им го казваме излиза че сме груби,или искаме да им навредим или че им завиждаме,така ни виждат.
BettyBoop, дърти сме си в репродуктивно отношение. Не е приятно да го чуеме ,но поне помежду си можеме да си признаем и да погледнеме истината за репродуктивната ни възраст в очите.
Без да ми се сърдиш,Боби ,но и ти не си си научила урока. Казваш ,че на 20 бащата не бил подходящ ,но тогава не си го виждала така. И моят първи съпруг беше абсолютен боклук,но бях хипер влюбена в него,и имам прекрасен почти 25 годишен син от него. А бяхме студенти,когато го родихме в миризливо студентско общежитие,нямахме и пукната пара, а разчитахме на родители,които също не са заможни,а мъжът ми покрай ученето въртеше търговийки,такива бяха годините.
Та така.....съдби всякакви,решения различни и индивидуални,и всички си носиме отговорността за тях и последствията. Някои виждаме какво сме сбъркали ,когато се обърнеме назад,други не успяват да направят това ,и грешките се повтарят в други животи....знам ли....

# 1 548
Хора всякакви, истории също. Това не бива да отклонява медицината от основната й цел , а именно превенцията. Качулката след дъжда и булката след сватба са вече закъснели.
Който иска и може чува, който не иска и да крещим няма да чуе.

# 1 549
Няма как да научаваме едни и същи уроци след като мислим по различен начин и са ни се случили различни неща. Simple Smile Гледаме на нещата от различни гледни точки. Ти имаш прекрасно дете, без което не можеш да живееш, нормално е да мислиш така. Аз виждам какво съм спестила и на себе си, и на едно неродено дете. За теб това може да е пропуск, за мен - правилно решение. Всеки както го чувства... Но не бива да съдим, защото никой не знае какво е довело другия до тук. Казвам го с най-добри чувства. Не съм се засегнала от коментара ти. Hug

# 1 550
Боби, благодаря!
В никакъв случай не исках да звуча осъдително,и се извинявам ако е прозвучало така.Това е недостатъка на писменото общуване. Който ме познава знае,че съм много широко скроен човек.
Да,моят мъж беше боклук,но не ми е създавал проблеми след като се разделихме. Знам,че има такива ,които правят живота на бившите си съпруги и деца живота кошмарен. От тази гледна точка на мен може би ми е било много по-лесно .
Друго,което исках да споделя пак от личен опит и наблюдение, а и някоя от дамите го беше казала по-горе: много млади жени вече имат репродуктивни проблеми за съжаление. За нашият 70-80 набор е ясно- намалял резерв поради възраст ,но по-младите жени? На тях защо им се случва толкова рано? Отровни храни? Отровен въздух?

# 1 551
Всичко в съвкупност. Мръсен въздух, храна опакована в пластмаса, животни блъскани с хормони, плодове и зеленчуци пръскани с химикали, козметиката и препаратите за чистене и те пълни с химии. Може би и облъчвания от телефони, таблети и т.н. Лично при мен и стреса вероятно е допринесъл. Имала съм много стресови ситуации и в личния живот, и в работата. След една такава се наложи да ме оперират, защото ендометриозата се активизира много бурно. Дано светът се осъзнае в някакъв момент и да се върне към натуралното и естественото.

# 1 552
Много интересна дискусия се заформи. Много съм съгласна с това, че трябва да има някаква ограмотителна кампания. Защо? Защото аз съм човек, който изключително много се интересува от здравето си, никога не пропускам профилактики, взимам мерки дори за най-малкото, спортувам сериозно, храня се здраволовно от години и сумплементирам с нужните добавки. И въпреки, че чета много на всякакви теми, не бях чувала за АМХ хормона. Кой ме светна? Маникюристката ми. Заговорихме се, когато й казах, че с мъжа ми ще се женим и й споменах, че не искаме още деца въпреки, че не съм много млада. Тя каза, че и тя е в същото положение и само ми подметна "Ами ти защо не си пуснеш едно изследване за яйчников резерв, за да си спокойна, че всичко ти е наред, защото не си на 20". Каза ми за този антимюлеров хормон - аз, разбира се, вътрешно си казах "Абе 100% всичко ми е наред", но реших да го пусна, за да съм спокойна. Както споменах вече, никога не подминавам с лека ръка такава информация. И ето...пуснах го и се оказа, че е всичко друго, но не и наред (с тези мощни стойности от 0.4). От тогава казах на 2 приятелки да си пуснат и те, защото са колкото мен - едната прави опити от година и половина и не успява, другата тепърва ще почва. На тази, която прави опити АМХ й е над 6 (ако помня правилно), на другата й е в добри стойности 1.5.
Както и вие знаете 6 е висока стойност и веднага я насочи към това да иде да й погледнат изследванията и евентуално да й назначат други, да видят дали няма поликистозни яйчници или нещо друго. Казвам го за проста справка - от 3 жени, които сме се изследвали, всичките на по 31 год. 2 са с проблемни стойности на АМХ - едната с твърде нисък, другата с твърде висок. Не че е представителна извадка, но явно тези проблеми са често срещани и това със сигурност е тема, за която трябва да има повече гласност и информираност.

# 1 553
момичета,реших да дам линк за всички момичета,които се чудят ца стойността си https://www.endometriosis.bg/nivata-na-anti-mulerovia-hormon-i-kakvo-oznachavat/,
защото някои лекари са толкова неадекватни,че сам си разчиташ изследванията.Годините не са всичко жената на брат ми си зачена от първи опит на 38,а съм на 29 ,а почнахме опити от 27 и не става.Така че не се притеснявайте само от възрастта има много фактори. : )

# 1 554
За лесното зачеване значение има и мъжкият материал,ако е добър и жената има овулация, има предпоставки да  се случват нещата, без значение от възрастта.
Имах една позната, с 1/3 яйчник остана след операции, роди три деца. Друга, с половин тръба и с пазене, без да иска забременя. Моя позната роди на 39 и 40 (даже беше възмутена, че я третирали с висок риск за Даун,-не била толкоз възрастна), и тя забременяваше от първи опит.Друга без да иска на 40 забременя с трето.
Истории всякакви, обаче възрастта е стигма, която се налага в наше време, не че на 40 + е лесно, като на 20, но и прекаленото стигматизиране е лошо.

# 1 555
Тук ( в Англия) ме посъветваха да си търся донор за яйцеклетка, защото с мои нямало как да забременя с Амх 0.2 на 34 г. Започна се едно четене във форума, изследвания на хормони и още повече четене. Успяхме да замразим една яйцеклетка, ще правим опити за събиране на още докато се съберат за едно инвитро. Аз съм на 34 , ММ на 38. Добави се и мъжки фактор , лоша морфология. Аха да се отчаям и попадам на жени забременели с Амх 0.1 . Аха да изпадна в депресия и попадам на жена , на която от 14 годишна й е спрял цикъла ( ранна менопауза). Като цяло има много голяма дупка по отношение на тази област в медицината. Огромни приходи . На никой освен на патилата като нас не му е в полза да има достъп до всичката информация. Инфертилитета се прераснява по приходи в медицината сигурно вече като ужасните болести със супер скъпи лечения , за които всички знаем. Не че няма излекували се. Има ама все още сме на ниво да вярваме , че е Божа работа . А някои си правят дизайнерски бебета, избират си полове и качества, гени и т.н ...

Последна редакция: нд, 28 фев 2021, 17:13 от Marleena

# 1 556
Няма такова нещо като дизайнерски бебета, нито можеш да му определиш пол или очи коса ръст, нищо. Единствено може да се направи ПИД с цел да се види дали има някаква хромозомна аномалия и евентуално ембрионъг да се унищожи (не може да се излекува). А за пол ето как става - имаш 10 ембриона 5 мъжки 5 женски, но искаш да върнеш 1 мъжки и 1 женско, тъй че ако си правил ПИД и им знаеш половете имаш възможност, но не можеш да определиш какви ще са ти първоначалните ембриони, те могат да се случат и 10 мъжки, а ти да искаш момиче или обратното, тогава няма какво да избираш. Пък какви гени да наследят дали ръста на баща си или косата на майка си е тотална научна фантастика и съм учудена че още се намират хора да вярват на подобни щуротии.

# 1 557
Пол може да си избереш, ако имаш много ембриони с ПИД, където се определя пола по ху хромозомите.
Но да избираш гени, очи и т.н.н. си е научна фантастика. Не съществува такива нещо.
Да,за съжаление точно репродукцията е тера инкогнита и е божа работа.
Един пример ще дам - допреди няколко години учените не са виждали овулация на живо. Смятали, че фоликулът се пръска и яйцеклетката, едва ли не под налягане "излита" към тръбата или перитонеума.
Датски лекар случайно заснема овулация по време на хистероскопия. Оказва се, че фоликулът не се пръска, така както са си мислели, а започва да се излива течност от фоликула и яйцеклетката се "изхлузва"  (не под налягане.)
Учените идея си нямат защо уж лоши ембриони се захващат, а хубави не.
Идея си нямат как жени забременяват с 4 мм лигавица против всички научни доказателства,че е това невъзможно.
Идея си нямат как и защо ембрионите се самокоригират.
Идея си нямат коя енергия, коя сила свише,кое точно кара една зигота да произведе еднояйчни близнаци и тн.
Въобще, тера инкогнита е човешката репродукция.

# 1 558
Момичета, аз съм писала неведнъж тук, но наистина не се отчайвайте само от едно АМХ.. Аз го направих, плаках с дни, когато направих първото си изследване и ми излезе FSH 21 на 35 г. След това излезе и АМХ 0.2. Мислех че няма шанс...
Ама напук на това, сега съм на 37 и съм бременна за втори път естествено. И вторият път стана от само един опит...
Не знам какво точно означават тези кръвни изследвания, но със сигурност не е, че не може да се забременее естествено. Има не малко примери за това!

# 1 559
И още нещо забравих да добавя в горния си пост - от инфертилитет, свързан с ИЯР няма ''излекували се'', няма и да има, тъй като Я са краен брой за целия живот на жената и няма начин след като те свършат, просто да се произведат нови (за разлика от мъжете които и до 100 г сигурно могат да имат деца). Този процес при жените е необратим и край значи наистина край. За съжаление. Обаче тук ми се струва че се обръща прекалено внимание на амх който в някои случаи не значи нищо, защото а ако аф са тти да речем 10 бр, а амх показва супер ниска ст-ст е повече от ясно, че вторият показател е лъжлив и реално ЯР далеч не е изчерпан, нито намален.

Общи условия

Активация на акаунт