Как да кажа на детето си, че с новия ми приятел очакваме дете?

• 5 657
  • 23
  •   1
Отговори
# 15
Аз не мисля, че авторката иска позволение, а по-скоро съвет как да го съобщи на детето. Когато са само двама - майка и дете, те създават особена връзка или при мен и моят син е така. Аз също се омъжих в последствие, но винаги съм мислила как детето ми ще възприеме каквато и да е промяна.

# 16
Според мен в такива ситуации притеснението на родителите е много по-голямо, отколкото е нужно. Нормално, де. Аз бях вече тийнейджърка, когато майка ми забременя от втория си мъж, усетих я още към 4-ти месец, не смееше да ми каже до 6-ти, докато не повдигнах темата сама. Въпреки, че винаги съм се грижила за малкия и никога, ама никога не е имало "защо на него така, а на мен - иначе" (аз бях доста голяма), като се разстрои милата, до ден-днешен сама си вменява чувство на вина.
Децата свикват бързо. Не вярвам някой някъде да мрази брат си/сестра си, просто ей така.
Решението да имаш/нямаш още едно дете е лично и само твое, дори и да има по-остра реакция в началото, на малката ще й мине. Да не би като са от един и същ баща, да има по-малко драми между братя и сестри? Стига с новият татко да не изолирате по-голямото дете, няма абсолютно никаква причина това да бъде фактор. Hug

# 17
Е това е дете. Ако я питаш дали иска сладолед, ще ти каже не, след 1 час да... а и за нея бебето сигурно е абстрактна работа, като го види ще му се зарадва Simple Smile Лека бременност

# 18
  • Бургас
Моля ви, дайте ми съвет как да й кажа нещо, което тя не иска.
Първо не отлагайте, за да не се чувства "измамена", фактът си е факт. Второ: ще има ревност и омраза, това е ясно, трябва да се поработи върху адекватния им израз, градивният момент и въобще всички чувства, с които тепърва ще се сблъсквате.  С появата на бебето конфигурацията на родителското внимание се променя и това се изживява независимо на колко години  се случва, природено или не е братчето/сестричето. Знаейки, че това е естествен процес, родителят е длъжен да остане спокоен, с увереност и усмивка да предаде това спокойствие на  детската психика. За този процес е важна комуникацията, разбирането и приятелския подход. Ситуацията никога няма да бъде като преди и е хубаво открито да се обясни това на по-голямото дете, да изпреварят родителите вълната на неговите чувства и  да му разкажат какво вероятно ще изпитва. Така на детето се дава възможност да се успокои от своите страхове, да се довери на родителите, които са искрени, да разбере, че то не е по-лошо дете, затова че понякога „мрази“ бебето или не го иска… Та нали то  е пряк конкурент за любовта и ласката на мама. Когато отнемате нещо на детето с което то е свикнало и му харесва, намерете алтернатива за ново удоволствие, за нов опит в преживяването с вас. Отделяйте специално време да останете сами с него за любимо занимание и пр. Ако се появят моменти на регрес или поведенчески проблеми от различно естество, потърсете психолог.

Последна редакция: вт, 15 сеп 2015, 15:01 от rosi81

# 19
Присъединявам се към мнението да се каже по-рано на детето. Може да добре да е пред роднини, но може да има и лош ефект, особено ако всички осъдят отрицателната и реакция. Най-адекватно за мен е да поговорите само двете, да приемеш, че ще се сърди, ще се цупи и т.н. и в никакъв случей да не я наказваш заради това.

# 20
И аз се разведох преди шест години по вина на бившия ми. Имам син който тогава беше в втори клас. Имаше малко драми но всичко мина. Сина ми още от малък не искаше да се издума за бебе независимо от кой баща. Сега имам втори брак и мъжа ми има дъщеря на десет с сина ми вече е на петнадесет години. Имаме си вече и момиченце на единадесет месеца. И двете ни големи деца не искаха и не даваха да се издума за бебе с сега умират за малката и се грижат за нея и си играят с нея. Не съм питала никой иска или Не иска бебе просто им казахме и толкова. Цупиха се но като се роди малката нямаха търпение да я гушнат.

# 21
  • някъде в орбита...
Не разбирам защо трябва да се притесняваш от такива неща. Никой не пита дъщеря ти, не й иска разрешение, или мнение. Съобщава й се факт, при това щастлив.
Относно самото съобщаване, виждам доста добри постове преди мен Peace

# 22
Това е ревност! Страх, че ще бъде вече на второ място, че ще бъде отхвърлена и най-вече,че повече внимание ще обръщате на бебето. Това е нормално. Но това е само страх от по големите деца. Дори и да беше забременяла от първия си съпруг със сигурност реакцията на детето щеше да бъде същата.
Но подкрепям мненията, че не е трябвало да обсъждате това, че сте планували второ дете. От сега нататък тактично, но със появата на бебенцето ще свикне. Лека бременност!

# 23
С появата на бебето ще го има и въпросът "защо то живее с баща си, а аз не". Усложнения винаги ще има. Дано при вас се развият добре нещата. Стискам палци.  Hug Hug

Общи условия

Активация на акаунт