ВТОРИ клас - 1 тема

• 45 397
  • 742
  •   1
Отговори
# 195
Морена, ако много иска детето на баскетбол, може да пробвате нашия вариант, то не че имаме алтернатива - в училище не предлагат почти никакъв спорт освен шах, айкидо и модерен балет Роберта, на който обаче се подбират само надарени деца за разните му представления, а на мен просто ми се иска да се движи повече.
Скрит текст:
Баскетболът е към клуб Септември, които между впрочем са последните шампиони при девойки до 14г., мисля, провежда се на стадион Септември, Красна поляна 3, но мястото е куманикативно с много транспорт, трябва да проверя какво точно те интересува като вариант, имат почти всеки ден, но ходиш доколкото ти е възможно, а таксата - нещо като членски внос е 30 лв. месечно, което е за занятия шест дни по 1,5 часа, само вторник нямат, че имало мачове, събота и неделя са по обяд, а през седмицата - следобед, ако те интересуват подробности пиши на лични
Забравих, аз не съм коментирала факта, че е католическо, просто ми се видя странна порядка това с билетчетата, иначе е много интересно. И ние не сме кръщавани, даже нямаме църковен брак с ММ, само граждански.

# 196
  • Sofia
И ние не сме кръщавани, даже нямаме църковен брак с ММ, само граждански.
Мире, то църковният е само за кръстени. Simple Smile  Аз без да съм ревностна християнка, повече си ценя църковното брачно свидетелство, от гражданското.  Simple Smile
Всички сме кръстени разбира се, а Гушкан дори на именния си ден.
За баскетбола (за да изразходва енергия, не спортист да става) - искам да е в у-щето, че да развеждам из София ми е дошло "до гуша", а и в наше "село" не сме особенно мобилни, а и не шофирам...  И в у-щето таксата е 30лв,
Благодаря ти за вниманието и предоложението!  Hug  
Да видим, може пък след време да те притесня за подробности.

# 197
  • София
добре, че скоро ще се срещаме, че ...
]като ви чета ми се струва, че ни виждате (нас католиците) с рогца и опашки  Confused
от темата разбирам, че католическо училище е неприемливо, а еврейското явно е  Sunglasses

КатиАБВ   Peace

дадохте ми вече две идеи за събота неделя  Laughing МОЛа с легото и Босняк - дано времето позволи второто, а първото ще го мислим  Hug

Глупости - повечето ми приятели са християни, мюсюлмани и атеисти. Евреи на моята възраст, извън семейството (братовчеди) практически не познавам. И изучаването на иврит за мен беше -, не +. По-гол1ма полза би имал от руски или испански. Обаче там имат добра база и учители, което не може да се каже за кварталните училища в Младост. Но ако беше религиозно, а не светско училище, никой не би могъл да ме накара да пратя детето си там.. нямам нищо, ама нищо против религиозните хора - имам, обаче, против религиозните училища, когато са алтернатива на светските (нямам против неделните училища). Твоето дете също е в светско училище впрочем начи, предполагам, също цениш изучаването на теорията на Дарвин....

# 198
катиабв- да се оправяш бързо с крака!Стискам палци!
Лулумба- къде е тази интересна изложба, заинтригува ме!
Контеса ,за разлика от останалите аз смятам, че франсетата, макар и  да изглеждат сурови, са прави! Език се учи с дисциплина, особено, когато си в страна, където нямаш избор и трябва да го знаеш като роден. Поговори с детенце, важноте е да приема станалото като стъпка към езика, не като стрес. И да й остане в каратата ,какво? Няма да й попречи на бъдещото учене! Големият ми син има 47 разрешени остъствия за година- това е почти 7 учебни дни- ако иска да бяга, ако иска да си ги пази за болничен.нали се сещате, че въпреки 16-тте си години също има нужда от болнични поне 2-3 пъти по два -три дни... Ако ги надвиши го докладват на съвет и следващата година го поставят под наблюдение. половината ми майчина част протестира вътрешно, защото аз настоявам като е болен да  лежи и да се възстановява. Другата половина е наясно, че ако не са такива цербери, ще настане хаос и половината тийнейджъри ще пушат някъде , вместо да учат!
..
Дано времето да е хубаво за неделя!

Благодаря ти. Вече се чудех какво да напиша . Peace

Тя не се притеснява ,само беше тъжна, че билетите й свършват ,но се оказа след разговор снощи ,че почти всички деца нямат останали билети ,а тя има 3 .Посочих й този факт като положителен и тя ентусиазирано ми заразказва колко е доволна ,че Мадам я е похвалила .
Нищо не би станало ,че ще го пише в картата й , просто го отбелязох като факт.

Идеята с билетите и глобите за говорене на англ. език е да се научат децата ,че в час се говори само на френски и не се шушука с приятелка докато Мадам обяснява нещо .
През междучасията и в часовете по англ. език такова правило няма по очевадни причини.

Аз особено се радвам ,че избегнахме българската система с ранногто ставане, смените,  дълго-часови домашни, стари класни стаи , липси на технологии и оборудвани лаборатории ,позволяване на телефони в 1ви клас, големи класове и липса на дисциплина .
Но виж как всеки изхожда от различна гледна точка.

За езика аз съм на 100 % съгласна ,че така се учи и така се постигат най-добри резултати . Тук доста пп бавно се случват нещата и децата плавно започват да мислят на езика и да са истински двуезични деца ,а не да говорят езика като чужденци с втори език.

Канада е офиц. двуезична и избрахме френско у-ще ,защото е много важно да говори френски и добрите работи и образование са обвързани с френския. Интересното е че англ. провинции имаме по равен брой френски у-ща ,а във френските англ.у-ща Simple Smile
Така и така се говори даденият език навън то се набляга на другия Simple Smile

По отношение на у-щето .Тук ,както и в Англия където живеехме преди и детето е учило 2 години , католическите у-ща са светски у-ща и предоставят светско образование ,но са ръководени от католическия борд на директорите  ,ю не от правителството .
Няма монахини с пръчки .Откъде ви хрумна даже подобно нещо?

В Англия държаха да ходим на църква всяка седмица ,но в нашето у-ще .В у-щето на племенника ми не държаха и той посещава такова у-ще вече 4 години .

В Торонто катол. у-ща са с униформи примерно ,а при нас не са.
Униформите ми липсват от Англия ,но тук е различна демография и либерализъм .

Ние сме православни християни . Само нашата деноминация и католическата могат да учат в тези у-ща. Баптисти, адевентисти, методисти, протестанти и прочие не биха могли да учат и няма прием за тях .
Ние в Англия винаги сме ходели в гръцки църкви поради далечността на нашата ,но тук освен гръцката такава има и сръбска и украинска .
У-щето има спец. украинска програма ,защото те са много тук ,също както и германците . Първите заселници в нашата провинция са били германци, украинци и ирландци .

За да  бъдем приети ни искаха детето да е минало Свето кръщение, да сме женени и да имаме църковен брак и да сме в определената деноминация -православната или католическата. Толкова.
Имат си храм до у-ще където се ходи на литургии 1-2 пъти месечно и сутринта започват с кратка молитва .Имат час по религия и това е . Доста ненатрапливо подхождат и именно това ми допада също .

Избират се тези у-ща не заради религиозната насоченост само ,а заради това ,че са най-добрите академично по света.

Ако сте в масово държавно у-ще бордът на директорите е държавата и правителството и системата се спуска от МОН примерно. Ако сте в Монтесори то там учите съвсем различни неща по друг стил и програмата не е унифицирана от държавната образов. програма ,а се спуска от Монтесори института лицензиран от държавата .

В католическите у-ще пък системата не е обвързана с държавната и се ръководи от катол. училищен борд начело с църквата.

Ако сте в частно у-ще то си има негови правила и различна програма за 1ви клас от католическото ,от пансион борд у-ще ,от кварталното/държавно и от това на Монтесори.

Избрахме католическото не само заради добрият рейтинг , но и заради дисциплината, базата , но най-вече и заради уникалната програма .

Миналата учебна година примерно министъра начело с борда на директорите на всички държавни у-ща в нашата провинция /щат решили ,че от тази година в 5 годишен срок се пуска програма , в която на децата нямало право учителите да им налагат преподаване .

Децата трябвало да водят процеса ,а учителите трябвало да следват този интерес и да не им налагат знания ,които те не желаят .Значело ,че ако по математика детето не желае да слуша за дроби ,то не трябва това да му се налага. Не трябвало да се насилва да учи безинтересни за него уроци.

И дават някакъв завеян пример как ако децата изразявали интерес към калинките примерно да се обърнел урока към тях ,да се правели макети и опознавателни семинари само на тази тема докато интересът се изчерпел и не се минавало на друг. И какво добри резултати се постигали сн такъв не инвазивен стил на преподаване.  ooooh!

Учителите по закон вече нямали право да правят забележки ,да пишат оценки и да дават домашни ,да реагират на поведение с корпоративни наказания, не можели да оставят деца да повтарят класа  както и нямали право да преподават .Те са там да съблюдават интереси и да се водят по детето и да са наблюдатели .

Отне ми точно месец след този закон да влезе в сила и да намеря алтернатива в лицето на католическото у-ще ,което ми беше един от първите избори ,но чакахме място .Оказа се ,че трябвало да минем интервюто ,да покажем каквото искат като документи и  се отварят нови класове колкото нови деца приемат .

Тяхната програма е различна ,те не са обвързани със закона на държ. у-ща ,а в тях учителите преподават, наставляват, изискват и могат да се намесят при конфликт на интереси примерно.

Направи ми впечатление как в другите 3 посетени у-ща децата бяха като свободни електрони и все някой беше по коридорите ,групички уж в час си шукваха навън ,а слободията водеше до едни типични поведенчески прояви ,които не желаех детето ми да усвои.

Много са толерантни тук за всичко ,но когато се принесе тази търсена полит-коректност към обучението на децата не смятам ,че ще води до добри резултати. Говорейки с учители колеги по семинари по програмата те също изказаха съмнения в този метод. Аз обаче взех друго решение и не исках да експериментират с моето дете.

Шокът ни беше голям идвайки от среда в Англия с униформи, ригидна програма , разделение на малки от големи класове в различни сгради , физк.салони и столова, дисциплина , домашни всеки ден с книжки според интереса и нивото на детето, деца под строй ,обръщения с Г-жо Джоунс и много добра база ,до разхайтени дрехи , свободни групи движещи се из сградата ,либерални учители (не по тяхно желание ) , към които се обръщаш на малко име , липса на дисциплина , шумни коридори и никаква домашна или 1-2 реда за четене за през уикиенда .

Това ме спечели идвайки на оглед с покана от директора и министъра (проповедника) в католическото у-ще в работен ден
- тихи коридори
- минимално минаващи деца говорещи си тихичко ,защото другите са в час, поздравяващи  усмихнати и учтиво на френски  директора
- подредени класни стаи със слушащи деца
- домашните
- огромната библиотека
-наличието на ресурси за деца с разнообразни нужди (като специален люлеещ се стол за дете с хиперактивност ; стол с безшумна мърдаща се рампа за деца с неспокойни крачета ; полумесец маси с илюминатор ползващ игрова и цветова терапия за децата с нарушено внимание и за такива в аутистичния спектър )
- индивидуални чинове с вградени работни плотове
определен тип маси за дете с ниска концентрация
- модифицирани музикални програми за деца с дефицити в четенето с разбиране  и т.н  н
- логопед работещ по една от най-добрите програми в Америка
- програма за взаимопомощ на родителите не говорещи френски ( система със СД-а за слушане по време на правенето на домашната по четене .Всяко СД е с отделни аудио клипове следващ страниците на учебника и спомагащ родителя в коригиране на изговора на четящото дете всеки ден )
- безплатни семинари по френски
- летни лагери за цялото семейство с френска насоченост
- бюлетини и информационни табла на двата езика за родителите и купища други инициативи) -организацията , реда и спокойствието ,което лъхаше от деца и преподаватели
..
и още .

# 199
  • София
и да ви развеселя малко: племенничката е католичка, учила в еврейското, а сега е в американския университет  Crazy

Внучката на моя приятелка - католичка от френски произход учи първо в еврейското, после - немска гимназия, а сега е студентка нейде из Австрия, Холандия или нещо подобно...  baby_neutral

quote author=aunt Ogg link=topic=871351.msg31651545#msg31651545 date=1443100011]

от темата разбирам, че католическо училище е неприемливо, а еврейското явно е  Sunglasses

И мен това леко ме озадачи.  Joy Joy

За католическите училища: До колкото знам те не са религиозни училища в пълния смисъл на думата. По-скоро са отлични и много престижни училища, с малко религия. Предполагам, че има връзка със спонсорите, но не съм се интересувала никога. И Контесата беше писала, че при тях са най-скъпите и търсени училища. Та и билети, и религия, че и бой с пръчки ако решат да наложат-пак ще има желаещи. Мой познат англичанин се възмущаваше, че за да запише децата си в такова у-ще в Лондон, му се е наложило да ходи в неделя на църква.  Joy Нито е религиозен, по-скоро ревностен атеист, с много пари по световните стандарти, но не е било възможно да мине метър. Еми ходил е, к'во да прави, явно училището има достатъчно добро име, че да го е сметнал за важно.
[/quote]

И преди бях писала по някакъв повод - еврейската ми баба, която на това отгоре беше не просто вярваща, но и религиозна, беше завършила католически френски лицей. Ама това в началото на 20в... И да, доста вероучение е имало там 00 макар тя да има "освободена" в оценката.  Mr. Green

# 200
  • София
Контеса, пак ще кажа, на мен твоите разкази са изключително интересни.
Не изказвам мнение по простата причина, че считам собственото за леко встрани, от всички страни.
Не искам това, което кажа да се приема като упрек, защото не съм човека даващ акъл кой как да живее. А поради треската, която всички ни тресе, ми се струва, че всички приемаме, къде повече къде по- малко твърде крайно мненията на околните. А същевременно не вярвам, някой от пишещите в темата да прави нападки, още по- малко злонамерени. Та ако не ти пречи, пиши в темата.

Аз днес съм изключително доволна от ученика. Питал е учителката, какво да носи за ЗИП-БЕЛ след като още нямат помагала, за да не носи всичките седем неща утре. Разбира се аз го помолих да го направи, но обикновено се притеснява да пита подобни неща.

# 201
  • В светлината на слънцето
Контеса, и на мен ми е супер интересно като описваш как стоят нещата при вас. Винаги те чета с огромно удоволствие.  Peace И си признавам с ръка на сърцето, че аз лично бих записала детето си точно в такова училище. Добре ми звучи. Peace А за езика си права - наистина така се учи най-лесно и бързо. Когато детето е поставено в среда, в която няма право да говори на своя език, а трябва да се учи да се изразява на другия, чужд за него все още език, много лесно успява да го проговори. То същото важи и за възрастните. Peace
За религиите... това е личен избор. Уважавам различията, любопитни са ми, пък и именно различията ни правят толкова пъстри като хора. Колко скучен би бил светът, ако всички сме еднакви.  Peace
За протокола - православни християни, с църковен брак, който повече харесвам от протоколния, деца - кръстени още преди да станат на годинка, у дома спазващи големите и по-малки християнски празници и стараещи се да съхраним традициите, но! всичко това не ми пречи ни най-малко по Коледа да бъркам и пека сладкиши, характерни за католическите общества, да изрязвам тикви по американски за вещерския Хелоуин, да се интересувам от духовните учения на Изтока или да слушам госпъли или грегориански песнопения, когато съм в съответното настроение. Peace

# 202
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
 Hug контеса  Hug

много ми хареса това с различните начини за обучение и справяне с проблемите на "различните" деца (изключително грозен термин според мен, но май се е наложил  Confused или поне често се използва).
много се радвах, че в прединото училище имаха дете със СОП, така децата свикват с по-различните от тях и не ги приемат като нещо страшно и плашещо. имаме приятели и приятелчета с физически проблеми, но е друго да са всеки ден заедно и да свикват да общуват едни с други.

за свободната програма според интересите не знам какво да кажа  Blush
хем ми звучи по-интересно, някак по-приемливо да се набляга на това, което го влече, хем ми се струва малко... странно.
нашето зверче обича да му се четат книги, но чете сам ако го притисна или ако книгата му е много, ама много интересна. с писането е даже по-зле.  Blush готов е да реши половин сборник по математика, но да не го карам да напише една дума. ако се остави на него да решава ще стане мазало.

вчера е основал клуб "Атом-Бг - Тук създаваме науката"  Blush и е изрисувал половин тетрадка с машини на бъдещето, летящи, пълзащи, трансформиращи се...  
Thinking и даже е надписал коя какво прави - значи можел и да пише.

мъмрихме се, но то защото рисувал и писал в часа по четене и не е слушал госпожата.

# 203
  • Перник
И на мен ми е интересно да чета разказите ти, Контеса   Simple Smile И така, като ги чета, стигам до извода, че и аз бих избрала католическото училище пред онова, "свободното". Те и при нас нещата вървят в някаква такава посока - учителите да не могат да наказват и налагат на децата какво да правят. Нашите например в час по физическо тичат като отвързани - не правят упражнения, както ние едно време, не играят игри...  Confused
Да си похваля гарджето - има 6 на преразказа от миналата седмица. Нищо, че 2 пъти е написал "рАце", вместо "ръце".

Лулу, и ние правим коледни сладки. Ами какво да се прави, като не-православните празнични традиции са някак по-цветни и по-весели  Blush

# 204
Контеса, и на мен са ми много интересни разказите ти, така че пиши при нас.
Гледам са почнали вече оценки, пък при нас - не, даже още не са върнали бележниците. Много лежерно го дават, и входни нива не са правили. Последните два дни и въобще не се спазва програмата, въпреки че ни я раздадоха още на 15.09. - онзи ден нямали български, защото се проточил английския, вчера - пропуснали математиката, който им е по програма заради почерпка за РД на едно детенце. Само не разбирам при часове по програма за вчера домашен бит, околен свят и час на класния, точно по време на часа по математика ли трябва да се черпят и да се пропуска. При вас правят ли така?

# 205
  • Sofia
О, Мире, ...  ooooh!
И у нас е така... Физическото обичайно е претопено - някой се провинил и хоп няма физическо - пишат (най-вече) или смятат в това време. Или не направили нещо по БЕЛ и продължават в следващия час...
И това при положение, че УЖ учителите нямали свобода на действие...
Дразни ме, нищо че не е изненадващо за мен.  Close

Входните при нас са следващата седмица - това по информация от детето.
И при нас не са върнали бележниците. Гушкан има една 6ца в тетрадката по писане - на диктовка.
Английския... сериозно са го подкарали, да видим...  Thinking  

# 206
  • София
При нас вчера не са имали БЕЛ, защото от първи до четвърти клас са гледали тренировка по футбол.
Но е било толкова завладяващо, че малчо не е разбрал защо са ги водили да я гледат. Предполагам да ги зарибяват за отбор, но ...

Правят някой от входните нива или поне така си мисля от това което ми разказва. Бележниците не са готови, защото още не са предадени от всички дечица.

# 207
Аз още предния път писах, че ми е интересно да чета разказите за канадската система. Това, че не ми харесват някои неща е, защото правя съпоставка как би се чувствало моето дете и с училището й сега. Всеки има различни възгледи, едни поддържат ранноезиковото обучение, други не; едни харесват целодневното, други не и т.н.
Като гледам държавното образование там е съвсем в другата крайност, което също не ми допада. Прилича на новосъздаденото демократично училище тук.
Мой познат англичанин се възмущаваше, че за да запише децата си в такова у-ще в Лондон, му се е наложило да ходи в неделя на църква.  Joy Нито е религиозен, по-скоро ревностен атеист, с много пари по световните стандарти, но не е било възможно да мине метър. Еми ходил е, к'во да прави, явно училището има достатъчно добро име, че да го е сметнал за важно.
Ох, това така ме разсмя Grinning

При нас правиха входни нива, но не знам още оценки. Няма нищо нанесено в ел. дневник. Нямаме и програма още. Правят и диктовки, но не съм ги виждала.

Последна редакция: пт, 25 сеп 2015, 14:00 от Пролетен дъждец

# 208
  • Перник
При нас на 15.09. на дъската беше написана програмата за следващия ден. После им раздадоха подаръци - програма с реклама на "Зайо Байо" и са си написали предметите на нея. Та във връзка с този подарък, доста се ядосах - рекламира се нещо, пълно със сол и мазнина като "здравословно"  Twisted Evil Аз съм им набрала още като облепиха детската градина с рекламно фолио, но мъжът ми отказва да се занимава с това, защото нямало смисъл, а аз с удоволствие бих ги осъдила за тази подвеждаща реклама, още повече, че се разпространява в детски заведения.  #2gunfire

Само за миналия четвъртък знам, че не са спазили програмата, но някои деца - правили са преразказа 2-ри час и само Калоян успял да се справи в часа. Другите продължили и през междучасието, а тези, които и тогава не успели да приключат са писали и в следващите 2 часа, но за физическото всички бяха на двора  Laughing
Бележниците не са върнати още.

# 209
  • София
Мире, нашият клас са правили вече входно ниво по Околен свят. Големи глупости, честно. На единят въпрос трябва да се подчертаят членовете на семейството - братя и сестри не са от тях, да знауте. Но брат и сестра - да  newsm78 На друг въпрос има да се подчертаят домашните любимци - моят позчертал и риба - задраскана му е с червено. Трябвало да пише рибка  newsm78 newsm78 newsm78 То и аз няма да се справя с този тест. Стана ми много неприятно, на това ли трябав да се учат децата? Да им задаваш подвеждащи въпроси и после да им драскаш с червено по листа...

За религията - мисля, че българите са изслючително толерантни към всякакъв вид религии. Ние сме християни, кръстени, двете ни деца също. Нямаме църковен брак, защото решихме в последния момент да се женим и не ни харесаха останалие свободни часове в близката църква. Не постим, празнуваме главно Великден и Коледа. За мен религията не трябва да е задължение, нито пък да се втълпява на децата от малки. Имахме съседи адвентисти, когато бях малка. Те не даваха на синът си да яде месо. Едни път ни беше на гости да си играем (да е бил не повече от 5 годишен). Намерил луканка в хладилника и я беше нахапал от всички страни - явно е ходил до там на промеждутъци. Та така, за религията  Wink

Иначе съм доволна от занималнята. На дедето му харесва, храната също, което е сууупер важно.  Joy

Поздрави на всички!

Общи условия

Активация на акаунт