Златна есен иде вече, гука Юнското човече.

• 40 988
  • 751
  •   1
Отговори
# 600
  • София
Ми май вкъщи. Тя заспива рано и иска да си е в леглото, най-много да отскочим до едни приятели като оставим нашите при бебка, ма май и тва не го виждам. Щот си представям като почнат гърмежите, тя ще се уплаши и ще ме търси да суче. Whistling Не ми е и много зор, все ми е едно къде съм на НГ, Коледа и Бъдни вечер са по-тачени.

# 601
  • athina
Живях 3 месеца при свекърва си,която беше така съобразителна да не си натрапва мнението-за което съм и безкрайно благодарна.А до колкото познавам майка си трудно ще се стърпи да не го направи.
Ще се постарая да не "дразня"повече очите ви.

Ние се замисляме за КОЛЕДА в България,но всичко зависи от времето.А за нова година най-вероятно ще се събираме с приятели в домашна обстановка.  

# 602
Гери, благодаря, че се съобрази Hug. За седмица все ще се изтърпите. Peace

# 603
  • София
Здравейте, мами и беберанковци Simple Smile Аз не съм се включвала от последните бременни теми и не съм сигурна до колко ме помните. Та на 13-ти юни се роди Ангел (2900гр , 48см; 10 дни преди термин). На 4 месеца беше малко над 7 кг и 67 см, все още само на кърма. Продължава да се буди през нощта по 1-2-3 пъти.
За спането - спи основно в кошарата в детската. Понякога след някое от нощните ставания ме домързява да го връщам и остава да спи при мен. Отначало аз спях в детската на леглото на баткото, а той при баща си в спалнята, но от известно време почти винаги баткото си спи на мястото и пази бебето.
Заспиването сам понякога се случва през деня, но следобед и вечер няма шанс... Напоследък не иска особено да стои в количката, когато е буден, та излизаме с количка и завързан слинг - като замрънка, слагам го в слинга и продължаваме разходката.
Гледам и акането сте обсъждали. Този маймун си върши работата по 1-2 пъти дневно, но с баткото не беше така. От втория месец започна да прескача по ден, после по 2, стигал е и до 5-6 дни пауза. Това продължи и след захранването, въпреки че все предлагах разхлабващи храни. И сега на почти 5 години продължава да прескача по ден-два, дори да я изял кило круши или праскови. Причината да изпиша толкова е да ви кажа да не се притеснявате че на бебчовците не им стига кърмата и само заради това да бързате със захранването.
Захранване още не обмислям, доволна съм и че педиатърката е на моето мнение. Имам домашни зеленчуци някои и ще се възползвам. Голямото дете го захранвах основно "водено от бебето". Не ядеше големи количества, пюрета съвсем не искаше. Като резултат отначало се храни самостоятелно, опитваше различни храни без особени драми. Заместено хранене не помня кога имаше, но беше след година и нещо. Мацаница имаше доста, но си мисля, че с всеки вид захранване е така в някакъв момент.
За прането имам питане към мамите с по-големи деца. От бебе му пера нещата отделно и все още продължавам (почти на 5 е), на малкото бебе също пера отделно. Вие до кога перяхте дрехите на децата отделно? Аз май клоня към комбинация на дрехите на двете деца в някакъв момент, но може би след годинката на Ангел. Никакви дрехи не гладя, всичко минава през сушилнята.
Стерилизиране - нищо не съм стерилизирала. Предлагам вода понякога, но само измивам с много гореща вода и малко препарат. Водата е изворна, сменям я на ден-два, не преварявам. Биба не иска да ползва.
Бебко все още обаче не иска да се обръща от гръб по корем, нещо му тежи дупарата май. По някое време беше започнал да се напъва и успя няколко пъти, но спря да проявява интерес. Сега се опитва да изяде всичко, което успее да докопа. Още няма пробили зъби, но напипвам (кучешките особено) как си проправят път нагоре във венеца.
Кърменето е основно в легнало положение. И ние като poohito се мъчим взаимно, когато се налага да се храним навън. Започнал е много да се оглежда, особено ако има шум наоколо. Пауза прави обикновено към 5 часа през нощта, като заспи към 8 се буди да хапне към 1.
Дано не съм ви отегчила с моите писания и благодаря за търпението Simple Smile

# 604
Здравейте дами  bouquet

Да споделя моя опит със захранването. Както писах и преди, започнах с пюре от тиква, много фино смляно, гладко. После въведох морков, който беше с по-зърнеста структура и не се прие добре. Но взимам под внимание факта, че тогава още не знаеше какво по-точно правим с тия пюрета и лъжици : ) Започнах да смесвам моркова с тиквата - лапаше с охота. В момента въвеждам тиквичка, смесвам я с моркова - и двата зеленчука не са фино смляни, по-зърнести са, но вече знае що е то ядене и как се прави и няма никакъв проблем с консистенцията, лапа и не мога да ѝ смогна на темпото : )
На мен захранване водено от бебето ми допадна като идея, но предвид, че започнах по-раничко реших първо да я запозная с яденето, да въведа няколко неща и после заедно с пюрето да ѝ предлагам големи парчета и да наблюдавам дали ще прояви интерес към тях и самостоятелното хранене.
Що се отнася до нежеланието на някои бебковци да хапват морков - има някои моркови, които и аз не бих яла - сухи и горчиви. Ако е попаднал такъв в пюрето, възможно е да разваля вкуса и затова да не се харесва. Аз след като ги измих и обелих си отрязах по едно малко парченце от всеки и махнах тези, които не бяха достатъчно сладки и сочни.
За захранването и ваксините - мнението ми е същото като на gergamelka, а пък и не мисля, че е готино когато ти е гадно и лошо, да се опитват да ти натъпчат нещо непознато в устата : )
Лято, по празниците и аз не бих започнала захранване, не толкова заради адекватната помощ, колкото заради собственото си спокойствие и добро настроение : )

Давам моите предложения за заглавие на следващата тема и ще пусна анкетата.

Зима бавно приближава, Юнчето из вкъщи шава.
Юнчето пюренце тъпче и брои си всяко зъбче.
Юнче палаво, игриво, зимата посреща приказливо.

Виждам ,че от няколко дни няма нови предложения, но ако все пак някое постъпи след пускането на анкетата, ще го добавя и ще пусна опцията "промяна на вота" : )
Анкетата ще е активна до пускането на новата тема.

Усмихнат ден желая : )

# 605
  • София
И аз започвам захранване, в началото с картоф. Добре се приема засега. Въпросите ми са през колко време въвеждате нов зеленчук и плод и също така как увеличавате количеството. Например ако се започва с 1-2 лъжици след колко време например става половин хранене?

Jana Ina,  изчетох в нета това захранване, водено от бебето. Аз лично не бих го пробвала.

Лято , може ли да ми кажеш защо си решила захранване след шестия месец? Аз току що започвам захранване, но още се колебая. Знам, че се препоръчва след шестия месец, но аз лично се притеснявам, че за малко време ще трябва да се въведат много храни, а ако на бебка й е трудно ще изостанем с храненето.

# 606
  • София
А за къде бързате, краен срок ли има? Wink

Цитат от книга за ЗВБ по този повод:
Скрит текст:
Giving solids earlier than six months is not good for babies because:
Solid foods are not as densely packed with nutrients and calories as breastmilk or formula. Young babies have small tummies and need a concentrated, easily digestible source of calories and nutrients for healthy growth; only breastmilk or formula can provide this.
The baby's digestive system isn't able to get all the goodness out of solid foods, so they pass through her without giving her proper nourishment.
If she has solids too early, the baby's appetite for milk feeds goes down, so she gets even less nourishment.
Babies who are given solid foods early get more infections and are at more risk of developing allergies than those who stay on milk feeds until six months, because their immune systems are immature.
Feeding babies solid foods earlier than six months has also been found to make them more prone to risk factors for heart disease in later life, such as high blood pressure.

# 607
Какво значи много храни за кратък срок? За къде бързате? До какъв срок „трябва“ да се въведат храните?
Заместих млечно хранене след годинката, за мен е някакви безумие да се бърза и зорлен да се замества такова при 4-5-месечни бебета. Сзо се е изказало по въпроса, до годинката бебето остава основно на млечно хранене, а твърдата (редакция) храна е за запознаване с вкусовете, цвят, миризма, консистенция.

Последна редакция: вт, 03 ное 2015, 06:33 от Лятo

# 608
  • София, Манастирски ливади
Какво значи много храни за кратък срок? За къде бързате? До какъв срок „трябва“ да се въведат храните?
Заместих млечно хранене след годинката, за мен е някакви безумие да се бърза и зорлен да се замества такова при 4-5-месечни бебета. Сзо се е изказало по въпроса, до годинката бебето остава основно на млечно хранене, а третата храна е за запознаване с вкусовете, цвят, миризма, консистенция.

Да разбирам, че си захранила детето си след навършване на 1 година???
И коя наричаш трета храна, следователно втората?
Явно аз не съм в час и затова питам.
Извинявам се, ако задавам тъпи въпроси....!!!

# 609
  • София
И аз ви чета с интерес относно захранването! Но и мен ме интересува какво ви е мнението за захранването, водено от бебето. Някой ще захранва ли така, кога мислите да започнете и с какви храни?
Вероятно аз така ще захраня, някъде след 6м. С какво точно не знам още. Ако искаш мога да ти пратя книга на мейл. Peace

# 610
Кърма имам, но според мен бебка вече е готова за захранване и за това започнах! Не мися, че вече в шестия месец съм прибързала. Напротив, мисля, че постъпих правилно. Който може да си гледа детето да преглъща жално докато ни гледа всеки път как дъвчим - окей, да го гледа, но аз не можах Naughty
Още повече мисля, че е по правилно и хубаво да си храним децата с това, което ние им приготвим, а не да ги дохранваме или пък изцяло да ги храним с АМ. Мое мнение...а моята беба е доволна Heart Eyes Heart Eyes Heart Eyes
Лека и спокойна вечер на всички! Hug

# 611
Еййй, много симпатични заглавия за новата тема. Може да се класират и за по-следващата.
Мимко, наистина е ужасно това разнасяне в кошницата, но такива са реалностите в момента.
За спането забравих да пиша в предходния пост - аз спя в детската стая, но всеки си спи в леглото. Когато кърмя през нощта ако надвиши 3-4 събуждания го взимам в моето легло. Много ми тежи, че не спим заедно с ММ, който спи в спалнята.
За ЗВБ - интересно е и може би ще напрявя комбинация от яденето на пюрета и по-твърди и големи парчета.
Вчера гледах един социален клип, който се казваше "Да спрем войните на майките" и в него разказваха различни майки за техните избори относно децата и как осъждат другите майки, защото не отглеждат децата си, както те самите. Посланието беше, че не е редно да осъждаме избора на някоя майка, защото той не е нашият избор - раждане, кърмене, захрснване, обличане (според пол или унисекс) и т.н., докато не изживеем живота й и не срещнем това, с което тя се сблъсква.
Аз също захраних днес за пръв път с тиква. Еми... нямаше такова удоволствие. Изяде и трите лъжички (връхчета), като не се омаза и не изплю въобще, много му хареса и се разрева за още , а дори не му беше близо часа за хранене (предложих между храненията).
Много добре тръгна... Да видим.
Хубава нощ.

# 612
Понякога обстоятелствата ни принуждават да взимаме решения и да кривнем от плануваното...не мисля, че трябва да се защитавам за това, че съм захраниша по-рано... Simple Smile
Ето малко полезно инфо. Звучи ми добре затова го споделям, не всичко ми допада Wink

Захранване по схемата зеленчук-каша-плод-месо-риба

Основни принципи на захранването:

Новата храна се дава преди кърмене/ хранене с АМ.

Всяка следваща храна се въвежда по следния начин: 1-ва седмица – постепенно увеличаване на обема до препоръчания; 2-ра седмица – привикване; 3-та седмица – нова храна.

Препоръчан обем храна: ½-1 ч.л. пюре на ден до 50 грама (за 5-6-месечно дете) в рамките на 1-1,5 седмици, окончателна доза – 50-200 гр в зависимост от вида пюре.

Най-удачно е новата храна да се дава на второто хранене. Не се дава една и съща нова храна 2 пъти на ден.

Никога не се въвежда нова храна, ако детето е болно, а също така 3 дни преди и 3 дни след всяка профилактична ваксина. В случай на захранване след 4-ти месец се изчаква поне 1 седмица след последната петкомпонентна ваксина.

Детето се захранва с един продукт. Нов продукт се добавя веднъж седмично.

Първи се въвеждат бели и зелени зеленчуци и зелени (като цвят) плодове.

3 седмици след захранването със зеленчуци се дава каша, още 2-3 седмици по-късно се започват плодовите пюрета.

Каша се дава сутрин/ следобяд.

Зеленчуково пюре се дава преди обедното хранене.

Ако детето вече е опитало и зеленчуци, и плодове, то зеленчуковото пюре се дава на обяд, а плодовото – след обяд.

Зеленчуци

Дават се преди обедното хранене.

Ред на въвеждане на зеленчуци:

1. Слаби алергени: светла тиква, бели тиквички (ако детето е предразположено към диария, този зеленчук се включва по-късно), зелена тиквичка, карфиол, морков (*спорен продукт заради възможни алергии), пащърнак. 

2. Средни алергени: грах, зелена чушка, царевица, зелен фасул.

3. Силни алергени: домати, цвекло, целина, морков (*спорен продукт).

Към пюретата, за по-добро усвояване от организма, след първия месец се добавя съответното количество олио/ масло. Препоръчва се студено пресован зехтин - "Extra Virgin".             

* В купешките пюрета олио/ масло не се добавя, защото те по принцип вече съдържат такова. Количество олио/ зехтин/ разтопено краве масло при домашно приготвяне на пюрета:

1-ви ден – 1 капка     

2-ри ден – 2 капки

3-ти ден – 5 капки

4-ти ден – ¼ ч.л.

5-ти ден – ½ ч.л. (3 гр)

6-и ден и следващи дни – 1 ч.л. (5-6 гр).

Препоръчително е спанакът и магданозът да се изключат от менюто. 

За картофите: препоръчва се включването на картофено пюре след 7-ия месец. Хубаво е картофите предварително да се накиснат за 1 час в студена вода.

Примерна схема на захранване със зеленчуци: тиква, карфиол, броколи

1-ва седмица – тиква

1 ден – ½ ч.л. тиква

2 ден – 1 ч.л. тиква

За седмицата, добавяйки всеки ден по 1 лъжичка, се стига до 50 гр (или 8 ч.л.)

2-ра седмица – карфиол

1 ден – ½ ч.л. карфиол + 7 ч.л. тиква

2 ден – 1 ч.л. карфиол + 6 ч.л. тиква и т.н., докато тиквата изцяло не се замени с карфиол.

3-та седмица – броколи

1 ден – ½ ч.л. броколи + 7 ч.л. карфиол

2 ден – 1 ч.л. броколи + 6 ч.л. карфиол и т.н., докато постепенно пюрето от броколи не стигне до 8 ч.л.

4-та седмица — тиквичка

5-та седмица – морков

Каша

Въвежда се не по-рано от 3 седмици след започването на зеленчуковото пюре.

Ред на въвеждане:

1. Без глутен: оризова (ако детето не е склонно към запичане), елда, царевична (6-7 месец)

2. С глутен: пшеничена, овесена и др. (7-8 месец)

3. Грис (над 1 годинка).

Кашата се прави с кърма/ АМ или вода. Над 1 година – с краве мляко (ако детето не е алергично към него) или вода. Преди хранене или два пъти на ден се дава на болно дете или в случай на загуба на тегло.

Начин на въвеждане:

Първа седмица: 5% каша (5 гр каша на 100 мл вода) – 1 ч.л. на ден. До 7 дни количеството се увеличава до 150 гр. Втора седмица: 10% каша (10 гр каша на 100 мл вода) – 20-30 гр на ден (1 седмица). Трета седмица: 10% каша в количество 150 гр на ден. Четвърта седмица: следващ вид каша (10%) или нова храна.

Кашата се дава с лъжичка сутрин преди кърмене/ АМ. Дози (условни): 7-8 месеца – 160-170 мл, 8-9 месеца – 170-180 мл, над 9 месеца – до 200 мл и замяна на едно хранене изцяло с каша.

Първо захранване с каша:

1-ви ден — 1 чаена лъжичка (5 гр);
2-ри ден — 2 чаени лъжички (10 гр);
3-ти ден — 3 чаени лъжички (15 гр);
4-ти ден — 4 чаени лъжички (20 гр);
5-ти ден — 50 мл (50 гр);
6-ти ден — 100 мл (100 гр);
7-ми ден — 150 мл (150 гр).
Последващо захранване с каша:

Към избраната първоначално каша се добавя:

1-ви ден – 1-2 ч.л. от новата каша

2-ри ден и нататък се намалява първата за сметка на втората.

Плодове и плодови пюрета

Ред на въвеждане на плодове:

1. Слаби алергени: зелена ябълка, круша, слива, банан.

2. Смесени пюрета

3. Ягоди

4. Плодово пюре с млечни продукти и бисквити/ сухари

Плодовете е по-удачно да се изпекат или обработят на пара. Въвеждането в менюто е както при зеленчуците.

Месо

Месо, във вид на пюре се въвежда в 7-8 месец при ранно захранване и не по-рано от 9-ти месец при захранване от 6 месеца. Започва се с ½ чаена лъжичка. Желателно е веднага да се смесва със зеленчуково пюре, което вече е въведено за по-добро усвояване от организма. Дозата е до 30 гр, към 1 година – до 70 гр.

Месо, което се въвежда преди 1 годинка: говеждо (неалергични деца), заек, пуйка.

Месо, което се въвежда след 1 годинка: пилешко, свинско, телешко.

Със спорните пилешко и телешко се внимава заради възможните алергии към белтъка, който се съдържа в тях. При доказана липса на алергия, захранването по желание на родителя може да започне и с бяло пилешко месо.

Телешки дроб се допуска само в храната на деца с анемия – не по-често от веднъж седмично от 50 гр. Здравите деца могат да консумират дроб след навършване на 1 годинка не по-често от 1-2 пъти месечно.

Между първите 2 вида месо е добре да се направи пауза от около 20 дни или 2 седмици. Веднъж включено в менюто, месото се счита за въведено.

Седмична доза месо – три пъти седмично (в останалите дни се дава жълтък или зеленчуково пюре).

Риба

Въвежда се след 9-месечна възраст, след месото. Започва се с ½ ч.л., при липса на алергична реакция – 1 ч.л. и т.н. Доза: 30-40 гр рибно пюре на 1 хранене. Седмична доза – 100 гр. След 1 годинка 1-2 пъти в седмицата месното пюре може да се замества с рибно.

Ред за въвеждане на риба:

1. Морска: хек, писия, треска, мерлуза, калкан, пангасиус.

2. Речна: пастърва, щука.

3. (след 1 година): бяла риба, шаран, сьомга, скумрия, херинга, тон, сом.

4. Консерви е желателно да не се дават изобщо.

Жълтък

Въвежда се на 7-8 месеца. Започва се от 1/8, след 48 часа се дава ¼, след това ½. Дава се 2 пъти седмично. Вари се най-малко 15 минути. Жълтъкът се намачква, добавя се АМ или кърма. Може да се слага директно в каша или зеленчуково пюре. На алергични деца се дава жълтък от пъдпъдъче яйце (започва се с ¼ жълтък).

Белтък

Въвежда се към 1 годинка.

Сок

Въвежда се на 6-7 месеца. Започва се с няколко капки. 1-ви ден - не повече от 10-15 капки, 2-ри ден (при нормална реакция) – ½ ч.л., с всеки следващ ден количеството се увеличава с ½ ч.л., докато стигне до 50 мл. Количеството се дава на 2 пъти, желателно през първата половина от деня, 10-15 минути след хранене. Препоръчително първият сок да е от зелена ябълка. Най-удачно е да се разрежда с преварена вода. 

Детски бисквити и сухари:

От 7-8 месец.

Млечни каши и млечни продукти:

Млечни каши: след 9 месец.

Бебешки йогурт: след 9 месец

Извара: 9-12 месец

Кашкавал: 10-12 месец

Краве мляко: след 1 годинка (оптимално – 2-3 години)

Мерни единици:

5 гр = 1 кубче масло 1 х 1 х 1 см = колкото лешник
7 гр = 1 кубче масло 1.5 х 1.5 х 1.5 см
10 гр = масло колкото орех
5 мл = 1 к.л. олио
10 мл = 1 с.л. олио

2 к.л месо (пасирано или ситно скълцано) = 10 гр месо
2 с.л. месо (пасирано или ситно скълцано) = 25 гр месо
3 с.л. месо (пасирано или ситно скълцано) = 40 гр месо
1 с.л. месо = 1 парченце 2х1 см = 10-15 гр месо
1/8 чаша = 30 гр
1/4 чаша = 60 гр

# 613
Заместих млечно хранене след годинката, за мен е някакви безумие да се бърза и зорлен да се замества такова при 4-5-месечни бебета. Сзо се е изказало по въпроса, до годинката бебето остава основно на млечно хранене, а третата храна е за запознаване с вкусовете, цвят, миризма, консистенция.

Да разбирам, че си захранила детето си след навършване на 1 година???
И коя наричаш трета храна, следователно втората?
Явно аз не съм в час и затова питам.
Извинявам се, ако задавам тъпи въпроси....!!!

Редактирах си поста за храната.
Правиш ли разлика между захранване и заместване на млечно хранене?

# 614
  • Пловдив
Може и доста упреци да отнеса, но за мен 1 година е късно за първо заместване на млечно хранене. На тази възраст навярно детето ми ще ходи на детска ясла. От една страна е тежкия аргумент, че бих желала да си я гледам, да съм си вкъщи, да сме си постоянно заедно, защото за мен тя е прекрасна. От друга страна са аргументите: Не желая да стоя в къщи при минималното заплащане, което се дава през втората година майчинство, желая да разполагам с повече средства. Не желая да се откъсвам твърде дълго от работата си, защото после ще се върна много трудно. Не съм такава майка квачка и страдам от някаква самота и еднообразие у дома, тъй като нямаме приятели майки или други възрастни, с които да общувам през деня и сме си сами с Мадлен понякога осъзнавам, че се нуждая от нещо различно от общуването с едно бебе.
Не си представям, че с всяко хранене на 1 годишна възраст ще предлагам кърма, а не предпочитам адаптираното мляко пред храната.
Мадлен е на 4 м. и 20 дни и аз откровено си признавам, че захранвам с цел да заместя ядене. Не днес или утре, но след около 2-3 седмици - месец.

Общи условия

Активация на акаунт