Частни училища - информативна тема 9

• 63 366
  • 739
  •   1
Отговори
# 495
  • София
Някой дали може да сподели впечатления от г-жа Йорданка Михова, начална учителка. Знам, че е преподавала в ЧУ, но нищо по-конкретно.

# 496
В "Свети Георги" нещата бяха добре докъм 3 клас. Тогава дисциплината я изпуснаха много. Освен това нямаше /според мен/ достатъчно натоварване в училище, домашни почти никакви.  Детето ми кандидатсва миналата година в СС и изкара 2 на изпита по английски. Това беше първата лампичка, че нещата не са наред. Тази година кандидатства в няколко училища. И по трите предмета /български, математика и английски/ изкара сходни оценки - доста по-ниски, отколкото имаше в "Свети Георги" /5-ци и 6-ци/. От училищата ми казаха, че има много пропуски в граматиката по български и английски, също  и по математика. Ходи на частни уроци по математика до края на юли, за да навакса поне малко. По английски учителката в ПБ ми каза, че има пропуски на неща, които при тях ги учат във 2 клас. Както и да е, преместихме я. Тази година продължава с частните уроци.

Здравей Тонина6,
би ли споделила повече за обучението в "Свети Георги"(ако ти е удобно и не те притеснявам)? Моето дете сега е ПУК в друго ЧУ. На мен ми е интересно чак 4-5 клас ли излизат наяве големи пропуски в обучението(ако има такива)? Как бяха резултатите от матурите след 4 клас? Децата от класа не са ли ходили по някакви състезания, летни училища или курсове, където да си проличат пропуските? Някой родител не е ли забелязал по рано че има проблем? Ако може да споделиш твоя опит с начинаещите.
 Надявам се детето ти бързо и без много стрес да навакса загубеното.

Последна редакция: пн, 12 окт 2015, 16:54 от stoychod

# 497
Не мога точно да определя в кой момент се появяват пропуските. Те се установиха при нас при външно оценяване, след 4 клас. Иначе тя си изкарваше високи бележки. Има високи оценки и на матурите. В нашия случай пропуските се видяха, когато решихме, че искаме да я преместим в друго училище. Основната причина беше лошата дисциплина в класа. Детето ми споделяше, че учителите губели по 15-на минути от часа, за да усмиряват децата, които пречат на останалите. Отделно се започна едно парадиране с вещи - на кого какво купили, каква марка и т.н. В нашето семейство това категорично не се толерира. Децата ги възпитаваме в други ценности, а не в преклонение пред вещи. Тогава решихме, че това не е нашето училище и тя кандидатства в СС. По български и математика резултатите бяха горе-долу добре, но по английски - съпругът ми отиде да й види работата и каза, че е цялата в червено. От "Свети Георги" ни убеждаваха, че това е инцидентно, че има разминаване в системите, по които се изучава езика. Съгласихме се да я преместим в 5 клас в съседния клас. Тази година оценките й бяха по-шарени, но в крайна сметка я оформяха за 5 и 6. Но когато ми носеше тестове, бяха пълни с грешки, а оценени на 5 например. Било нормално, от толкова до толкова точки оценката да е 5. Април месец направи тест при учителка по български от едно известно училище. Оценката беше 3. Бяхме потресени. Учителката каза, че не знае елементарни неща. Тогава взехме частни учители по български и математика. Останалото съм го писала вече.

# 498
tonina6, описаното от теб звучи (меко казано) скандално.
Дано скоро влезнете в ритъм и не се налага да "доучвате"!

# 499
  • София - Рим и обратно
Слушала съм подобна история, като тази на Тонина, само че за ученик от БШ. Понеже съзнавам, че е ЕЖК, приемете го просто като слух. За мен си е меродавно, тъй като хората ги познавам. Явно човек трябва да си сверява часовника периодично, независимо от високите оценки, особено след 4 клас.

# 500
Може ли някой да даде мнение за ЧОУ "Светлина" и "Свети Климент Охридски"?  Тръгнах да чета темите назад, но то е истинска мъка. Обсъжда се всичко друго, но не и частните училища.

# 501
  • София
Може ли някой да даде мнение за ЧОУ "Светлина" и "Свети Климент Охридски"?  Тръгнах да чета темите назад, но то е истинска мъка. Обсъжда се всичко друго, но не и частните училища.

За Св.Кл.Охридски наскоро говорих с позната с дете там. По нейни думи храната е под всякаква критика. В ПУК, 1-ви и 2-ри клас били пълни паралелките - по 20-тина деца. В 3-ти клас имало голямо текучество и на деца, и на учители. Ръководството не реагира адекватно на родителски сигнали относно проблеми. Ако имате късмет да попаднете в хубав клас от умни и възпитани деца и читав начален учител, до 4-ти клас нещата могат да изглеждат и приемливо, стига да не ви притеснява проблемът с храната. След 4-ти клас нещата са също приемливи като атмосфера, но ходене на школи по БЕЛ и МАТ е задължително.
За Светлина наскоро чух неласкави отзиви относно нивото на обучение в началните класове.
Дано да се включат родители с лични наблюдения и преценка.

Последна редакция: вт, 13 окт 2015, 09:31 от Prizma

# 502
  • София
И двете ми деца са били в детската градина на Светлина в различни периоди от време, но не и в училището. Училището е до 4 клас. Поддържам контакт с родители, чиито деца продължиха в училището и мненията са много различни, направо противоречиви. Базата е много хубава, в една от бившите резиденции на Сим. шосе. Собственичката е много компетентна и с опит, ако това има значение, може би по- важни са учителите.

# 503
  • София
Напълно съгласна съм с мнението на Prizma за Кл. Охридски. Детето ми учи там ПГ и почти до края на 1-ви клас. То е от въпросната паралелка с текучеството (сегашния 3 клас). Учителката заради която напуснахме ние и още 2 деца от тази година отново е класна на същия клас. Във втори клас им преподаваше друга - също имаше недоволни и напуснало дете, но определено се справяше по-добре. Беше много млада и това й беше първия клас. Не знам защо е напуснала. за мен е неприемливо, че директорката е върнала учител, от който е имало толкова недоволни. Иначе спомените ни от Кл. Охридски са по-скоро добри и ако не беше въпросната госпожа, детето ми щеше да е още там- най-големият плюс е добрата атмосфера и добрите деца, повечето учители са млади, креативни и работят с желание. Обучението е на ниво, но наистина за кандидатстване след 7-ми клас (както и в другите ЧУ) трябват допълнителни уроци. Недостатък е храната, която наистина е под всякаква критика, липсата на желание от страна на директорката да се организират екскурзии, зелени, бели и т.н. училища и извънкласни мероприятия, несъобразяването й с мнението и забележките на родителите, не особено добрата материална база. За мен неприемливо беше и голямото натоварване, взимането на междучасия, големия обем домашни (и то в 1-ви клас). Държа детето ми да има време и за игри и забавления Simple Smile

# 504
Много ви благодаря за отзивите!
Храната е не по-малко важна от обучението. Тя кетъринг ли е в Климент Охридски?

emilia123 може ли да разкажеш повече за детската градина? Като обучение доволна ли си? Имаше ли открити уроци? Включват ли се всички деца, а не само най-схватливите? Храната как е там?

# 505
  • София
Много ви благодаря за отзивите!
Храната е не по-малко важна от обучението. Тя кетъринг ли е в Климент Охридски?

Предимно разчитат на собствена "кухня" - често има филии с пастет или кренвирши за сутрешна закуска, а за следобедна - опаковани кроасани, меденки, вафли и пр. За обяд - много често пици, кюфтета. Голяма част от децата предпочитат да закусват у дома, също така си носят сандвичи и плодове за обяд от вкъщи. Това е така от около 3 години, преди това бяха с кетърингова фирма и бяха малко по-добре нещата. Лично на мен тази промяна ми дойде повече навремето и два месеца след нея сменихме училището.

# 506
  • София
За съжаление по наше време директорката не разрешаваше да се носи храна от вкъщи (включително и за дете на специален хранителен режим - обеща, че ще го спазва, което не е правено стриктно). Сега не знам как е. В новото ни училище освен кетъринг има и опция децата да си носят храна от вкъщи и е много по-удобно.

# 507
  • София - Рим и обратно
Мен лично доста ме потресе състоянието на материалната база в Климент Охридски. Не държа изобщо на някакъв лукс, но поне от хигиенна гледна точка искам нещата да са приемливи. Кабинетът по ИТ беше потънал в прах, а физкултурният им салон....една вехта стаичка, леко мърлявка и миришеща на застояло. Може би просто не съм случила на ден... Иначе ми се сториха доста амбициозни, децата - идеално обучени да поздравяват, учителките - с хъс.

# 508
  • София
Мен лично доста ме потресе състоянието на материалната база в Климент Охридски.

Това лято е имало ремонт някакъв. Тук са качили снимки
https://www.facebook.com/saintklimentschool/photos/pb.1435321356 … ype=3&theater

На материалната база най-големият проблем, който виждах, бяха малките, неоразмерени за броя деца и чинове стаи.  Нямаше въздух, ставаше много топло в последните учебни дни. Обещаха да сложат климатик, но така и не спазиха обещанието, или пък ние не го дочакахме.
Кабинет по ИТ не сме ползвали, но съм го виждала - не знаех, че реално се ползва като учебен кабинет, мислех, че е някакъв вид склад  newsm78

Най-много ме е яд, че поради демографски, миграционни и пр. причини, се налага хората да правят редица компромиси и едновременно с това да подпомагат финансово процъфтяването на такъв вид мениджмънт.

Последна редакция: вт, 13 окт 2015, 11:13 от Prizma

# 509
  • sofia

Най-много ме е яд, че поради демографски, миграционни и пр. причини, се налага хората да правят редица компромиси и едновременно с това да подпомагат финансово процъфтяването на такъв вид мениджмънт.

newsm10

Като собствениците, съответно ръководителите на тези училища нямат и амбицията да подобряват основно базата, защото в това си "компромисно" състояние тя пак се пълни. Преустройването на тоалетна за да бъде направен кът за хранене в друго предпочитано частно училище го почувствах  като "адаптираме се според търсенето".

Последна редакция: вт, 13 окт 2015, 12:06 от googlish

Общи условия

Активация на акаунт