Великобритания - тема 60 Юбилейно Есенна

• 57 117
  • 740
  •   1
Отговори
# 195
Явно нещата са малко странни при тях. МГМ хем е мениджър, хем работи същата работа като другите служители и се налага да "си дават" почивките. Иначе и мен не ме е еня шефът ми кога ще почива и ще почива ли въобще. Имам си договор и си търся полагаемото, както е записано в него и в закона.

# 196
а бихте ли ме посъветвали най-опростения начин за правене на банкова сметка

Без доказателство за адрес няма да стане. За такова приемат битова сметка на твое име. В една банка ни отказаха да ни открият сметка щом сме току що дошли и нямаме работа, но в следващата срещу паспорт и доказателство за адрес веднага ни направиха.

За НИН също искат доказателство за адрес. С две думи, от сега още трябва да те впишат в някоя от сметките, така че като пристигнеш доказателството да те чака и така да извадиш бързо и лесно НИН и банкова сметка, както и да се запишеш при личен лекар.

# 197
  МГМ, следващия път като бъркаш в коша, правиш доклад, снимки, опис и уоринг. Като не дойде на работа още един път и при още едно провинение довиждане. Правиш рота и да се спазва. Като се мести да си вземе отпуска. Аз като се местя моя шеф му е точно през шапката, както на мен ми е през шапката неговата Коледа, ако на мен ми се пада Коледа почивка.

# 198
Добре де, не откриват ли сметки с рефенеции от банки в чужбина? Аз все се каня да питам в HSBC и все като видя темата се сещам, че още не съм отишла. Laughing Не разбирам и защо това доказателство за адрес е толкова трудна задача, освен ако не живееш при някой приятел за малко. Сигурно ще разбера като дойда, но това което чета ми се струва нереално сложно.

# 199
  • Манчестър
Явно нещата са малко странни при тях. МГМ хем е мениджър, хем работи същата работа като другите служители и се налага да "си дават" почивките. Иначе и мен не ме е еня шефът ми кога ще почива и ще почива ли въобще. Имам си договор и си търся полагаемото, както е записано в него и в закона.

Абе не е точно да ти не пука кога шефа ти ще почива,защото съвсем законно може да ти откаже отпуска точно когато ти поискаш. Никой няма да и откаже полагаемата отпуска, но няма кой да задължи началника  ти да я разпише за точно когато ти искаш.

# 200
  • някъде в орбита...
Абе не е точно да ти не пука кога шефа ти ще почива,защото съвсем законно може да ти откаже отпуска точно когато ти поискаш. Никой няма да и откаже полагаемата отпуска, но няма кой да задължи началника  ти да я разпише за точно когато ти искаш.
Ave, не трябва ли за отказване на отпуската да има основателна причина? Например пиков сезон, или тежък проект, нещо такова. Т.е. не може да се откаже отпуска просто защото мениджъра не се чувства в настроение този ден (или е решил да забегне той точно тогава, ама още не е подал молба).

# 201
Ave, не трябва ли за отказване на отпуската да има основателна причина? Например пиков сезон, или тежък проект, нещо такова. Т.е. не може да се откаже отпуска просто защото мениджъра не се чувства в настроение този ден (или е решил да забегне той точно тогава, ама още не е подал молба).
   То в конкретния случай работничката си е офф от сряда до другия понеделник, та и отпуска не и трябва и няма какво да и се подписва. Може да бъде помолена да работи, но едва ли задължена. Ако и се падеше по график е друга бира.
   Иначе съм на мнение, че трябва да има уважение и от двете страни, че ако тръгне да се прави на пук не води до никъде. На мен ако ми се прави шеф на важен, без причина ще се разболея точно когато не може без мен. Ако видя, че ме уважават се влача и мъртво болна, ако трябва да свърша нещо.

# 202
  • Bristol
Дните около Коледа и Нова година са пиков период, за много магазини и заведения, не знам как е при чарити шопс. В този период обикновено им забраняват да ползват отпуски, като се започне от менаджерите и се стигне до продавачите и чистачите. Даже и много допълнително часове могат да се правят, плюс че наемат временно и допълнително персонал за този период.

# 203
  • UK
По малко от всичко казано дотук е... Наистина аз съм мениджър, но работя като нея и правя същите неща, с тази разлика, че на нея й е през сещате се кое дали продаваме нещо или не, а на мен от това ми зависи работата. Аз взимам решенията, но с нея реално работя един ден седмично, понякога не я виждам със седмици, и нямам как да контролирам тя какво прави докато ме няма. Отказва дарения, което ни е строго забранено, изхвърля даренията с които не й се занимава, сто пъти и повтарям едно и също нещо и тя пак не го прави, това й е работата, не си правя аз каквото си реша, и тя горката да не знае откъде й е дошло. В същия момент не мога просто така да се отърва от нея, защото тя е във фирмата от 2-3 години, а аз съм "новата". Би трябвало да мога, но не мога все още. Не може дори да й кажа, че неспазването на дадено правило ще доведе до дисциплинарни действия, защото било заплаха. не е заплаха, а предупреждение. и сега само й се моля, тя казва добре, няма проблем, нали ви казвам, като говоря с нея е най разбрания човек на Земята, с всичко е съгласна, всичко е чудесно, тя няма проблеми, и после пак си кара както си знае. Тя е наясно, че аз нямам как да знам какво прави, докато ме няма. Като откаже половината и изхвърли другата половина, тя отчита, че е свършила работа, а всъщност не е. Като изхвърли старите неща, вместо да ги прибере и да ги даде на шофьора, пак е свършила работа.

Тя работи понеделник, вторник и петък по график тази седмица. Другата, например, иска понеделник и сряда почивни, тоест аз ще работя понеделник (а мога да й откажа, обаче няма да го направя, защото не съм такъв човек). Причина не ми е дала, не съм и искала, само е записала в календара need day off. Колко от вас могат ей така да отидат при шефа и да кажат need day off и просто да не се появят в този ден? Няма предварително уговорен график за Коледа и толкова, и тя може да почива в четвъртък само ако аз се съглася тя да почива, а аз не съм съгласна.

Не искам да съм неприятна с нея, искам тя да се чувства добре на работа, затова не я накарах да си вземе отпуска като се местеше, затова не я предупредих официално като не се яви на работа, затова не взимам и сега мерки за да спре да изхвърля дарения. Отчитам факта, че сигурно не е приятно шефа ти да е наполовина на твоята възраст и да няма никакъв опит в компанита, в която ти работиш от три години, да дойде и да промени начина на работа, с който си свикнал, и ти да трябва да се съобразяваш с това. Тя просто не възприема положителното ми отношение като такова, ами като покана да ме прави на луда.  Защо аз да съм лошата?

При нас не е забранено, няма увеличение на часовете покрай празниците, някой трябва да отвори, няма значение коя от двете ни е. Ясно е, че ако се опитам да си пусна отпуска по Коледа, няма да стане, понеже е по чувствителен период, никой не иска да работи на Коледа, но ако двете се разберем като нормални хора, мога да отсъствам за няколко дни.

За НИН не е нужно доказателство за адрес, а с референции от чужда банка няма да стане, но с месечно извлечение пратено от чужбинска банка на английски адрес на твое име става. Само дето и това е занимавка.

# 204
  • Bristol
То не е точно забрана черно на бяла написана Simple Smile просто им казват, не правете планове за Коледа и Нова Година, защото е натоварено. Ти можеш да се пробваш, но няма да ти разпишат молбата. И не е само продавачите, а и менаджерите се скъсват от работа тогава. Да не говорим, че на някои места на менаджерите не се заплаща овъртайм. Тяхно задължение е да въртят успешно бизнеса и за това им плащат точно определена сума. А дали този менаджер ще работи 1 час или 24, собствениците не ги интересува, ако всичко е наред.

# 205
  • Манчестър

Е разбира се, че е така...опитвам се да кажа, че ако поискаш отпуска, но ти откажат с основателна причина няма какво да направиш..в сериозните компании, всеки си знае правилата и се съобразяват един с друг.

В моя тим са трима в УК и двама в Полша. Тези в Полша знаят,че не могат и двамата да бъдат офф по едно и също време (до 1 ден ако е много изключително е ОК). И не се и опитват да правят друго. Плюс за нас Коледа е края на годината и по default отпуска не се дава, но офиса е затворен между Коледа и НГ.

Тук имам трима човека, минимум един трябва да е в офиса плюс мен, задължително двама ако мен ме няма. Всички знаят,че аз лятото съм офф за минимум три седмици и всеки се съобразява с това. Разбира се за 1-2 дена изключение няма проблем.

По време на изпитателен срок отпуска се полага и може да се ползва. МГМ вероятно се бърка с accrued holiday, което е ,че може да ползваш отпуска само за която вече имаш право. Т.е. Работил 3 месеца x 2 дена полагащи се на месец прави 6 дена. Ще дадат само 6 дена, а не напр. 10 дена се поискат.

# 206
  • UK
Аз работя поне по девет часа на ден, а ми се плащат седем. Всеки ден. Понякога и по 12 съм работила, и пак ми се плащат седем. Нямам време за обедна почивка, ако успея да намеря пет минути да седна да хапна, съм на компютъра и се разправям с документацията. Често и до тоалетната не мога да отида. В Праймарк миналата година си имаше ясна забрана, от септември до януари не можеше да се почива, но те имат огромно количество допълнителни часове предвидени за тези месеци, а при нас няма. Все са си седем на ден, независимо кой работи. Шест в неделя, понеже ни се полага половин час платена обедна почивка. В делничните дни не е платена.

Не знам за отпуската, както казах, не съм се интересувала допълнително, само когато исках няколко дни за да видя майка си и сестра си като идваха, питах шефката и тя ми каза, че тъй като съм в изпитателен срок не ми се полага отпуска. Повече не съм питала, не ми е трябвало.

# 207
За НИН не е нужно доказателство за адрес

На мен май месец изрично ми го искаха и още в телефонния разговор ми го казаха. Дори в писмото, което получих от тях има списък какво приемат за такова - цитирам: "letters to your address such as council tax document; utility bills; mortgage/rental agreement; letters from your employer"

# 208
  • UK
Моето интервю беше преди повече от година наистина, но искаха единствено адрес за да изпратят поканата, не доказателство за адрес. Не си спомням и някой друг да е писал, че искат доказателство за интервюто. Може да са го променили, но наистина не съм чувала да искат такова досега.

# 209
а с референции от чужда банка няма да стане, но с месечно извлечение пратено от чужбинска банка на английски адрес на твое име става. Само дето и това е занимавка.

Е как с референции няма да стане, а с месечно извлечение ще стане?

Общи условия

Активация на акаунт