(Био)зеленчукова градина - тема 31

• 94 417
  • 738
  •   1
Отговори
# 450
  • на брега на Дунава
Куркума, сега семена от салата навън ли ся. Аз имам салатки от есента ,но купих едни семена и искам да посея навън, затова питам.
Ами аз пак ще опитам да сея патладжан. Hug
Рорик, взех някакви уж нормални обикновени патладжани   "Български 12 ". Ще видя те дали ще стават. Мисля ,че е въпрос на сортове. Не всичко от новите става навсякъде.

# 451
  • на пъпа на Златията
По- миналото лято, като чистих градината бяха останали семена по къдрава салатка.
Хвърлиух ги на торището.
Посях си купени семена със всичките му  салтанати в лехата.
На торището запокитените никнаха по рано и бяха много по здрави.
Изхвърлих сетите на пилетата и разсадих тези от торището.
Ще заравня едно парченце от торището. Хем им е топло , хем богато. 

Тази щуротия  февруари  да е 15 градуса е работа само на Россията.
Тия луднаха с тая война . 
Тия като изстрелват разни ракети го правят , февруари и август.
Май месец ще вали сняг.Помнете ми думата. Усилна ще е тая година. Много труд ще иде да се завиват , отвиват зеленчуци.   

Овошките са напъпили в Златията . Х а да цъфнат . Мислех да слагам пръскачката да пръскам с бордолезов разтвор. Виж мога да си насадя лука.
Годината е високосна!!
Разсад само за ранни домати.

# 452
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
 Blush Blush

Скрит текст:
извинявам се, но
Скрит текст:
последните няколко страници ми е трудно веднага да разбера - в зеленчуковата тема ли съм или в "смешките"

# 453
  • Пазете Гор
Куркума, сега семена от салата навън ли ся. Аз имам салатки от есента ,но купих едни семена и искам ...

Засях семена в сандъче вътре. От тях ще излезе разсад, който да засадя навън през март. За съжаление при такъв график на сеитба много често марулите (салатките) се изтеглят. При мен оптималното засаждане за марули е края на октомври. За съжаление засадените през миналата есен бях опасени от охлюви, замъкнати от червеи и всякакви незнайни гадини. Не оцеля нито една.

Ако някой е закъснял с чесъна - да се възползва сега. Моментът също е блогоприятен за засаждане на лук за зелено (от балучки). Ако сме късметлии, в балучките има по няколко (3-5) братя. Ако не - има по един, хилав.

Арпаджикът, койото садих през есента на 2014 даде отчайващи резултат през последното лято. Дребни глави, слаба зелена маса. Досега не съм установил външни признаци, които да подсказват дали е добър арпаджикът. Продълговат, сплеснат, по-тъмен, по-светъл - по нищо не може да отгатне човек качествата им. По-дребният е по-изгоден при покупка - просто са повече бройки в едниница тегло, понякога в пъти повече, но пък върви малко по-бавно и по-лесно го завличат.

Имам познати, които отглеждат лук за глави стоково. През 2015 се отказаха от арпаджика и засяват семе - добивите им са отлични, а цената на посадъчния мятериал им идва в пъти по-ниска, да не говорим за труда по засаждането.

# 454
Куркума, ей точно за лук от семе мислех да пиша, преди да прочета новите коментари.  На село години наред ( 15-20), градините не са обработвани от страх, че може някой да ни открадне продукцията. Миналата година се канехме с майка да обърнем едното място и да сложим нещо за опит, но като дойде време са сеитба се отказахме пак под този предлог, че ще ни откраднат продукцията, а  нали не ходим често та няма и кой да полива. Трябва да кажа, че крак не ни беше стъпвал там през всичките тези години. Къщата е в ужасно състояние, градината и плодните дръвчета са за оплакване.
 Надяваме се тази година да направим това което сме замислили и да използваме плодородната планинска почва по предназначение.
 Та взели сме семена на лук - асеновградска каба и дълъг флорентински. И за двете прочетох, че може да станат от семе засети рано на пролет. Разчитаме на балканския климат и почва да се грижат за зеленчука, пък   ние от време на време ще полагаме по малко труд. Ще се радвам ако някой сподели впечатления за тези сортове и изобщо за оглеждането на  лук от семе.

# 455
Кога ще сеете доматите?

# 456
  • Пазете Гор
Някои от пишещите тук споделиха, че вече са засели. Аз ще сея в седмицата между 29 февруари и 5 март.

... Та взели сме семена на лук - асеновградска каба и дълъг флорентински. И за двете прочетох, че може да станат от семе засети рано на пролет. Разчитаме на балканския климат и почва да се грижат за зеленчука, пък   ние от време на време ще полагаме по малко труд. Ще се радвам ако някой сподели впечатления за тези сортове и изобщо за оглеждането на  лук от семе.

Аз отглеждам чат-пат каба-лук от семе, и си играя да го разсаждам. Каба-луковете имат малко по-различна технология от обикновените (наречени лютиви) сортове. Технологията на моите познати не включва разсаждане, но за съжаление в момента не мога да дам точните им параметри (срокове, гъстота, сетбени норми). Те отглеждат така наречените полулютиви сортове, като не знам какъв точно. Може би тук е моментът да опиша накратко групите сортове кромид лук за глави:

- лютиви сортове - по-непретенциозни към влагата, по-трайни, по-ранозрейни; отглеждат се чрез засаждане на арпаджик

- полулютиви - по-едри луковици, отглеждат се чрез директна сеитба на семена. По-едри, по-взискателни към влагата, по-добивни, по-дълъг вегетационен период. По-нетрайни са, но и в момента в мазето имам чувалче лук от този тип - изглеждат като да е изваден оня ден: без прорасване, без загуба на свежест или тегло.

- Сладки (каба лукове) Отглеждат се от семе и разсад, Имат най-дълъг вегетационен период, претенциозни са към влагата, затова ги и наричат "водни" лукове. Не търпят дълго съхранение. Имат си географски препочитания - долината на Вит, Луковитско, Роман, Ябланица.

Големината на луковиците при всички групи в голяма степен се определя от гъстотата на засяване! Гъсто засетият лук дава арпаджик, или балучка.Ако не целим точно това - трябва да внимаваме.

Отглеждал съм салатни червени лукове за зелено от арпаджик - изваждат се, когато главата е колкото дребно яйце, а перата са още много свежи, като се консумират и двете.

Стремя се да поддържам зелен лук в градината си по време на целия активен сезон (тая година имаше и по Рождество). За целта посявам малки порции арпадик през разни интервали от март до септември. През октомври-ноември засаждам луковете за следващата година.

Не е грешно обаче и раннопролетното засаждане на арпаджик.

# 457
А някой от вас пробвал ли е да пикира разсада за домати навън, направо на мястото на което ще се отглежда под шише. Моля да споделите опит, ако сте го правили.

# 458
  • Пазете Гор
А защо да пикира под шише? Много по-лесно и ефективно е да се пикира в тунелче, както правят хората.

Сигурна ли си, че не смесваш понятията пикиране и засаждане на постоянно място?

# 459
Не знам дали ги смесвам, нямам много опит, но става въпрос, че когато разсадът е готов за пикиране, т.е. има 4 листенца, вместо да се пикира в кофички, се засажда направо навън с бутилка от минерална вода отгоре.

# 460
  • Пазете Гор
Искаш да ги засадиш на постоянно място - това е, което описваш.

При описаната от теб технология не е изключено и да отгледаш домати, но аз не виждам никакъв смисъл в прилагането й. Тя е трудоемка, рискова, изисква постояннно присъствие, най-вероятно ще забави развитието на растенията и няма нито едно предимство пред стандартните подходи. Ако държиш на ранно засаждане - направи си тунелче и сложи в него достатъчно добре развит разсад.

Бутилките запарват, прегравят, катурват се, загрозяват...

Ако нямаш възможност да пикираш разсада си - по-добре не се занимавай с доматен разсад изобщо. Купи си готов, отгледан - не е лошо, нито е кой знае колко скъпо

И вс епак - щом по някаква причина не ти се занимава с пикиране, но пък много държиш да сееш - засей по-нарядко в по-широк съд и когато му дойде времето - засади по-едрите растения от тях.

Третият вариант - засей директно семена на постоянното място от средата на май докъм средата на юни (за България).

# 461
Не, не, че не ми се занимава. Напротив правя го с удоволствие. Пикирам в кофички, тъй като отглеждам разсада на остъклена тераса. Нямам възможност да пикирам в тунелче, тъй като садя на вилата, т.е. не съм постоянно там. Но ми казаха за този метод с шише и затова попитах. На мен също ми се струва почти абсурден. Но за съжаление най ранните ми домати узряват в средата на юли. Чудя се какво мога да направя за по-ранно узряване без оранжерия.

# 462
  • Пазете Гор
Засади ранни сортове, с къс вегетационен период.

# 463
Препоръчай някой ранен сорт. За сега съм засяла Биг Бийф, но него го дават че е ранен до средно ранен.

# 464
Препоръчай някой ранен сорт. За сега съм засяла Биг Бийф, но него го дават че е ранен до средно ранен.
Ръгби

Общи условия

Активация на акаунт