(Био)зеленчукова градина - тема 31

• 94 419
  • 738
  •   1
Отговори
# 465
Благодаря!

# 466
Момичета, младите овошки, засети есента, трябва ли да се режат?

# 467
аз да попитам - декоративните тиквички(кратунки) до последно ли се оставят на стъблото да съхнат или трябва да се откъснат и направят нещо?

# 468
  • Пазете Гор
Колкото по-зрели и корави са, толкова по-трайни декорации ще направиш.

# 469
Колкото по-зрели и корави са, толкова по-трайни декорации ще направиш.
най-старата вече жълтее, но аз я държа на стъблото, ок? Те са мънички, няма да станат за манерки Simple Smile

# 470
Чудя се миналогодишния магданоз да го изрежа ли само или да го извадя и да засея нов. Дали ще е хубав ако го оставя втора година.

# 471
  • Пазете Гор
Магданозът е най-хубав на втората си година и е безценен ранен източник на свежа зеленория.

Не го изрязвай самоцелно, а когато ще го ползваш. сега може да позачистиш с пръсти звехналите от зимата листа, ако има такива. Коси го плътно, на около 4-5см над земята. Ще дава обилно зелена маса през март, април. Някъде през май вероятно ще изнесе цветонос, ще цъфти и в края на септември може да си събереш семето. Не оставяй цялата леха - след извеждането на цветоноси може спокойно да го махнеш, като си оставиш едно снопче за семенца.

Разбира се - ти трябва да си посееш сега и нов - за да покрие нуждите след април, и да имаш за следващата ранна пролет.

# 472
Ираси,аз разсаждам  в шише,както казваш,тъй като нямам целогодишна оранжерия.А и това ,дето ми е оранжерия е  малко като  обем.Стават страхотни домати,и тиквички, и пипер и...всичко.Даже дините така си разсаждам.Когато мине опасността от слани-махам бутилките и ги прибирам за следващата година.Под тунелче можеш да посееш,но трябва да покриеш и със вата,че един слой найлон при голяма слана не предпазва-разсада изгаря направо.При  бутилките/ако листата не опират в бутилката/,тази опасност я няма-винаги са ми оцелявали и са много здрави.Само че е още рано .И е по-добре да се пикират първо-повече корени правят и са по -силни тогава.Ако не искаш да си играеш с отделни кофички-пикирай си ги на място.Аз ранния разсад /семенцата/ сея в една от тези ,дългите саксии за цветя.После  на място  пикирам.В момента доматките ми са на 6-то листенце.Краставичките-на 4-то.Април месец покривам оранжерийката - и хайде.А което остане като коренчета в повече-отвън,под шише.И стават.Ами това е.

# 473
Благодаря ти за отговора. Ще пробвам тази година пък да видим дали ще берем домати по рано от средата на юли.

# 474
Можем ли да се организираме за да купим 100 семена на краставици ДЕЛАНО Ф1.Цената е 44 лв.По 44 стотинки на семка.моля да пишат хора ,които искат и по колко семки.Алисче,дано да успеем с организацията този път ,че не остана време! Praynig Куркума,интересно,че прояви интерес към семената,а после не взе никакво отношение!Макар и отрицателно!

# 475
  • Пазете Гор
Аз се отказах, reni7377, писах на Алис ЛС за това в отговор на нейно запитване.

# 476
Аз се отказах, reni7377, писах на Алис ЛС за това в отговор на нейно запитване.
Да, точно така. Simple Smile

Рени, приключих с новите семена за сезона. (Преди няколко дни такава "морска болест" ме хвана, че се чудех на кой свят се намирам. Затова ще я карам на малко по-ниски обороти.)

За овошките, садени през есента - Дъждец, в бг ли си? Ако си при други климатични условия и овошките са се развивали, дай снимка, за да ти помогнат дали има да се реже нещо.

# 477
Извинения за Куркума! HugАлис,благодаря за бързия отговор!Аз имам с кого да взема краставичките,но мислех,че някой може да иска,а да няма с кого да раздели.

# 478
Рени искам 20семки краставица ,ако може Hug

# 479
  • Пазете Гор
Насадих днеска няколко реда розово-лилав арпаджик, балучки и спанак. На спанакът този сеитбен срок му е най-слабият, ама какво да се прави.

Най-доволен съм от предзимните спаначени посеви (септ-окт). Посевите от края на юли и август ми дават сочен спанак късно наесен, но трудно се справят с жегите в началото на развитието им. Засетият сега става хубав, но много бързо стрелкува.

Общи условия

Активация на акаунт