(Био)зеленчукова градина - тема 31

• 94 408
  • 738
  •   1
Отговори
# 480
  • на брега на Дунава
Можем ли да се организираме за да купим 100 семена на краставици ДЕЛАНО Ф1.Цената е 44 лв.По 44 стотинки на семка.моля да пишат хора ,които искат и по колко семки.Алисче,дано да успеем с организацията този път ,че не остана време! Praynig Куркума,интересно,че прояви интерес към семената,а после не взе никакво отношение!Макар и отрицателно!
мога да взема 10 бр.семена.

# 481
Ако някой е отглеждал японския сорт краставици Тести грийн и корнишони Силвър, моля да изкаже мнение. По-добри ли са от нашите сортове, като Гергана например. Също така и кой сорт домати според вас е по-добър - Сърцето на Албенга или Червена круша? Не съм ги садила тези сортове , а в магазина ми ги препоръчаха горещо. Домати засега съм садила само селски сортове - семена от бабите и са си много вкусни, но ми се ще да експериментирам с нещо ново. Пак от бабите насадих и някакъв спанак - зелен и шарен, но бил целогодишен. Отглеждали ли сте такъв? Май много въпроси зададох:)) Хубав и спорен ден на всички!

# 482
  • Пазете Гор
Гергана е хубав сорт, със стабилни семена, но сравнително късничък. Хубаво е да сложиш няколко гнезда по-ранни. Аз винаги имам и корнишони за тази цел, но има избор на всякакви. Предпочитам Левина - красиви са, с много женски цветове,  плододава дълго, не боледува много.

# 483
Куркума, краставичките Левина ги виждам в два вида разфасовки - едните са 250 бр. за 4,50 лв., а другите са 1 г за 0,50 лв. (в 1 г обикновено има от 20 до 30 бр. семена). Първите са на Семинис. От кои купуваш?
Тести Грийн сях и ще повторя. По-бързи са от Гергана.

# 484
Моля за информация кога се сее зеления боб и дали направо на открито се сеят семената?

# 485
  • Пазете Гор
Фасулът  - за зрял или зелен - се сее на открито след като премине опасността от слани. Може да са засява  до към края на юни, началото на юли максимум. Засажда се директно, в гнезда по 3-5 бобчета. Не понася разсаждане!

# 486
  • на брега на Дунава
Ако някой е отглеждал японския сорт краставици Тести грийн и корнишони Силвър, моля да изкаже мнение. По-добри ли са от нашите сортове, като Гергана например. Също така и кой сорт домати според вас е по-добър - Сърцето на Албенга или Червена круша? Не съм ги садила тези сортове , а в магазина ми ги препоръчаха горещо. Домати засега съм садила само селски сортове - семена от бабите и са си много вкусни, но ми се ще да експериментирам с нещо ново. Пак от бабите насадих и някакъв спанак - зелен и шарен, но бил целогодишен. Отглеждали ли сте такъв? Май много въпроси зададох:)) Хубав и спорен ден на всички!
Аз не харесвам Сърцето на Албенга. При мен става с кухини , но пък други много го хвалят.Сигурно зависи от почвата . Моята е песъчливо глинеста и плодородна.Аз бих предпочела семена от бабите , на нямам такива.Получих от съфорумка няколко семенца от стария Идеал  с намерение да ги отгледам и събера семе за догодина . От новите сортове сега ще сея Момини сълзи /български нов на института в Пловдив/ пуснаха ги вече на Флориан. Ето линк : http://gardenshop.pro/%D1%81%D0%B5%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D0%B0-1/%D1 … D1%81%D0%BD%D0%B8
И още един : http://agrolife.bg/%D0%B2%D0%B5%D1%87%D0%B5-%D0%B8%D0%BC%D0%B0-% … D0%B8%D0%B9%D1%84

Последна редакция: вт, 16 фев 2016, 10:04 от МХ

# 487
Чер старозагорски ли садите?

# 488
За зеления боб е още рано. Ние го сеем април, ако не се лъжа и то направо в градината. Миналата година майка успя две реколти да направи понеже нашия е от този салатния, купуван от кауфланд.Нисък е на храстчета расте и много плод дава.
 Относно доматите червена круша и албенга,  взех много да се чудя дали наистина са два различни сорта. Онези дни се рових за сорта сан марцано по италианските страници и между другото потърсих и за тях, ами за албенга излезе, но за другия само една статия някаква и то под друго име  newsm78.
  На мен ми е трудно да ги различавам. Ние уж гледаме Червена круша и сме много доволни. Много е вкусен, както за салати така и за зимнини. Има висок процент на захари и сосовете не са кисели. ТАзи година ще садим най-много от него, след това от "сан марцаното", малко от черният Крим, българско сърце и имаме семена от видински, розов и едър домат.
 За краставици сме взели "телеграф" и парижки корнишони. Надявам се да не едреят много и да са родовите,че местенцето ни е малко.

# 489
Бяха ми препоръчали да засадя тагетес при доматите, за да ги пазят от буболечки (въшки?). Останах с впечатлението, че трябва да са високо растящи, но така и не намерих семена за тях. Харесала съм тагетес Бонония, ставали 20-30 см високи. Някой има ли впечатления дали ще пазят доматите?

# 490
  • на брега на Дунава
Аз сея от години тагетес , обикновен от най-разпространения по градините , и не съм виждала до сега  вредители по доматите .Пази и от нематоди. Всякакъв става.
Ето такъв  :

# 491
Irasi  Тести грийн и аз ще сея-много ми го похвалиха.Дори си замразявали нарязани краставички за таратор за зимата и твърдят,че запазва голяма част от вкуса и хрупкавоста си!ГЕРГАНА, много ме разочароваха със семената си и често се случва да започнат да горчат.Като се има в предвид и,че трябва да се колтучат прецизно за да плододават,по добре с друг сорт.  Корнишони Силвър ще сея в градината през юни за първи път и отново по препоръка. Тагетис при доматите не съм садила,но Невен -да!Нещо особено не съм забелязала,но  с Тагетиса ще опитам.                                                                       Относно Албенга и Круша,и двата сорта не харесвам.Обичам плътни месести домати,а тези двата не са такива.

# 492
моля за пореден съвет, тъй като не съм особенно веща в градинарството искам да сея сини ягоди, мъжът ми ми даде семе но изобщо нямам представа как да процедирам с това семе

# 493
Трябва да си направиш разсад и като стане да го пресадиш в градината.Семената на ягодите са много дребни,затова не ги покривай с много почва отгоре.

# 494
Какво сеете на мястото на което сте отглеждали грах. Чудя се ако насея боб дали ще стане. Правя някакви опити да си подредя градинката, но тъй като съм нова в бранша ми е доста трудно, а мястото е ограничено. Благодаря на всички за мненията и съветите!

Общи условия

Активация на акаунт