(Био)зеленчукова градина - тема 31

• 94 396
  • 738
  •   1
Отговори
# 510
Здравейте, имам въпрос. Някой отглеждал ли е радичио? На пакетчетата пише,че се засява юни- септември в италиански сайт пък прочетох, че се сеят рано на пролет - март. Чудя се кога да ги сложа. Пише, че е студеноустойчива та вероятно и сега да ги насея ще оцелеят. Надявам се, че има някой отглеждал този зеленчук. На нас ни е за първа година, ей така решихме да пробваме да видим какво ще излезе.
Преди десетина и повече години ни подариха разсад на радичио (цикория) (не знаехме какво е, само че е внесена от чужбина някаква салатка- демек модерно). Стана една рехава ... откара си цяла година без да расте много много, чак на следващата сви глава  ... и ни беше доста горчиво ...

# 511
  • на брега на Дунава
Аз за разсадите съм най-доволна от торфа на Щендер.Много е хубав и не никнат плевелни семена.За разсад е прекрасен.После го смесвам с градински компост като пикирам.

# 512
Да те наистина са леко горчиви, затова ги смесват с други. Доколкото разбрах ( гугъл преводач) били няколко вида. Бялата била обичала тъмно, а пък за червената главеста, която ние сме взели почти не намерих инфо. Ще пробваме пък каквото стане. Даже мисля още тия дни да я сложа и да не чакам март. Като израсте (ако) мислим да я сложим отстрани на доматите.

# 513
Червеното радичио не обича много високи температури.И при мен бавно направи глави.Горчи ужасно и се налагаше да го кисна накъсано цяла нощ във вода и пак смесвах с други салати.                                           И аз като МХ съм за торф Щендер за разсади-дребна фракция.Смесвам при пикиране вече с оборска тор и малко почва.В Русе на КООП пазара има магазинче за семена -Сортови семена и там също има хубав торф и в по малки опаковки.В минали години съм го ползвала без проблеми.

# 514
  • Варна-София
СИНИ ЯГОДИ !!!
Предлагам да се отвори тема, например "ГМО градина".
Струва ми се, че въпросът за сините ягоди изобщо не е за (Био)зеленчукова градина.

# 515
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Амика, не се ядосвай  Hug хич не вярвам да излязат сини.
и някак не мисля, че въобще нещо ще излезе  Blush

червената цикория сях миналата година направо в реда, после проскубвах. заприлича на нещо чак есента, лятото се чудеше да мре ли или не.
детето чупеше листа и ядеше, нямам спомен да е казвал да горчи  ooooh!

# 516
СИНИ ЯГОДИ !!!
Предлагам да се отвори тема, например "ГМО градина".
Струва ми се, че въпросът за сините ягоди изобщо не е за (Био)зеленчукова градина.

Съгласна съм, че сините ягоди не са за този форум но ако се замислим и семената които си купуваме не можем да сме сигурни дали са на 100 % български защото със сигурност знам, че повечето са вносни и от там също не е ясно като са вносни какви точно са нали!!?? Rolling Eyes

# 517
Какво се разбира под вегетационен период? От семка до плод или нещо друго? Чета, че някои зеленчуци имали 60 дни вег. период. Хич не вярвам, че ако засея грах днес, ще бера в края на април.

# 518
  • Пазете Гор
Вегетационен период е различно нещо според контекста. Най-общо казано - това е период от време:
- между поникване на семената и техническа зрялост, или
- между поникване на семената и биологическа зрялост, или
- между последна и първа слана за един земеделски сезон, или
- броят дни с температура на 5 градуса - тоест годните за вегетация на растенията.

На записаното върху пакетите със семената се има предвид срока от поникване до техническа зрелост. При грахът разликата между техническа и биологична зрялост в значителна. Разбирайте го като срокът от поникване до откъсване на първи плод. За доматите обикновено е около 120 дни, но има и бързаци.

Още нещо - на пакетчетата семепроизводителите леко се изсилват, тоест дават сроковете в масксимално благоприоятни, идеални условия, каквито няма никога. Тоест нещо като разходът на гориво при автомобилите - написаното в книжката е почти непостижимо в реалния живот, нищо, че е възможно по принцип.
Та е разумно да се добавят 2-3 седмици. При мен грах за по-малко от 90 дни не е ставал.

# 519
  • Русе

Това е за сега моята зеленчукова градина.

# 520
Куркума, сега вече ми е ясно, благодаря! Simple Smile Засях днес грах и дано има реколта.
Ако утре не се разкаля много и имам възможност, ще садя арпаджик. Дават го дъждовно, особено в петък, ако съм слушала внимателно.

# 521
  • на пъпа на Златията
Анн,  Hug

Поздравления.

1. Не успях да изора есента . Какво ще стане ако не ора а само скопам . Това в Златията  с чернозем.
2. Стелт,
Направих миналата година снимки  как си правя лехите , да ти ги пратя на пощата да ги сложиш на 1-ва страница?  Има ли друг желаещ да ги обработи и да ги качи ,нета ми е много бавен и нямам нерви а и имам друга спешна работа. 
3. Амика
Добра идея за нова тема ГМО . Трябва да се познава неприятеля за да се намират решения
4.Куркума
 какъв беше едрия сорт немски грах - динга или нещо подобно?
5. Със есеняка чесън се справям,садих го 1 седмица преди Коледа. никнал е време му е след 1 седмица да го полея със зелева чорба.  . Имам пролетняк за първи път  , рано ли е да го садя?

# 522
  • Варна-София
Анн е винаги образцова, от нея помна датата 20 януари за старт на новата реколта. Може и да не е била тя, но с нея свързвам новия сезон.

Сините ягоди са с рибешки ген. ГМО-областта е нова с широко поле за експерименти, за който го влече. Еко-био земеделието е с не по-малко широко поле за експерименти. По мое мнение, вероятно защото всички сме много ангажирани, споделената информация от нашия опит и без това много се размива и все става така, че кой разбрал-недоразбрал, затова предлагам да не мешаме ГМО-областта тук.

Към сорта Динга на Куркума, аз с две ръце подкрепям сорта Утрило - висок, едър и много сладък. Ако не ви се изграждат конструкции за високите сортове грах, набодете в лехата клони от рязането на дърветата - много добре се получава.

Последна редакция: чт, 18 фев 2016, 09:10 от amica1

# 523
  • на брега на Дунава
Ани , доста си напред с разсада.  bouquet
Аз сях на 07.02 и на 11.02 .2016 и за сега сме така :

# 524
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
доматки са, нали? те никнат по-бързо. при мен чушките трудно никнат. не знам от семето ли е, или от майстора...
а как хубаво са се сгушили крайна лява и крайна дясна саксийка на първата снимка  Blush

Общи условия

Активация на акаунт