(Био)зеленчукова градина - тема 31

• 94 397
  • 738
  •   1
Отговори
# 495
Трябва да си направиш разсад и като стане да го пресадиш в градината.Семената на ягодите са много дребни,затова не ги покривай с много почва отгоре.

Благоаря, а кога да засея семената за разсад защото доколкото разбрах било хубаво ягоди да се сеят когато е доста топло навън след май месец или нещо такова

# 496
Бавничко става разсада,затова е добре сега да сееш и да гледаш в къщи,а като се стопли ще садиш на вън.

# 497
Разсада за доматите и чушките в торф ли го сеете?

# 498
  • Пазете Гор
Какво сеете на мястото на което сте отглеждали грах. Чудя се ако насея боб дали ще стане. Правя някакви опити да си подредя градинката, но тъй като съм нова в бранша ми е доста трудно, а мястото е ограничено. Благодаря на всички за мненията и съветите!

Грахът освобождава площта през юни, и на тази площ може да се отглеждат късни доматки от разсад, зеле, праз, броколи, краставици.

Ти вероятно питаш за мястото, на което си отглеждала грах през миналата година. Грахът, както и всички бобови, са добър предшественик на пипер, домати, картофи, лук, краставици, царевица, зелеви, зърнени - на всички култури. Това е така, защото след тях почвата остава обогатена с азот, а неприятелите и болестите им са специфични. В този смисъл по-добре засади фасулът другаде, а на мястото, където е имало грах, сложи по-взискателна култура от горния списък. Не, че ще се случи нещо кой знае колко ужасно, ако насадиш фасулът, не - но просто се възползвай.

Бобовите - фасул, бакла, грах, люцерна - е добре да не следват себе си в сеитбообращенията.

Почвената смес за разсад е моят провал в последните две години. Купувах смеси, сам си приготвях - и двата пъти едва не си окепазих 100% от разсада. Общите правила са:
- богата с хранителни вещества
- обеззаразена - без плевели, болести и вредители
- добри механични качества (да не се спича, уплътнява, влагоемна, рохка)
- приемливи разходи за приготвянето ѝ

Торфът има добри механични свойства и в него обикновено няма зарази. Не съм сигурен дали отговаря на другите две изисквания.

Има късметлии, които просто гребват почва от градината или парника си и пълнят сандъчета и кофички. За съжаление аз не съм от тях. Аз смесвам пресят оборски тор и почва. За по-малки количества може да се добави тор от ЧКЧ.

Завчера надзърнах при моите хайванчета ЧКЧ. Добре са гадините, пасат, множат се. Преработват дебел слой портокалови обелки със завиден апетит. Разчитам на компоста от тях за попълване на тенекетата с пипер.

# 499
обръщам се към Вискяр, но ако има и друг с опит можете да се включите  Hug

прекрасното ни дворче остава в миналото  Confused новото е между планините Люлин и Вискяр. почвта там е .... странна  Blush давам и мин. две години за опити какво вирее и какво не  Blush

въпросът ми е кога се започва  в този край? кога се разсажда навън?
знам само, че "каквато и чушка да боднеш, все люта излиза" - не го вярвам твърде  Peace
и "тук праскови не виреят"
В моя форум на профил  ivanovbg градината е в или около Брезник. Той може да ти бъде полезен.

Имам познати, които отглеждат лук за глави стоково. През 2015 се отказаха от арпаджика и засяват семе - добивите им са отлични, а цената на посадъчния мятериал им идва в пъти по-ниска, да не говорим за труда по засаждането.

Някой е открил топлата вода.
Но това е възможно само със специални сортове.

# 500
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
благодаря, вискяр  Hug

ще наглеждами други форуми значи 
 Wink пред съпружието ще се обосновавам с "обмяна на опит" и "черпене на информация от извора"  Sunglasses
Blush а от четене по форумите, дали ще остане време за градинарство, не знам  Blush

# 501
  • Пазете Гор
Вчера бях на бахчата. Прекопаните на едро с права лопата лехи са смръзнали, изпръхнали, почвата в тях е станала лека, рохка и зърнеста - на пипане е сякаш заравяш пръсти в купчина ориз. Обаче... оказа се, че съм оставил семената в другата кола. Бакла, магданоз, пащърнак, спанак - останаха за друг път. Ама кога ще е тоя друг път, ако се разкаля тия дни? Набодох половинлеха арпаджик и рязах асмите, но изгризах дръжката на ножицата от яд.

# 502
Асеновградска каба е разкошен салатен сорт. Няма нищо общо със стоковите червени лукове на пазара.
Но е податлив на болести.

Относно лук за зелено:
Освен обичайните техники - от големи глави, от балучка, и за по-късен етап - от арпаджик, удачно е ползването на Пясъчен (зимен) лук - Allium fistulosum - сее се от семена, не прави глави, презимува успешно на лехата. Зимата е много вкусен, макар част от листата да загиват.

Домати не пикирам. Смятам го за излишен труд. Сегашните технологии позволяват нещата в градината да стават с по-малко труд.

Това от китайските сайтове ли?  hahaha
Само там има такива.

Почвената смес за разсад е моят провал в последните две години. Купувах смеси, сам си приготвях - и двата пъти едва не си окепазих 100% от разсада.
За да нямате ядове с разсадите, работете чисто

# 503

Само там има такива.
Не, не е от китайски сайтове, донесе го от Англия newsm12

# 504

Само там има такива.
Не, не е от китайски сайтове, донесе го от Англия newsm12

В Сортови семена също продават сини ягоди но микс, заедно със бели и червени

# 505
  • Пазете Гор
Не се отваря линка за почвата за разсади, Вискяр. А за ползите от пикирането бих поспорил.

# 506
Не се отваря линка за почвата за разсади, Вискяр. А за ползите от пикирането бих поспорил.
Хъм, преди да публикувам, проверих с "предварителен преглед" - нещата работеха.
В момента дава някаква грешка на сървъра на този форум.
Напишете в полето за търсене на  браузъра Торф и торфени субстрати за сеитба на зеленчуков разсад

-------------------------
Някой ми е изтрил аватара.
Освен това:
Цитат
Подпис:
За да не пръскаш е нужно първо да се научиш да пръскаш.
* Премахнато от модератор *
Интересна модерация е настъпила в този форум...

# 507
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
препратките към други форуми, блогове и сайтове за продажба, са против правилата - за това е изтрит подписа;
снимката най-вероятно не е изтрита, а има проблем със сървъра, на който е качена. и аз бях без змея вчера  Blush

торф специално за зеленчуци съм купувала миналата година. немски (май) и беше добър.
година преди това купувах някакъв, излязоха мушици, направи кора, която кълновете не успяха да пробият, излязоха плевели... пълна програма  Tired

сега купих някакъв от Кауфланд и чакам малкия градинар да се върне от ски, за да сеем чушките  Blush

# 508
Здравейте, имам въпрос. Някой отглеждал ли е радичио? На пакетчетата пише,че се засява юни- септември в италиански сайт пък прочетох, че се сеят рано на пролет - март. Чудя се кога да ги сложа. Пише, че е студеноустойчива та вероятно и сега да ги насея ще оцелеят. Надявам се, че има някой отглеждал този зеленчук. На нас ни е за първа година, ей така решихме да пробваме да видим какво ще излезе.

# 509
  • в здрача
Аз смесвам пресят оборски тор и почва.
И аз тъй. Ама ако нямам подходяща в градината обикалям поляните около село да търся къртичина  и вземам почва от там. А оборския - добре угнил  - поне на 2 на години. И пак изпичам във фурната за доматите и пипера.

Общи условия

Активация на акаунт