Испания

• 70 201
  • 803
  •   1
Отговори
# 465
  • Euskal Herria
Ние сме в Паис Баско. На мен веднага ми издадоха зелената карта - попълних декларацията, представих исканите документи, дадоха ми бланка да платя в банката и като се върнах - получих картата.
Но все пак - въпреки разпоредбите, всяка комунидад различна тълкува и прилага правилата. Имам приятелка, която се премести от Мадрид в Малага. Беше си приготвила всички необходими документи, но нищо не са й поискали. Направо са й дали картата. Тя разказваше, че мъж, нареден пред нея, само си представил паспорта и получил НИЕ. И това - след промените в наредбата от 2012.

# 466
Ние сме в Паис Баско. На мен веднага ми издадоха зелената карта - попълних декларацията, представих исканите документи, дадоха ми бланка да платя в банката и като се върнах - получих картата.
Но все пак - въпреки разпоредбите, всяка комунидад различна тълкува и прилага правилата. Имам приятелка, която се премести от Мадрид в Малага. Беше си приготвила всички необходими документи, но нищо не са й поискали. Направо са й дали картата. Тя разказваше, че мъж, нареден пред нея, само си представил паспорта и получил НИЕ. И това - след промените в наредбата от 2012.

А пари в банката искаха ли ти за доказателство?

# 467
  • Euskal Herria
Не, но бяхме приготвили всички документи, които ни искаха от полицията. Попитахме какво е нужно и накарахме служителката да го напише. Договорът на мъжа ми, номините, актът ни за брак - преведен и легализиран - това го подчерта служителката. Когато се върнахме с бумагите, се опитаха да поискат и още нещо, но показахме техния списък и въпросът се приключи.
Пак казвам - всяка комунидад различно тълкува и прилага разпоредбите. Не е зле да уточните предварително какво ще ви искат и да си го набавите. Иначе са в състояние да ви размотават.
Зет ми - за регистрация като аутономо, ползва агенция, която му подготвяше документите и той само ги внасяше. Според спецификата на дейността са различни и формулярите.

# 468
Зеления лист го дават, веднага след като се внесе първата осигуровка, това за фирмите, но явно има разминавания по различните места.

Има начини и за взимане на постоянно ние направо, но трябва да се плати здравна застраховка за 1 год, пак се прави фирма и  икономически е неизгодно.
Все пак зависи и каква е целта на занятието.
Сега поне е евтино да се прави фирма, има големи облекчения в първите месеци.

# 469
YanaDG, а зет ти коя фирма използва? Аз се бях спряла на advoco.es, но се оказа че не поемат повече клиенти.

А междудругото,  има ли условие, че за да се рег. като аутономо трябва да си бил рег. като резидент в Испания поне от 1 год. ?

# 470
  • Euskal Herria
Зет ми използва тук фирма (в града), която е с широк спектър на действие. Той дойде от България, свърза се с тази фирма и в рамките на месец-два всичко му беше уредено. В момента даже и счетоводството му водят и следят за всички срокове.

# 471
YanaDG, а зет ти коя фирма използва? Аз се бях спряла на advoco.es, но се оказа че не поемат повече клиенти.

А междудругото,  има ли условие, че за да се рег. като аутономо трябва да си бил рег. като резидент в Испания поне от 1 год. ?
Няма такова изискване, миналата година, изкарахме първото 3 месечно НИЕ на един човек, след няколко дни имаше фирма, след първото плащане на осигуровки си взе постоянното НИЕ.

# 472
  • ES
Puhanka, кое ви накара да решите да дойдете в Испания? Доста хора, пребивавали с години в Испания, потърсиха късмета си в Англия, Германия, пък може и в Белгия да има.

# 473
Puhanka, кое ви накара да решите да дойдете в Испания? Доста хора, пребивавали с години в Испания, потърсиха късмета си в Англия, Германия, пък може и в Белгия да има.

Основно климатът и изобилието от пресни плодове и зеленчуци (основна част от нашата храна) ни наклониха решението за Испания, въпреки проблемите и това, че тепърва излиза от кризата. Знам, че е трудно, но си казахме, че си струва. И двамата с мъжът ми работим в сферата на уеб разработките, и като гледам сякаш са започнали да търсят повече кадри. А и ако се регистрира като аутономо може би ще си увеличи шансовете.
Ние от 4 години сме в Белгия и не ни харесва изобщо. Климатът е просто ужасен - с месеци не се вижда небето (поради ниските плътни и безкрайни облаци), а за слънце да не говорим, и аз страдам от сериозен дефицит на вит Д - едва наскоро го вдигнах да е в нормата, и ми е трудно да го поддържам. И намирането на вкусна храна е трудно (основно, това което карат от Испания, защото местната продукция е като пластмаса). Обмисляхме опцията за Германия, но езикът ни спря. А пък за Англия - особено сега, май много не ми се рискува, а и там е като в Белгия (климат и храна, и цените са доста високи). От по-северните държави, Дания много ми допада, но и там ще ни е трудно с храната и климатът (въпреки, че ми се струва че там е по-слънчево от Белгия).

# 474
  • Испания
въпреки проблемите и това, че тепърва излиза от кризата

Няма такова нещо.  Peace

# 475
въпреки проблемите и това, че тепърва излиза от кризата

Няма такова нещо.  Peace
За излизане, може да излиза според статистиките, но докато излезе до някакво приемливо  средно европейско ниво, ще минат поне още 10 години.

# 476
  • Мадрид / София
Има испанска продукция на плодове и стоки, които са само за износ и не могат да се видят в страната.  За излизане от кризата... силно казано при положение, че е за сметка на обикновените хора.

# 477
  • La casa de Mickey Mouse
Искрено се надявам да не останете разочаровани. Испания изглежда по един начин, когато човек е на почивка и по съвсем друг когато се установи да живее за постоянно.

# 478
Искрено се надявам да не останете разочаровани. Испания изглежда по един начин, когато човек е на почивка и по съвсем друг когато се установи да живее за постоянно.
Много е вярно! bouquet

Макар, че за всички страни се отнася същото малко или много.

# 479
  • La casa de Mickey Mouse
Alexslav много си прав, но Испания определено много лъже. Тя грабва със страхотния си живот, слънце, топли хора, шумни фиести. Някак си е завладяваща и обсебваща. Но няма какво да се лъжем, това не е достатъчно, когато се установиш за постоянно.

Трябваха ми 4г, за да свикна да живея в Холандия. Никога не сме били любов от пръв поглед, но се научихме взаимно да се уважаваме. Тук живота е в пъти по лесен и много по уреден. Невероятно удобно е да живееш в добре уредена държава, където администрацията действа безотказно.

Но, винаги има едно но... Испания си ми е на сърце и като се прибирам (това е в Испания не в България) още от летището започвам да дишам свободно и да си се чувствам у дома си, но и още на самото това летище бързичко се сещам защо се преместих.

Общи условия

Активация на акаунт