Испания

• 69 698
  • 803
  •   1
Отговори
# 735
Мога ли да попитам още нещо... Предварително се извинявам, за предъвкваната тема, но доста въпросителни имам относно реда на регистрирането, времето което ще отнеме и подобни.
Ние пристигаме (накуп цялото семейство, 2-ма големи и 2-ма малки - на 3 и на 11г.) в началото на Декември. Как трябва да задвижим нещата, къде първо трябда да отидем? Голяма съм паника... Майка ми живее от 10 г. в Аликанте и дори си купихме апартамент преди 5г. Много ваканции за по няколко месеца сме прекарали при нея, но сега меко казано ще е различно. Тя е спокойна и казва "Вие елате, пък ще видим какво ще правим", но някак не ми е съвсем спокойно... Та след отклонението питането ми е "Какво следва?", "Къде да отида?"

# 736
Първо майка ти трябва да ви регистрира в жилището си, т.е. да ви направи адресни регистрации. След това вадите НИЕ-та, след това записваш в училищата.
Щом имаш близки на място е лесно.

# 737
Дай боже всичко да мине лесно и безпроблемно... А "вадите НИЕ-та" след промените лесно ли става? Ние сме с надеждата да захванем бизнес в някакъв момент, но първо трябва да научим езика, че го назнайваме, ама не много перфектно...

# 738
  • Euskal Herria
За НИЕ-то -  промениха нещата от юли 2012, по-строги са. Обаче пак си зависи от самата комунидад. При нас, в Паис Баско, следят буквално всяка точка от наредбата, другаде са по-либерални. Така че или майка ти да провери какво ще се изисква, или като отидете на място.

# 739
  • Шумен
При нас в Мадрид е кофти това с НИЕ-то,искат оферта за работа,издават временно НИЕ,после като отидеш с официалния договор вече ти дават постоянното НИЕ,т.е ако нямаш оферта-нямаш и НИЕ

# 740
  • Euskal Herria
Или се регистрираш като аутономо, за да получиш НИЕ. След това за членовете на семейството е по-лесно.

При нас искаха актът за брак да е преведен и легализиран - това изрично ми го подчерта служителката в полицията. Затова от България си извадих дубликат за чужбина, преведох и легализирах. Обаче пък предварително бяхме искали списък какви точно документи ще им трябват, за да получим НИЕ (най-вече заради мен), та после, когато почнаха да искат разни други, показах списъка и нещата се приключиха.

# 741
  • Мадрид / София
И аз с въпрос: мойта диплома за завършено средно образование е преведена и легализирана с печати от Министерството на Културата и Образованието в България. Тук трябва ли да се омологизира в Министерството или има вече споразумение и не е нужно. Който скоро го е правил моля да ми сподели, че съм в чуденка.

# 742
  • Spain
Angela61  моят мъж преди 2 години ходи на курсове (формасион професиональ) ,за там му искаха да докаже определен вид образование ... с преведена и заверена диплома стана .. от там нататък никои не му е потърсвал образованието . Simple Smile (т.е. наеман е без да ги интересува дипломата му). ... така 4е аз мисля 4е е както винаги в испания ..от според зависи  Sunglasses. преди време мисля 4е МиниМаус беше писала 4е ве4е не е нужно омологизиране , може и да съм се объркала .

# 743
  • Мадрид / София
Angela61  моят мъж преди 2 години ходи на курсове (формасион професиональ) ,за там му искаха да докаже определен вид образование ... с преведена и заверена диплома стана .. от там нататък никои не му е потърсвал образованието . Simple Smile (т.е. наеман е без да ги интересува дипломата му). ... така 4е аз мисля 4е е както винаги в испания ..от според зависи  Sunglasses. преди време мисля 4е МиниМаус беше писала 4е ве4е не е нужно омологизиране , може и да съм се объркала .
И на мен за един курс ми я искат да я представя. Така че, така както е в момента - преведена и легализирана в Бг е достатъчно, така ли? Благодаря ти/

# 744
  • Испания
Преди около три години искаха на мъжа ми дипломата за средно образование заради издаването на един сертификат. Трбяваше да я подаде в отдел образование на Шунтата. След около два месеца получи документ за приравняване на българската му диплома към испанска такава.

# 745
  • Euskal Herria
Явно всичко си е до област, до фирма... Моят мъж, когато започваше работа, представи дипломата си за висше, само преведена. Ами, признаха му я. Вярно, че длъжността му не е за висше, но винаги, когато говорят, споменават за образованието и специалността му.

# 746
  • Испания
Аз приравних моята през Министерството на образованието.

# 747
  • Mediterraneo
Понеже сме в комунидат Валенсиана и провинция Аликанте, ще взема и аз отношение.

НИЕ се вадят лесно- носиш адресна регистрация, снимка, платена такса и паспорта. Само че вече става с предварително записана среща, няма да е зле майка ти да ви заяви такава още сега. Чака се доста, средно около месец беше при нас.
Вземате бял лист НИЕ. Зелена карта се издава като представиш вида лаборал( извинявам се, не знам какъв е бг термин за този документ, сега да не се заяде някой) с 3 месеца осигуровки и в момента да си на трудов договор.
В училище никой не ми е искал никакви документи от Бг- ходили ли са на училище, в какъв клас и пр. Само дето похабих време и нерви в Бг да си ги набавям.
11 годишното дете директно влиза в 6 клас, моята е на същата възраст.

Ако имаш въпроси, пиши, Маринаки. Наблизо сме, надявам се като се установите да се запознаем наживо!

# 748
  • Пловдив
Здравейте на всички! Декември месец ще ходим цялото семейство на круиз и една от спирките ни е Барселона и Малага, откъде ще трябва да купим бебешки памперси ( в един от двата града, без значение). Много ви моля да ми предпоръчате магазин, където продават памперси на Pampers ( не ми се ще да екпериментирам с нови памперси, че на нашия му се подсича лесно дупето) и в същото да е близко до пристанището или La Rambla. Ако знаете и цели ще се радвам да споделите Simple Smile И още един въпрос - има дрогери DM в Барселона или Малага и къде, ако има?

# 749
Памперс не мисля, че ще намериш. Или се запаси или купи Додот Сензитив. Добри са. И ги има във всеки супермаркет. ДМ не съм чувала да има в Испания. Но може и да има, а аз да не съм виждала.

Общи условия

Активация на акаунт