МОСКВА

• 43 052
  • 468
  •   1
Отговори
# 210
Много благодаря. Напълно ме устройва щом е малко след полунощ.

# 211
Здравейте,
Организираме си сами пътуване до Москва и С.Петербург през юни. Писано е няколко пъти по темата с визите, как, кога, къде и колко време и пари са нужни да се извадят. Ето как получихма нашите:

Скрит текст:
След доста четене тук и на други места, решихме да подадем документи направо в консулската служба, спестявайки по този начин таксата за обслужване във визовия център. Могат да се подават документи само лично или на близки роднини но с нотариално заверено пълномощно. Цената на услугата за еднократна виза е 70лв.
Необходимите документи за издаване на виза са:
1.Ваучер-потвърждение /виза съпорт
2.Попълнена и разпечатана електронна визова анкета
3.Снимка 3.4/4.5см
4.Медицинска застраховка на стойност 30000евро, за периода на престоя – Трябва да се остави копие, оригинала да си остане във вас
5.Международен паспорт и копие на първата му страница
6.Пълномощно от човека който няма да присъства на подаването на документите

Запазихме си място за настаняване и помолихме в първото да ни осигурят ваучер-потвърждение/виза съпорт (приглашение по старо му). Струваше по 600р на човек. В получения документ е отбелязан целия ни период на престой в Русия и двата града, в които ще бъдем.  Тук една скоба - в консулството научихме, че в последните дни са отписани от руския регистър ~60 тур.агенции и проверяваха дали „нашата“  има валиден лиценз.
До тук имаме самолетни билети, настаняване и покани.

Застраховките най-често се правят към Дженерали и Булстрад, но и 2-те имат ограничение за сключване на застраховката да остават по-малко от 60 дни до пътуването. По организационни причини на нас ни трябваше по-рано. След проверка тук и там, Армеец отговориха, че те нямат такова ограничение. За 11 дни в Москва и Санкт Петербург платихме по ~20лв на човек.

Следва попълването на визовата анкета. Порових се и четох на няколко места в интернет. Един детайл – останах с впечатление, че някои тур.агенции карат клиентите си да попълват стария хартиен формуляр на анкетата и имайки и паспорта на пътуващия имат достатъчно информация да попълнят електронната анкета от тяхно име. Т.е. стария формуляр ползван до преди 3 години сега не важи! Формуляра е електронен и не се попълва на хартия нищо, освен датата и подписа накрая.  

Попълване на анкетата (https://visa.kdmid.ru/). Тъй като повечето информация се попълва без проблем, ще обърна внимание на нещата, които предизвикаха чудене от моя страна преди да ги попълня. Следващите съвети са на база това, че съм български гражданин, нямам и не съм имал руско гражданство, нямам роднини в Русия, не ми е отказвана виза. В интернет попаднах на пример за попълване на анкетата за английски гражданин и там имаше въпроси, което не се появиха при мен.
- На първия екран трябва да се избере език на подсказките. Пак там в синьото каре в частта „Ред за попълване на анкетата“ пише, че ако подсказките са на руски – то всичко трябва да е попълнено на руски, освен фамилии, имена, адреси и названия на организации които трябва да са на английски, а ако е избран друг език, то всичко се попълва само на английски (латиница). Оправям се с руския, но избрах английски за да не стане каша.
- В първата секция : “Visa details” няма особености.
- Втора секция: “Personal details” има особеност за хора, които по някакъв повод са променяли името си (например жена, която е приела фамилията на съпруга си). Ако името е сменяно повече от веднъж – натискате „добави поле“ и попълвате.
- В трета секция “Passport details”  няма особености.
- Четвърта секция “Miscellaneous information”:
= Първа част – Коя организация ще посещавате – това са данни на агенцията издала ваучер-потвърждение (виза съпорт-а) не на хотела. Всичко необходимо го има на самия ваучер. Гледайте да не размените номера на лиценза на фирмата (Reference number/ реестровый номер) и номера на документа (Confirmation / Потверждение № ).
= Втора част – градовете, които ще посетите по реда на програмата Ви
= Трета част – данни за застраховката. Попълва се на един ред името на компанията и номера на полицата.
= Четвърта част – „Посещавали ли сте Русия преди?“ Тук има варианти. Ако е „да“ и това е след 1993г то  се брои (датите са само за последното посещение). Ако обаче сте били в СССР преди 1993 се броят само посещенията в Русия (тези в другите 14 републики не се смятат). Например, ако сте били през 1992г в СССР но само на територията на Украйна то може спокойно да отговорите, че не сте посещавали Русия изобщо. Ако не помните дата или дори месец, в съответните полето попълвате нули. За тази част съм се консултирал с една туристическа агенция.
- Пета секция “Appointment details” също няма проблем с попълването.
На следващата страница ви иска да посочите къде ще подавате документи. Бъдете внимателни, защото ако тук е сбъркано ще ви върнат.
- Следва страница, която показва последователно цялата попълнена информация и ако всичко е наред – печатате и лепите снимката.
По време на попълването натискайте бутона „save“ защото има 20 минути ви изхвърля автоматично от страницата. Можете да попълните анкетата на повече влизания, но тогава в началото избирате „отваряне на по-рано запълнена анкета“

Посещението в консулската служба:
Трябва ви предварителна заявка за прием. По-напред в темата има връзка, добавям я и тук http://sofia.kdmid.ru/queue/Agreement.aspx . Ако смените sofia с varna или ruse ще отидете на съответните страници за запис за посещение. Особености (пише ги на страницата): Ако подавате документи само за себе си – една заявка; ако сте двама или трима - за всеки се попълва отделна заявка; ако подавате документи за себе си и за втори човек с пълномощно – една заявка. Ако сбъркате дата или час – триете заявката и от начало.
След успешно подаване на заявката системата праща информация на посочената от вас ел.поща. Ако искате, разпечатайте писмото и го вземете със себе си за доказателство, че имате записан час!

Когато влезете в консулството на първото гише проверяват за какво отивате и имате ли записан час и ви дават да попълните декларация „защо сте тук“ – пишете „За получаване на туристическа виза“, подписвате го и го връщате, след което се нареждате на гишето (Окно /Window /Прозорец), което е посочено в мейла до вас.
На гишето освен исканите документи подадохме и разпечатка на самолетните билети и
разпечатка от букинг – за настаняване. Те не са необходими, но човека ги разгледа обстойно и ни ги върна.
След преглед, дали всичко е на лице Ви дават бележка с банкова сметка, сума и текст за превод, който трябва да направите от която и да е банка. Няма вариант да се плати в брой или с карта. Отивате до банка, плащате и се връщате в консулската служба. Давате копие от платежното, след което ви издават квитанция, на която има и датата, на която да отидете да си вземете паспорта с готовата виза.

Последна редакция: пн, 06 май 2019, 11:30 от mironcho

# 212
  • София
mironcho, ГОЛЯМО, ГОЛЯМООО Благодаря Peace

# 213
  • Варна
Това трябва да се сложи на 1 стр. Страхотно, изчерпателно и както трябва. Браво!

# 214
  • Варна
mironcho, Благодаря и аз, че споделихте този опит с нас. Определено по-изчерпателно описание досега не съм срещала.

# 215
Моля, някой да ми прати на лични приложение за телефон за маршрути в Москва, но да е без интернет.

# 216
Здравейте, някой има ли мнение за мобилната услуга за туристи на Мегафон (750рубли/14дни/30мин/30GB ) https://moscow.megafon.ru/tariffs/all/hello.html ?

Последна редакция: чт, 09 май 2019, 22:22 от mironcho

# 217
  • София
Здравейте, някой има ли мнение за мобилната услуга за туристи на Мегафон (750рубли/14дни/30мин/30GB ) https://moscow.megafon.ru/tariffs/all/hello.html ?

Мирончо, изглежда добре тази тарифа Peace.
Жалко, че няма само включени минути към България, но пък 55 рубли /1,50лв/ на минута не е чак такава болка за умиране. Още повече, че интернета към месинджър, WhatsApp, Viber е безплатен. 700 рубли за 2 седмици си е направо отлично, няма и 20 лв. Simple Smile
Между другото ето един сайт, в който могат да се сравнят hello на Мегафон с други популярни тарифи
 http://www.sravnitarify.ru/auto/megafon/hello.html

# 218
  • Москва
Погледнете и обикновените, не туристически предложения на мобилните оператори. МТС тарифище например-650 р, неограничен интернет, 500 мин в РФ, 500 смс, 60р. минута в Европа. После просто хвърляте симката.

# 219
  • Варна
Моля, някой да ми прати на лични приложение за телефон за маршрути в Москва, но да е без интернет.

HERE няма ли карта на Москва? Thinking

# 220
Роже, Lorelei, Благодаря!

# 221

HERE няма ли карта на Москва? Thinking
Толкова са ми ограничени познанията, че чак се срамувам. Ще моля някой от младите колеги.

# 222
Виждам, че повечето тук организират сами пътуването си.
Въпреки това се осмелявам да ви попитам за добра агенция за Москва и Петербург. Благодаря

# 223
Руал травел или Бохемия.

# 224
И нашето пътуване наближава. Как е времето, в чуденка съм колко багаж да си нося. Дайте съвети.

Общи условия

Активация на акаунт