Коледа 2015 - 1

• 108 550
  • 861
  •   1
Отговори
# 540
  • В светлината на слънцето
 Whistling
Това ще рече, че още махам безгрижно ръце.  nuts Но за събота и неделя мисля да понаправя нещо уикендно-празнично. Да не губя форма, не за друго.  Mr. Green

# 541

Започнах с меденките. Тази година смятам да направя и напуканите сладки.

vanyia, чудесно изглеждат меденките, изобщо не са се напукали. Сподели, ако желаеш. по коя рецепта си ги правила.
Благодаря!

# 542
Моите се напукаха, няма ли да станат за украса? Не че я умея кой знае колко, но ми се щеше да се пробвам тази година да ги поукрася.

# 543
За трета година правя по една и съща рецепта, вдъхновена от тук разбира се- меденките на Джули. Тестото както пише в рецептата става твърдичко. На мен от една доза ми излизат 4 тави на фурната. Разточвам на порции, а останалото покривам с фолио, за да не изсъхва. Тази година си взех фондан и освен с Роял айсинг ще украсявам и с него. Кажете ми как да го залепя за меденките.

# 544
  • DE
Аз се пробвах с рохличките и не съм доволна  Tired
Спазих всички пропорции, бадемовото брашно е купено, всичко е по рецепта, но тестото стана лепкаво, меко, трудно за работа. Трябваше да добавям още и още пудра зарар, за да се посгъсти и да мога да го нарежа и оформя. Станаха прилични на вид и не лоши докато бяха топли, но след като изстинаха станаха толкова корави, че ММ още ме бъзика да вади ли шлайфа(той е с проблемни зъби, вероятно заради това Confused )
Няма да повторя обаче  Grinning

Само малкия ги хрупа вече втори ден  hahaha

# 545
  • Czech Republic
Аз се пробвах с рохличките и не съм доволна  Tired
Спазих всички пропорции, бадемовото брашно е купено, всичко е по рецепта, но тестото стана лепкаво, меко, трудно за работа. Трябваше да добавям още и още пудра зарар, за да се посгъсти и да мога да го нарежа и оформя. Станаха прилични на вид и не лоши докато бяха топли, но след като изстинаха станаха толкова корави, че ММ още ме бъзика да вади ли шлайфа(той е с проблемни зъби, вероятно заради това Confused )
Няма да повторя обаче  Grinning

Само малкия ги хрупа вече втори ден  hahaha

Здравей, остави ли тестото в хладилника, преди да печеш и също колко жълтъка сложи? Да, тестото е меко, докато е топло, но след престой в хладилника, няма проблем да се работи с него - с всички маслени теста е така. Нямало е нужда от още пудра захар (и защо точно пудра захар - тя по-скоро прави тестото по-рядко? Можеше да прибавиш малко брашно или нишесте). А за твърдото, най-вероятно си ги оставила по-дълго във фурната, но няма проблем - прибери ги в кутия и на хладно място - ще омекнат до Коледа, ще видиш. Явно не си работила до сега с маслено тесто и не си знаела. Между другото наскоро четох, че маслото не е добре да е прекалено меко - над 20 градуса, защото по-трудно се събира тестото. Затова е достатъчно да се извади около 2 часа от хладилника и да се нареже на малки парчета върху брашното.

vanyia, можеш да лепиш с вода, белтък или хранително лепило. Peace

Последна редакция: чт, 03 дек 2015, 21:00 от natalyna

# 546
  • В светлината на слънцето
Честно казано тестото на рохличките е толкова благодатно и лесно за работа... Аз дори не му слагам ядково брашно, а смилам и то по-едричко лешници, защото у дома всички обичат да усещат ядките в тестото. Но Наталина е права - задължително в хладилника преди това. Peace

# 547
Реших се! Mr. Green Накиснах бадеми, сушени плодове и стафиди в ром-утре ще се прави щолен! chef

# 548
  • Czech Republic
Честно казано тестото на рохличките е толкова благодатно и лесно за работа... Аз дори не му слагам ядково брашно, а смилам и то по-едричко лешници, защото у дома всички обичат да усещат ядките в тестото. Но Наталина е права - задължително в хладилника преди това. Peace

Да, това е другото на което обърнах внимание сега -  в тази рецепта не се използва бадемово брашно, а се използват смлени ядки (ние ги обичаме с орехи), но смлени, не брашно. От там също най-вероятно идва проблема на дамата. Heart Eyes

# 549
  • DE
Както казах, спазих ръцептата. Да, стояха цяла нощ в хладилника. Брашно добавих на втората тава, но от него станаха още по-твърди    Grinning
Както и да е, явно не ставам за пекар  Tired
Ща пробвам нещо друго и ще споделя.

А сетих се, отминалата неделя правихме луканки. Там нямам празно, винаги ми се получават  Mr. Green

# 550
  • На брега на реката
До сега все с ядки съм ги правила, при това не особено наситнени. Не знам какво точно се е объркало, но пробвай друга рецепта. Това са ни любимите сладки, на равно с рафаелото и арменските, защото не са трудоемки, а са и много вкусни и задължително ги правя за Коледа. Но до сега издънки не съм имала  Rolling Eyes

# 551
Както казах, спазих ръцептата. Да, стояха цяла нощ в хладилника. Брашно добавих на втората тава, но от него станаха още по-твърди    Grinning
Както и да е, явно не ставам за пекар  Tired
Ща пробвам нещо друго и ще споделя.

А сетих се, отминалата неделя правихме луканки. Там нямам празно, винаги ми се получават  Mr. Green

Не се отказвай и от рохличките, аз не съм голяма майсторка на тестата и миналата година ги правих за първи път, получиха се много добре. Аз също бях обърнала внимание на 2-3 неща, първо да не се препичат/ пекат се много бързо/, за около 2 часа само бяха в хладилник и наистина аз си млях бадемите в кафемелачка.

# 552
И аз си млях бадемите с мелачка, първата доза рохлички ми се начупиха при овалването, но втората беше ок. Опитах ги, много са вкусни. Та не се отказвай. Hug

# 553
  • DE
Ех, момичета, страхотни сте  bouquet Благодаря за съветите и подкрепата, вероятно ще опитам поне още веднъж, че сина ми въпреки всичко почти ги изяде  Whistling Дори е носил в училище и е давал на децата които също са ги харесали    Shocked

Последна редакция: пт, 04 дек 2015, 08:59 от дането

# 554
Здравейте момичета Simple Smile Малко ви изпуснах в началото но се включвам макар и късно. Миналата година изпекох света но тая ще съм по скромна.  Mr. Green Вчера сложих началото на коледните приготовления с 4 големи щолена по рецепта на Джема- 2 със марципан и два без. Миналата година също правих и бяха ометени за секунди та нямаше как да не повторя. Тея дни ще направя и меденките на Джули, че да отлежават и после ще го мисля какво друго да избера от списъка. Сигурно е за сега, че ще има рохлички - любими са ми.  chef

Общи условия

Активация на акаунт