Токуда болница София - 21 тема

• 85 621
  • 747
  •   1
Отговори
# 270
Brayda, освен по време на тоалета всяка сутрин, когато се срещаш с неонатолог, който те запознава с всички резултати от изследвания и отгововаря на всички въпроси, които имаш при по-специфични случаи неонатолозите идват при майката в стаята и я информират за различни казуси и лечения (особено ако има пробляна в досегашното такова).

# 271
  • София
много благодаря, не е за мен, но е за сестра ми и ще й предам  bouquet

# 272
Аз постоянно питах неонатолозите, ако нещо ме интересуваше, никой не ми е отказвал информация. Постоянно са на разположение. И в стая с 4 легла можеш да искаш бебето за през нощта, стига да са ок другите мами. Аз ставах да си я гледам през нощта, защото ми се щеше да си почивам, само през деня да е при мен, но честно казано много ми липсваше накрая вечерите.
Стаите си имат баня с тоалетна, изобщо всичко е много добре уредено. И аз първоначално исках самостоятелна стая, но накрая се отказах и не съжалявам. Само таткото не може да вижда бебето, но после ще си св гледате цял живот.

# 273
Аз бях първата нощ в обща стая. Майките не искаха бебетата да спят при тях и първата нощ не можах да си взема бебо при мен. На другия ден едната самостоятелна стая се освободи и ме преместиха там. Беше ми много по-спокойно и приятно. Донесох си стерилизатор, помпа, ползвах си ги, имах посетители редовно, много по-добре от общата, където всичко се чува, а в някои случаи и се вижда.
Обаче трябва веднага щом те приемат да си кажеш, че искаш самостоятелна, за да те запишат и да имаш по-голям шанс за нея, защото отделението се пълни неочаквано бързо, а резервация на стаята от по-рано не се прави.
Някои майки им е ок да са по 4 в стая, за мен лично не беше добре и се радвам, че самостоятелната се освободи. Като родих в стаята имаше само една жена на близнаци в интензивния сектор, до сутринта станахме 4 жени. И не можете да си предатавите какво настана на сутринта, посещения, разговори по телефони, обяснения от акушерките, визитация, абе голяма лудница. Тъкмо заспи бебо и се почнат разговори, отваряне на врати, пускане на тв... За мен лично това е напрягащо и не ми е по вкуса, затова се радвам, че се освободи стаята.
Ако ви е по-приятно с компания, може и да ви хареса в общата стая. Аз също обичам да си имам компания, но не и да й слушам всички разговори, да знам какво ги боли, да слушам какво им се предписва, как ги разпитват при преглед, да си пускат тв, когато си искат.
Хора всякакви, явно съм случила на по-неаъобразителни, но в крайна сметка ми се наредиха нещата.

# 274
Здравейте , една позната роди скоро в Токуда - каза че като цяло е доволна , но това което и е направило лошо впечатление е , че не са и помогнали за кърменето с почти никакви съвети и като цяло не се е чувствала много информирана след раждането . Та помолена съм от една друга моя приятелка , която скоро ще ражда там , да ви питам истина ли е това или по скоро единичен случай , защото тя много държи да кърми и да има кой да и помогне в първите часове със съвети и насоки ?

# 275
Дават някакви насоки за кърмене, но за мен лично бяха недостатъчни и неподкрепящи майката. Не помня причината, но аз бях овикана, че не правя нещо правилно и даже заклеймена, че няма да се оправя после сама вкъщи. Както и да е, нямам приятни впечатления точно за това, което не ми попречи да кърмя повече от успешно година и половина. Ако приятелката ти се притеснява, че няма да се справи бих й препоръчала да си извика консултант по кърмене вкъщи!

# 276
  • София
За кърменето явно е относително  newsm78 При мен съвети липсваха и мисля че това им беше слабото място. Може би зависи на коя акушерка ще попадне човек. Докато бях в болницата мислех да звънна на ЛЛЛ и сега оценявам като моя грешка, че не се свързах с тях.

Неонатолозите минават и към 19 ч. при майките и дават информация за състоянието на бебето. Моето бебе беше на АБ и постоянно бях в течение за състоянието му и изследванията, които му правеха. 

# 277
Само от някои получих адекватни съвети за кърмене, по-скоро обменихме опит с една от родилните в стаята. След като се прибрахме започнах с кърменето, тъй като ми трябваха подходящи силиконови зърна, та с две думи, на мен ми помогнаха съветите на мои приятелки от форума.

# 278
  • София
Доволна съм от всичко и всички....при мен бяха много настоятелни с кърменето и даже постоянно идваха да видят коя как се справя. Показваха как да се държи правилно бебето за да засуче и т.н. Идваха и пипаха гърдите и казваха дали има нужда от изцеждане, дали е необходима помпа. Сведения за детето получавах всяка сутрин след визитацията и сутрешния тоалет. Не се чувствах не информирана относно детето или кърменето.

# 279
Не ми помогнаха. Даже доста настоятелно ми предлагаха добавка, а като почнах да си искам, защото още нямах кърма, а бебо беше 4 кг и беше гладен, ми се мусеха, един път даже ме забравиха през нощта, та така...
Една-две от акушерките дойдоха да видят как кърмя, едната ми каза, че го правя добре, другата също. И това беше! Получих подкрепа само от себе си!

# 280
  • София
За кърменето, от четеното тук бях останала с впечатление, че помагат повече. От сегашна гледна точка хич не ми допада политиката им " Давай първо гърдата и после давай млякото". Веднъж реших да не додавам и ми направиха забележка, че гладно седяло. Толко и ми трябваше като първескиня (ужасна дума).  Живот и здраве ако имам второ, никакви добавки няма да давам. Иначе от вдичко друго бях много доволна. Peace

# 281
Благодаря , ще предам казаното . Тя темата се повдигна по повод дали Токуда или Щерев и плюсовете и минусите , като отношение към майката след раждането .

# 282
аз съм писала и преди. с първото ми раждане в токуда преди 5 г. останах с впечатлението, че се обръща огромно внимание на кърменето. почти на всяко кърмене при нас седеше акушерка и даваше съвети, казваше пози, пробвахме различни неща, наблюдаваше казуси (това е и едно от предимствата на общата стая - можеш да видиш различни проблеми с кърменето, които недай си боже после могат да ти се случват и в къщи и да разбереш какво е мнението на специалист за тях). добавките бяха изключително малки и на втория ден (след преглед на гърдите и пробно кърмене) изобщо преставаха да носят такава. по веднъж на ден минаваше и омразната ми д-р Калайджиева и задаваше въпросът "а ти кърмиш ли, майче?"

с второто ми раждане преди година ми се стори, че в това отношение са го подкарали през просото. а може би разбраха, че 3 от 4-те в стаята раждахме за втори път и решиха, че си знаем нещата, не знам. но е факт, че никой не седеше при нас, за сметка на това упорито отказваха да дават добавка (от каквато аз се нуждаех) и бях принудена да моля мадамите в стаята, които кърмеха да си искат за тях, за да мога да ги давам на сина ми, за да умре от глад.

аз пък съм твърдо ЗА стаята с 4 момичета. 4 пъти съм лежала в токуда - 2 пъти при раждането и 2 пъти за задържане и винаги съм си изкарвала супер забавно с момичетата, имам страхотни приятелства от тези пребивавания там. да не говорим, че в сладки приказки и забавление времето минава много по-бързо Simple Smile отделно, това, което споменах - че виждаш различни казуси, различни лекари и т.н. изобщо не ми пречи, нямам нищо против да науча нещо ново.

# 283
Още един минус и от мен относно помощта за кърменето.

# 284
Относно кърменето аз пък останах много доволна. Настояваха да кърмим, помагаха, показваха. Научиха ни как да будим бебето, ако заспи, как правилно да засуква, как да го държим. Помагаха с изцеждането и болезнените твърди гърди. Винаги питаха дали имаме въпроси. И говоря не само за накои акушерки, а за всички, които минаха на смяна за времето на престоя ми. Дори в стаята имаше майка, която се страхуваше да кърми, защото беше с импланти и мислеше да дава на бебето си само АМ. Изключително много й помогмаха и на нея.
Даваха да си носим помпи, но ги стерилизираха само за бебетата в интензивното. За  останалите не знам дали майките могат да дохранват с кърма от своите помпи, измити само на чешмата. На мен не се е налагало, всички ги миехме на топлата вода на чешмата и хвърляхме в началото, докато не се прибрахме.
Това, от което не съм доволна, бе, че видимо за тези дни престой банята ни не бе измита нито веднъж. Затова не ползвахме мивката в нея, а тази в стаята, а ние сами старателно обливахме душ-кабината с гореща вода преди и след употреба.

Общи условия

Активация на акаунт