Фиброаденом- да се оперираме ли? 3-та тема

• 112 729
  • 754
  •   1
Отговори
# 150
Здравейте,аз съм оперирана от фиброаденом,и сега съм много щастлива,защото това беше най-правилното решение което можех да взема за здравето си и сега ще ви кажа защо.
Първо фиброаденома няма как да бъде изследван докато не бъде премахнат,или с биопсия с игла,но според мен това е по лошия вариянт тъй като може да се инфектира и тогава става лошо.И точно това е най-притеснителното ,защото фиброаденома може да бъде объркан с нещо по сериозно.
В моя случай се оказа Аденоза,което малко е по опасно от фиброаденома ,но пак е доброкачествено.От тогава насан нямам проблеми ( да чукна на дърво) и съм много щастлива за това. Аз съм оперирана в Хасково при доктор Василев и съм много доволна от него.

Значи първо клинично и след това ехографски може да се прецени характеристиката на процеса. Ако лекаря прецени тогава може да насочи за оперативно лечение, където още под гефрир докато си на операционната маса, а после с трайния хистологичен препарат след седмица - 10 дни се вижда за какво иде реч. Но дали едно нещо да се оперира или не е преценка, на лекаря който е запознат с случая!
Поздрави!

Да така е,в моя случай лекаря ми беше казал ,че няма нужда да го махаме ,тъй като ФА не се променяше,аз реших че искам да го махна,и се оказа ,че съм взела правилното решение тъй като се оказа Аденоза,а аз нямаше как да знам преди това ,тъй като нямаше как да се разбере докато е в мен,защото няма как да се изследва,разбираш ли защо казвам ,че е хубаво да се отстраняват подобни образувания.

# 151
да, хубаво е да се отстраняват образуванията на които не им е там мястото ( както казват ) НО има едно голямо НО !
Има хора които са предразположени да образуват кисти и т. н няма как за всяка новообразувана се киста да тичаме на хирург че видиш ли ти може да е ...
За това се ходи на лекар и той преценява кога да се махне нещото и дали е нужно .
"АКО" е в бъдещо време и е не конкретна дума
то никой не е застрахован за утрешния ден - светът стана жесток така че , никой на нищо не е господар !
Моя ЛИЧЕН СЪВЕТ КЪМ ВСИЧКИ Е ДА се ходи редовно на прегледи и АКО  нещото което ви притеснява И  расте тогава да се маха иначе да се наблюдава ,защото и не нужната операция не е желателна ( аз вече имам една ненужна от лекарска грешка та ми се наложи втора ... и какво ? ... пак съм с киста ... пак да отида да я махна , НО ДО КОГА ТАКА ??? )

# 152
Идвам с тъп въпрос.
Имам си ФА 10 мм както каза лекарят ми през декември.
Да, ама аз не го напипвам. Не оспорвам мнението на лекаря, а по-скоро явно аз съм смотана и не го напипвам. На някоя друга случвало ли и се е? Blush

# 153
Идвам с тъп въпрос.
Да, ама аз не го напипвам. Не оспорвам мнението на лекаря, а по-скоро явно аз съм смотана и не го напипвам. На някоя друга случвало ли и се е? Blush

МОЖЕ ДА НЕ Е ФА А ДА Е КИСТА И ЗА ТОВА ДА НЕ СЕ НАПИПВА

# 154
Зависи от размера на гърдите и разположението на ФА. Аз съм с голям бюст и двата ФА ги напипах, когато бяха с размер над 1 см. Първият беше по-близо до кожата, в долната част на гърдата и се напипваше лесно. Вторият го напипах едва, когато беше с размер 1,5-2,5 см, но той беше на по-голяма дълбочина, точно под зърното. До самата операция се напипваше единствено в изправено положение, в легнало изобщо не можех да го намеря. Дори хирурга се затрудни с намирането му, когато легнах на операционната маса. Според мен е напълно възможно, да не успяваш да го напипаш.

# 155
Идвам с тъп въпрос.

МОЖЕ ДА НЕ Е ФА А ДА Е КИСТА И ЗА ТОВА ДА НЕ СЕ НАПИПВА
Категоричен беше, че е. Гледа ме на ехограф, пуска доплер и ми прави мамография.

Зависи от размера на гърдите и разположението на ФА. Аз съм с голям бюст и двата ФА ги напипах, когато бяха с размер над 1 см. Първият беше по-близо до кожата, в долната част на гърдата и се напипваше лесно. Вторият го напипах едва, когато беше с размер 1,5-2,5 см, но той беше на по-голяма дълбочина, точно под зърното. До самата операция се напипваше единствено в изправено положение, в легнало изобщо не можех да го намеря. Дори хирурга се затрудни с намирането му, когато легнах на операционната маса. Според мен е напълно възможно, да не успяваш да го напипаш.
Благодаря! bouquet

Юни съм пак, дано не е нараснал. Praynig Praynig Praynig Искаше ми се да го напипвам, за да следя дали расте.
Майка ми и братовчедка и са оперирани от рак на гърдата и се притеснявам.
Отделно четох в нета случаи, когато ФА се оказва тумор. Sad

# 156
Ако се притесняваш, може да потърсиш второ мнение от друг лекар. Предполагам си споделила, че имаш такива случаи в семейството.

# 157
Ако се притесняваш, може да потърсиш второ мнение от друг лекар. Предполагам си споделила, че имаш такива случаи в семейството.
О да, той затова ми прави и мамография и пуска доплер.
Юни ще ида и ще видим какво ще каже.
Мислех да правяконсултация и с доц. Гаврилов, но при положение, че моят лекар си е мамолог, реших, че ако се усъмни в нещо, тогава ще ида при доцента.

# 158
Доц. Гаврилов е много добър специалист и консултация с него никога не е излишна. Пожелавам ви успех, дано след 3 месеца да не е нараснал!

# 159
Доц. Гаврилов е много добър специалист и консултация с него никога не е излишна. Пожелавам ви успех, дано след 3 месеца да не е нараснал!
Да, той оперира майка ми и леля ми, изключителен лекар е!
Някой наскоро ходил ли е при него, каква е цената на прегледа в частния му кабинет?

# 160
Фиброаденома си е тумор, само че доброкачествен, ако е доказан такъв. Най-достоверна е хистологията след операция. Гаврилов може да иска да ти вземе биопсия, тъй като си фамилно обременена, а и е към 1 см. На колко години си ?

# 161
Да, той оперира майка ми и леля ми, изключителен лекар е!
Някой наскоро ходил ли е при него, каква е цената на прегледа в частния му кабинет?
Последно ходих преди два месеца, но точните цени не мога да ти кажа, че на мен ми се събра преглед, ехограф, пункция на киста и цитология. Но мисля, че не е под 50 лв само прегледа. Между другото, вече е професор  Sunglasses

# 162
Фиброаденома си е тумор, само че доброкачествен, ако е доказан такъв. Най-достоверна е хистологията след операция. Гаврилов може да иска да ти вземе биопсия, тъй като си фамилно обременена, а и е към 1 см. На колко години си ?
На 31 години съм.
В ТК ми правиха мамограф, ехограф и доплер. Възможно ли е да е сбъркал мамолога, въпреки всички тези изследвания?

# 163
Всичко е възможно, затова обикновено новообразувания след определена възраст и размер( над 1-1,5 см) се оперират директно. Съветвам те да запишеш час при Гаврилов (честито за новата научна степен) и да чуеш неговият коментар. Аз не се шашкам толкова за моя фа, тъй като го имам от 12 години, и дори при последни прегледи се беше свил, но ако не дай Боже ми излезе нов, ще се замисля по-сериозно.

# 164
Всичко е възможно, затова обикновено новообразувания след определена възраст и размер( над 1-1,5 см) се оперират директно. Съветвам те да запишеш час при Гаврилов (честито за новата научна степен) и да чуеш неговият коментар. Аз не се шашкам толкова за моя фа, тъй като го имам от 12 години, и дори при последни прегледи се беше свил, но ако не дай Боже ми излезе нов, ще се замисля по-сериозно.
Да, ще го направя. Въпреки че майка ми (като оперирана) ми казва, че много се филмирам и да слушам д-р Гемеджиев, пък ако той се усъмни в нещо, ще ме прати при Гаврилов.
ФА не е ли хормоночувствителен тумор? Родих преди 6 месеца и може би затова Гемеджиев иска да изчакаме. newsm78

Общи условия

Активация на акаунт