Фиброаденом- да се оперираме ли? 3-та тема

• 112 695
  • 754
  •   1
Отговори
# 540
  • ...на безопасно
Той ракът може и да е във вид на 5 мм бучица....
Голямо не значи злокачествено.

# 541
Здравейте, момичета!

И аз се присъединявам към вашата група , защото вчера бях на преглед и казаха, че през септември трябва да махна фиброаденома. За една година е нараснал и операцията вече не търпи отлагане.

Тъй като работя на трудов договор, искам да попитам колко дни дават болнични след това. Разбира се, при всеки е индивидуално, но все пак предварително да съм наясно колко ще отсъствам от работа.

Сигурно ще имам още много други въпроси за операцията и след това, но първо това ме интересува, защото съм в частна фирма и работодателите да не ми направят някакви проблеми, колкото и странно да звучи.
Благодаря предварително!

# 542
Няколко дни,ако си поискаш може и повече.
Една приятелка се оперира миналата година и даже не ползва болничен.
Каза,че не боляло.

# 543

Ох, благодаря много  Hug.
И друг важен за мен въпрос - тези операции с местна или пълна упойка се правят, че много ме е страх от упойките...

Няколко дни,ако си поискаш може и повече.
Една приятелка се оперира миналата година и даже не ползва болничен.
Каза,че не боляло.

# 544
Приятелката ми е била с обща,но в някои случаи слагали местна.
Всъщност не съм наясно от какво зависи каква упойка ще се използва.

# 545
Фиброаденом махат с лидокаин - местна упойка много бързо.....Можеш и на втория ден да отидеш на работа, не пречи! Познавам много хора, които не са ползвали болничен....Но иначе по  закон се дават 30 календарни дни болничен.

# 546
Благодаря ви, момичета! Много съм притеснена. Зная, че е доста често срещано, много жени са го преживяли, но все пък ми е притеснено...

# 547
Сарита, те могат и доста дни да ти пуснат, но реално още 1-2 дни след операцията ще си ОК стига да не е физическа работата. Аз бях с пълна, но това е рядкост. При мен бяха на дълбоко и докторът предупреди, че ще е по-трудно ваденето и затова. Не се притеснявай леко минава операцията.

# 548
Мен, когато ме оперираха миналата година бях с пълна упойка. Болничен ми дадоха от 30.03 до 19.04 (като операцията ми беше на 01.04.. Само ме питаха работя ли, не са ме пита ли колко дни и т.н.. Реално аз още на 2-3 ден можех да си се върна на работа, но щом си бяха преценили да ми дадат толкова време не отказах Grinning

# 549
С местната упойка минава лесно операцията. Но в крайна сметка има шевове и трябва да се възстановиш. Не бързай за работата. Тя няма да избяга. Около 2-3 седмици е нормалното време, за да се чувстваш готова да се върнеш към стария ритъм.

# 550
Искам да ви попитам дали това образование - фиброаденомът - боли? Защото напоследък имам някаква болка, която ме притеснява...Дадоха ми на прегледа прогестогел за мазане, но още не отшумява.

# 551
Знам,че е хормонално зависимо.Боли в зависимост от фазата на цикъла.
Аз съм с фиброкистозна мастопатия и ме боли втората половина на цикъла.Но имам приятелка,която се оперира от фиброаденом и нея я болеше така-втората половина на цикъла(от овулация до менструация).
Прогестогелът е да облекчава болката.На мен лично не ми помогна.

Последна редакция: ср, 03 авг 2016, 22:06 от *steffie*

# 552
На мен Прогесрогела не помогна. Боли ме единствено ако го натисна силно.

# 553
Здравейте момичета,

Изчетох темата ( по старите все още не съм) и се записвам и аз при вас. Проблем с гърдите си имам от както съм спряла да кърмя - тоест от 3 години. Болеше ме леко в лявата гърда, не му обръщах особено внимание. Питах няколко пъти ЛЛ дали е нормално да усещам болка горе долу около овулация и преди цикъл и спред нея бе нормално и непритеснително. Преди година и половина ходих на преглед при д-р Лора Дойчева. Тя ми прави ехография, не откри нищо и каза че болката ми най-вероятно е травматична, от неудобни сутиени. Напоследък болката се засили и понеделник ходих на преглед при Д-р Стоянов от Полимед. Отидох с направление от АГто. Диагнозата му е фиброкистична мастопатия и в двете гърди и ФА 1,54см. в лява гърда. Каза, че мога да го наблюдавам или да го оперирам, остави избора на мен. Вчера бях на втори преглед при д-р Мирослава Монева в частния и кабинет. Тя на пипане не усети нищо и дори се изненанда, когато се натъкна на нещото с ехографа. Каза, че не е сигурна дали е ФА или мастна тъкан, но клони към ФА. Измерва го 21мм.  Препоръча ми да направя мамография за потвърждаване на диагноза и ако е ФА веднага да го режа! Да споделя, че не съм много очарована от нея, не знам точно защо. Не ми вдъхна много доверие. Аааа, каза ми и че тази болка, която усещам не е от това образувание, анай-вероятно е неврологична (дископатия, ошипяване или нещо от сорта).

Объркана съм, притеснена съм...
Според вас нужна ли е тази мамография? Първия лекар бе категоричен в диагнозата си и каза, че няма нужда.
Ще търся още едно мнение и тогава ще се вземе решение, но така като чета май това чудо си е големичко и е за операция.
Гаврилов е отпуск до 15,09, а Василев от Тина Киркова до 07.09. Ще отида при който ме вземе пръв, а може и при двамата. До тогава, чакам, притеснявам се и ви чета вас.

# 554
Извинете за втория пост.
И на мен Дойчева ми каза да се мажа с прогестогел за успокояване на болката, но ефект от него не съм видяла.

Общи условия

Активация на акаунт