Първи клас-тема 4

• 48 091
  • 812
  •   1
Отговори
# 690
  • Пловдив
divka,ще е дълго обяснение,дано не досадя на другите.Както по-назад писах кумата ми е един от най-добрите математици в страната.Още от малка каза ,че детето си има усет за математика и наистина е така.Започна състезания от много малка-печелеше доста добри точки-никога не е била след десетката.В 5 клас както си му е реда беше приета в математическата гимназия и от там започна кошмара.Математика бол-нормално,но нямаше събота или неделя да не е някъде на състезание,олимпиада и каквото още се сетите.Тогава директор беше бившия зам министър-децата и учителите буквално спяха в училище.И то не само учителите по математика ,а и другите,защото математиците не могат да бъдат квестори на състезанията.Повечето от децата прегоряха както е модерно да се казва.Не отричам плюсовете-бяха като навити пружинки всичките 25 деца/гимназията има само 1 паралелка 5 и 6 клас/,но всичко друго им костваше усилие.Няма време за спорт,език или нещо друго.Когато дойде време за кандидатстване в 7 клас,никой не можа да я убеди да продължи в математическата.Естествено изкара много висок бал-нейното желание беше английска гимназия,ние с баща й не се съгласихме,защото тя вече беше учила 8 години.Предложихме друг език,тя отказа.Стигнахме до единното мнение,че икономика ти трябва дори и да си художник и записа търговската гимназия.След зора там буквално спа 4 години.Намрази математиката завинаги-когато избираше университет търсеше да няма математика,макар да не намери такъв.Доста изпити имаше по математика и в бакалавърския курс и в магистратурата-взимаше ги с минимум усилие,но горчивия привкус си стои до днес.Не знам дали съм права,не знам колко е спечелила или загубила,но за мен извода е че всичко трябва да е с мярка.
Лично за мен математика е от изключителна важност.Решаваме задачи с малката от състезания-справя се повече от добре,но натиск няма да оказвам.

Последна редакция: нд, 08 ное 2015, 16:28 от renydent

# 691
  • София
renydent, нашият батко /6 клас/ е в СМГ и макар наистина да имат много часове математика /общо се събират 11 седмично/, много домашни и състезания, голяма част от тях свързани с пътуване, не го виждам нито да е прегрял, нито да му идва в повече, нито да няма време за спорт и развлечения. Даже разполага с много свободно време и се чуди какво да измисли. В момента е започнал да пише за брат си за догодина сборник за втори клас.  Joy Ходи си активно на баскетбол, шах, отделно на школите по математика и информатика в училище, излиза навън, гледа активно...испански сериали. Но той е влюбен в математиката. Ако не е обичаше, наистина щеше да му е много.

# 692
  • Варна
Към майките на децата, които се явиха на СМТ: Правят ли се някакви разяснения по условията на задачите преди да почнат да ги решават? Или се разчита детето само да се ориентира какво трябва да се направи по примерната картинка? Ако нещо не му е ясно по условието може ли да пита квесторите?

# 693
  • София
Към майките на децата, които се явиха на СМТ: Правят ли се някакви разяснения по условията на задачите преди да почнат да ги решават? Или се разчита детето само да се ориентира какво трябва да се направи по примерната картинка? Ако нещо не му е ясно по условието може ли да пита квесторите?
Не би трябвало да се правят никакви разяснения и да се задават каквито и да  било въпроси. Ако някъде е направено, е било сериозно нарушение.

# 694
  • Пловдив
renydent, нашият батко /6 клас/ е в СМГ и макар наистина да имат много часове математика /общо се събират 11 седмично/, много домашни и състезания, голяма част от тях свързани с пътуване, не го виждам нито да е прегрял, нито да му идва в повече, нито да няма време за спорт и развлечения. Даже разполага с много свободно време и се чуди какво да измисли. В момента е започнал да пише за брат си за догодина сборник за втори клас.  Joy Ходи си активно на баскетбол, шах, отделно на школите по математика и информатика в училище, излиза навън, гледа активно...испански сериали. Но той е влюбен в математиката. Ако не е обичаше, наистина щеше да му е много.
Ирина изобщо не знам как е сега и как е в София.Пиша какво стана с моето дете.Все пак сега тя е на 24 години-тоест говоря за доста отдавна минало време.Пишеш за 11 часа математика-при нея нямаше такова нещо.Всеки ден имаха след нормалните часове по 2 часа  допълнителни плюс 2 пъти в седмицата школа се водеше пак по 2 часа.Прибираше се към 4 от нормални занятия.Сега не знам как е.Директорът е друг.А аз не съм се интересувала.

# 695
  • в здрача
renydent това е наистина много.
Обаче, сега положението е различно, особено от такава малка възраст за да запишеш детето на състезание се изисква изричното ти одобрение и заплащане.
И аз да споделя малко опит с шестокласничка
Скрит текст:
В първи клас не, но от втори тръгна по състезания. Имаше се за най-добрата математичка, дори във втори клас отиде на състезание без никаква подготовка. И по резултатите се видя, че е в дъното на класацията, задачите бяха не просто трудни - такъв тип изобщо не бяха решавали в клас. Проведохме разговор, обясних, че то това е състезание - да се събере с най-добрите и да види къде е в общата картинка, но сред най-добрите без предварително да потренира няма как да покаже добри резултати, с математиката е същото като с худ. гимнастика, е почти, защото там липсва субективния фактор. Нарочно я пишех само на едно състезание и нарочно само на най-трудното според мен по математика. С отбора по худ. гимнастика ходеха на 3 състезания годишно не исках и допълнително да я натоварвам. И така в трети клас един месец преди състезанието започнахме подготовка в къщи по един час всеки уикенд, т.е. не сме се презорили нито тя, нито аз - но изрешихме задачите давани предни години. Пролича си по резултата, точките и бяха значително повече. Похвалих я и го отпразнувахме в сладкарница Неделя, защото само там в града имаше ателие по рисуване и докато си изпия кафето, тя боядиса една фигурка. В четвърти клас класната я записа на олимпиада по математика заради добрите и резултати. Беше ден преди състезанието на което по традиция ходеше. Голям рев беше, че пропусна и олимпиадата и състезанието, молеше се на хирурзите да я пуснат от болницата за да отиде на тях, но те бяха непреклонни и не я изписаха. В онзи момент хич не ми беше до това, само исках да стъпи на крака. Понеже изпусна есенните състезания сама се записа на пролетните, само ми заяви за какво имам да плащам и кога ще бъде.  Rolling Eyes
В пети клас пак сама избра на кои състезания да се запише. Лично спорен мен натоварването и идва в повече, но кой ли ме пита. Особено доста ми дойде да тичам от едно на друго, защото то не само състезания, ами театрални и какви ли не спортни наред с трудното смилане на уроците, почти учех с нея, сега ме търси само за уроци, които не разбира. И пак започнахме да се подготвя за състезанието математика. Има 2 сборника по математика препоръчани от учителя - един за ЗИП математика, един за кръжока, освен тях решава и всички задачи от учебника. И въпреки цялото натоварване се отказа единствено от плуването, но поради други причини.
Скрит текст:
Аз там като чух за отбор и състезания се изприщих и я спрях, по-точно подкрепих я да спре, пък и тя не хареса треньорката на отбора, а и послендия и час втория срок свършваше 10 минути след като трябваше да е в басейна, а той се намираше на 15 минути от училището, просто нямаше начин да се телепортира там, а друго време на тренировката било невъзможно, ако трябва тя щяла да пише бележка да я освобождават - не бях съгласна на този вариант и на следващата година я записах на друг басейн при друг треньор и всичко беше чудесно до момента, в който отново не чухме думичките отбор и състезания, а и приятелката и с която ходеше се отказа, цикъла дойде и забрави да спре и тя реши да ходи да плува просто когато и е кеф, а и намерихме такава възможност.
А и след здравословните проблеми се отказа и от худ. гимнастика, но ги замени с руски театър и влезе в мажоретния отбор на училището, но то се води като допълнителния модул физическо.
И въпреки всички изяви, театрални, музикални, състезания и т.н. все още се притеснява да вдигне ръка в клас, но пък класната каза, че отскоро се е отпуснала и взема вече участие в клас. Но пък мога да кажа, че всичко това направи детето достатъчно отговорно, организирано и то някак постепенно без да усетим, но аз как ставам на хахо е съвсем друга бира.

мамми добре дошла.

Сега са на 7 по математика.  Вчера като писахме домашните я наблюдавах и доста добре се справя вече със звуковите модели. По краснописа има какво още да се желае, първите буквички са добре, но по средата на реда започва да ги криви. И ми е чудно как така то още от градината я хвалеха колко е добре организирана, помага и на другите деца, подрежда, а аз като и погледна бюрото и ме втриса. И все не може да си намери нещата, а пода на стаята и е осеян с играчки. И минах на друга тактика - ако стаята и не е подредена - на следващия ден няма да получи никакъв десерт. И вече не издирвам нещата и - сама да си ги търси и подрежда. В училище може да помага да момченцето до нея и да му подрежда нещата в моливника и тетрадките и учебниците по папките, а в къщи всичко и е творчески хаос - ааа, няма да се разберем така.

# 696
Натоварването е според детето. Аз универсални истини и рецепти не бих си позволила да давам. Дори и опит не бих споделила, защото и той подвежда, особено в първокласната тема, особено при родители с едно дете или първо в първи клас.

# 697
мамми, добре дошла в темата ни!  Hug

Ирина, благодаря за линковете. На нас също ни бяха полезни. Малката като ги видя и веднага искаше да й ги изпринтя и да ги реши. Simple Smile Сега съм оставила проверката и оценяването на баткото, че той държеше да е проверяващия, а снощи Кати като реши теста  и вече бях угасила компютъра. Та остава за днес. Simple Smile

# 698
  • Пловдив
 Tsv, и навремето беше с одобрение и заплащане.Аз съвсем доброволно съм я записвала.Но когато беше в гимназията -няма не искам, няма не може.Според мен амбициите на директора бяха твърде ,твърде големи.Напуснаха доста добри учители тогава.Аз лично не съжалявам ,че детето ми е било там.Просто сега от позицията на годините си давам сметка ,че е било мнооого пресилено.Разбрах ,че всяко нещо си е с времето.Ама тогава болни амбиции на много млада майка.Смятам че всички правим много грешки при възпитание ,обучение и т.н,важното е да ги осъзнаем.Дъщеря ми никога не се е оплаквала от натоварването като учене ,затова смятам че е постигнала много.Не мисля обаче ,че това се дължи само на престоя й в математическата гимназия за 2 години.И пак твърдя ,че математиката е всичко.

# 699
  • Майничка
Днес са имали тест на звукови модели - толкова бил лесен, че вече го забравила. Като го чуя това и ме втриса - при голямата, след такова твърдение, обикновено следва най-много 3,50.  Mr. Green
Припомни си част от думите - автобус, колело, калинка, елен и дотам.

# 700
  • Пловдив
Хахаха,детето е над нещата.Гери,думите са били само тези-ти нещо си внушаваш ,че са повече.
И ние днес сме имали диктовка.Половината малки букви са написани не в тесния ред.Има главни написани само в широкия-нещо ,което никога до сега не е правила.Умрях от смях.Но пред нея скръцнах със зъбки,че ще увеличим диктовките.

# 701
Моят син и той е над нещата. Правили контролно миналата седмица по български и забравил да ми каже. Забравил и да ми го покаже, след като са му го върнали. Днес вече след като учителката му направила забележка, че няма подпис на родител на контролното се сети да ми каже. Иначе го е направил без грешка, но за него явно няма значение  Simple Smile

# 702
  • Майничка
Леле, добре че споменахте диктовки, та да разбера, че и моите били правили. Уж все гледам да си карат с училищното темпо, но май аз изоставам от него.

# 703
  • в здрача
renydent със сигурност правим много грешки като родители. Даже понякога си мисля, че вторите деца, особено при разлика от поне 2-3 години са облагодетелствани да не повтарят родителите им същите грешки, но пък децата са толкова различни едно от друго, че и това не е гаранция.

Нещо се разболях и изобщо не съм в кондиция тези дни. Вчера гледам малката си прави нова програма - лепи едни картинки. Сама вече се справя с подготовката на раницата, т.е. нищо не изпуска.
Днес по Роден край ще правят някакъв проект за града, класната ни предупреди с мейл още миналата седмица да донесат материали - снимки или картички на града. Уж като ги гласяхме четвъртък и разправих коя част на града е снимана там, но дали е запомнила нещо - хем толкова пъти сме ходили ...

# 704
Контролни ли? Не съм чула, ама това нищо не значи...

Общи условия

Активация на акаунт