Бременна непълнолетна

• 16 920
  • 232
  •   1
Отговори
# 120
Не знам по какъв начин съм ви накарала да мислите и да приемате нещата, но като цяло мислите само за образованието, купоните и т.н. Аз съм на 21 с диагноза, че ще трябва да чакам пред кабинети за Инвитро и скоро ще придобия диплома и честно да ви кажа преминах през доста сериозни неща за тези две години и затова съм против думите ви.

# 121
Не знам по какъв начин съм ви накарала да мислите и да приемате нещата, но като цяло мислите само за образованието, купоните и т.н. Аз съм на 21 с диагноза, че ще трябва да чакам пред кабинети за Инвитро и скоро ще придобия диплома и честно да ви кажа преминах през доста сериозни неща за тези две години и затова съм против думите ви.
Искрено ти съчувствам за репродуктивните проблеми и ти желая бързо и успешно да се разрешат. Няма нищо лошо в образованието и купоните- те са нормална част от живота. Но никой тук не се е изказал, че САМО те имат значение. Не преиначавай написаното от потребителите. Иначе, образованието, купоните, ходенето на работа и още много други неща от този живот са важни, най-малкото защото е добре едно дете да има майка, която е видяла от този свят малко по-далече от носа си.

# 122
  • Sofia, Bulgaria
Изчетох цялата тема, незнам дали е истина или пързалка, и съм на мнение че извън инвитро и планирана бременност всичко друго си е изненада и хората не са подготвение - така че на 17 или 35 е все тая. Да седнат младите с тъстовете и свекърите и да го обсъдят и да решат. Никой не видях да написа следното: Представи си че правиш аборт и си 1 от 1000 при които има проблем - та после какво правиш??  ooooh!
За бащата читав или лош поне има желание да опита, като си обере крушите негов проблем - има много жени (за жалост наблюденията ми са че е масово), които сами си гледат детето и се справят, пък и какъв пример би дал такъв човек за следващите поколения да е толкова важен като присъствие.
И като за финал си представете следния сюжет: момичето прави аборт, живота си продължава - училище, университет, работа. През това време ще падне страшно пазене, защото вече  е станал гаф ислед 10 години 80% от приятелките й ще имат деца и ще се почне едно мъдрене добре ли постъпих, сега ли е момента, айде ще раждам - и ще сеи каже "ох, ама преди 10години имах повече енергия, много ми е трудно"
Та както винаги в живота - никога не се знае кое е по-добре и кое по-зле, затова избира нещо и си го отстоява!

# 123
Тогава би било добре да не се използват крайностите като аргументи.
Искрени поздравления за ava-67, че се е справила и се чувства щастлива, но аз имам един върпрос към нея. Ако имаш дъщеря, ще я посъветваш ли да роди на 17? Или ще предпочетеш да завърши поне бакалавър и да роди, да речем на 23-25?
+1 Излезе, че или раждаш на 17, или на 40 и че ако не го направиш на 17, ще е трудно или невъзможно и на 40. Далеч не е така, но явно липсват други аргументи. За мен времето, което ще отиде в учене, докато се гледа дете, ще е само в ущърб на самото дете, защото и за двете си има време и ако то е едно, все някое може да пострада! Иначе е факт, девойката е бременна и не съм фен на абортите, така че да е живо и здраво!  Peace
Аз вече си разказах историята, как съм изкарала два магистъра с две новородени... Не смятам, че е било в техен ущърб, защото и двете имат създаден режим и съм учила или по време на дневния им сън, или след като си легнат вечерта. Успявала съм и да готвя пюренца, манджи, без да купувам готови храни. Да чета и книги за детско възпитание, детска психология, хранене и прочие. И да въртя къщата. Така че нека не генерализираме, защото има хора, които дори не учат, а много повече пренебрегват децата и задълженията си.

# 124
и на мен основният ми довод за раждането е да не се окаже, че после не може да има деца. Приятелките ми дадоха хиляди за ин витро. Вярно с професия, доходи, жилище и т.н. ама без деца

# 125
Свалям шапка на всички които са се справили едновременно с бебета и с учене и с домакинстване.
Обаче съвсем не схващам ,защо е необходимо да е толкова трудно ,като може и всяко нещо да е с времето си?
Станалото ,станало ще го роди.Но това не за поздравление и биене в гърдите.
Аз не искам детето ми  на 17г да учи ,да гледа деца,да работи,да върти къща и т.н.Дори и да се справи блестящо пак не е за поздравления.
И всичко това ,защото не е използвал презерватив.
Но всеки знае знае себе си.

# 126
Свалям шапка на всички които са се справили едновременно с бебета и с учене и с домакинстване.
Обаче съвсем не схващам ,защо е необходимо да е толкова трудно ,като може и всяко нещо да е с времето си?
Станалото ,станало ще го роди.Но това не за поздравление и биене в гърдите.
Аз не искам детето ми  на 17г да учи ,да гледа деца,да работи,да върти къща и т.н.Дори и да се справи блестящо пак не е за поздравления.
И всичко това ,защото не е използвал презерватив.
Но всеки знае знае себе си.

Аз родих първото си дете на 26 Simple Smile Използвала съм презервативи, когато е трябвало. И двете си деца направих съвсем нарочно и планирах прецизно (имам късмет да нямам проблеми със зачеването). Защо да не може да се учи и гледат деца? Аз бих полудяла и тотално затъпяла, ако няма какво да ме разсейва и развива през това време. И се пести време от живота ти. Въпрос на гледна точка. Важното е момичето как вижда нещата и какво мисли по въпроса.
Някой е споменал инвитро - наистина, напоследък доста хора имат проблеми със зачеването, след аборт съм чувала, че може да останеш и стерилен. И все пак нека да се прецени за детето как е най-добре, а не да е просто родено и подхвърляно. Ние не можем да дадем компетентен съвет Simple Smile

# 127
  • Пловдив/София
Не дочетох всички отговори, но ако темата е реална, ми се иска да споделя с девойката някои неща...

Първо- темата за абортите е дълга и широка, но не съм убедена, че те са по-лесното решение от раждане и гледане на дете. Има психологическа страна, угризения, някои хора се депресират и цял живот сънуват кошмари, всеки си има психика. За риска да не говорим, уж модерни технологии, но не знам в кой месец е, с какво здравословно състояние и дали няма  риск от усложнения.

както каза някой- да забременееш на 17 е ужасно, но белята вече е станала и темата не е "дали да забременеем", а "аборт или раждане"- две много трудни алтернативи и само майката може да знае кое е по-добро за нея.

От друга страна, да гледаш дете е наистина много, много трудно. Родих на почти 30 и явно съм от случаите на незрели майки или каквото казахте там, но от постоянния плач и недоспиване нервите ми бяха разклатени, започнах да боледувам повече и накратко, беше и все още е много по-трудно,отколкото очаквах.

И трето да кажа личния елемент- имам близък човек, родил на 17. В началото не беше никак лесно, но с годините и с помощ от родители момичето завърши и си намери хубава работа и нова половинка (там таткото нямаше роля) и си се гледат с детето, в прекрасни отношения. Направо е за завиждане вече, защото няма 30, а детето е вече напълно самостоятелно и не се налага тепърва да започва периода с колики,зъби,неспане и липса на социални контакти/пътувания и т.н.

С други думи, всяко зло за добро- трудни тийн години, но "свободни" зрели години. Не мисля, че въпросната дама съжалява, а и детето й е прекрасно.

Така че ако решението ти не се промени, ти желая успех и вярвам, че може да има щастлив край. Малко ме притеснява само положителното и лежерно отношение, което усещам у теб, хем ме радва, хем ми се струва, че не осъзнаваш напълно какво се случва...

Разговорът с родителите ти е спешен и задължителен, ако искаш сподели как е минал.

# 128
Искрени поздравления за ava-67, че се е справила и се чувства щастлива, но аз имам един върпрос към нея. Ако имаш дъщеря, ще я посъветваш ли да роди на 17? Или ще предпочетеш да завърши поне бакалавър и да роди, да речем на 23-25?
Всъщност имам дъщеря, точно тя е това ранно бебе. И не съм я съветвала да роди на 17, точно защото си има трудна част, въпреки някои преимущества в момента. И тя наистина взе че ме послуша  Laughing. Завърши си образованието, поработи и роди на 27, сега внучката ми е почти на 4. Но при мен така се стекоха обстоятелствата. Момичето, пуснало в темата е в моята ситуация. Както вече казах, тук не стои дилемата "кога да забременея", а "дали да родя или да направя аборт" Така че от тази гледна точка смятам че тя трябва да прецени дали е готова да понесе някои трудности, за сметка на които ще си спести огромен риск. И пак казвам, не е невъзможно. Някой беше споменал по-напред, че има разлика в разходите през 1984 и сега. Да, така е. Но тогава нямаше памперси, пюренцата бяха дефицит, т.е.много улеснения на съвременния живот липсваха. Затова пък имаше работа. Така или иначе еднозначен отговор на ситуацията няма. Дано момичето намери най-добрия вариант за себе си.

# 129
Всъщност, ние коментираме, а момата никаква я няма Simple Smile

# 130
Скрит текст:
Всъщност имам дъщеря, точно тя е това ранно бебе. И не съм я съветвала да роди на 17, точно защото си има трудна част, въпреки някои преимущества в момента. И тя наистина взе че ме послуша  Laughing. Завърши си образованието, поработи и роди на 27, сега внучката ми е почти на 4. Но при мен така се стекоха обстоятелствата. Момичето, пуснало в темата е в моята ситуация. Както вече казах, тук не стои дилемата "кога да забременея", а "дали да родя или да направя аборт" Така че от тази гледна точка смятам че тя трябва да прецени дали е готова да понесе някои трудности, за сметка на които ще си спести огромен риск. И пак казвам, не е невъзможно. Някой беше споменал по-напред, че има разлика в разходите през 1984 и сега. Да, така е. Но тогава нямаше памперси, пюренцата бяха дефицит, т.е.много улеснения на съвременния живот липсваха. Затова пък имаше работа. Така или иначе еднозначен отговор на ситуацията няма. Дано момичето намери най-добрия вариант за себе си.

Е защо трябва да я съветваш такова нещо? Всеки сам си решава. При теб така се е случило просто.  Hug И най-хубавото е, че си се справила прекрасно.

# 131
Всъщност, ние коментираме, а момата никаква я няма Simple Smile
Аз си мисля, че момичето си беше взело решението, просто търсеше потвърждение на правотата си с темата. Каквото и да е избрала, пожелавам и късмет!

# 132

Аз си мисля, че момичето си беше взело решението, просто търсеше потвърждение на правотата си с темата. Каквото и да е избрала, пожелавам и късмет!

И аз така мисля, живи и здрави да са младите и да се взимат щом се обичат Simple Smile)

# 133
Повечето коментари са от хора, с перфектна кариера и са отложили създаването на децата си. И се чудя едно задавате ли си въпроса колко такива жени са пропуснали възможността да си имат бебе и се чудят на 30+ какво да направят само и само да чуят мамо. И също така задавате ли си въпроса колко на 20 са направили аборт и сега също се чудят по какъв начин да имат дете? Така, че не бъдете толкова жестоки. Аз съм ЗА младите майки. Предпочитам да съм млада и да имам едно прекрасно семейство,отколкото да съм на 30+ с много пари и сама.

+1
И май май никой не прочете, че авторката има опит в отглеждането на деца макар и не нейни и то от доста ранна възраст, а след като й се е наложило сама да отглежда брат си и сестра си, явно родители не е имала. Тогава с кой да седне да говори??? И като говори с родителите, които навремето са й завещали грижите за брат й и сестра й, смятате че ще получи адекватен отговор или подкрепа???
Тук явно във форума наистина пишат само жени или с стабилни семейства зад гърба си, или със стабилен мъж зад гърба си, или със кариера - стабилна или не тук не коментирам (моите виждания за кариера са различни от доста хора в БГ, така че се въздържам).
Авторката ако се включи отново е хубаво да уточни какво е наложило да отглежда брат си и сестра си сама, къде са били родителите й, какво работи приятеля й и подобен род неща. Но така написано на мен ми звучи като едно момиче, на което й се е наложило от доста ранна възраст да се сблъска с трудностите на живота, които на една много голяма част от тук пишещите са непознати - включително и на мен.
За това мисля, че не е много редно ние да даваме каквито и да било съвети, защото има и различен мироглед от нашия. Само жените ромски произход ли могат да раждат рано??? И тук не искам да обиждам или не правя сравнение точно с ромите, но кога са раждали вашите баби или прабаби, извинете?!?!?
Защо тогава е можело, а сега поради догми наложени от обществото не може?!?!?   newsm78

# 134
Е как не е имала родители като в първия и пост пише,че все още не е казвала на родителите си,а по нататък че има кой да и помага.

Общи условия

Активация на акаунт