НВ-ВМХ, част 94 - за здравословното хранене

• 42 655
  • 727
  •   1
Отговори
# 15
Инес е публикувала няколко закуски, но подозирам, че ако пусна линк пак ще го отчете като спам, та блогът е ....  Laughing даже и името на блога се скри от форума. Брех! Е, как да кажа сега къде да търсят Инес за тези, които не я знаят?!  Joy
Публикацията е от днес.

На мен ми идват твърде сладки повечето закуски, но пък за някои може да са идеални за разнообразяване на храненето.

Добре де, пак ще пробвам поне само името - inspiredfitstrong

# 16
  • От Луната
Закуските определено ми харесаха, малко ще ги модифицирам, кокоса ми идва в повече и навсякъде.
Благодаря за новата тема!

# 17
  • София
Ох, с всичките тия добавки ми е една голяма мъгла. Ендокринолозите, при които съм се влачила, никога досега не са ми казвали дори най-простичкото нещо; да приемам селен. Единственото нещо, което ми е препоръчал лекар, е прием на вит. Д, в Токуда, след изследване беше установен силен недостиг. Четейки сама за проблема ми, си ''самопредписах'' селен, магнеий, цинк с мед, Луголови капки. Какво да правя, когато точно тези, които би трябвало да ми казват как да се справям с Хашимотото, им е през центъра на гащите. Така че нямам представа, дали постъпвам добре. Онзиден чета например, че точно при прием на Елтироксин изобщо не би трябвало да се приема йод! Ще ви бъда безкрайно признателна, ако споделите личен опит, или пък някой от вас, запознат по-детайлно даде препоръки. В момента взимам 100 мг Елтироксин. А какво за калция? Не приемам, защото прочетох, че по-добре е да се приема вит. Д вместо калций. И понеже Хашимотото е главната причина за колекционираните ми килограми, инстинктивно усещам, че ако нормализирам работата на жлезата, и компенсирам недостига на определени в-ва, отслабването ми ще бъде по-успешно. Обаче се притеснявам за друго; феноменът, наречен ''болест на студента по медицина''. Тоест, както съм си неука по отношение на медицината, да не си самоизмислям симптоми, и да бъркам с всички неща, които взимам. Като се върна в Бг, ще се юрна да си изследвам всичко, дето може да се изследва; тук обаче някак си им нямам вяра на местните доктори. Може и да не съм права, но не мога иначе. Има ли и други хашимотки в темата? Можете ли да ми кажете как се справяте с гадното заболяване?

Мацки, а може ли малко надъхване, плс. Колко кила сте свалили, откога пазите този начин на хранене?

# 18
detelistna.4etirilinka, много си симпатична и разказваш много увлекателно!
Не се отказвай от режима! Трудно е с толкова много изкушения около теб, но ако успееш да издържиш известно време без тях няма да ти правят никакво впечатление. Аз съм на режима от юни месец и до момента съм -10кг. При всеки е различно, някой свалят равномерно във времето, други в началото свалят бавно и после изведнъж свалят много. Имай предвид, че аз съм стриктна като цяло и рядко си позволявам прегрешения, просто защото не съм от шоколадовите маниаци, аз съм  от сладоледените маниаци и много лесно смених сладоледа с кисело мляко 10% с плодове и отвреме на време с мед и ядки. Почти режимно е Simple Smile. Пък и аз съм си хищник, винаги съм обичала месото и като прочетох за режима и нямах никакво съмнение, че това е моето хранене.
Ще се радвам, ако споделиш ирански рецепти за кюфтенца, кебап или печено месо, нищо че не всички подправки ги има тук. Като кулинарен ентусиаст обичам да експериментирам в кухнята и би ми било интересно да опитам ориенталска рецепта.

# 19
  • От Луната
Детелинка, аз не съм се мерила, но и за сега е рано, спазвам режима от две седмици. Имам прегрешения, но са предимно вечер, така че да не ми предизвикват въглехидратна абстиненция.
Когато съм си вкъщи, нямам проблеми със спазването на режима, но изляза ли навън, все баници и кифли ми се привиждат.
Обмислям за утре да правя печени кюфтета или кюфтенца в/у канапе от пюре, като пюрето от картофи ще го заменя с такова от карфиол.

На закуска най-често варя яйца - две с малко кисело мляко и съм ОК.
Като цяло ми липсва апетит. Днес готвих пиле с грах и доматен сос и хапнах малко за вечеря, под малко имам предвид един черпак, а за обяд бяхме купили някаква луканка и хапнах 100г на крак и това ми стигна. Страх ме е че като мине овулацията и вълка в мен ще се надигне в неописуеми размери. Ще видим де, нали затова започнах в началото на МЦ.

# 20
Идеи за закуски, които съм си събирала от темите назад  Wink. Извинявам се на момичетата, които са ги споделяли, че не съм си записвала от кого са.  Просто си събирам в една папка всичко по-интересно, което срещна, а то вече стана за издаване на книга  bouquet . Толкова много интересна и полезна информация  bouquet

Скрит текст:
ЗАКУСКИ :

шейк прясно мляко+варена тиква
- опалянки с нещо си
силиконови формички - от кокосови стьрготини, извара, яйца, кисело мляко и бакпулвер с подправки. После се хапват намазани с масло, сметана, или сирене, пьржола...
За кексчетата - слагам 3-4 льжици кокосови стьрготини, 2-3 льжици извара, 1-2 льжици кисело мляко/ в зависимост от гьстотата на изварата/, 1 яйце, 1/3 пакетче бакпулвер и подправки по желание. Сместта я изсипвам в силиконови формички / тази смес ми се сьбира в 3 броя/ и пека в микровьлновата фурна за 4-5 минути. Ако се сложи повече кисело мляко стават по-влажни, а ако млякото е по-малко стават по-сухички и предполагам ако се опекат в подходяща форма, би могло да се използват за направата на различни сандвичи с масло, кашкавал, пьржолЗабравих да пиша и за кокосовите стьрготини - аз основно ги ям на палачинки - яйцата се смесват сьс стьрготини и малко мляко, или сметана + подправки и сол. Като пьлнеж използвам кашкавал, моцарела, месце... Сьщо така може да се изпечат нещо като кексчета в ки
:Кексче (10гр. ленено брашно,10гр. кокосови стърготини, 1 яйце,50гр. извара,50гр.кисело мляко с бакпулвер,какао и в микровълновата след което го намазвам със 100гр извара, 30гр масло 50гр заквасена сметана и какао)
- 1 авокадо , 2 варени яйца - нарязани на парченца, маслини, сол и повечко лимонов сок
Аз си намерих моята закуска, 2-3 големи лъжици кокос, малко замразени боровинки и капини + 9% кисело мляко,
А напоследък аз прявя една комбинация: взимам половин кофичка биволско мляко (7,5%) и смесвам с 1 с.л. кокосово масло (може и краве) и смлени лешници(12 бр.)/бадеми(12)/макадамия(6) или пък 1 с.л. кокосови стърготини и 1 ч.л. какао на прах. Разбърквам хубаво и става мазничко и много засищащо. Броят на ядките може да изглежда малко, но наистина засищат. А и можеш да си сложиш толкова, колкото ти харесва
Друга комбинация е яйца с малко прясно мляко и с кокосови стърготини - това изпържено с кокосово масло като омлет/палачинка
Опалянки::
 Три белтъка с малко сол на твърда пяна
- Три жълтъка с 1/2 филаделфия разбъркани до крем
- Смесват се внимателно и по три лъжици в купчинка върху хартия за печене. Пекат се за 15 минути на 150 градуса. Това е

Кой пита вчера за висококалорична закуска без млечни (сиренето ми е не повече от 10гр.за това не го броя за чак толкова млечни):
-краве масло (20-30-40гр разтопено) с авокадо и сирене обърккано (това ме държи до 3-4 часа след обяд)
-горното напълнено в чушка
-пак краве масло с две варени яйца и сирене
-също кафето с масло ( и то ме държи до към 3-4-часа)
-омлет, пържени яйца пак с много краве масло
-смлени орехи, с крема сирене и пак краве масло
След всяка една закуска от горните хапвам и по една лъжица-две тахан за десерт .

Кокосовата палачинка я правя по рецепта на Таня - 2яйца, 1суп.л. вода или пр.мляко или сметана, 1суп.л. кокосови стърготини. Изчаквам да престои поне 30-на минути, кубче масло в тиганчето за палачинки, като се разтопи маслото го добавям към сместа с яйцата, разбърквам отново, пека и става страхотна

Аз в палачинките слагам само яйца, кокосови стьрготини и сол. Напоследьк си правя една голяма палачинка с 2 яйца (не от най-едрите), 2 с.л. стьрготини и малко сол. Разбьркавам сместта и я оставям да престои няколко минути. После я изсипвам в нагорещен тиган с диаметьр 22 см , намазан леко с масло, след 2-3 минути обрьщам палачинката, поставям отгоре пьлнежа и след още 1 мин. я завивам на руло. При тази големина на тигана ми се получава нито много тьнка, нито много дебела палачинка, изобщо не се кьса. Който обича дюнер, спокойно може да я ползва вместо питка.
Тони, може да носи кокосови палачинки (направо завити с пълнежа) или мъфини, или пък яйчени мъфини с колбас/бекон/чушки (във формички за мъфини се налива смес от разбити яйца, бекон или друг колбас и чушки или друг зеленчук и се пекат). Може и да си купува нарязан на слайсове кашкавал или шунка и да си увива от тях рулца с масло (и с марули, резени краставица или морков). Ядки също могат да се носят, варени яйца също. Могат да се правят и палеосандвичи с листа маруля - в листото като в плик за писмо се увива пълнеж за сандвич.  

---Пълнени лодки от сурова чушка с пастет ( от Лидл) и маслини
Солени мъфини ‘
Продукти: 6 яйца, по 100 г. настъргани сирене и кашкавал, 2 лъжици заквасена сметана и 1 авокадо. Смесвате всичко, разпределяте по формички и добавяте щипка шарена сол.

http://drythyme.blogspot.it/2014/11/sesametahini-bread.html    таханов хляб

Тахановият хляб е от блога на Том Нотън (автора на филма "Дебела глава"). Той всъщност използва бадемов тахан. Но с обикновен сусамов се получава доста вкусно също. А аз напоследък правя едни мъфини - с горе-долу наполовина тахан и наполовина кокосови стърготини (плюс бакпулвер, яйце и масло). Понякога слагам и натрошено сирене. Много вкусни се получават.

Но имайте предвид, че тахановият хляб и моите таханово-кокосови мъфини са доста засищащи заради мазнината.

# 21
  • София
Шоки, благодаря за темата!  Hug
Пожелавам на всички успех с този начин на хранене!  bouquet

# 22
Четирилинке,
Скрит текст:
По отношение на йода цари голяма дезинформираност сред лекарите, както и по отношение на доста други микроелементи, а също и на храненето. ooooh! Специално за йода, аргументът да не се приема йод при Хашимото, защото водел до усилване на производството на антитела, идва от стари публикации. Но има и по-нови, които доказват, че йодът и селенът действат заедно и ако се получи превес на единия, се появяват симптоми на дефицит на другия - логично. Така ако се приема йод, организмът трябва да е обезпечен със селен, затова и съветват приемът на селен да започне 1,5 - 2 месеца преди приема на йод, за да се насити организмът със селен първо. Също ако се приема само селен, съществува риск да настъпи дефицит на йод или да се обостри вече съществуващият дефицит, който бил много масово явление - като дефицита на вит. Д.

За йода също много се спряга един т.н. ефект на Волф-Чайкоф - че прекомерният прием на йод (прекомерното е индивидуално, естествено) води до рязко понижаване на функцията на щ.ж. Тази публикация от 1948 г. е станала причина медицината да възприеме много предпазливо становище по отношение на йода и са започнали да се страхуват от него. Като препоръчителна доза дават 150 мкг, което е достатъчно за предотвратяване на гуша, но само толкова. За насищане на целия организъм с йод са необходими многократно по-високи дози, което по принцип го има и в публикации, но се игнорира. Най-голямата ирония е, че същите Волф и Чайкоф само 2 години по-късно правят нова публикация, в която съобщават, че понижаването на щ. функция, което толкова е уплашило всички лекари, всъщност трае само около 50 часа - 2 денонощия. После всичко се нормализира. Но тази публикация вече е останала неотразена, защото ефектът от първата е бил много силен.

Но лошото е, че все още тази област е сравнително слабо изследвана. Има лекари, които постигат много големи успехи с пациентите си с високи дози йод - David Brownstein, Jorge Flechas, Guy Abraham са най-известните имена в това отношение, може да потърсиш техни лекции в Ютюб. И точно Луголови капки препоръчват като най-добър вариант, но препоръчваните от тях дози са в диапазона 12,5 - 50 мг на ден, което е хиляди пъти над официалната доза от 150 мкг. Разбира се, имат и основания за тези дози. Но нещата са сложни. Embarassed

Нещо интересно от книгата на Нора Гедгаудас: тревопасните не произвеждали солна киселина в стомаха - нова разлика между нас и тях, защото ние произвеждаме и точно с нея разграждаме успешно месото. Rolling Eyes

И още нещо от Н.Г.: тя смята, че сред причините за остеопорозата голямо значение има и това дали организмът гори предимно мазнини, или глюкоза - при "глюкозния метаболизъм" организмът започва много ефективно да превръща в глюкоза белтъчините и мазнините, като синтезът на глюкоза от белтъчини е по-лесен, затова е и предпочитаният начин. А част от тези белтъчини идват според нея от костната протеинова матрица, което прави костите по-чупливи. Калцият придава твърдост на костите, но здравината и устойчивостта им на чупене идва от протеиновата матрица - ако не се поддържа тя, костите стават твърди, но трошливи. Затова и д-р Хийни препоръчва поне 1,2 грама прием на протеин на килограм телесно тегло за жените.

Последна редакция: пн, 12 окт 2015, 08:21 от Cioccolata

# 23
Шоки, направо ме караш да се замисля "дълбоко" над тоя йод. Ако ще и хипофункция да постигна, което за мен е по-малкото зло  Laughing

Отивам днес да взема витамин Д, че мъжът ми нещо се разболява, а аз от месеци не съм пила и изненадващо ми сервират в аптеката, че Вигантол е вече с рецепта  Shocked

# 24
  • Варна
Шоки благодаря за новата тема  bouquet

Само се записвам и отивам да си взема направлението за ендокринолог, че трябва да мина редовния си преглед. После ще споделя какви са резултатите от изследванията.

Мери ти ме изненада също с този Вигантол. Ще питам в нашата аптека как стоят нещата, че се каних цяла седмица да ходя да вземам, но нали още имам малко у дома не стигнах до там.

# 25
Много странно това за Вигантола, нещо не ми се вярва да е с рецепта. Thinking

Мери, за йода трябва човек да прочете доста и от най-различни източници, за да си състави собствено мнение. Например д-р Дейвис (кардиологът) смята, че 500 - 1000 мкг на ден са кажи-речи задължителни, но той не е привърженик на високите дози, които използват Браунстийн и Флечас. От друга страна Пол Жамине е привърженик точно на умерено високите дози - мисля, че неговата препоръка беше да се достигне постепенно до 12,5 мг. Просто всеки е на различно мнение. Rolling Eyes

# 26
Здравейте и от мен!
dani1712 , и аз съм като теб с рецептите.  Laughing Тази със солените мъфини ще я изпробвам в най- скоро време  Wink

Напоследък някак от само себе си минах на начин на хранене, много доближаващ се до НВ- ВМХ. Или поне аз така си мисля  Laughing
Сравнително наскоро открих една невероятна вкусотия- Turkish Labneh /има и сирийски, и ливански, но турският ми е най- на сърце/, което ужасно се доближава до нещо средно между супер мазно цедено кисело мляко и сметана. Не зная как ще е на бг, Детелинката предполагам ще се сети за какво говоря /живея при мързеливите и неуки араби аз  Laughing/. Та това нещо ударно го вкарвам в храненията си. Току що закусих импровизирана снежанка с него- около 70- 80 грама, краставици, селъри, 5 маслини. След около час и половина трябва да излизам, ще се прибера към 4 чак и за да не прегладнея през това време, преди това ще хапна намачкани авокадо и варено яйце /едно или две, ще видим/ и малко чери доматчета. Вечерята ще е сьомга със салата краставици най- вероятно. Ако усетя глад следобед, ще хапна малко ананас. Това е предвиденото меню за днес и така, като гледам, вероятността да го избутам без кръшвания, е огромна. Интересно ми е да разбера имате ли някакви забележки по него  Peace

# 27
Шоки, то при всички случаи ще се започва с малка доза и ще се увеличава плавно.

А за Вигантол, сега видях и в онлайн аптека Фрамар, пише че не може да бъде закупен онлайн. Явно вече е с рецепта наистина. Не всички продукти съдържащи витамин Д, а конкретно Вигантол.
Това ме подсети за един друг продукт за локално лечение на гъбички Клотримазол. Мазилото Клотримазол с 1 % клотримазол е около 2 лв и е с рецепта, а Канестен мазилото, което е същото като това, с 1% клотримазол и на цена около 8 лв е без рецепта. Смешно, ама  Mr. Green

При Гала сега говорят за Нони, дето миналата година щях да сея, ама така и не стигнах до него, та с цел лечение на метаболитен синдром, за лечение на Хашимото и май и за хиперфункция говори една дама, която е овладяла хиперфункцията с Нони. Гледам под формата на някакъв сок се предлага, ама мен конкретно самия плод ме интересува. Щяха да ми дават да си сея.

Иначе сега ще сеем чайот. Плод с крушовидна форма, на вид прилича на нони, с бодли, но на вкус било като тиквичка след като се изпържи.

Последна редакция: пн, 12 окт 2015, 09:58 от Merelenda

# 28
  • Berlin
dani1712, много благодаря за изчерпателния пост със закуски! Grinning

Merelenda, предполагам, че вит. Д на Джеймисън няма да е с рецепта - той е 13лв. Laughing Вигантол последно май купувах за 3лв някъде ( а преди 4г. беше 80ст. някъде даже). Много странно, че е с рецепта вече, доста рецепти ще се изпишат.

И аз гледам Гала, такъв сок съм виждала във Фантастико, на щанда с био храните. Не знам обаче нищо за нонито.

# 29
Шоки, мерси за темата
Благодаря и за поредното инфо за селена и йода
Май най-накрая ще взема да го пробвам и аз в тази комбинация

Общи условия

Активация на акаунт