НВ-ВМХ, част 94 - за здравословното хранене

  • 43 132
  • 727
  •   1
Отговори
# 450
  • Мнения: 287
Cioccolata, и аз го забелязах този проблем с дозатора на Вигантола. Ще взема да изследвам и магнезия, за да знам поне и той как е, та да се ориентирам в дозата на магнерича

Иначе, нещо много се задържах на тези килограми, а съм много стриктна... уж  Crossing Arms

# 451
  • Мнения: X
Здравейте, следя темата от известно време, но чак сега се "престрашавам" да пиша. Искам да ви благодаря за полезната информация и опита, който споделяте.
 
Бях вегетарианка (по етични причини основно) от 19-годишна допреди 2 месеца, повече от 10 г. (може би W'A'S'P' ме помни, спорила съм с нея из темите навремето  Mr. Green, тогава бях с друг ник - тук е моментът да призная, че за много от нещата не съм била права). Не бях имала конкретни здравословни проблеми, но родих и кърмих две деца последните 4 години; качих 20 кг., от които 10 останаха трайно; косата ми опада наполовина; енергията ми беше под нулата; постоянно бях гладна и се чудех какво да ям. Да не разводнявам много историята, оказа се, че резервите ми от желязо са почти изчерпани - феритин - 7.2 (освен всичко друго съм и кръводарител), вече бях започнала да ям месо отново; включих железен препарат (вече 1 месец го пия) и нещата рязко се подобриха откъм енергия и тонус.
Горе-долу от месец се опитвам да вляза в час с НВ-ВМХ режима; имам "подхлъзвания" в някои дни, но като цяло удържам фронта (проблемът ми са тестените храни и картофите най-вече, не толкова сладкото, за щастие никога не съм обичала сладко чак толкова много).
Да мина на въпросите си - от няколко дни започнах да си записвам менютата във фитдей и установих, че съотношенията ги докарвам - приблизително 60% мазнини, 25% протеин, 15% въглехидрати, обаче калориите ми се виждат ужасно много за моето тегло и ръст (70 кг/162 см) - около 2000-2300 на ден. Знам, че при този начин на хранене калориите не са толкова важни, колкото от каква храна идват, но все пак не са ли много, като се има предвид, че все още не тренирам (нямах никаква енергия за това) и като цяло не съм особено активна физически (това ще се промени скоро)? Предимно ям месо (свинско, телешко, пилешко, риба), яйца, масло, кашкавал (но гледам да не прекалявам с млечните, защото не ми се отразяват добре), храня се 3 пъти на ден. Пиех мляко с инстантно кафе, но го замених с чисто кафе на джезве. Та да се опитам ли да огранича количествата, или да очаквам, че с времето сами ще се регулират? Трябва да спомена, че дъщеря ми още не е отбита (на две е), кърмя я по 2-3 пъти на ден, и килограмите, които качих, не бяха по време на бременностите, а след ражданията - от кърменето през първите няколко месеца ме гонеше зверски глад за въглехидрати и мазнини.  Tired
И още нещо - има ли опасност да прекаля с протеините, в някои дни стига до 100 грама?

Благодаря на който ще ми изчете фермана, и се извинявам за хаотичното писане.

# 452
  • Мнения: 6 425
Папая, не знам дали у нас се прави "правилният" тест за магнезий - този, който изследва за съдържанието на магнезий вътре в червените кръвни телца, а не просто в серума. Със сигурност се прави серумен магнезий, но има една особеност при магнезия: той по принцип е вътреклетъчен минерал и трябва вътре в клетките да има по-голямо количество от него, отколкото извън тях (в кръвта). Да, но при недостиг на магнезий в организма като цяло, се получава "извличане" на магнезия от клетките, за да бъде достатъчно количеството в кръвта. Така е възможно вътреклетъчният магнезий да е много намалял, но въпреки това в серума да си е ОК. Тогава изследването за серумен магнезий ще покаже стойност в нормата. По тази причина Каролин Дийн, която е може би един от лекарите, изследвали най-много магнезия (има нейна книга в нашата библиотека), препоръчва да се изследва еритроцитен магнезий - този вътре в червените кръвни телца, за да се види дали има дефицит. А ако изследваш серумен и дори той е нисък, значи наистина имаш много остър дефицит - Хоп-Троп беше така преди няколко месеца. Но ако изследваш серумен и излезе нормален, това не означава, че нямаш вътреклетъчен дефицит, но просто с този тест не може да се види. А в България май не се прави другият.

Мози, за мен и калориите са ти ОК, и протеинът ти ще бъде ОК, дори да стигне 100 грама/ден, защото при тегло 70 кг и ако спазваш правилото на д-р Хийни жените да приемат количество, равно на 1,2 грама на килограм тегло, при теб това са 84 грама протеин на ден като минимум. Ако в някои дни имаш 100 грама, в други сигурно са по 80 грама, така че според мен няма нищо страшно. Разбира се, вероятно не си в кетоза, защото при 15% въглехидрати и 25% белтъчини няма как да се влезе в кетоза, но това също няма значение - повечето хора отслабват и без кетоза. И също имай предвид, че щом още кърмиш, вероятно няма скоро да постигнеш съществено отслабване. Ще трябва да мине време.

Последна редакция: ср, 21 окт 2015, 10:22 от Cioccolata

# 453
  • SA
  • Мнения: 3 350
Mozzie, добре дошла!
Аз също мисля, че няма нужда да ограничаваш калориите, още повече че си кърмачка все още. Вероятно тялото ти ще има нужда от време за попълване на някои дефицити и реконструкция, така че не се отчайвай, ако не започнеш бързо да отслабваш. Но важното е да се чувстваш все по-добре, да имаш енергия. С времето и желанието за физическа активност ще се появи, ще видиш.
Не са прекалено много 100 грама протеин.
Магнезий в България се изследва основно серумен. Еритроцитен е възможно да се работи някъде, но не рутинно.

# 454
  • Мнения: 287
Благодаря, момичета bouquet Ще пусна серумен, пък да видим какво ще излезе.

От известно време се каня да ви питам... чела съм ви, че си хапвате по малко масло, я след приема на витамин Д, я когато ви се прияде нещо сладко. Ама как го правите... ей така, бодвате парченце и го гълтате?  Shocked Сигурно изглеждам като дебил, ама някак не си го представям така съвсем натурално  newsm78

Mozzie, добре дошла и от мен

# 455
  • Мнения: 6 425
О, Папая, и аз не можех да си представя, а и по принцип не ям само така масло, но да знаеш колко ми се услажда да си покрия печената тиква, извадена току-що от хладилника, с тънички "филийки" масълце. Embarassed Или по същия начин да си сложа филийки масло върху половинките варени яйца. Естествено, че мога да ям маслото и направо - точно по същия начин на филийки, но не го правя де. А ако го направя, сигурно ще изям поне половин пакет, преди да се спра. Много е вкусно така студено.

# 456
  • Мнения: 287
Cioccolata, и аз го правя този трик с варените яйца, но гледам да са топли, че да се поразтопи. Не си го представях върху тиква, още утре ще опитам  Hug Ама само ей така "филийка", не знам дали ще се престраша  Sick

Преди много го обичах върху препечен хляб или топъл варен картоф, но свърши вече тази въглехидратна вакханалия  Naughty

# 457
  • Мнения: 6 425
Аз предпочитам твърдо студено масло пред разтопено, честно казано. Embarassed Така с тиквата - студени и тя, и маслото - става като сладолед. С яйцата също предпочитам да не се топи и да ми омазва пръстите. Laughing Но моите "филийки" са с дебелина 1,5 - 2 мм - режа от "стикчето" масло, което купувам. Нямам предвид немските опаковки, а продълговатите като при Добрев - режа от късата част. Не мисля, че става чак прекалено много, но зависи, естествено. Като грамаж мисля, че маслото, което слагам на варените яйца, е към 20-25 грама.

# 458
  • SA
  • Мнения: 3 350
Папая, пробвай да сложиш резенче масло върху кашкавал. На мен това ми беше невероятно вкусна комбинация.  Simple Smile

# 459
  • Мнения: 287
Папая, пробвай да сложиш резенче масло върху кашкавал. На мен това ми беше невероятно вкусна комбинация.  Simple Smile

Лелеее, ако те прочете онзи мой доктор, който ми оперира жлъчката...  сигурно ще бъдеш линчувана  Laughing А пък другият, който ми се караше за холестерола... направо ще те затворят  Joy

# 460
  • SA
  • Мнения: 3 350
А, за холестерола в храната, спокойно, американците вече приеха официално, че няма нужда да се ограничава. Има го черно на бяло, ще мине пред съда.  Joy
 Joy

# 461
  • Мнения: 6 425
Колко ли години ще минат, докато всичко, което в последните години излиза като информация и хората започват да прилагат на своя глава, влезе в официалните препоръки? ooooh! Не помня къде четох, че от момента, в който нещо бъде изобретено или открито/установено, до момента, в който става реално част от медицинската практика, минават над 20 години.

# 462
  • Мнения: 2 201
Тази сутрин вървейки за работа на щанд за месо и шункоподобни неща бяха окачили табела без холестерол : )  Whistling

# 463
  • SA
  • Мнения: 3 350
Шоки, точно и аз това си мислех тези дни, докато четях книгата на д-р Мери Нюпорт.
В нея тя много увлекателно разказва историята на съпруга си, който в сравнително млада възраст започва да развива симптоми на Алцхаймерова деменция и с времето състоянието му застрашително се влошава. Тя започва да отделя цялото си свободно време в търсене на нови, експериментално прилагани терапии с надеждата, че поне ще се стопира бързия прогрес на болестта. Мъжът и даже е отхвърлен от няколко проучвания като неподходящ кандидат, заради много лоши резултати от тестовете за оценка на когнитивните спосбности. За щастие, при търсенията си тя попада на описанието на едно от експерименталните лекарства, което обещава обнадеждаващи резултати и с учудване установява, че това са всъщност средноверижни мастни киселини, такива, каквито се съдържат и в кокосовото масло.
На своя глава решава да опита и купува кокосово масло от най-обикновен магазин, изчислява горе-долу каква доза е необходима и започва да му дава всеки ден. Още след седмица забелязва видимо подобрение в състоянието на съпруга си, а след 20-тина дни е направо обнадеждена от резултатите, макар че мъжът й е носител на генетична особеност ( АpoE4), при която хората се предполага да се повлияват по-слабо от лечението. Това я кара да се свърже със здравни организации и лица, които се занимават с лечението на Алцхаймер, за да насочи вниманието им към вероятно много ефективен и прост метод за повлияването му, може би при голяма част от болните. Не среща обаче почти никакъв интерес от тяхна страна. Най-често й обясняват, че за да започне да се препоръчва нещо официално, то трябва да бъде подложено на изпитание за десетилетие и тогава да се оценят ефектите му. При това в случая става въпрос за храна дори, а не за някакво сложно и ново лекарство.
И тя с основание се пита, да, но какво да правят хората, които са болни сега и им е дадена прогноза за няколко години живот още? Това именно я е накарало да напише книгата си, да разпространи тази информация по-широко и хората, които сега търсят спасение да знаят, че съществува и такъв алтернативен подход, макар и все още не официално утвърден.

Е, как месо ще е без холестерол?  Joy
Това сигурно е било нещо соево.

# 464
  • Мнения: X
Благодаря ви за отговорите.  bouquet Забравих да спомена, че всъщност отслабването в момента не ми е главната цел, по-скоро искам си върна енергията и да се чувствам по-добре като цяло. За кетозата ще чета още.

Общи условия

Активация на акаунт