НВ-ВМХ, част 94 - за здравословното хранене

• 43 124
  • 727
  •   1
Отговори
# 465
При това в случая става въпрос за храна дори, а не за някакво сложно и ново лекарство.

Подобен е случаят с йода като средство за лечение на фиброкистозната мастопатия - когато американски учени през 1995 г. представят резултати от многообещаващо малко проучване с йод (2-3 мг) и искат одобрение за извършване на по-мащабно клинично проучване, от американската Администрация по храните и лекарствата им се казва, че йодът е естествено вещество, а не медикамент, и им отказват. ooooh! По-късно обаче такова проучване е одобрено, когато вече кандидатурата е от страна на фармацевтична компания.

Между другото, Гай Ейбрахам създава термина "йодофобия", който характеризира отношението на медицината днес към йода заради печално известния "ефект на Волф-Чайкоф", който, според Ейбрахам, дори не е бил налице, т.е. резултатите от проучването са били разтълкувани погрешно. Но това не пречи към йода да се създаде същото силно негативно отношение, каквото се създава към наситените мазнини след изфабрикуваното проучване на Ансел Кийс за връзката между консумацията на наситени мазнини и ССЗ. А веднъж създаде ли се такава силно негативна нагласа, нататък вече "резултатите" се приемат за доказана истина и факт и не се подлагат на съмнение.

Мози, може и желязото да ти е малко все още, нали споменаваш, че феритинът е бил много нисък. Това е често срещана причина за умора.

Последна редакция: ср, 21 окт 2015, 13:33 от Cioccolata

# 466
  • SA
Мози, в такъв случай е още по-малко желателно да ограничаваш калориите.
При дългогодишно вегетарианско хранене, освен желязото дефицитни могат да са и много други елементи - вит.В12, цинк, йод, вит.В6, омега-3, таурин и др.
Също може да си провериш състоянието на щитовидната жлеза.
Може би не е лошо да си изследваш и В12, при положение, че според проучванията поне 50% от вегетарианците са дефицитни.

# 467

Мози, може и желязото да ти е малко все още, нали споменаваш, че феритинът е бил много нисък. Това е често срещана причина за умора.

Да, със сигурност, аз пия желязото само от месец.

Мози, в такъв случай е още по-малко желателно да ограничаваш калориите.
При дългогодишно вегетарианско хранене, освен желязото дефицитни могат да са и много други елементи - вит.В12, цинк, йод, вит.В6, омега-3, таурин и др.
Също може да си провериш състоянието на щитовидната жлеза.
Може би не е лошо да си изследваш и В12, при положение, че според проучванията поне 50% от вегетарианците са дефицитни.

B12 изследвах последно миналия месец, 387.60 pmol/l при реф. стойности 141 - 489 (не знам дали е оптимално, но поне дефицит си мисля, че нямам), от няколко месеца вземам омега-3 (рибено масло), вит. Д по 5000 IU на ден или през ден (и там имах дефицит, още от миналата година вземам добавка, сега нивата ми са горе-долу нормални), магнезий, вит. К2; поръчала съм си келп.

На ендокринолог за щитовидната също ще отида, пускала съм само ТСХ преди 1 година, беше около 4, но това май не е особено информативно така или иначе.

# 468
  • SA
Мози, ти си предприела сериозни мерки.
Не се увличай засега по кетози и крайности. Яж си хубави храни в достатъчни количества и мисля, че ще имаш резултати.

# 469
Не, не, няма, искам само да се информирам по-добре, новите за мен неща са много.  Crazy

# 470
  • София
Мози, добре дошла  bouquet
Относно калориите, аз също бих казала,  че не са ти много. Писала съм и преди,  че когато започвах режима ядях адски много. Не съм броила калории, но гаранция са били над 3000  #Crazy  и въпреки това отслабнах (нямах наднормено тегло, просто 5-6 кг в повече). Стана много бавно и неусетно, дори с честите ми пристъпи за шоколад, но е факт, че стана.

# 471
  • София
Ох, момичета, днеска съгреших...  smile3511 Имат тукашните мили хора един такъв адет: през 10-те дни до петъка тази седмица, из селата готвят огромни количества храна, застават на пътя и като мине някоя кола, я спират, и не я пускат, докато собствениците не влязат да обядват у тях. От градовете се стичат огромни маси хора, не заради яденето, а заради общуването. Завързват нови приятелства, после си ходят на гости. Бяха направили от оня ориз, разкошния, с портокалови корички, шам фъстък и прочие благинки...Накратко, ''арестуваха ни'' на минаване и аз просто не устоях. Намаах се. Бяха наготвили и разни меса, но кой ти гледа месата, когато има такъв ориз. Сега седя, храносмилам и се чувствам виновна...

# 472
  • София
Еее, хич да не се ядосваш  Hug  просто догодина няма да пътувате по това време Laughing
За веднъж дваж съмнявам се да е чак такъв голям проблем

# 473
  • София
Четирилинке, споко.
Пак аз като почвах  Laughing всяка божия събота се омазвах, с купища и количества сладкиши, и всяка божия неделя се чувствах виновна  Laughing И пак отслабнах  Laughing
То и да ден днешен понякога си ям каквото си искам, да не мислиш, че шоколад не близвам, да бе.  Mr. Green

# 474
да не мислиш, че шоколад не близвам, да бе.  Mr. Green
Mr. Green Embarassed

# 475
  • SA
За такъв ориз и аз ще се прежаля, а оризът никога не ми е бил любима храна  Simple Smile. Не бих подминала обаче и месцата, особено ако е имало агнешко.  Heart Eyes
Чудесна е тази традиция, за която разказваш.

# 476
  • София
Бе, не че чак толкова съм подминавала месцата  smile3532, ама основно си наблегнах на оризеца. И не само наблегнах, ами се намаах. Сега си тежа на собственото шкембе и се чувствам гадно. Не само откъм моралната страна, но като че ли не е едно и също намахването с месце и салатка, и това с въглехидратляци. Второто тежи като че ли си се назобал с баластра някак (чак сега го установих, щото има с какво да сравнявам) Да не говорим, че жлъчката ми, или по-скоро нейната липса Joy веднага се обади newsm78  Все едно ми казва: виж к'во, я Земи се стЕгни.

Да, Kameloth, тази традиция е много задушевна някак си, много приятна атмосфера се заформя. Единственото неудобство за мен е, че като се появя, каквато съм бяла, всички вперват погледи в мен. И мъже, и жени. И като седнем, аз съм центъра на внимание. Добре, че жените сядат отделно, че иначе бих се продънила в земята от неудобство. Абе отдавна се каня да се пробвам с едно фередже. Ако прекарате един месец тук, и ако не си падате по публичността, ще разберете, че е адски удобно да има с какво да се скриеш.

Ей, мацки, голяма опора сте ми. Бог да ви дари  с много килца свалени (които имате нужда де) и, разбира се, ЗДРАВЕ.

# 477
  • От Луната
Детелинке, и аз прегрешавам, тук там, но помалко, хапвам от нещо ако ми се дояде, онзи ден хапнах два три пържени картофа, днес ще готвя ориз за ММ, та може да хапна една лъжица.
Мози добре дошла и скоро да се чувстваш отново добре.  bouquet
Мацки, гледам говорите за калории, някой ми прати калкулатор, регистрирах се, но загубих и лик и всичко. Някой ми го прати на ЛС и за съжаление не го намирам, май съм го изтрила без да искам. Та къде смятата калории, защото подозирам че калориите са ми малко.
Днес:
Закуска: 4 малки бананови палачинки със супена лъжица мед, общо за всички
(за 8 такива палачинки използвам 1 банан, 1 яйце, малко прясно мляко, щипка сол и щипка сода)
Като големина са като чиния за кафе и не много дебели.
Обяд: две яйца, 20г кашкавал, 20г сирене, и 50 грама шунка. Сложих и малко сметана, за да станат по пухкави, под малко, не повече от 5/10мл.
Следобедна закуска: чаша айран - 1/2 кисело мляко
Вечеря: пилешко филе (1/2 пеперуда) на тиган с броколи на пара.
+ едно редче шоколад, ако много закъсам за сладко.

Истината е че преди О съм по-стриктна, сега съм преди М и вече взе да ми се обажда дяволчето, но одържам фронта де.
Мацки, док даде зелена светлина за нов опит стимулирана инсеминация, не мисля да си спирам режима, вие какво мислите? Според вас трябва ли да облекча режима по време на стимулация и евентуална процедура. Все пак не гладувам, а толкова добре не съм се чувствала, не искам да се връщам назад.

# 478
Четирилинке, споко.
Пак аз като почвах  Laughing всяка божия събота се омазвах, с купища и количества сладкиши, и всяка божия неделя се чувствах виновна  Laughing И пак отслабнах  Laughing
То и да ден днешен понякога си ям каквото си искам, да не мислиш, че шоколад не близвам, да бе.  Mr. Green

Значи Вив, считай се за голяма късметлийка. И аз се омазвам от време на време, само че на всяко омазване качвам и после няма сваляне. Да не говорим пък, ако реша да увелича мазнините заради вц-то пак качвам.
Само че преди, освинването ми беше само за един ден. Сега като почна поне три дена се тъпча със сладки боклуци, главно малко преди да ми дойде.

# 479
y♥♥li, абсолютно нищо не пречи на стимулацията, а ако забременееш, спокойно можеш да продължиш по същия начин. Разбира се, можеш да увеличиш въглехидратите през бременността, например повече плодове, картофи и т.н., но освен ако не си принудена да се храниш наистина високовъглехидратно, не те съветвам да го правиш, защото после ще се чудиш как да свалиш натрупаните килограми, а и за детето не е добре.

Общи условия

Активация на акаунт