Трудно проговаряне - 19

• 118 359
  • 753
  •   1
Отговори
# 555
  • София
Българският по принцип е много труден език и затова на децата английския им идва "от вътре".
Късно проговорилия ми в норма по английски има основно 6ци, а по БЕЛ - 4.... Непроговорилия го хващам, че си мърмори на английски и го спипах как сам си пише в ютуб - franklin или wolf, cat и извадя ли да снимам как го прави престава

# 556
Cyberspace, моят беше така, но след като тръгна на логопед се научи да повтаря първо след жената, после след мен  Peace
И ние имаме забрана за английски докато не проговори, обаче магарето се научи само да пуска лаптопа, само да си търси песнички и детски  Rage и затова сега съм му скрила неговия, а на моя категорично не давам да пипа и му сложих парола.
Лошото е че ММ много го глези и му пуска на неговия, та се налага да му намалявам звука-поне това още не се е научил да го увеличава  Crossing Arms
Е случа се доста по-рядко да смеси езиците-вчера ми каза-скери тиква т.е страшна тиква  Mr. Green обаче като му казах няколко пъти на бг и се научи  Peace

# 557
Непроговорилия го хващам, че си мърмори на английски и го спипах как сам си пише в ютуб - franklin или wolf, cat и извадя ли да снимам как го прави престава
Сладурко  Grinning

Cyberspace, ще ти напиша набързо какво моето хиперактивно и много инато труднопроговарящо харесваше на вашата възраст и какво сме правели заедно:

- мачкане на пластелин да заякнат пръстчетата. Ако го яде, правете домашен. В нета има много sensory play ideas за разни лепкави и лигави пластелини, прочети за сензорната игра и колко е добра за дечицата; масаж на ръчички и пръстчета;
- моето дете не проявяваше интерес към животни докато един ден не я стоварих в зоопарка с цяла торба гумени играчки животинки. Мисля, че тогава беше пробивът с животните;
- търкаляне на топка - сядате един срещу друг с разтворени крака и търкаляте, това го знам от момичетата тук; учи се да узчаква ред така;
- кубчета и строене на кули, постоянно назоваеане на цветовете;
- картинки прерязани на две, които ползвахме за пъзели, защото дъвените й бяха трудни;
- рисуване с боички за рисуване с пръстчета;
- ровене и пресипване на леща, ориз или каквото имам /на двора/, вадя разни тенджерки и чинийки и пресипвахме с лъжичка;
-сапунени мехури - постоянно я карах да ги хваща и да скача, съответно научи команди;
- лего дупло;
- мушкане на дребни играчки през процеп в кутия за обувки. Аз й казвах кои да вземе и да мушне;
Назад в темите има още много съвети, които момичетата са ми давали. Ще седна после да ги изровя и да ги копирам тук, включително идеи за привличане на вниманието и подобряване на очния контакт. На първа страница има много игри, разгледай ги добре. При който и логопед да започнете занимания, важно е да се работи с детето и у дома.

# 558
Здравейте момичета,  Hug
Ние снощи най-после завършихме заветния IQ тест и минавам да се отчета. Много съм доволна от психоложката, която направи обследването, беше много подробна, обясняваше всичко или в общи линии жената си свърши съвестно работата. Та в този ред на мисли да кажа че ако на някой му трябва клиничен психолог с две ръце гласувам за Жулиета Темникова.
Резултатите ни от теста са IQ=51,72 в границите на леко изоставане в психо-моторното развитие и интелектуален дефицит.
Или иначе казано изоставаме с 2 години от връстниците си, сиреч отговаря на дете на 2,5 години.
Не е нещо което да не знаехме до момента, но важното е че жената написа много насоки на какво да се наблегне с работата с детето, които ще помогнат и на ресурсния, и на логопеда и психоложката които работят с малката. Препоръчала ни е също така и работа с ерготерапевт, а такъв къде ще издирвам идея си нямам още.  newsm78
Така като я чета какво е писала в психологичния статус ние ще излезем с Диспраксия.

Романьол
Повечето от труднопроговарящите на тази възраст са с много ниски нива. Затова не се плаши. Ако насоката на работа е правилна ситуацията след 2-3 години ще се промени.
Единствен проблем е че децата ни трябва да работят в режим наваксване, трудно е но не невъзможно.

Ние не сме правили тест в началото но не бих се учудила да имаме показатели дори по ниски от вашите. На 7 като направихме към началото на училище нещата вече бяха съвсем на друго ниво.
Успех!

# 559
  • Cyberspace
Благодаря за инфото, poppy-fairy   Hug

Обяснителна съм, за да добиете представа какво е положението, колко е или не е сериозно, понеже аз май не мога да съм обективна, като се има предвид, че всички ми набиват в главата, че прекалено го гледам под лупа, втелясвам се (или както там се пише), търся под вола теле... С триста зора убедих мъжа ми, че има нужда от специалист, защото на него пък много хора му обясняват как еди си кое детенце до три и думичка не обелвало, пък после като започнало да говори направо с изречения... И за още и още други деца. Та, убедих го, че е безотговорно да разчитаме на късмета, че един ден може и да се "открехне" в някой слънчев ден.

Вие четете ли материали по въпроса някъде из интернет или разчитате само на съветите от специалистите?

# 560
  • София

Вие четете ли материали по въпроса някъде из интернет или разчитате само на съветите от специалистите?
От както спрях да чета съм много добре психически  Wink

# 561
Имам два файла с подходяща литература, пратена ми от логопед.
Мога да я изпратя на който желае на имейл примерно.

# 562
Благодаря за инфото, poppy-fairy   Hug

Обяснителна съм, за да добиете представа какво е положението, колко е или не е сериозно, понеже аз май не мога да съм обективна, като се има предвид, че всички ми набиват в главата, че прекалено го гледам под лупа, втелясвам се (или както там се пише), търся под вола теле... С триста зора убедих мъжа ми, че има нужда от специалист, защото на него пък много хора му обясняват как еди си кое детенце до три и думичка не обелвало, пък после като започнало да говори направо с изречения... И за още и още други деца. Та, убедих го, че е безотговорно да разчитаме на късмета, че един ден може и да се "открехне" в някой слънчев ден.

По-добре вглеждане отколкото неглижиране на проблема. Ако детето разбираше достатъчно, но не говореше, може би нямаше да си толкова притеснена. Винаги, когато има нотка на съмнение, родителят трябва да вземе мерки според мен.
Аз чета в нета, но се старая да не я сравнявам с отсаналите случаи. Убедих се, че наистина всички са различни.

# 563

От както спрях да чета съм много добре психически  Wink

ти можеш да си го позволиш в един момент защото имаш натрупан опит и информация като за 5 майки.

иначе начинаещите и едва прохождащите по този път трябва ( здравословно и за тях и за дтетето!)  да се въртят на 1000 ...

# 564
  • София
Здравейте! Искам да помоля за съвет ако има някоя мама, която е давала Ноотропил. Изписаха ни го два пъти на ден и изрично ми казаха втората доза да е до 16ч. най-късно, но сина ми ходи на градина и не знам как да процедирам. Дали ще се съгласят те да му го дават като е назначено от лекар? Моля за съвет за да съм подготвена преди да говоря в градината.

Разговор със старшата сестра + копие от документацията от лекаря. Учителките нямат право да дават лекарства. Старшата даваше при нас, идваше всеки ден. Искаше да оставям дозата оразмерена в еднократна спринцовка, която съхраняваха в хладилник. Тя само идваше в определения от лекаря час и даваше.

# 565
Човече, децата ни мисля са в една градина. Говорих със сестрата и предадох шишето на една от учителките и тя даваше сиропа малко преди обедния сън.

# 566
При нас пък директорката беше забранила такива неща. никой не приемаше да дава ноотропил  

със самата дитекторка нямахме никакви проблеми и много ни съдействаше през цялото време дори в конфликти с едната учителка  но за лекарства в градината беше категорична, за който и да е беше без право на обжалване. Аз ходих на обяд да му давам обедната доза. Цяла година така беше мъка. После Стамболова кажа че може еднократно сутрин. стана доста по леко.

Последна редакция: сб, 12 мар 2016, 09:48 от _re_ge

# 567
  • София, Люлин-8
_re_ge Да знам, че по-малките дават по-лоши резолтати, затова психоложката препоръча реоценка на всеки 6 месеца за да се проследи динамиката в развитието на детето и да се променят препоръките съобразно промените в развитието му. Наясно бях и че ще ни трябва много работа, но при нас тъпото епи много спира нещата, защото ако започне по-натоварена работа пристъпите зачестяват. Което за съжаление прави ситуацията патова.  Sad
Поне вече си имаме ресурсна. Много е готина и за сега съм супер доволна, работи с детето 2 пъти седмично по 2 часа.
Вече работим и с психолог, така че ми остава само ерготерапевта да включа, но това ще стане по-натам като позатопли, че сега търчим по изследвания, че пак нещо епито се влоши.  Cry

В този ред на мисли искам да ви питам. Тъй като нашата логопедка не може да идва повече от 1 път седмично, а това не стига, мислех да включа втори логопед. Чувала съм, че детето не е добре да работи с двама логопеда. Вие как мислите кое е по-добрия вариянт да включа втори или да я сменя. Междо другото детето работи изключително добре с настоящата ни логопедка.

# 568
Търси кинезитерапевт. Доколкото знам над 90% от материлата който минават по образование се припокрива. Спомням си че гледах или четох за някакви проблеми със специалности рехабилитация и ерготерапия и пренасочване към кинезитерапия. В повечето центрове за работа за деца със соп имат кинезитерапевти.

Последна редакция: сб, 12 мар 2016, 10:13 от _re_ge

# 569
  • София

В този ред на мисли искам да ви питам. Тъй като нашата логопедка не може да идва повече от 1 път седмично, а това не стига, мислех да включа втори логопед. Чувала съм, че детето не е добре да работи с двама логопеда. Вие как мислите кое е по-добрия вариянт да включа втори или да я сменя. Междо другото детето работи изключително добре с настоящата ни логопедка.

След като работят добре, не я сменяйте. Помоли я да дава повече домашни да работите вкъщи между две срещи с нея.

Общи условия

Активация на акаунт