Трудно проговаряне - 19

• 118 429
  • 753
  •   1
Отговори
# 630
Романол, ти току що даде пример за един от големите ми страхове! Sad Наистина съпреживявам това, което си почувствала. Малка утеха е, че Вики не е разбрала ставащото, но те разбирам много добре. Дано нямате повече такива случаи ... Дано.

# 631
Моят син провори, макар че е трудно това да бъде наречен говор на  4 години и 9 месеца при все никога не е имал проблеми с прохождане или фина моторика, нито звукопрозиносителни. Дори беше идеално сръчен с двете ръце и до към 5 и половина нямаше водеща ръка. Казаха ни че говора и водеща ръка се определяли от едно полукълбо. Накрая Терапевтката каза че ще трябва да се определи опитно към коя ръка да го насочим.  Добре цче той се само ориентира . но и досега освен писането и двуръчен...

Пиша го защото Романьол писа че проблема с говора е свързан с фината моторика. Но не е съвсем точна посоката на тази връзка. Според мен чисто физическите проблеми влачат проблеми в говора. Но при проблеми в говора не е задължително да са следствие на физически проблеми.

# 632
  • София, Люлин-8
Аз за това писах при повечето деца.  Simple Smile  Peace
Не е задължитлна връзката фина моторика - говор, но е често срещана.  Peace
Зависи от причината за липса на говор.

Последна редакция: сб, 02 апр 2016, 19:59 от romanol

# 633
Romanol, при нас вече има 2 подобни случки, напълно разбирам как се чувстваш, иде ти да ревнеш насред детската площадка. За градината мисля, че няма подобни случки, защото на 4 деца има една учителка, но при бавачката се засича с две момичета, за които съм сигурна, че й се подиграват. Моята дъщеря дори да не разбира какво става, явно усеща инстинктвно, че не я харесват, защото в момента, в който я оставя там ги загърбва и започва да си играе на страни от тях. Веднъж станах свидетел на разпра за играчка с едно от момиченцата и онова я нападна сериозно вербално, обаче пък моята е лъвица и не си оставя каруцата в калта, та чисто физически я издърпа и излезна доволна от ситуацията.
Гадно е, момичета, имаме хубави моменти, имаме напредък, но има и моменти, когато сърцето ти се къса. Да обаче един ден и това ще ни е зад гърба  Hug Hug Hug

# 634

в кръга на шегата- досега някой от нас получавал ли е точна информаация за причината  водеща до липса а говор ? Всичко което чуваме от лекарите е в сферата на предположенията...

# 635
Здравейте. Нова съм в темата и се радвам че ви открих. Имам син на 3 годинки и 5 месеца. И нашия проблем е говоренето. Всичко разбира,но не ни казва нищо освен мама,бие,да да, баба , леле, айде и някакви бебешки приказки. Водихме го на психиатър,който не ни обърна особено внимание,защото малкия беше много срамежлив. Препратиха ни на психолог,който пък отхвърля диагноза,но трябва работа с логопед. Странното е че тези доктори ме взеха много несериозно и започнаха да ми задават въпроси от сорта: Детето умее ли да се пази от коли и пресича ли на червено? другия въпрос беше Вие да не сте от село,може би заради това не говори.... аз бях втрещена от тези въпроси. Не сме посещавали логопед,защото сме с проблемна трета сливица ,която скоро ще я махнем и след това обмислям да заведа детето на логопед а не при разни психо доктори ,които ти задават неуместни въпроси. Между другото е много активен и импулсивен. Иска всичко да е каквото той реши и се инати. Дори познати ми казват как не е проговорил до сега,защото живеем много хора вкъщи ,пък и имаме заведение в което водя малкия за да се среща с различни хора. Всеки му говори,а той не иска да ни отвръща. Опитвам се да му привлека вниманието с разни игри например нареждаме стотинки,строим кули с конструктора,обяснвам му формите и цветовете. Но всичко много бързо му омръзва. Не знам с какво да го забавлявам вече... Въпроса ми към вас е дали съм закъсняла с посещението при логопед? Благодаря предварително  Hug Hug Hug

# 636
  • София, Люлин-8

в кръга на шегата- досега някой от нас получавал ли е точна информаация за причината  водеща до липса а говор ? Всичко което чуваме от лекарите е в сферата на предположенията...

Да ние.  Simple Smile
Мозъчната увреда е точно в единият говорен център.  Peace

tinna_st
За логопед сте, като започнете да проговаряте ще видиш как детето се успокоява и тази хиперактивност ще се тушира. Успех.  Hug

# 637

Да ние.  Simple Smile
Мозъчната увреда е точно в единият говорен център.  

Понеже с твб пишем и на друго място и се " познаваме"  и по друго направление те чета и следя внимателно. Вие сте единствените за които съм чула чела , не споменавам ДЦП познати и някои други с ясни физически проблеми.
Но сте много малко като група от общата част труднопроговаряне.. За останалите причините са в сферата на предположенията. Всеки родител търси какво конкретно помага на неговото дете защото е на тъмно- диета, добавки пр- само и само да се върви напред. Сред центровете които посещаваме бих казала че има огромно количество нормално физически развиващи се деца с проблеми в говора ,обработка на информацията и прочие едни такива много специфични. Деца на съвремието както ги наричам.

# 638

Да ние.  Simple Smile
Мозъчната увреда е точно в единият говорен център.  

Понеже с твб пишем и на друго място и се " познаваме"  и по друго направление те чета и следя внимателно. Вие сте единствените за които съм чула чела , не споменавам ДЦП познати и някои други с ясни физически проблеми.
Но сте много малко като група от общата част труднопроговаряне.. За останалите причините са в сферата на предположенията. Всеки родител търси какво конкретно помага на неговото дете защото е на тъмно- диета, добавки пр- само и само да се върви напред. Сред центровете които посещаваме бих казала че има огромно количество нормално физически развиващи се деца с проблеми в говора ,обработка на информацията и прочие едни такива много специфични. Деца на съвремието както ги наричам.

Абсолютно съм съгласна с написаното.
При нас проблеми с ушите, включително и при лекарска грешка "срязани" чукче и наковалня" (пиша образно, а не с медицинска терминология, че ми е писнало да обяснявам на "експерти"), които последствие доближиха и зарастнаха правилно, последващи многократно възпаления и на двете уши... В развитие на фина и обща моторика, самостоятелност в доста направления изпреварва някои от връстниците си, ама що се отнася до експресивна реч сме светлинни години назад, а от там си страдат и социалните контакти (които той се опитва да инициира, ама наборите го гледат странно или си мислят, че ги бута нарочно, съответно го игнорират, а той стои в недоумение). Истината е в много труд и стоене на полусъединител, че да не вземе да спре да "говори" и нещата, които до този момент са изскочили. А там идва и сблъсъкът като започне да употребява някоя не до толкова "чудесна" дума какво е редно да направиш - да го похвалиш, да му обясниш, че не трябва да я ползва или да ти мине през ушите...
Ама да се и похваля, частицата "БЕЕЕЕ" вече е в почти всяко изречение, пример: "Дай, десерта беее" hahaha - да се чудиш да се смееш или да плачеш.

# 639
Бенчолино, аз бих се радвала на всяка дума, пък коригирането на кое е социално прието ще правя по-нататък. Когато се бориш за проговаряне и разширение на речника ... аз поне бих се радвала на всяка думичка, пък било то и беее. Simple Smile   Моят синковец е започнал да ми имитира възмутеното и разочаровано ''ееее'' с почти правилна българска интонация. И се смее като види, че аз се разсмивам. Не е дума, ама пак се радвам.

# 640
..........Странното е че тези доктори ме взеха много несериозно и започнаха да ми задават въпроси от сорта: Детето умее ли да се пази от коли и пресича ли на червено? другия въпрос беше Вие да не сте от село,може би заради това не говори.... аз бях втрещена от тези въпроси.

Първият въпрос е съвсем уместен.  Peace Деца от аутистичния спектър например, на тази възраст обикновено не се пазят от коли. Не се и сещат дори.

Иначе вторият коментар е пълна трагедия. Тепърва ще се срещаш с безумни изказвания, не ги взимай присърце.  Peace
Не сте закъснели с логопеда, дано намерите добър такъв и скоро да имате резултати.

Моите деца напреднаха много, и не помня кога за последен път писах в темата. Имахме прекрасна логопедка която излезе в майчинство и все още нямаме нова, но работим в къщи.

# 641
Tina_St  моето дете е на същата възраст като вас и аз имам подобен опит с психолозите - търсеха причината не където е - и месеци съм посещавала час след час терапии, в които вместо да се работи с детето по отношение на обогатяване на говор и реч трябваше само да се мълчи и да се наблюдава има или стереотипи или не, ма да не би детето да е травмирано или пък много вкъщи да му се крещи  Shocked . Така месеци наред бях в шок - аутисти ли сме или не. Сега разбирам, че аз съм била не за психолог, а за психиатрията. Дете с завидна моторика и с отлично неврологично развитие - обслужващо се само от възраст година и 2-3 месеца, ядящо само с лъжица и без памперс от възраст година и половина, играещо с децата и привързано към хората, дете с пълен очен контакт, но с оскъдна реч, неправилна реч и кризи, в които изпадаше, когато непознати хора започнеха да разпитват какво е правил и на колко години сме и ходи ли на градина. За разлика от вас при нас не само , че не отговаряше ами директно се строполяваше на земята и почваше да реве/даже да пищи - и как няма - непознати хора те заливат с поток от думи, които не разбираш и то на силен тон, който по скоро в прилича на караница. На логопед ходим за съжаление едва от две седмици насам. От страх да не би като започнат да говорят да не изпадне в шок - но приятна изненада - по цял час работят сами в стаята, огромна промяна - напредва ужасно много, ходи с желание - дори иска да ходи и в дните, в които не сме, в къщи и навън непрекъснато говори (разбира се това, което знае). Отчитам прогрес след всяко ходене, а не след месеци работа. Все още сме на светлини години от другите деца (като реч и имаме проблеми и експресивната и с импресивната реч), но поне съм спокойна, че малко по-малко напредваме. Казаха ни, че няма никакъв дефицит на внимание, ако при вас има рибеното масло върши отлична работа. Така, че успех  Peace ! Успех и на всички останали - наистина много е важно да се разбере къде е проблема, за да не говори детето подмине ли 3 години. При хиперактивност и дефицит на внимание е едно. При стомашно чревни проблеми - е друго, при закъсняло общо развитие е трето. Понякога високи нива на тежки метали са достатъчни, за да няма говор или да има объркан говор, изчистят ли се или намалеят ли - резултатите са налице. Досега съм срещала в България само едно единствено място, където гледат детето от всички страни и казват къде е е проблема и тук няма да го спомена, но преди да го открия само четях давах пари по психотерапии и се чудех от къде да започна и каква добавка ще ми помогне newsm78

# 642
Досега съм срещала в България само едно единствено място, където гледат детето от всички страни и казват къде е е проблема и тук няма да го спомена, но преди да го открия само четях давах пари по психотерапии и се чудех от къде да започна и каква добавка ще ми помогне newsm78

Antee,
благодаря за споделеното,
но защо няма да напишеш кое е горецитираното място?
НАли тук обменяме всякакви възможни начини и места за да се оправят дечицата ни!
Поне на лични, аз се интересувам ...

# 643
  • Пловдив
Аз също се интересувам къде е това място. И ние сме на тема чистене на метали с една известна в Пловдив хомеопатка - отичтаме подобрено поведение и опит за казване на думи или по-скоро зачатъци на думи към определени предмети или действия... Не знам дали е случайност.

# 644
Аз също се интересувам къде е това място, вече години обикаляме невролози, логопеди, психолози...Моля за координати, присъединявам се към другите. Praynig

Общи условия

Активация на акаунт