БЪРЗИ КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 51 919
  • 734
  •   1
Отговори
# 105
  • Мнения: 24 718
При печене в йенско стъкло каква максимална температура е допустима?
Ползвам йена много редовно , до 250 градуса и нищо и няма.
И аз я ползвам редовно и до високи температури, не съм имала проблеми, но при мен чуденето е друго...
Трябва ли наистина да се загрява постепенно, както гювеч или мога да я слагам и в загрята фурна? Имам познати, които казват че си загряват фурната и пекат както в нормална тава, други казват че трябва да се загрява постепенно, защото щяла да се спука... Спазвам го това, но ми е много досадно че минава повече време докато яденето започне реално да се готви, особено като не знам дали наистина е нужно това.

# 106
  • Мнения: 11 607
Имам зелен и жълт боб - объл, ето такъв - http://www.motherearthliving.com/~/media/Images/MEL/Editorial/Ar … e/Green-Beans.jpg и http://www.hera.bg/im/6602.w625.jpg

Има ли нещо специфично при приготвянето му?

# 107
  • Варна, Пловдив
  • Мнения: 1 172
Благодаря за отговорите относно температурата на печене. От много време не я бях ползвала и не можах да се сетя за градусите, само за студената фурна. bouquet

# 108
  • Мнения: 18 937
Имам едно фиде,което май не е точно фиде,а някаква паста...в супи става доста дебеличко...какво мога да приготвя с него?

Фиде с ориз.

Много интересно предложение, как се приготвя  newsm78

# 109
  • Sofia
  • Мнения: 29 222
това е т.нар.арабски пилаф,знам рецептата от една съседка женена за ливанец

В тенджерка се слагат няколко лъжици олио,като загрее се прибавя начупено фиде/около 1ч.ч./,бърка се непрекъснато з-то лесно загаря.Трябва да добие лек загар,но да не потъмнява,з-то после ще горчи.Прибавя се 1к.ч.измит ориз/бял/,отново се разбърква и се сипват 2ч.ч.топла вода или бульон,слага се сол на вкус,разбърква се,похлупва се и повече не се бърка,трябва да ври на слаб котлон,след 10-15мин.е готово.
Трябва да е ронливо,да не се преварява.
Става за гарнитура към месни или зеленчукови ястия или за самостоятелно хапване.

# 110
  • Мнения: 11 607
Имам едно фиде,което май не е точно фиде,а някаква паста...в супи става доста дебеличко...какво мога да приготвя с него?

Фиде с ориз.

Много интересно предложение, как се приготвя  newsm78

Много е вкусно! Въобще не очаквах......

това е т.нар.арабски пилаф,знам рецептата от една съседка женена за ливанец

 в тенджерка се слагат няколко лъжици олио,като загрее се прибавя начупено фиде/около 1ч.ч./,бърка се непрекъснато з-то лесно загаря,трябва да добие лек загар,но да не потъмнява,з-то после ще горчи.Прибавя се 1к.ч.измит ориз/бял/,отново се разбърква и се сипват 2ч.ч.топла вода или бульон,слага се сол на вкус,разбърква се,похлупва се и повече не се бърка,трябва да ври на слаб котлон,след 10-15мин.е готово.Трябва да е ронливо,да не се преварява.Става за гарнитура към месни или зеленчукови ястия или за самостоятелно хапване.

 Peace Peace Peace

# 111
  • Sofia
  • Мнения: 29 222
Вкусно е,но е въглехидратна бомба....все се сещам като го правя,как преди няколко години бях на диетолог и когато му казах ,че съм яла фиде с ориз облещи ей такива очи Shocked и ми се накара Rolling Eyes

# 112
  • Мнения: 18 937
Вкусно е,но е въглехидратна бомба....все се сещам като го правя,как преди няколко години бях на диетолог и когато му казах ,че съм яла фиде с ориз облещи ей такива очи Shocked и ми се накара Rolling Eyes

Ама пък май е разделно newsm78  Тъй и не ги оправих тия групи храни   Embarassed


Майка ми прави една манджа с пресни картофи пролетта, дребни, целички и ориз...невероятна е и тя  Crazy Като сме почнали тия нестандартни съчетания, да не остана назад и аз  Laughing

# 113
  • Sofia
  • Мнения: 29 222
И аз я приготвям тази картофена манджичка,картофена яхнийка....добавям лук или праз,морков,чушка,накрая малко чубрица....вкусно е Peace

# 114
  • София
  • Мнения: 10 825
Аз докато се запиша в темата и тя вече навъртяла 10 страници  Simple Smile

Имам дребна червеноперка и костур. Как е най-добре да ги направя? Предполагам пържени, но все пак да попитам.
Имам и мъничко хайвер от червеноперките, да го изхвърля ли или се яде? И ако се яде, как Embarassed

# 115
  • Мнения: 18 937

Имам дребна червеноперка и костур. Как е най-добре да ги направя? Предполагам пържени, но все пак да попитам.


Ако са дребнички рибките, ние ги правим във фурната, разрязани през гръбнака, вече сме писали- оваляни в брашно в/у хартия, печеш...стават като чипс  Peace

# 116
  • Пловдив
  • Мнения: 44 534
Рецепта за морковена торта/кекс...ама лесна Laughing

# 117
  • Испания
  • Мнения: 37 503
Рецепта за морковена торта/кекс...ама лесна Laughing

Тази рецепта е дюканска, но можеш да я преправиш /да замениш триците с брашно и подсладителя със захар/.

ТОРТА С МОРКОВИ НА ДОРЧЕСТЪР


4 яйца
250 г кисело мляко с 1 бакпулвер
250 г извара
1 ч. л. канела
подсладител
9 с. л. трици /6 овесени + 3 пшенични/
настъргани моркови


Всичко това се разбърква. Изсипва се в тавичка, застлана с хартия за печене. Пече се 30-40 минути на 180-200 градуса /зависи от фурната/.

П. П. Става страхотна и с настъргани и изцедени тиквички.

# 118
  • Мнения: 11 607
Рецепта за морковена торта/кекс...ама лесна Laughing

Горещо препоръчвам - ТОРТА С МОРКОВИ (без мазнина)

# 119
  • Мнения: 7 849
И аз я приготвям тази картофена манджичка,картофена яхнийка....добавям лук или праз,морков,чушка,накрая малко чубрица....вкусно е Peace

А Доли, мисля, че това,  за което е писала  raja_nikol, не е яхния. На фурна са - картофи с ориз. Има и яхния такава, де. Но преди години, много години се научих да я правя от свекърва ми. И аз тогава гледах  Shocked Но  е вкусно и е бомба като фидето с ориз. Grinning

Общи условия

Активация на акаунт