ВТОРИ клас - 2 тема

• 42 469
  • 744
  •   1
Отговори
# 180
Това ли е?
Скрит текст:
Писмо девето:
Баба не ме обича
4 юни

Като се върна от двора, баба носеше в ръце нещо живо. Подуших го - много подозрително! А когато нещото измяука със слабо гласче, не остана никакво съмнение: ТЯ БЕ ДОМЪКНАЛА ВКЪЩИ КОТКА!
И се започна, бате, истински кошмар. Баба се въртя половин час около грозното, кльощаво коте. Бинтова му едното краче, че било счупено. После му наля мляко в чисто нова паничка. После измъкна моя панер-спалня и настани там натрапника! Намерила го била на двора, мяукало отчаяно от страх и глад. И тя, разбира се, се зае да го спасява.
Довтаса и моят приятел, конският доктор. Прегледа котето и каза, че счупеното ще му мине... като на коте. После седнаха с баба да пият кафе, а аз обидено излязох от стаята.
На третия ден, бате, ми стана ясно: БАБА НЕ МЕ ОБИЧА! Сутрин прави най-напред попара на гадното коте, а чак след това - на мен. Вечер, като седне да чете, взема в полата си пак него, а то мърка ли, мърка. Затова го и кръсти Мърчо. Ще му видя аз сметката на този Мърчо! И от къде се взе, да ми трови живота?! Не че ми е жал за моя панер или за млякото, дето го лочи - мъчно ми е, че баба явно предпочита него пред мен! Случи се нещо още по-лошо. Един ден котето взе да си точи ноктите по възглавницата на баба. Аз скочих отгоре му. То изсъска и ме одра по муцуната. Изквичах и се хвърлих повторно. Но тук баба ме сграбчи и - можеш ли да си представиш! - удари ме два пъти по задничето. Причерня ми. Не от болка, а от обида. Да ме пердашат заради някакво краставо коте!
Вечерта баба взе мен в полата си, макар че и бях сърдит и се държах студено. Почеса ме зад ушите, по гушата и ми заговори тихо:
-Глупаво куче... Ами че аз си те обичам както преди! Ревнивецът на баба... Мърчо ще го поохраня, ще почакам да му зарасте крачето и ще го подаря на леля ти Янка. Тя отдавна се оплаква, че на тавана и в килера им шетат мишки. И как можеш да ревнуваш от нещастно, болно котенце? Виж какъв си голям, силен, здрав - не те ли беше срам да се нахвърлиш на животинче, по слабо от теб? И какво толкова ти е сторило? Място има за двама ви, млякото също стига за двама ви. Хайде сега да се сдобрите с Мърчо! И не бъди вече такъв егоист!
Не знам какво значи егоист, но сигурно е нещо много лошо и обидно за едно куче. Пък сигурно и за човек. Още не ми беше преминал ядът към Мърчо, но заради баба направих усилие. Докато махах дружелюбно с опашка, успях да му изръмжа:
-И да не си посмял да си точиш ноктите на бабината възглавница, че само на котки ще ми станеш!
Заживяхме си тримата уж в мир и любов. Ала вчера...
Мърчо си лежеше мирно в панера, аз рекох да му покажа на какво съм способен. Стоях на задни крака, гоних си вихрено опашката, после хукнах подир една нахална муха. Тъкмо скочих да я клоцна със зъби - и се блъснах в крака на масата. Чу се трясък: на пода падна и се счупи бабината любима чаша, дето ти си и я подарил. Замрях от ужас. И точно в този момент влезе баба. Видя парчетата от чашата и ахна.
Бате, много ми е трудно да ти пиша какво стана по- нататък. Аз... аз се уплаших. И като се уплаших, взех, че изтичах до панера и залаях яростно срещу Мърчо.
-Той ли бутна чашата? - попита строго баба.
-Баф, баф! Той! Той! - потвърдих аз.
-Ами тогава ще го набия с пръчка! - каза тя и ме погледна особено.
Донесе отвън пръчка, обели и бавно кората. После измъкна Мърчо от панера. Той гледаше невинно със зелените си очица и дори почна да мърка. Баба вдигна пръчката и пак ме погледна...
Тук, бате, дакелското ми честно сърце не изтрая. Дотам ли бях изпаднал, заради моя беля да бият едно жалко коте! Хвърлих се, дръпнах пръчката от ръката на баба и се строполих в краката и. Лежа и целият, от носа до опашката, изразявам едно: аз съм виновен, аз! Пръчката лежи до мен, ей сега баба ще я грабне... Но вместо това чух:
-Стани! Макар и със закъснение, ти прояви доблест, достойна за един дакел. Прощавам ти. А ти поискай прошка от Мърчо.
Близнах котето по ухото, то се притисна доверчиво до мен. А баба ни гледаше замислено...
Разказах ти, бате, за най-позорната постъпка в моя живот. И ми поолекна. А и баба никога не ми припомни това. Мърчо вече живее при леля Янка, крачето му зарасна. Лъснал е косъма - нали там се храни с мишки! Ще речеш, няма вече пречка да съм напълно щастлив и спокоен. Да, ама...
Бате, у дома никой не е болен, а брадатия конски доктор се мъкне през ден, през два! Сядат с баба, пият кафето и си приказват за какво ли не. Днес той дори се опита да я хване за ръката, но тя я издърпа... Що не си гледа конете и кравите! Ще го причакам някой ден на двора и ще му кажа две-три мъжки приказки. Но този път май ще е по-трудно, отколкото с Мърчо...
Ох, бате, бате, сложно нещо е животът!

Твой ревнив Джери

Да, това е. Тъкмо и аз щях да го качвам. Simple Smile

# 181
  • София
Кажи му другия път да й каже - много мило и хрисимо - ами, щом така трябва, добре, заведете ме при Директора, щом съм сгрешил, трябва а отидем, да тръгваме"... пък а видим там как ще обясни на Директора си защо ученикът й не е в състояние да запише със скоростта, с която тя говори.  Mr. Green
Моето реагира като хапано пате - глътва си граматиката и млъква. Но от това не се притеснявам - при директора се ходило с родител...  Mr. Green
Искрено се надявам да не се стига дотам. Все пак досега съм доста доволна от нея. Всъщност според мен прекаленото реагиране в случая идва оттам, че той е сред най-добрите в класа и тя го развява като пример, а ето че примерът даде дефект. Надявам се със спокоен разговор да изясним нещата.
А, възможно е и детето да филтрира нещата от страх, т.е. да ми казва само някои факти...

Ми той няма да трябва нищо да приказва. Учиттелката ще трябва да обяснява, че го/я безпокоят за домашното на второкласника...  Mr. Green

# 182
  • София
Мда, определено злоупотребяват с факта, че са малки и ги заплашват с ходене при директора. И понеже не знаят, какво следва се плашат. И при нас има разни "невчесани изказвания" от страна на класната. Не е по адрес на моичкия, но .. то е ясно че е част от "възпитателната и методика".

Не знам, кога е време да се осъзнае "що е то училище". Лично аз го осъзнах накъде към пети- шести клас. Но само на едно мнение е прекалено субективно.

# 183
Имате ли впечатления от сайта "Уча се"? В нета попаднахме на техни видео уроци и Давид поиска да ги изгледа. Естествено не успяхме да ги видим целите. Всичко интерактивно му привлича вниманието и се чудя дали биха ни били от полза.

# 184
  • Перник
Калоян вчера се сдоби с първата си "истинска" книга - Star wars естествено - http://egmontbulgaria.com/marki-i-geroi-2/mezhduzvezdni-voyni-st … -momche-2629.html

Много е впечатлен от обема - цели 320 страници. До момента е прочел 2 от тях, но я взе със себе си в училище да я покаже на децата.  Grinning

# 185
Здравейте!
Матей също искаше STAR WARS, но му казах, че все още не е за него и няма да я разбере.  Rolling Eyes Той е малко по-страхлив и не си пада по фантастика, но децата от класа говорят за тази книга и естествено и той я иска.  ooooh! Постигнахме съгласие обаче и двамата избрахме първата му "истинска" книга - Странстващият дух на Мишел Пейвър. Сега чака с нетърпение Събота и Неделя, че да я започне, защото през седмицата не остава време.  Rolling Eyes
Иначе вчера се сдоби и с първата си забележка - рита топка в класната стая.  Rolling Eyes
Не знам как да обяснявам вече за топките в затворено пространство - и в къщи е така, въпреки че изяде една гора бой, защото сменяхме полюлей, витрина и един път удари сестра си.  Tired

# 186
  • Перник
Деси, при вас - топки, при нас - пръчка - лазерен меч  ooooh! Цяло лято омотава с тиксо една пръчка и я прави лазерен меч (счупи 2-3 пластмасови такива). Носи почти навсякъде пръчката и яростно я размахва. Навън, вътре, няма значение. Постоянно повтарям каква беля може да стане, ако уцели някой прозорец, но той не чува. Как до момента не е счупил нещо и не е контузил някой, не знам.

# 187
  • В светлината на слънцето
Оф, и Сашо гони котките из селския двор със светлинен меч цяло лято.  ooooh! Добре, че не поиска да го връщаме в София, че е към 1 метър и нещо дълъг. В тази връзка - този меч го купихме от Джъмбо - разгъва се, свети, издава звуци и е учудващо здрав като за китайски боклук. И не беше много скъп. Сигурно и сега ги има. Та който има такава поръчка за Коледа, може да метне по едно око. Peace

# 188
Оф, и Сашо гони котките из селския двор със светлинен меч цяло лято.  ooooh!

Нищо, те нали са с по 9 живота, все им е останал по някой.  Joy

При нас е лудница, покрай този екс-фактор няма лягане вечер, не  можах да го откъсна моя син от телевизора. Днес сигурно е спал в училище.

Последна редакция: ср, 21 окт 2015, 15:25 от Анонимен

# 189
При нас е лудница, покрай този екс-фактор няма лягане вечер, не  можах да го откъсна моя син от телевизора. Днес сигурно е спал в училище.
И моята е голяма фенка, добре че е втора смяна и си поспива сутрин даже някой път докъм 10ч.
Искала и на концерт на живо да ходи, та ще проучвам как и от къде се взимат билети.
Гледахме за "Ваканцията на Никола" от линка на Морена, приятно е филмчето, но със субтитри, бързи са на моменти чете, на моменти ние й четохме, ама нещо не е точно и само детско.

# 190
  • Варна
У дома се гледа само "Кости". Свършва в 21:00. Мен ме устройва идеално  Laughing Но пък това не й пречи на госпо'йцата да мрънка всяка сутрин, че иска още 5 минутки да си полежи/поспи.
Сега сме на вълнА "пробиване на ушите". Приемам всякакви съвети на миналите по този път, че съм в задънена улица. Нито знам къде, нито какви методи има, нито за какво да внимавам/следя по време на самата процедура и след нея... Отделно малката кифла се е лепнала на едни обеци Сваровски, дето сърцето ме заболя като им видях цената Confused Ако така почваме от сега, не знам къде ще му излезе краят...

# 191
  • В светлината на слънцето
Ооо, това с пробиването на ушите и мен силно ме вълнува, че каката иска. Та и аз приемам съвети.
Ние вечер с лягането сме на моменти. Понякога ляга нормално, друг път се замотва и малко преди полунощ се появява като кукувица откъм стаята си с позиви за глад.  ooooh! Като минат първа смяна обаче ще затягам режима.  Thinking Снощи диването така си прибирало чантата, че прибрало папката с учебника и помагалата по математика в чантата на кака си. И сутринта тя се чуди що толкоз й тежи. Чак после  открила неговите неща. Crazy

Малко офф, но не мога да се сдържа - гледайте "Повелителят на кухнята", мнооого красив филм. Peace Не за децата де, за родителите имах предвид. Grinning

# 192
  • Пловдив
Препоръчвам http://www.studex.bg/index.php . Преди седмица пробихме на дъщеря ми (на 4 год.). Гък не каза, обеците са красиви. Каза ,че не усетила болка. Доволна съм. Звъннах на телефона от сайта и ме насочиха към най-удобния салон  Peace

# 193
Самоцитирам се за обиците от миналата тема:

В салона на Дима стил, който е до Джъмбо на България. Използват една система Studex,
Скрит текст:
http://www.studex.bg/
която е по-щадяща, безопасна и безболезнена. Не се пробиват с пистолет, а с еднократни стерилни машинки с игла, в които са заложени обиците (по избор). Допадна ми и обстановката, има си специална стая за целта с голям розов стол, момичето, което пробива ушите, е медицинско лице и е много любезна. Обяснява всичко стъпка по стъпка, търпелива е и си личи, че работи предимно с деца. Към комплекта има и един гел, с който се мажат ушите сутрин и вечер. Засега нямаме проблеми, не я боля въобще.

Dive, обиците на Swarovski не бих ти ги препоръчала поне в началото, защото колкото и да са красиви (на мен на ми особена слабост), не са от благороден метал и могат да предизвикат алергия. Въпреки антиалергичното им покритие, аз понякога имам проблеми с тях.

# 194
  • Варна
Жива да си, Рони, ще те цитирам на дребната Simple Smile
Аз съм силно алергична към метали (включително си облепвам копчетата на дънките отвътре). Мартина е с АД и доста чувствителна кожа, така че и при нея може да се очакват алергии, та ще предпочетем бяло злато вероятно. То и без това на нея "дизайна" й е важен.
Благодаря за препоръките,  bouquetмомичета!

Общи условия

Активация на акаунт