ВТОРИ клас - 2 тема

• 42 327
  • 744
  •   1
Отговори
# 585
  • София
Dive, вероятно наистина е уморено детето. Дори това, че тича и ти помага с готвенето, според мен е доказателство за същото. Това е типично при умствена умора.
Смяната на времето, също оказва влияние. Факта, че се стъмнява по- рано също.
Снощи моичкия беше зверски уморен. Нищо, че имаше само четири часа, в 13 30 си е бил у дома и обядвал. В два е приключил с домашните, защото са имали само малко по математика.
От два до четири е карал колело и тичал по градинките. После малко е почел от книжката. И въпреки това в шест беше зверски уморен.

# 586
  • София
При нас също има много правописни грешки напоследък: ядЪт, гледЪт, могЪт и т.н...
Луси, много е натоварено детето, но си личи че има потенциал - на ваше място бих постъпила по същия начин - не бих го оставила да пилее време в глупости.  Peace
За счупванията - за сега няма, да чукна на дърво. Но пък брадата си разби много сериозно преди 2 години - от пирует върху скиорско яке, метнато на дивана.
Снощи като я прибирах от английския, учителката помоли да поговорим. Изтръпнах. Оказа се, че Мартина е била "помолена да излезе за малко от стаята". Не е пречела на никого, но е блуждаела някъде и изобщо не е регистрирала, когато са я викали по име - пълно изключване от околния свят. То бива да е перде, бива, ама чак толкова ooooh! Казала на учителката, че има много домашни и е много уморена вече... А после търча като отвързана докато пазарувахме, не спря да ми говори разни нейни си неща, имаше енергия да ми помага с готвенето и изобщо нямаше вид на уморено дете... Не знам какво да мисля вече. Все повече ме притеснява поведението и реакциите й. При първа възможност ще помоля за среща и с класната, да науча как се държи в клас. Следващата стъпка, колкото и да не ми се иска е разговор със специалист Sad Ако някой има опит с подобен - моля да сподели, може и на ЛС.

Не съм от Варна и не мога да ти помогна с конкретна информация за човек, но 2 или 3 пъти в градинна възраст бях викала детски психолог да говори с Давид (ставаше дума за продължаващо нощно изпускане - не постоянно, спорадично, но до твърде голям според мен. Така и не се изясни защо - според какичката си бил напълно спокоен и не притеснен (това 2ри и 3ти път, първия път беше скоро след абразиото ми и имаше кошмари и притеснения, че ще умрем и ние някога) и нищо физиологично не се намери - но и досега спи като пън, нищо не е в състояние да го събуди - дори огромен дизелов моторен трион, режещ грамадни пънове току под прозореца му. Както и да е, но той беше много доволен и щастлив от разговорите, постоянно искаше кака Снежи да идва, за да й покаже каква хубава картинка е направил и т.н. - т.е., тези хора просто играят с децата по начин, който на тях им е приятен и в никакъв случай не ги стресират или притесняват.

А за умората - умствената умора и мускулната такава не са еднакви. Човек може да отморява от умствен труд в гимнастическия салон - много хора го правят (не и аз) - и обратното, да си починат с книга или дори учебник от копане.

# 587
Луси, чудесно е, че малкият развива потенциала си и се учи на упоритост и труд. Поздравления  Peace

MianaNia, не живеем в София. Иначе щяхме и ние да се отчетем с Лего роботика  Laughing

svetli, нашите модели на Лего също в крайна сметка се разглобяват, смесват и превръщат в нови свободни творения. Не знам да има кутия с дребни части, каквато търсиш. Вариант е да купувате от мини сериите на Лего Криейтър. Тези, които са 3в1 са с повечко части, но предполагам вече ги имате.
Дребни коли имаше в Шел. Тях може да вземете за части.  
http://olx.bg/ad/lego-shel-novi-ID5tNTM.html#f799f409d1
Иначе в иБей има миксове с дребни части.
http://www.ebay.co.uk/sch/i.html?_odkw=lego+small&_sac=1& … ts&_sacat=550

lulumba, ужасссс! Много ме е страх от тия брадви. Давид цепил дърва с баща си  #Crazy Изтръпнах като разбрах.
Dive, чак пък да я помолят да напусне.... Хора сме, мамка му! На всеки се случва в даден момент да е в друго измерение. За децата да не говорим. Мен ме притеснява реакцията на учителката, не блуждаенето на детето.

И при нас не се разминава без инциденти в класа. Едно момче лежа в болница със сътресение след удар в главата от съученик. Давид вчера един час се превива след удар с топка в корема. Луда работа...

# 588
  • Варна
Кати, МММ, Летсго, благодаря, че се отзовахте. При нея има и гризане на нокти. Започна с чупене първо (когато баща й замина в дълга командировка), постепенно премина към навика да ги гризе. Успява винаги да го прави незабелязано, но е факт, че аз не съм рязала нокти на ръцете й повече от половин година Sad Това, разбира се ме притеснява, но повече ме притеснява, че залита към все по-асоциално поведение. Не изпитва нужда да има много приятели, иска да се разбира с всички, да няма разправии, да не се набива в очи. Няма никакво желание да се съревновава - с абсолютно еднаква реакция прие и слабото си представяне на МБГ и факта, че има най-висок резултат от цялото училище в ЧХ. "Ми добре" - това беше... Апатия ли е, преумора ли е, не знам, но ме притеснява...

# 589
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
разбрах, че и при нас го има това "да напусне класа".
според мен не би трябвало да го правят.
най-малкото, защото не е ясно кой носи отговорност ако нещо се случи с детето във времето, когато би трябвало да е в клас  Tired

има 5 на теста по български. не догледал, че задачата била да отбележат кое е неправилно  Rolling Eyes

Скрит текст:
Blush  не разбирам защо им е нужно да правят  тестове по български, а не диктовки, писмени преразкази...

# 590
  • София

Тестовете по български показват познание (или пък не) на граматичните правила (или пунктуационни - каквото там са учили), диктовките се правят в "отделенията", както казваше дядо ми, за проверка на грамотност в смисъл на познание на правописа, преразказите и съчиненията изобщо не им е мястото в частта с "БЕ", а само в "Л"-то - там се развива изказ, изобщо - има отношение към литературата, не изключително и само към българския език.

Лично аз намирам реакцията на учителката за напълно уместна и на място - ако правилно съм я разбрала. Помолила е детето да излезе за малко, не я е изгонила като наказание.. и после е споделила за проблема насеме. В много случаи смяната на обстановката, дори за малко, действа освежаващо - и на големи хора... колко пъти сте излизали от стаята - дори само за минута - и после намирате решение на "неразрешимия" проблем? Също така вероятно е в коридора да има повече кислород, отколкото в стаята с 30+ души. А това никак не е за пренебрегване, особено при умствен труд. Само че децата не могат своеволно да излизат, когато почустват нужда от това, би настанал пълен хаос - намирам,м че учителката в тази ситуация просто е осигурила по, така да се каже, "легален" начин, с позволение, това, от което детето е имало нужда.

# 591
Dive, щом усещаш, че нещо не е наред, най-вероятно е така. Ако малката поговори с друг човек ще е от голяма полза и за двете ви. Децата са по-склонни да споделят със странични хора. От опит мога да споделя, че в такива ситуации критиките и наказанията само влошават положението. Децата имат силно развито чувство за справедливост. Помоли госпожите да проявят разбиране. Детето може би има нужда от помощ.  

st. Dobri, недоглеждането е редовен номер и при нас.

# 592
  • Варна
Да, не е била изгонена, а пратена един вид да си събере мислите и да се върне. Това е на извънкласно занимание, не е класната й. Там са били 5-6-7 деца и са играли игра за свързване на местоименията с глагола to be и значението на БГ. Когато дошъл ред на щерката да отговаря изобщо не са могли да я "събудят" и затова учителката я е помолила да излезе навън да се разведри и да се върне готова за работа. Поне аз това разбрах...

При нас вчера е имало диктовка "ама без точки". В следствие на което девойката сама си каза, че всичко е омазала, защото не разбрала кога свършва изречението и съвсем се омотала в един момент.  Преразкази пишат с поняколко изречения, но пак трябва да говорят в минало време, да няма пряка реч. Трудни са й, особено, когато трябва в 5 изречения да преразкаже "Спящата красавица" например...

# 593
И моята си гризе ноктите, но съм я забелязала, че се случва обикновено, като започне учебната година.  Прави го и вкъщи, като учи нещо и е под напрежение или притеснена.
Напоследък е много разсеяна, мотае се, прави глупави грешки. Не се впечатлява от почти нищо. Мисли си, че всичко знае, а и да не знае нещо, не е фатално. Преди известно време й казах, че ще получи двойка, ако отиде три пъти без домашно, гледаше с поглед: светът ли ще свърши, ако я получа. Не че ще свърши, но е нужно повече старание и внимание, а на този етап нещо се изплъзват.
Надявам се да е период и да отмине. Дотогава ще се пробвам да я потбутвам да излезе от това състояние.

Относно излизането от час, ако е направено за глътка въздух, както казва Кати, има резон. Ако е с назидание, е кофти.
Писали сме заедно с Дайв Peace

И да допълня за преразказите при нас. Само един съм видяла досега. Беше сбъркала времето.
При вас имат ли тетрадки по всяко нещо?
Толкова много отделни тетрадки имат при нас, в някои е писано само по веднъж или два пъти. Според мен е ненужно. Не виждам какво им пречи да правят преразкази в тетрадката за работа в клас. Имаме и тетрадка по четене или нещо такова, в която са записани 1-2 имена на автори.

Последна редакция: пт, 06 ное 2015, 11:15 от Пролетен дъждец

# 594
  • София

Във всеки случай гризането на ноктите Е нервен тик - и, което е по-лошо, има склонността да остава и след преодоляване на първопричината.
При всяко положение няма да й навреди да поговори с психолог (същото, разбира се, не се отнася и за теб и в частност за бюджетния разчет...  Mr. Green).  Но за нея ще е или полезно, или само забавно.

# 595
  • София
Dive, освен гризенето на ноктите, другото не би ме притеснило. Разбира се, аз изхождам от моето дете, а твоето ти си го познаваш.
Милинкия също не иска да контактува с всички. Причината е, че не всички му харесват. Естествено е децата (пък и големите хора) да искат да бъдат харесвани от всички. Някой хора и възрастни не могат да разберат, че не е нормално всички да ги харесват.
Скандалите никой не ги обича. Дори тези, които често повишават тон, често са най- ревностните защитници на спокойната среда. Laughing
Това, че не иска да се съревновава, според мен дори е добре за една млада дама. "Меренето" е типично мъжка черта и честно казано хич не харесвам жените, които го правят.
За представянето на състезанията също. Или детето не го интересува математиката, тогава няма защо да ходи по състезания. Или просто си приема спокойно загубите и победите, което пък е най- хубаво.

П.П. Пролетен дъждец, за мен да не се притеснява, че е без домашно, също не е толкова лошо.

П.П.П. въпреки написаното по- горе, аз много държа да се старае. Хахаххаа. Двоен стандарт.

# 596
дайв, ако ще ти помогне, извикай психолог, да. но според мен си мисли по-позитивно, супер си е, според мен, щом щъка, играе, подлудява те в магазин... Simple Smile хората са различни, може би просто е по-различна от теб, а е и дете. едно детенце от на дъщеря ми класа имаха разговор с класната именно, че е много разсеяна в час. ще се научат. за успехите: не е нужно да се съревновава толкова, акцентирай върху това, че самият труд е успех, самият факт, че е ходила на състезание допълнително, в свободното си време.

може жли да ми препоръчате конкретен шунковар  Crazy Crazy Crazy ако може на английски, а не в немския амазон, че не се ориентирам там, а пък досега се забавлявам над начини, по които се казва на английски тази дума шунковар Simple Smile аз с удоволствие бих си взела, но само да почета още малко. също съм антифен на колбасите напоследък, особено след като на пуешко фила на орехите видях, че е пилешко с мини съдържание на пуешко, а и след тези работи на световно ниво за колбасите. сега купувам едни от myfarm.bg, съдържанието им е супер.

# 597
  • София
Хм, не знам... всеки се радва на победа. Каквато и да е, в каквото и а е. Много хора приемат загубите, които са просто от състезание, игра, с махане на ръка - аз самата съм такава, Врячето също. Но всеки се радва на печалба / победа, всеки. Това, че победата е приела с вдигане на рамене, ми звучи леко притеснително - и да, може и да е просто умора, но пък не пречи да се провери.

Допълнителни въпроси:
- имате ли в семейството (т.е. в който и да е клон) анамнеза за щитовидни проблеми или автоимунни заболявания?
- забелязваш ли други промени в интересите? Променливи настроения, промяна в книгите / историите / филмите, които я вълнуват? Или, потенциално, във физиката? 8 е доста ранна, но не и немислима за момиче възраст за начало на въздействие на полови хормони.

# 598
  • София
може жли да ми препоръчате конкретен шунковар  Crazy Crazy Crazy ако може на английски, а не в немския амазон, че не се ориентирам там, а пък досега се забавлявам над начини, по които се казва на английски тази дума шунковар Simple Smile аз с удоволствие бих си взела, но само да почета още малко. също съм антифен на колбасите напоследък, особено след като на пуешко фила на орехите видях, че е пилешко с мини съдържание на пуешко, а и след тези работи на световно ниво за колбасите. сега купувам едни от myfarm.bg, съдържанието им е супер.

За съжаление няма на английски, или това, което се намира не е това, което се търси, или е адски скъпо.

Има чалъм да се смени езика само, ама не ме питай какъв е - случайно го видях този въпрос и убий ме не знам как го накарах да се покаже.

# 599
може и в немския тогава, чалъма го знам, макар и преводът да не е толкова коректен - става Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт