Сдружение „Фридрих Шилер“ - Тема 4 (прием 2016)

• 149 839
  • 1 188
  •   1
Отговори
# 75
  • София
Здравейте ,много се извинявам ,но ще помоля за допълнителни разяснения ,тъй като тотално се обърках какво и кога се прави !
Четейки последните постове разбирам следното : подаваме документи за кандидатстване в Шилер в тяхното седалище ,едновременно с това подаваме документи за кандидатстване в подготвителна група в 55-то СОУ ,а след класирането такива в 145-то . Така ли е или нещо не съм разбрала както трябва ?
Благодаря

# 76
  • София - Рим и обратно
Аз също говоря от собствен личен опит. Миналата година съм подавала едно единствено заявление преди класирането, и то с отбелязано 55 СОУ в предпочитанията. Никой не ме е насочвал да подавам второ заявление в 55то, нито съм го чела като изискване на сайта им. А аз съм доста стриктна в това отношение и не бих го пропуснала по никакъв начин.
Бихте ли споделили откъде са ви дали такава информация - да се подаде второ заявление ПРЕДИ класирането? Любопитно ми стана.

# 77
Имам чувството, че говорим за различни неща. Това, което имах предвид е, че заявлението за Шилер си е заявление за Шилер. Отделно от него трябва да се подаде заявление и за самото училище, т.е не става с 1 бланка, а с 2 - веднъж се кандидатства за Шилер и веднъж - за самото училище.

# 78
Аз също подадох само едно заявление за 145, но се оказва, че за 55-то трябвало две. Тоест ако бяхме се насочили към 55-то нямаше да ни приемат въпреки успешно положение изпит, защото не бяхме подали второ заявление.

# 79
Благодаря за отговорите! Явно и на други майки не им се много ясен момента с подаването на заявления за кандидатстване.

Моето разбиране е:
1) Подаваме заявление в Шилер седалище; Посочване примерно 55 като първо желание;
2) Подаваме заявление в 145 за подготвителна група за Шилер;
3) Подаваме заявление в 55 за подготвителна група за Шилер;

Как става класирането? Отделно ли класират децата според заявеното желание или класират според резултата общо за Шилер. Как се разпределят децата за 55 и 145? Този момент с посочване на предпочитано училище и класирането не ми е ясен Sad

Ако някой с опит от миналата година знае ще сме благодарни да сподели!

# 80
Подавате заявление в Шилер, посочвате си желанията. Подавате заявление в 55то. Явяватв се на изпит в Шилер. Излиза списъка на децата,одобрени за Шилер като цяло, не по училища. Едва тогава подавате заявление в 145то. Излизат класиранията за училищата с приетите деца в Шилер паралелки. Тази година в 55то
пуснаха една паралелка допълнително и приемаха в нея и на 17 септември, но мисля, че беше изцяло платена, но не съм 100% сигурна.

# 81
  • София - Рим и обратно
Явно при подаването на заявлението за изпит към Шилер, никой не е счел за необходимо да ме предупреди да подавам заявление и в 55-то, въпреки изричното ми предпочитание за него. Или пък просто жената, приемаща заявления,
 не е знаела. Но и тук в темата, никой не беше споменал такова нещо. Така или иначе, не се класирахме, де (за което съм доволна сега  Grinning), та дори и не съм разбрала за въпросния пропуск.

# 82
Подавате заявление в Шилер, посочвате си желанията. Подавате заявление в 55то. Явяватв се на изпит в Шилер. Излиза списъка на децата,одобрени за Шилер като цяло, не по училища. Едва тогава подавате заявление в 145то. Излизат класиранията за училищата с приетите деца в Шилер паралелки. Тази година в 55то
пуснаха една паралелка допълнително и приемаха в нея и на 17 септември, но мисля, че беше изцяло платена, но не съм 100% сигурна.

Как така изцяло платена, към Шилер или....?

# 83
  • София - Рим и обратно

Как така изцяло платена, към Шилер или....?
Наши познати (родители на дете от нашата група), след като детето им не се класира за Шилер, направиха своя си паралелка с немски към едно от двете училища, забравих кое. Може би за това нещо става въпрос.
Скрит текст:
Реално, като се замисли човек, всяка една група родители може да направи сдружение за занималня с някакъв език, стига да се договори с директора на съответното училище и да намери добър преподавател по езика Wink. Всъщност Шилер е точно това Simple Smile.

# 84
Реално, като се замисли човек, всяка една група родители може да направи сдружение за занималня с някакъв език, стига да се договори с директора на съответното училище и да намери добър преподавател по езика Wink. Всъщност Шилер е точно това Simple Smile.

Да, Шилер е точно това, независимо от това, че множество родители говорят за него като за частноТО училище. Децата са ученици на 145 ОУ / 55 ОУ и посещават занималня с усилено изучаване на немски в сдружение Шилер. Родителите плащат за това, а училището е стандартно общинско, т.е. безплатно.   Peace

# 85
Ахам, благодаря.

То затова нищо не ставаше ясно в сайта на 55-то  - коя паралелка е към Шилер, кои са отделно....

Да, у-щата са общински, но има една разлика - в Шилер има тест, на който се явяват не малко деца и могат да си направят подбор (с каквито си искат критерии...Simple Smile )

# 86
Шилер са полудневните паралелки за ПГ с допълнителни занимания по немски. Класирането в Шилер не гарантира прием в училището. Води се,че езикът е следобедно занимание извън занятието.

# 87
Шилер са полудневните паралелки за ПГ с допълнителни занимания по немски. Класирането в Шилер не гарантира прием в училището. Води се,че езикът е следобедно занимание извън занятието.

Да, знам, разбрах го това за 55-то и се чудя защо го избират, като освен преминаване на теста, има критерий и за местоживеене.
Хората в старите теми пишеха, че часовете по немски обикновено са сутрин и че учителката решава как да ги разпредели. Пак от старите теми ставаше ясно, че учителите, които не са по немски, се избират от сдружението и са на заплата към него. А не е ли най-важен учителя...?
Аз не го възприемам само като занималня с чужд език, а и само това да е - засиленото учене на език от подготвителен клас си е предимство.

# 88
Никой никъде не е писал, че засиленото учене на език от подготвителен клас НЕ е предимство.  
Напротив, сдружението има своите предимства, но трява да е ясно, че това не е частно училище (колкото и да се иска на някои). Учителите са на заплата към общината с допълнителни уговорки към сдружението.

# 89
Никой никъде не е писал, че засиленото учене на език от подготвителен клас НЕ е предимство.  
Напротив, сдружението има своите предимства, но трява да е ясно, че това не е частно училище (колкото и да се иска на някои). Учителите са на заплата към общината с допълнителни уговорки към сдружението.

Аз никъде не съм написала, че е частно училище, казах, че този начин на обучение ни устройва, а и след като съществува вече повече от 20 години, очевидно е работещ вариант. Още повече, че има създадени и нови сдружения, подобни на него....
Не разбирам защо се омаловажава нещо работещо от години...

Общи условия

Активация на акаунт