Сдружение „Фридрих Шилер“ - Тема 4 (прием 2016)

• 150 014
  • 1 188
  •   1
Отговори
# 345
Като цяло сметката е вярна, но 675 е теоретичната горна граница. В действителност са по-малко. Все пак не може да се предвидят 500 места за тест, а да се явят 600 деца. По-скоро е обратното - има 500 деца, а се предвиждат 600 места за тестване. Та 675 е границата. Отделно от записалите се за тест винаги не се явяват доста деца, къде заради заболяване, къде заради други причини. За "вторите" деца - доколкото аз съм чувала, под 50% от свободните места са, друг е въпросът, че в крайна сметка (почти) всяко училище и детска градина го имат това предимство. То е и нормално, няма да си водя двете деца в различни училища, а ако имам три деца - съвсем.

За мен по-интересен е друг въпрос - "Шилер" е сдружение на родители.
Защо след като е толкова успешно и има такъв наплив, другите родители по другите училища не се организират по подобен начин ? Може би българинът е свикнал всичко да вземе на готово.
Друг въпрос - защо в закона не се регламентира взаимодействието между родителските сдружения и училищата, защото както стана ясно от предаването на "Господари на ефира", сдружения с наистина идеална цел като "Шилер", "Дикенс" и т.н. стават обект на определени действия от страна на директорите на училищата. Куп упреци има защо е малък приемът в "Шилер", но никой не се запита, всъщност не е ли училището което казва колко деца ще влязат...
Както се видя в предаването, сдруженията провеждат теста, но друг е правила "разместванията".
За мен това са риторични въпроси, но повечето от списващите тук не ги виждат нещата така...

# 346

За мен по-интересен е друг въпрос - "Шилер" е сдружение на родители.
Защо след като е толкова успешно и има такъв наплив, другите родители по другите училища не се организират по подобен начин ? Може би българинът е свикнал всичко да вземе на готово.

Оказва се, че не е толкова лесно, не всичко зависи само от родителите, има значение и кой седи с/у тебе, не всички директори са толкова инициативни, въпреки че у-щето може само да спечели...

А за мен чудно защо Шилер не са пробвали и в др-и у-ща, от позицията на опита е различно.

# 347
Здравейте,
чудя се  Thinking дали не сме допуснали глупост като подадохме документите на детето само към едното училище, в случая в 145-то. Питам се: а ако детето ми издържи в Шилер, но в 145-то няма свободни места, автоматично/служебно ли ще го прехвърлят в 55-то или трябва да направя нещо друго - например да пусна докуметите на детето и към 55-то?  Confused
Доколкото знам записването в 145-то е приключило, дали е така и в 55-то? Ако някой може да ме посъветва.
Предварително благодаря!

# 348
  • Sofia
Обикновено е обратното- ако има недостиг на места, той е за 55-то, а не за 145-то.
Но конкретно на въпроса- не мога да отговоря. Ръководството на 55-то е малко опако и кой знае как би подходило при  такъв казус.

# 349
Здравейте,
чудя се  Thinking дали не сме допуснали глупост като подадохме документите на детето само към едното училище, в случая в 145-то. Питам се: а ако детето ми издържи в Шилер, но в 145-то няма свободни места, автоматично/служебно ли ще го прехвърлят в 55-то или трябва да направя нещо друго - например да пусна докуметите на детето и към 55-то?  Confused
Доколкото знам записването в 145-то е приключило, дали е така и в 55-то? Ако някой може да ме посъветва.
Предварително благодаря!

Здравей,
Моят съвет е незабавно да се запишеш и в 55-то. Този съвет не е само до теб, ами до всички мами. Доколкото знам, тази година с 55-то подаването на документи е до края на месеца (месец Май 2016). Особено ако има детето добър резултат ! Възможно е примерно да има повече втори деца в 145-то и следователно по-малко места, а повечето свободни да са в 55-то. Може да се случи сдружението да класира детето обаче за 55-то, а ако нямаш подадени документи там, няма да те запишат в сдружението и ще изгориш. Подай си документи и в 55-то за по-сигурно. Тази година май всички резултати в училищата ще излязат в началото на юни, така че имаш време, дано детенцето ти да има късмет !
Изобщо пожелавам късмет на всички, макар че изпитът е минал.

# 350
Още с подаване на документи за кандидатстване в сдружението ми казаха, че може да се кандидатства само в едното училище. Нали на място питат за кое училище ще кандидатствате и записват само него. Мисля че точно този въпрос се дискутираше и по-назад в темата. А относно местата  - в 145-то са ясни, пише ги на сайта на училището - 88 бройки, от които 50 са братя и сестри. Аз разбирам, че тези 50 са само за 145-то.

# 351
Да, точно така, нали даже в самото заявление се вписва за кое конкретно училище се кандидатства, на тази база аз мисля, че сдружението няма да разглежда дадена кандидатура и за двете училища едновременно.

# 352
А относно местата  - в 145-то са ясни, пише ги на сайта на училището - 88 бройки, от които 50 са братя и сестри. Аз разбирам, че тези 50 са само за 145-то.
Ужас! Значи само 38 бройки остават за нормалните деца? При близо 600 кандидата?
Леле, леле, пред такава конкуренция и Харвард ряпа да яде.

# 353
38 бройки, но имайте предвид че половината ще са момичета, другата половина - момчета. Т.е стават едва 19, за които да се бори детето реално.

# 354
  • София
38 бройки, но имайте предвид че половината ще са момичета, другата половина - момчета. Т.е стават едва 19, за които да се бори детето реално.
Дали ще са точно по 19, според мен зависи от това колко от 50-те братчета и сестричета са момичета или момчета.  newsm78

# 355
  • Sofia
Миналата година бройката беше почти същата. Запомнила съм, че за двете училища приемат по 32-33 момчета. Значи в двете училища са приемали 65 външни деца.

# 356
Да, точно така, нали даже в самото заявление се вписва за кое конкретно училище се кандидатства, на тази база аз мисля, че сдружението няма да разглежда дадена кандидатура и за двете училища едновременно.

Аз доколкото знам, в молбата за записване се вписва първото желание. Ако детето е подало документи и в двете училища, и ако е прието в Шилер, Шилер трябва да го запише. Иначе излиза, че ще бъде прието дете с по-нисък резултат. В крайна сметка при кандидатстване в Шилер се кандидатства за сдружението ! Ако детето е прието в някое от двете училища и в Шилер, Шилер са длъжни да го приемат, без значение кое училище е писано като първо, защото Шилер не приемат в училищата. Те приемат само в сдружението.

# 357
А относно местата  - в 145-то са ясни, пише ги на сайта на училището - 88 бройки, от които 50 са братя и сестри. Аз разбирам, че тези 50 са само за 145-то.

Първо не знам откъде имате тези числа, другото - вторите деца ненормални ли са ? Вие да не сте ги освидетелствали ? Знаете ли колко от вторите деца влизат благодарение на предимството ? Да не се окаже, че  че доста втори деца си влизат и без предимство, а пък онези, които влизат с предимство, но са с нисък резултат са много малко ?

# 358
bibi, права сте. Може би няма да са точно по 19. Зависи от пола на братчетата и сестричетата.  
Ето списък на приетите миналата година: http://blog.schillerbg.org/2015/05/2009-20152016.html
68 бройки са само за момичетата, отделно толкова и за момчетата.
Как откъде имам числата - пише ги на сайта на 145-то и то доста отдавна!

# 359

...Знаете ли колко от вторите деца влизат благодарение на предимството ? Да не се окаже, че  че доста втори деца си влизат и без предимство, а пък онези, които влизат с предимство, но са с нисък резултат са много малко ?

Именно всички около 50 втори, трети, т.н. деца са приемани хей така заради предимството. Дори не знам защо ги карат да ходят на тестове, като те така или иначе са приети в сдружението преди да е започнал приема за другите.

Общи условия

Активация на акаунт