Медикаментозен аборт - моят личен опит и преживяване

• 461 174
  • 3 507
  •   1
Отговори
# 3 285
Just a Woman, cъжалявам за това, през което преминаваш! И аз съм с три деца и не планирам 4-то. Но ако се случи, аз не бих имала сили да го махна. Разбирам те напълно.

Само че защо медикаментозен, след като не планираш повече бременности? Не съм правила медикаментозен, но доколкото знам си е продължителен процес. Не знам доколко ще можеш да се грижиш за три деца през това време. Е, сигурно зависи и от възрастта на децата.
Аз направих кюртаж (когато бях с две деца). Отидох в болницата и всичко приключи за около два-три часа максимум с излизането от упойката и се прибрах вкъщи.

Медиканентозният се води за по-щадящ за матката и за шийката, ако планирате следваща бременност. Но иначе за психиката си е изпитание.

Не планирам повече бременности, имам спонтанни аборти и може би ми е "познато", но се и притеснявам, че ще трябва да отсъствам от работа, другото което ме притеснява е упойката, да не се "обърка" нещо, направо съм в тих ужас. Страх ме е да си кажа направо, не мога да го задържа и се чувствам зле от цялата ситуация.
П.С Възможно ли е, че след определена възраст да не е препоръчителен медикаментозния аборт и има ли някой след 35г., на който не са го препоръчали, но го е направил?

Последна редакция: сб, 22 фев 2025, 10:24 от Just а Woman

# 3 286
  • Sofia
Дори и с медикаментозен пак едва ли можеш да си на работа. Нека споделят другите момичета как е минало при тях. Освен ако не го направиш през уикенда, но пак остава въпросът с грижите по трите деца. Аз лично не бих направила МА през уикенда, защото ако нещо се обърка, ще попадна на дежурен екип.

Упойката при кюртаж е много лека (по думите на моята АГ) - венозна и ти слагат една маска да дишаш в нея. След като ти сложат маската, броиш до 10 и си заспала. Упояват те за няма и половин час. Това не е истинска пълна упойка с интубиране. Няма гадене или каквито и да било други странични ефекти. Излизаш от упойка бързо (за около половин час).
След процедурата аз се събудих в инвалидна количка до леглото ми и сестрата ме подканяше да си легна. Станах сама и се тръшнах на леглото. Повече не съм заспивала, просто бях замаяна и ми се спеше.

Ако имаш притеснения, можеш да се консултираш с анестезиолог. Но тази упойка не е страшна и не я мисли.

А за решението ти - не се измъчвай допълнително. Просто явно така трябва да се случат нещата.

ПП: след кюртажа ми дадоха болничен.

Последна редакция: сб, 22 фев 2025, 14:37 от Brin de muguet

# 3 287
Правих МА през септември и за мен си беше много травмиращо и болезнено. Все пак изчетох цялата тема тогава и видях, че при всеки протича различно. Ако съм с 3 деца, определено бих избрала по-бързия и безболезен начин.

# 3 288
Аз не виждам вариант, в който при МА се ходи на работа, не и в деня на самия аборт. Упойката е наистина много лека, за 30тина мин и даже няма да разберете какво се е случило. Аз правих хистероскопия с такава упойка и също се притеснявах, но всъщност е много приятно - наспивате се и няма никакви проблеми след това. 
Аз съм привърженичка на МА  заради това, че е много по-щадящо за матката, но може би е най-добре да си претеглите плюсове и минуси и за двете манипулации и да прецените за Вас кое е най-подходящо.
Стискам палци всичко да мине бързо!

# 3 289
  • Пеликания
При мен цялата процедура беше 10-15 мин и после 2 часа се лежи и после станах и се прибрах. Упойката е венозна, не са ми слагали маска. Мен ме питаха дали вземам някакви лекарства и дали имам заболявания. Единствено не можех да карам и ако сте с автомобил трябва да имате придружител. Гадене ще има ако сте яли или пили, затова ти казват 12 часа да не се яде и пие нищо преди процедурата. На мен ми се наложи в 7 г.с, не съм раждала, но АГ ми препоръча вакуума, да по дълго е възстановяването на матката, но не мисля, че бих преживяла МА психически. Имах много леки болки и зацапване около 2 седмици и бих антибиотик, което не ми пречеше на ежедневните ми дейности. А и щом не мислите за повече деца мисля, че това е по добрия вариант.

# 3 290
Не мисля, че трябва да се притеснявате от упойката, на мен ми правиха серклаж в 21г.с. със същата упойка, нямаше никакви странични ефекти за мен или бебето. Най-добре се консултирайте с АГ, защото при МА винаги има риск да се стигне до кюртаж в крайна сметка, надявам се всичко да мине леко!

# 3 291
Обадих се на гинеколога и имам час следващата седмица, попитах я и за медикаментозен и с кюртаж, каза, че може медикаментозен след като се извърши прегледа...много съм притеснена. Имам 6 дни, в които да събера достатъчно информация: от една страна сте прави, че може би кюртажа, ще е по-бърз и безболезнен, като манипулация, но от друга медикаментозният е "хапове" - няма интервенции, единствено по-болезнен цикъл....  Благодаря Ви за съветите!

Последна редакция: сб, 22 фев 2025, 16:17 от Just а Woman

# 3 292
  • София
Здравейте, дали някой може да се включи с опит с МА в Токуда? Как протича? Остава ли се в болница? Благодаря!

# 3 293
Здравейте,
Правих МА в Токуда октомври 2023. Остава се 1 ден, т.е. приемат те сутринта и чакат през деня да излезе сакчето. Ако излезе, вечерта те изписват. Първите хапчета ги изпих вкъщи, останалите след приемането в болница. Пишете ми ако искате повече детайли.

# 3 294
Незнам дали от напрежение или от симптоми, или двете, но въобще не се чувствам добре. Мисля, все повече, че няма да мога да издържа психически от процес при МА. Чакам с нетърпение денят на преглед и ако имам шанс веднага да се случат нещата, ще съм по-спокойна.

# 3 295
  • София
Не планирам повече бременности, имам спонтанни аборти и може би ми е "познато", но се и притеснявам, че ще трябва да отсъствам от работа, другото което ме притеснява е упойката, да не се "обърка" нещо, направо съм в тих ужас. Страх ме е да си кажа направо, не мога да го задържа и се чувствам зле от цялата ситуация.
П.С Възможно ли е, че след определена възраст да не е препоръчителен медикаментозния аборт и има ли някой след 35г., на който не са го препоръчали, но го е направил?
Аз съм на 37 и правих МА към края на 2024 – и също така съм фармацевт по професия.
Трудно е да се говори общо за този вид аборт, понеже схемата на лекарствата много варира според конкретната ситуация и състоянието на жената. Говорихме го много с моя гинеколог това. На жени, при които плодът е още жив, обикновено се изписват по 3 таблетки от блокера на прогестерона (Мифегин), защото 1 понякога се оказва недостатъчна. И лошото е, в тези случаи не само че бременността продължава, но и продължава обикновено с увреден плод и нещата "се объркват" доста по-често. След тройната доза шансът плодът да оцелее е... айде, да не кажа никакъв чак, но нищожен.
Бях на работа като ги пих тия три таблетки, а с моята работа съм по 12 часа права и препускам да обслужвам хора и редя стока. Не ми стана лошо, не ме боля нищо. Може би малко ми се замая главата, но като цяло беше съвсем търпимо.
Лекарството за маточни контракции (Топогин) вече е нещо на съвсем друго ниво. Там не може – и не трябва! – да сте на работа. Идея нямате какви неща, в какви количества и с каква скорост излизат. Отделно, силното гадене като страничен ефект се проявява тежко при повечето жени. Не защото дразни стомаха като обикновения аспирин, примерно, а заради ударния ефект върху гладката мускулатура (каквато има не само в матката, но в целия стомашно-чревен тракт!) и върху сърдечно-съдовата система. Натриев цитрат, джинджифил и пр. няма да ви помогнат, защото нито е до киселини, нито до е раздразнена стомашна лигавица. От Деган полза има само ако се притеснявате, че ще повърнете таблетките преди да се усвоят. Но той, дори да блокира центъра на повръщането, няма да намали усещането за гадене. Абсолютно нищо против гадене няма да ви помогне. Най-добре изсмучете 2-3 Валидола под езика превантивно, за да не вдигнете кръвно, и като цяло си го следете след приема на лекарството.
Кървенето след МА е продължително - 2-3 седмици. Жени с анемия или нисък хемоглобин трябва да го имат предвид.
Като цяло, за мен МА беше правилното решение и мина като по учебник, като изключим вдигането на кръвно, но то се и очакваше и бях подготвена да го сваля. Но истината е, че трябва да се внимава. Не бих препоръчала да се ходи на работа в деня на прием на Топогин, нито дори да го приема сама жена вкъщи. Най-добре да има някой с вас, който да следи как се чувствате.

# 3 296
Много благодаря за споделеното!
Днес бях на преглед и потвърдена бременност отговаряща на 5.1 г.с. Обсъдихме с докторката и тя сподели, че все по-често се прибягва до МА от хирургичния, каза, че отговарям на условията, за да може да бъде направен. Казваше ми за другата седмица да отида, но я попитах дали може още днес, каза, че няма причина да не го започна и съответно ми дадоха 3 таблетки Мет...нещо си и 1 таблетка Топогин да изпия на 48час.
Като цяло не ми е добре от бременността, не се чувствам хич наред, като ги изпих може би съвсем скоро след това ми се замая главата, но то и без друго не ми е добре.
Предупреди ме, че кървенето е по-обилно и че има болки да пия бусколизин, ако има нещо ще се чуваме. Надявам се и се моля, след Топогина да мога да не изпадна в паника, че ще се падне в неделя, но и наистина не можех повече да отлагам прекъсването освен психически и физически, не ми се отразява добре....
Аз съм на 37 и правих МА към края на 2024 – и също така съм фармацевт по професия.
Трудно е да се говори общо за този вид аборт, понеже схемата на лекарствата много варира според конкретната ситуация и състоянието на жената. Говорихме го много с моя гинеколог това. На жени, при които плодът е още жив, обикновено се изписват по 3 таблетки от блокера на прогестерона (Мифегин), защото 1 понякога се оказва недостатъчна. И лошото е, в тези случаи не само че бременността продължава, но и продължава обикновено с увреден плод и нещата "се объркват" доста по-често. След тройната доза шансът плодът да оцелее е... айде, да не кажа никакъв чак, но нищожен.
Бях на работа като ги пих тия три таблетки, а с моята работа съм по 12 часа права и препускам да обслужвам хора и редя стока. Не ми стана лошо, не ме боля нищо. Може би малко ми се замая главата, но като цяло беше съвсем търпимо.
Лекарството за маточни контракции (Топогин) вече е нещо на съвсем друго ниво. Там не може – и не трябва! – да сте на работа. Идея нямате какви неща, в какви количества и с каква скорост излизат. Отделно, силното гадене като страничен ефект се проявява тежко при повечето жени. Не защото дразни стомаха като обикновения аспирин, примерно, а заради ударния ефект върху гладката мускулатура (каквато има не само в матката, но в целия стомашно-чревен тракт!) и върху сърдечно-съдовата система. Натриев цитрат, джинджифил и пр. няма да ви помогнат, защото нито е до киселини, нито до е раздразнена стомашна лигавица. От Деган полза има само ако се притеснявате, че ще повърнете таблетките преди да се усвоят. Но той, дори да блокира центъра на повръщането, няма да намали усещането за гадене. Абсолютно нищо против гадене няма да ви помогне. Най-добре изсмучете 2-3 Валидола под езика превантивно, за да не вдигнете кръвно, и като цяло си го следете след приема на лекарството.
Кървенето след МА е продължително - 2-3 седмици. Жени с анемия или нисък хемоглобин трябва да го имат предвид.
Като цяло, за мен МА беше правилното решение и мина като по учебник, като изключим вдигането на кръвно, но то се и очакваше и бях подготвена да го сваля. Но истината е, че трябва да се внимава. Не бих препоръчала да се ходи на работа в деня на прием на Топогин, нито дори да го приема сама жена вкъщи. Най-добре да има някой с вас, който да следи как се чувствате.

# 3 297
Моят съвет е при болки да пиеш НСПВС (Аулин, Нурофен) вместо спазмолитици от рода на Бусколизин, Спазмалгон или Но Шпа. Спазмолитиците отпускат гладката мускулатура на матката и може да попречат за изхвърляне на плодното сакче, което става чрез контракциите, предизвикани от Топогина.

# 3 298
Хайде момичета започна се, не очаквах толкова скоро, но от сутринта имах леки спазми и при посещение на тоалетната ми дойде със зашеметяваща сила и спазми. Утре след Топозина направо не ми се мисли....... Дано по-бързо да се изчистя, че поне спазмите да не са толкова яки....

# 3 299
  • Благоевград
Аз пих нурофен макс 400 мг, големи червени таблетки. Много ми помогна да нямам болка, но същевременно всичко излезе бързо. Пиши като приключи всичко и ако видиш прекалено силно кървене, веднага потърси лекарска помощ.

Общи условия

Активация на акаунт