Медикаментозен аборт - моят личен опит и преживяване

• 471 252
  • 3 557
  •   1
Отговори
# 1 920
Здравейте, момичета!

Въпреки, че се включвах в темата последните дни, така и не споделих при мен как се развиха нещата.

В крайна сметка доктора, към който бях насочена също потвърди мнението на проследяващия ме лекар, че ембриона вече е голям, имало повече плацента и др., и прецени че предвид размера и предхождащата доста силна антикоагулатна терапия МА би бил рискован, така че се наложи абразио.

Плюсовете и минусите от МА и абразиото смятам, че доста са коментирани и в тази тема, и в други, така че не бих искала да давам съвети кое е по-добре, защото спрямо индивидуалния случай може да се процедира по различен начин. Самата аз имам 2 успешни МА в 6г.с. и в края на 8г.с. (с ембриони отговарящи на г.с., което смятам е важно) с пълно изчистване, без нужда от допълнителна процедура. Този път обаче беше различно.

По-скоро исках да споделя мислите си по отношение на това дали процедурата да бъде извършена вкъщи или в болница, както и да споделя какво според мен ми помогна да имам 2 успешни МА. Уточнявам, че по време на моите 2 МА съм била вкъщи. При втория (в по-голямата седмица) исках да съм в болница, но заради ковид не позволяваха и не ме приеха. Въпреки това процедурата беше много добре таймирана, с назначени прегледи през целия период.

Та по първата тема, докато аз чаках за абразио приеха жена, която беше за МА. Успях да видя целия процес отстрани и смятам, че ако може процедурата да бъде извършена в болница, то това е по-добрия вариант, защото през цялото време има лекарско наблюдения, прегледи и обезболяващи, които помагат буквално до 5-10 мин, без да се налага да се търпят болки, които от други обезболяващи вкъщи не биха се облекчили толкова. Освен това спрямо развитието на аборта дозират медикаментите, които са за изчистване, така че процеса да се случи в рамките на деня, без да се налага жената да се разхожда до болницата (понякога и по няколко пъти или да чака там), без да се налага да се пита докъде е стигнал процеса и въобще ще се случи ли, и без дори да се налага да нощува там.

По отношение на втората тема, смятам че на мен ми помогна това, че 2та МА бяха извършени около 10 дена, след като сърдечния ритъм беше спрял и точно на границата преди организма да започне да се чисти сам. Разбира се, всичко това беше само и единствено под лекарски контрол, с прегледи и т.н.

Стана прекалено дълго, но се надявам споделеното да е полезно на някой!

# 1 921
Момичета, как сте с цикъла след МА? Моят МА беше декември, след това ми дойде на 28ми ден, но от януари досега всички менструации с изключение на една започват с 2-4 дни зацапване преди това, което ме влудява. Заедно с цикъла ми се събират 10 дни 😱

# 1 922
Момичета, как сте с цикъла след МА? Моят МА беше декември, след това ми дойде на 28ми ден, но от януари досега всички менструации с изключение на една започват с 2-4 дни зацапване преди това, което ме влудява. Заедно с цикъла ми се събират 10 дни 😱

Първите два цикъла след МА ми бяха точно такива с 3-4 дни зацапване започнаха. Сега третият си започна директно с кръвотечение. Аз не се бях доизчистила и изчакахме два цикъла, не знам дали това има нещо общо. Може би отнема време докато се нормализират хормоните.

# 1 923
  • USA
След МА първия цикъл беше ОК, следващите лудница без зацапване започваха, но след 4-5 ден до 10 се влачеше едно зацапване само.Аз съм с къс цикъл и тъкмо свърши това чудо с цикъл и зацапване и хоп новия, след около 6 месеца нещата са ОК. Предполагам е хормонален дисбаланс.

# 1 924
Здравейте,момичета.Изчетох повечето от вашите коментари и бих искала да попитам след успешен МА имахте ли някакви болки,промени и прочие?Моят МА бе успешно направен на 7 Юни,лекарката каза,че всичко е минало повече от перфектно,но има съвсем малко кръв,която ще се изчисти,когато ми дойде.На моменти усещам болка ниско в корема и тъпа болка в областта на матката.Чудя се дали това е нормално? Ако има някакво значение в 6г.с се случи МА.Благодаря предварително за всеки един отговор! Пожелавам на всяка една от вас чудото да се случи тогава,когато са истински готови за него! Simple Smile

# 1 925
Здравейте,момичета.Изчетох повечето от вашите коментари и бих искала да попитам след успешен МА имахте ли някакви болки,промени и прочие?Моят МА бе успешно направен на 7 Юни,лекарката каза,че всичко е минало повече от перфектно,но има съвсем малко кръв,която ще се изчисти,когато ми дойде.На моменти усещам болка ниско в корема и тъпа болка в областта на матката.Чудя се дали това е нормално? Ако има някакво значение в 6г.с се случи МА.Благодаря предварително за всеки един отговор! Пожелавам на всяка една от вас чудото да се случи тогава,когато са истински готови за него! Simple Smile

Здравей, Катрин! Имам 2 МА аборта, единия в 6та, другия в края на 8ма. И след двата болките продължаваха по около месец, понякога по-силни, понякога по-слаби, но до следващия цикъл със сигурност ги имаше. И в двата случая се бях изчистила успешно, не се налагаха последващи процедури, но и не съм била задържала кръв или каквото и да е друго. Аз лично бих се консултирала и с др. лекар, както и бих отишла отново на преглед след като ми дойде, с цел да се установи дали това, което е задържано се е изчистило напълно.

# 1 926

Здравей, Катрин! Имам 2 МА аборта, единия в 6та, другия в края на 8ма. И след двата болките продължаваха по около месец, понякога по-силни, понякога по-слаби, но до следващия цикъл със сигурност ги имаше. И в двата случая се бях изчистила успешно, не се налагаха последващи процедури, но и не съм била задържала кръв или каквото и да е друго. Аз лично бих се консултирала и с др. лекар, както и бих отишла отново на преглед след като ми дойде, с цел да се установи дали това, което е задържано се е изчистило напълно.

.

Благодаря за отговора-успокоих се малко.При установен успешен МА с лекарката се разбрахме да й се обадя,когато ми дойде,за да запишем час.Благодаря отново! 😊

# 1 927
МА ми беше успешен , но болки имах много дълго след това.Все усещах нещо в тия яйчници и предполагам е било на психична основа.Леко придърпване или боцкания , разни такива..Просто твърде много внимание обръщах на всичко.После забременях и всичко спря да ме боли ❣️
А после се беше появила и една кистичка , от която може да са били част от болките , но с един от цикълите се изчисти сама.

# 1 928
МА ми беше успешен , но болки имах много дълго след това.Все усещах нещо в тия яйчници и предполагам е било на психична основа.Леко придърпване или боцкания , разни такива..Просто твърде много внимание обръщах на всичко.После забременях и всичко спря да ме боли ❣️
А после се беше появила и една кистичка , от която може да са били част от болките , но с един от цикълите се изчисти сама.

Не знам дали е на психическа основа, но и след 2та медикаментозни болките бяха до следващия цикъл, даже имаше моменти, в които се замислях дали въпреки прегледите не е останало нещо и не трябва доизчистване. Е не трябваше, но болките със сигурност си ги имаше. За сравнение в момента съм след абразио и болка имах само след събуждане от процедурата. Не продължи дълго, защото веднага ми включиха системи. Та лично аз си мисля, че не е само на психическа основа, поне ако съдя по себе си, защото реално от абразиото в момента се притеснявах в пъти повече отколкото от МА, както и се следях за всякакви симптоми или нещо притеснително.

Радвам се, че при вас има щастлив финал, макар преживяното Simple Smile

Благодаря за отговора-успокоих се малко.При установен успешен МА с лекарката се разбрахме да й се обадя,когато ми дойде,за да запишем час.Благодаря отново! 😊

Със сигурност ще е по-добре да се проследи ситуацията предвид, че е установено все пак някакво задържане на кръв. Успех!

# 1 929
Здравейте, изчетох много, също съм и благодарна на авторката. В момента преминавам през този ужас. В 5,6 седмица.
Днес изпих първо хапче, все още не ми е прокървило, но преди малко от мен изтече  някаква течност, нещо подобно на урина. Незнам какво да мисля. В събота ще ми е второто хапче. Много ме е страх, надявам се всичко да мине Sad

# 1 930
Здравейте, изчетох много, също съм и благодарна на авторката. В момента преминавам през този ужас. В 5,6 седмица.
Днес изпих първо хапче, все още не ми е прокървило, но преди малко от мен изтече  някаква течност, нещо подобно на урина. Незнам какво да мисля. В събота ще ми е второто хапче. Много ме е страх, надявам се всичко да мине Sad

Здравей,Вени.Как се чувстваш днес?

# 1 931
[/quote]

Здравей, физически вече съм добре,  психически съм срината.
Иначе всичко мина още в събота след второто хапче. При мен излезе още на втория час, като в началото болките бяха ужасяващи, но след болкоуспокояващото всичко мина. Иначе прокървяване имаше в петък вечерта след първото хапче. Вчера имаше огромни като яйца съсиреци, а днес вече само кървене, не обилно, като при цикъл. Скоро съм на преглед и се надявам да съм се изчистила и да не се налага кюртаж.

# 1 932

Здравей, физически вече съм добре,  психически съм срината.
Иначе всичко мина още в събота след второто хапче. При мен излезе още на втория час, като в началото болките бяха ужасяващи, но след болкоуспокояващото всичко мина. Иначе прокървяване имаше в петък вечерта след първото хапче. Вчера имаше огромни като яйца съсиреци, а днес вече само кървене, не обилно, като при цикъл. Скоро съм на преглед и се надявам да съм се изчистила и да не се налага кюртаж.
[/quote]

Стискам палци всичко да е минало успешно! Всичко ще бъде наред,бъди силна! 🍀❤

# 1 933
Здравейте, тук съм да споделя моят опит с МА.

Генерелна информация: Наложи се да го направя в 11-та г.с. поради наличие на кухо яйце. Направих процедурата в болница Токуда и струваше 590 лв. Приеха ме към 08:30 в болницата за един ден и пих хапчетата там, дадоха ми 3 пъти по 2 хапчета и ме преглеждаха през 3-4 часа. В началото имах много силни болки, но ми дадоха болкоуспокояващи, които много ми помогнаха. Докато не се изчистих, не ми даваха да пия вода и да се храня, но след първия преглед, в който ми казаха, че кухото яйце го няма вече ми позволиха да пия вода. Чак след последния преглед, който беше към 17:30 ми позволиха да се нахраня, като болницата осигурява тристепенно меню, което е включено в цената. Към 18:30 часа бях вече готова и си тръгнах.

Информация за физическото ми състояние: Преди да се подложа на МА изчетох много неща по темата, т.к. моят доктор, който ме насочи към тази процедура не ми обясни абсолютно нищо, дори не знаех, че трябва да остана в болница. Разбира се, изобщо не знаех какво да очаквам, но в болницата ми обясняваха всяка следваща стъпка. Хапчетата са 2 бр. на доза и се смучат под езика, доста са неприятни, леко горчиви и с след като започнат да се разграждат са леко като пясък, отнема около 5 мин, за да се разградят. Когато започне изчистването е доста странно и дори облекчаващо на моменти, като при мен настъпи на 3-тият час. Ако всичко се случва правилно, първите изтичания трябва да са обилни и със съсиреци, за това най-добре е да сте в банята/тоалетната. Аз имах може би 4 такива обилни изчиствания. На един от прегледите обаче, дежурният лекар започна да ме рови, за да изкара някакви неща, които били заседнали, не го питах за подробности, защото преживяването беше брутално и просто чаках да свърши. След като се прибрах вкъщи имах леки болки в яйчниците, кървенето продължи леко, като при цикъл и пих бусколизин за болките. Ако работите си вземете болничен поне една седмица, защото цялото изживяване не е много приятно и поне според мен е добре да имате време да си починете и успокоите малко.

Информация за болницата и доктора ми: Болница Токуда е меко казано страхотна болница, препоръчвам я с две ръце. Решила съм, че след време ще родя там. Relaxed Стаите и храната са супер, персонала също е ОК, но за тази цена е нормално. Моят доктор, който ме прегледа и насочи към МА е д-р Анна Богданова, с която се бях виждала точно веднъж, за установяване на бременност. Когато ме прие за прегледа ми каза "много рано идваш, нищо няма да се види сега", след като легнах и започна да ме преглежда каза "добре, че си дошла сега, кухо яйце е, трябва аборт". Консултацията/прегледа беше точно 10 мин, струваше 70 лв. и нищо не ми обясни за аборта. Нито, че трябва да остана в болницата, нито каква точно е процедурата и какво да очаквам, а за цента ми каза, че била около 300 лв. Този доктор ми е препоръчан от моя много добра приятелка, която е много доволна от нея, но за съжаление аз не съм с добро впечатление. Докато бях в болницата д-р А. Богданова не дойде нито веднъж в стаята, за да види как съм, извикаха я 2 пъти по време на прегледите ми, т.к. специалистите които ме преглеждаха бяха млади и искаха да я питат някакви неща, а тя дори не ме поздрави при влизането първия път. За сравнение момичето, с което бях в една стая, беше посетено от нейния лекар, прегледаха я веднъж, процедурата при нея беше по-бърза, дадоха й обяд към 14:30 часа и я пуснаха да си ходи към 16:00 часа. За това следващия път ще отида при нейния доктор. Явно има значение отношението на доктора ти към теб, аз поне така си обяснявам нещата.

Това е от мен, ако имате някакви въпроси ще се радвам да ви помогна, за това не се притеснявайте да ми пишете.

# 1 934
Здравейте и от мен отново. След прегледа АГ каза, че всичко е идеално, имайки в предвид толкова скорошната процедура. Днес обаче ми дойде, и незнам доколко е морално при това, че процедурата започна на 7 а днес е 24.. изобщо това цикъл ли е или аномолия и тъй като днес е неделя и не искам да притеснявам  АГ се допитвам до вас. Вчера започна с едно кафяво неестествено а днес и е вече цикъл. Толкова рано ли трябва да дойде или нещо не е както трябва..

Общи условия

Активация на акаунт