Съпруги на военнослужещи - 14

• 55 628
  • 742
  •   1
Отговори
# 495
  • Пловдив
Сетих се какво забравих да напиша вчера.

Момичета с по 1, 2, 3 и т.н. дечица под 18 г., за тези, които не знаят, тази година държавата ще връща данъци - по 20 лв на дете /до 3 бр. деца/. За целта единият родител /този, който ще се възползва от данъчното облекчение/ попълва една декларация с данните на децата и на другия родител. А другият родител се подписва, че няма да ползва това облекчение.
И понеже в БА, както и в МВР, заплати се взимат месец за месец и годишното изравняване на данъците се прави с декемврийската заплата, тези, които ще подават декларацията в поделенията, трябва да направят това съвсем скоро. А по поделенията още нищо не са казали. Поне не и при ММ и при съпругата на колегата ми. Така че поразпитайте. Не че 20 лв. са много, но от държавата си прибирам всичко, както тя ми прибира една не малка част от заплатата.  Peace

# 496
  • Разпиляна във въображението
Добро утро!

ММ се прибра от дежурство и след малко го погвам навън на въздух. Времето е страхотно и ще се възползваме да изведем дечко отново. Хубавото е, че ни предстоят няколко дни заедно. Утре съм се наточила да обиколим магазините заради черния петък. Зарадвах се, че и ММ е вкъщи, но от друга страна и всички останали военни са си вкъщи и със заредени карти - та може и да е лудница по Технополис и Техномаркет, ако и те направят утре промоции Laughing

Изпращам си адреса за картичките. Обожавам да получавам нещо по пощата.  Grinning

# 497
Мъниче ,много интересна специалност и успех във финализирането на дипломната работа! Както казва Владо Каролев най - добрата инвестиция е образованието.

Честит празник на всички от Сухопътни войски, в това число и ММ! Много се тачи този празник в СВ-то са походи ,церемонии ,концерти ,почивен ден....Докато начело на СВ беше един генерал и Лили Иванова пееше на концерта им на всеки празник....

За картичките няма да участвам-аз влагам друг  смисъл да изпратя пожелания към някого. Трябва да го познавам  , да ми е  много близък , да знам как е минала изтеклата година и така....Но това е мое мнение, не ангажирам никого ,не се сърдете ,но това е мое вътрешно усещане. ...
 Дунди вече ви е казала ,наистина в БА нямат инфо , ако не ги светнеш....Понеже и декемврийските заплати ще са по-рано трябва да се организирате ,трябва и другия родител да подпише, че няма да ползва облекчението..

# 498
Ама чакайтееееее, аз докато спя ще изпусна организацията за картичките, а съм заявила желание още ехееееее, когато СГГ спомена за пръв път  Naughty Само че, сега се замислих, че моите картички или ще подранят доста или ще закъснеят, че точно преди празниците не знам в какво състояние ще съм и къде ще съм по обясними причини  hahaha Сега ще пиша на СГГ и моя адрес  Blush

sad_woman, мерси за стихчето-поздрав Hug Продължавам със стискането на палци! Той мъжа ти тук в София ли е във ВМА?

Вчера ми беше последното училище за родители и общо взето всичко си знам, без две теми, малко са ми мътна история, днес ще поразпитам приятелки да ми обяснят, да ми се изясни и мисля да почвам една книга Ключът - да си каля психиката за раждането  hahaha А утре и вдругиден имам задачки, свързани с излизания и то по едно излизане на ден и после ме отпишете за активност  hahaha

За емиграцията - който има смелост, да действа! Ние всяка година пускаме за зелена карта, ама още не ни е огряло. ММ на този етап не иска в Европа, ама то нищо не се знае. Иначе мисленето на име на нероден Петко продължава и на всяко мое по-българско предложение ми се задава контра-въпрос: е как ще се чете в чужбина, как ще му казват или нещо от този сорт. Засега сме се спряли на два варианта - единия като се чете на английски хич не звучи така, както на български, а другия вариант си е почти същото и на български, и на английски. Да сме живи и здрави, пък все ще изкретаме независимо дали тук в БГ или някъде по света! Ако си с любимия си човек, то мястото не е толкова от значение, още повече сега с всички възможности за комуникация.
Ставам да правя закуска, че ще стане обяд  chef

# 499
dundi73 изпревари ме, тъкмо мислех да пиша за тези нови декларации. Връщам се от нашето данъчно, но там нямаха бланки и казаха да си разпечатаме. Така и направихме и сега с колежките попълваме. Аз ще подавам такава, а не ММ, той само ще се подпише, че няма да подава и той.
Сети Бети извинявай, че не съм те писала като съгласна за картичките.
Кативита аз зачитам твоето мнение, относно картичките, всеки както реши!
Seti Beti за раждането не се бой, предполагам си натрупала доста информация как протича. Пожелавам ти всичко да е наред. Мен много ме беше страх при първото ми раждане, защото не бях така добре подготвена и нямах достатъчно информация, но при второто вече знаех и бях мн спокойна. Но, самото раждане не е страшно, болките, тревогите се забравят. След това гледането на детето е по-емоционално, защото за всяко негово страдание ти страдаш двойно, но пък и за всяка негова победа - ти си десетократно по-щастлива.

# 500

sad_woman, мерси за стихчето-поздрав Hug Продължавам със стискането на палци! Той мъжа ти тук в София ли е във ВМА?

Не, Сети, във ВМА-Пловдив е. И по-добре, защото ако беше в София, щеше да ми е направо невъзможна логистиката  Simple Smile Преди малко се чухме, операцията е минала успешно и в момента си почива. Аз си бях уредила да ме пуснат от работа, за да съм там, докато мине всичко, но той не пожела. Така че довечера ще тичам с детето. Благодаря на всички за стиснатите палчета и положителната енергия, която изпратихте!  newsm51

# 501
 sad_woman  Hug

# 502
  • София
Привет военни момичета.

SAD_WOMAN, беше ли при либето? Как се чувства той? Още стискам палци, докато не командваш " свободно" Simple Smile

СЕТИ_БЕТИ, виж колко сме различни. Аз първия път тръгнах като на сватба. Просто просрочих всякакви срокове и отидох при познат лекар в болницата. Приеха ме и от другата сутрин щяха да предизвикат раждане, но бебето ми реши доброволно да се покаже. Та така. 6 часа болки, призовавах на помощ мама и ММ, а после санитарката и акушерките се смееха, че всички търсят майките си, но никоя не вика мъжа си в тази ситуация. Родих момиченцето ни 4 кг. и 53 см. без шев и кройка. Много лесно. Въпреки, че вече знаех, че не е страшно, втория път тръгнах малко по-уплашена. Е, и това мина, въпреки, че момченцето ни се роди 4кг. и 50 грама и 53 см., но седалищно. Беше малко по трудно разбира се, но чувството е неописуемо, когато гушнеш рожбата си. Всички трудности и болки забравяш. Не се страхувай. Всичко ще мине и ще замине. После - разходки с новата количка Simple Smile Горда мама на прекрасно бебе.

КАТИВИТА, добре, че сме различни. Представяш ли си, колко би било скучно, ако всички бяхме еднакви Simple Smile

МИРИЕЛ, и аз като теб обичам писма в пощенската кутия. Така е много по-романтично. И сега ми е приятно, когато получа картички и писма от Русия, от руските ни приятели.

МЪНИЧЕ, много харесвам правени картички. Дано получа такава и аз Simple Smile

ДУНДИ, скоро не си разказвала за твоето момиче. Как се чувства в " сериозното" училище?

СГГ, благодаря ти, че се заемаш с " организационната" работа bouquet. Ще ти изпратя адреса си. Simple Smile

Спирам със сладките приказки, отивам да плета шапкошалове за инициативата Изплети Топлина, че срокът е края на м. ноември.

АЛБЕНЧЕ, тази вечер е за теб музикалният поздрав. Гушкай си момчето и танцувайте...

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК НА СУХОПЪТНИ ВОЙСКИ! ПОЗДРАВИ ЗА МОМЧЕТАТА!

Прегръдки за неспоменатите Hug Hug Hug

Лека нощ, милички luvbed

# 503
Декларациите се подават от 30.11.15г до 31.12.15г и много важно е да ги входирате при подаване при работодателя си

# 504
  • Пловдив
Аз днес питах нашата финансистка - каза, че напарво в НАП се подавала данъчна декларация в началото на Януари. Добре било, да се подаде от родителя с по-високи доходи Peace
Заедно с данъчната декларация, се подавала и някаква бележка - май за доходите, но не разбрах точно, че главата ми бръмчеше, а бързах да си тръгна Peace

Фло, аз само ръчно правени картички пращам, но сме далеч от красотите, които правят Mr. Green Нашите са си абсолютно аматьорски, но правени с много усмивки и големи сърца Hug

Пиша си адреса на СГГ и и благодаря, че се наема с организацията Hug  bouquet

# 505
Добро утро, момичета!
Пия кафето си и не мога да не го споделя с вас.

Нищо не казвате за заплатите на момчетата, или вече ги изхарчихте  Joy
Все пак днес е петък и ми едно хубаво, чак съботно.
ФЛО, какво трябва да се изплете за тази инициатива? Аз мога само шалове, шапки малко трудно, трябва ми схема.
Аз също имам весели моменти с моите раждания. Първият път останах само за наблюдение и взех, че родих сина през нощта,а нямаше все още GSM-и. И пристига сутринта рано нашият кум, за да ми донесе багаж някакъв. И докторът, виждайки го с униформа, му казва "Честито, имате син" И той уплашен отговаря: "Не е възможно"...и така падна голям смях.  hahaha
Вторият път също родих без никой да знае, защото пак ме оставиха под наблюдение. Но вече имах телефон. Само дето ми бяха казали, че ще имам момченце и аз раждам момиченце. И баткото като се разсърди, че има сестричка, а не братче...Казахме, че докторът е виновен. А сега всичко знаете предварително със сигурност - и пола, и времето на раждане.
Но пък това са едни от най-безценните моменти в живота на жената - да гушне бебето за пръв път, кърменето...всичко.
Слънчев ден, момичета и умната със заплатите, идва Коледа. И в тази връзка дайте идея за интересни книги, които са подходящи за тинейджъри.

# 506
Добро утро,ние днес от сутринта сме под пара-щерката има тържество в градината по случай деня на християнското семейство,станала е в 6 часа и бърза да тръгва за градина

# 507
Добро утро!
Fleure de lune благодаря за споделеното с нас кафе.
sweet_maniche във връзка с декларациите за ползване на данъчно облекчение за дете - такива имат право да подават: 1. лица, имащи доходи от трудови правоотношения (чрез работодателя по основно трудово правоотношение при определяне на годишния данък за този вид доход). Те подават декларациите си на работодателя си в срок от 30.11. до 31.12. на съответната година, трябва да им се постави входящ номер. В моята работа срокът е до 10.12., защото дотогава се оформят заплатите. 2. Лица, които се самоосигуряват или работят по граждански договори, т.е. сами подават данъчни декларации в НАП, за което срокът е 30.04. на следващата година.
Доколкото знам ти си кадрови военнослужещ и работиш по трудов договор, така че не трябва сама да подаваш данъчна декларация В НАП, а такава се подава от работодателя ти. И според мен, няма значение дали родителят с по-висок доход ще подаде декларация за облекчение - направих си някаква сметка с данните ни от миналата година и на двамата със съпруга ни излезе, че ще ни възстановят около 40 лв за две деца, нищо че са ни доста различни доходите.
Леле цял ферман изписах ooooh! Ако някой знае нещо по-различно за това облекчение да пише, за да си бъдем взаимно полезни.
Fleure de lune книгите, които моята тийнейджърка чете са: "Хартиени градове", "Вината в нашите звезди" и "Сняг вали" на Джон Грийн. А знам също, че предпочитат и тези от поредицата "Здрач".
Flo 51 много благодаря за музикалния поздрав, за съжаление го видях едва тази сутрин, но довечера задължително ще го изтанцуваме Laughing.

# 508
  • Пловдив
Добро утро, откъде да започна  newsm78

от sweet_maniche
на финансистката да й кажеш да се информира по-добре. Ако работиш само на трудов договор т.е. нямаш странични доходи от наеми и т.н., декларацията се подава при работодателя. Изравняването на данъците за 2015 г. се прави с декемврийската заплата. И понеже в армията заплата се взима месец за месец, това трябва да се случи още в началото на декември. И понеже съм човек, ето ти декларациите, едната е нормална декларация, другата за деца с ТЕЛК. Това кой има по-високи доходи, няма никакво значение. Явно финансистката не е наясно, че в БГ имаме плосък данък от 10% и намалението на данъчната основа с 200 лв. и при висока, и при ниска заплата дава данък за връщане от 20 лв. /това за 1 дете/. Обаче не се изненадвам, че не знае за какво иде реч. Ама то хората хубаво са казали, че трябва да има реформа в администрацията в МО.
http://dox.bg/files/dw?a=76e1851777

Фло, за девойката питаш. Добре си е тя, пей сърце. Завчера си забравила телефона под чина. Започвам вчера да звъня, никой не вдига, изключват ми. И се сещам по едно време, че когато аз й звъня на телефона, не се изписва мама, а Гризли.  ooooh! Е как да ми вдигнат. Та казах на баба й да звънне. Телефонът в канцеларията, жената видяла, че баба я търси, та се обадила. Майка ми й казала в кой клас да я намери и така ... Забраних всякакви Гризлита да се появяват на телефона й. Щяло да пише вече Мама Гризли.  ooooh!

Моята мома е неродена, щото съм със секцио. Joy  И сега като ходя на преглед ми пише ...... на нераждала жена.  Laughing Леко минах аз по тази пътека. На единия ден ме клъцнаха, на другия ден крачех по коридорите все едно не са ме оперирали. Пожелавам на всички такова раждане.

Весел празник на мъничето на dimitrova8002  Hug

Fleure de lune, на мен моята ми пробута онзи ден да чета "Дивергенти". Малей, ми аз съм от друг свят, кви "Дивергенти". То също като "Градът на сънуващите книги" ...

Лек ден, че цял роман изписах.

# 509
Дунди го е обеснила докато аз се чудих как по най - мек начин да кажа за финасистите в БА как обичат допълнителни дейности, а пък за информиратостта....Сигурно има 7-8 години откакто е плоския  данък ,а тя  ще вика да подава родителя с по-висок доход....
 Май не изкоментирахме ,че облекчението важи за деца родени или навършили 18 г през годината. Понеже мен ме касае , а ми се струва, че и Лунното цвете беше като нас ,та реших да напомня. ..
 Хубаво настроение на всички-петъчно ,предколедно ,в  навечерието на намаления ....каквото си изберете....
Аз чакам инкасаторката за водата и една пратка и нали ММ почива днес ,та се каним да атакуваме някои обекти. ...

Общи условия

Активация на акаунт