Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 21 окт. 2015, 11:25 ч.

Уред за сушене на плодове и зеленчуци - 2

  • 97 199
  • 527
  •   1
Отговори
# 15
  • Sofia
  • Мнения: 15 034
Тъй, като се "отгледа" квасът, се смилат зеленчуци и плодове - не много "мокри - ами, камба, чушка, дюля, ябълка, 1 домат може... абе, изобщо, кой каквото си харесва (ама да не са много сладки плодове, де). По принцип се сварява тарханол - но по това време не може да бъде намерен такъв, предполагам, че може да се направи и без него, или да се замени с, примерно, семена от резене или нещо подобно - тарханолът е от вида на копъровите, но с по-различен аромат. По принцип е само подправка, т.е. няма отношение към характеристиките на крайния продукт, а само към аромата. И после се замесва с квасът на меко тесто. И се поизчаква да втаса - колко време не знам, предполагам, че "на око" - навремето баба го чакаше няколко пъти да втасва, че го "спихваше" и пак - но тя го и правеше много меко, не става за сушилнята... И после го разточих ма тъничко и - в сушилнята. Като поизсъхне се мели. Ако пресъхне, обаче, става много твърдо и чупи зъбци. После пак се досушава, евентуално пак се мели - не трябва да стане на прах, а на топчета по-скоро.

# 16
  • Мнения: 4 302
Благодаря , Кати. Аз квас си отглеждам от години, още прабаба като бях дете месеше хляб с квас, обаче тези подробности за плодовете не ги знаех.

# 17
  • Sofia
  • Мнения: 15 034
Ми то не е за хляб, затова. Тарханата е начин за трайно съхранение на плодове и зеленчуци... е, или по-право е бил, може би. Сега я правя просто защото я обичам... от дете... Това нещо - като го изсушиш добре - трае с години. И с десетки години даже, ама си изгубва аромата на тарханол.

# 18
  • Мнения: 4 302
Добре, ама после вариш ли го, или така си го хрупкаш?

# 19
  • Sofia
  • Мнения: 15 034
После сваряваш вода и по желание или само го слагаш вътре да се разкисне, или го вариш няколко минути (така не може да се хрупа, поне не и ако държиш да запазиш същия брой зъби след експеримента), слагаш малко солчица, малко сирене - ами, колкото ти харесва, евентуално хапки хляб (след като спреш да го вариш де, и то ако обичаш - стар хляб, баба слагаше, ама аз повече го обичам или без, или почти без),к накрая се прави запръжка с червен пипер - просто се запържва малко червен пипер в малко растителна мазнина - демек, каквото там олио препрочиташ - изсипваш го отгоре и, вече на вкус, слагаш ситно нарязан лук или праз - аз лично обичам с праз, но това си е лично, добре е и без никакъв лук.

# 20
  • Мнения: 523
В странджанското село, в което ходим, говорят за трахана, която замесвали с водичката в която са сварили червени чушки и смлените варени чушки. После пекат тестото , правят го на трохи и го ядат със зелева чорба и запръжка. Но все още никой не ми е дал да опитам направена, за да преценя дали ми харесва и дали да си направя и аз. Казват, че на пазара в Сливен продавали трахана, но тя "не е така хубава", а от "така хубавата" никой не дава. А аз им купувах семе от анасон, за да добавят в тестото като подправка.

# 21
  • Sofia
  • Мнения: 15 034
Да, на пазара в Сливен продават, но не е така хубава, както като си я направиш (е, или както ако баба ти я направи... но моята баба вече я няма).

Традиционната подправка е тарханол - от там и името - а не анасон... макар сигурно да може да се замени при липса на тарханол, ама...
Виж тарханол може да се купи от пазара в Сливен. Ама кятото.
Нямам идея как я правят из Странджа. Но не е това, което аз познавам Със сигурност не се пече. Суши се.

# 22
  • Мнения: 523
Явно, трябва да бъда по-напориста и да не ги оставя на мира, докато не дадат поне да опитам.

# 23
  • Sofia
  • Мнения: 15 034
Абсолютно - и после да разкажеш какво е!

# 24
  • Мнения: 523
Попитах за траханата-изядена е. Но съседката каза: 1 връзка анасон /ако няма свеж-1 пак. семе/, вари се с 1 кг червени чушки и вода да ги покрие. После стритите чушки с бульона се замесват с брашно и тестото после се суши /както написа Кати/. А нататък-закуската-трябва да се опита. Но много е хубаво, че има рецепта с различни съставки, пълна свобода и различни вкусове.
А аз имам един хладилник "Саратов"-бивш, който е направен на сушилня със 7 тавички / не можах да се стърпя да не се похваля/

# 25
  • Sofia
  • Мнения: 15 034
Ха, че кога са успели да я изядат!?...

# 26
  • Sofia
  • Мнения: 15 034

Аз пък есента бях изсушила малко тиква - просто понеже я бяхме срязали (не ядем тиква по принцип, взех най-малката, само за един кекс бях взела) и сега попаднах на нея и я опитах... е няма такава вкусотия просто!!! Никога не бях очаквала, но... невероятно вкусен мек чипс...

# 27
  • Мнения: 748
katiABV как я беше съхранила?

# 28
  • Sofia
  • Мнения: 15 034

В едно от тези пластмасови... неща, в които продават кивита в метро.

# 29
  • Мнения: 748
Но в шкаф ,не в хладилник?

Общи условия

Активация на акаунт