Уред за сушене на плодове и зеленчуци - 2

• 160 592
  • 763
  •   1
Отговори
# 240
  • София
От динята останаха листчета като от хартия, но с наситен вкус, всеки който я е опитал вкъщи е изумен, а пъпеша мисля, че беше от този, който отвътре е оранжев на цвят, нямам идея какъв сорт е. Заслужава си да се опита.

# 241
  • Sofia
мерси,ще пробвам непременно динята Peace

# 242
Привет на всички от най- полезния форум в България !
  Тъй като изчетох всики коментари в темата "Уреди за сушене..." 1 и началото до сега на втора част, искам да споделя неща свързани със сушенето на плодове и зеленчучи ...
 Сушенето е физичен процес при, който става частично изпаряване на водата от изсушаваните плодове или зеленчуци. За да стане по-бързо ( за по-малко време) е необходимо: топлина- при по-висока т-ра по-интензивно сушене, но трябва да се държи сметка за запазване на полезните вещества в изсушавания материал; интензивно обдухване, което зависи от вентилатора на сушилнята ( осигурява се с разместване на тавичките по вертикала) ; повърхността, от която става изпарението на водата от материала т.е., как нарязваме ( резенчета, шайби, кубчета...); дебелината на нарезания материал ( или пътят, който трябва да извърви водата, за да излезе от материала - по-тънки резенчета или шайби, по-бързо изсушаване) ; количеството вода в материала за сушене- колкото по свежи (мокри) са плодовете, толкова по-дълго време трябва да се сушат ...
 Степента на изсушаване трябва да се определя от всеки индивидуално в зависимост от продължителността на съхранение, начина на съхранение и т.н., и предпочитания за консумация .
 Дано да съм бил полезен поне малко ?! Извинете за дългото писане ! bouquet
 Бъдете здрави ! И дано годината да е богата на плодове и зеленчуци ! bouquet

# 243
  • Добрич
Момичета, да споделя последната ми идея за сушените телешки сърца:

След като парчетата се изсушиха леко, до толкова, че да се режат като мезе /отне около 18 часа/ ги нарязах на тънки филийки, които продължих да суша до готовност.  После прибрах в хладилника и само се вадят и се хапват.

Предимства:

Стана много по-бързо./ За по-малко от две денонощия./
Изсушиха се равномерно. /Иначе по краищата пресъхваше, докато се изсуши средната част./
Не режа и не ръся подправки по масата всеки път, когато се хапват.
Детето може само да си взема от кутията, без да има възрастен, който да реже.

Недостатъци: След първите 18 часа, трябва да се наблюдават непрекъснато, за да не се пресушат, защото се режат на части, според свободното място в скарите.

Последна редакция: чт, 02 мар 2017, 15:53 от Вела

# 244
Вела, след нарязването на пастърмата на тънки филиики и сушене окончателно, слагаш ли отново подправки ?

# 245
  • Добрич
Не, те си остават само по външния ръб.

# 246
Здравейте!
Суших пастърма от свински сърца в сушилня Gorenye по ремцептата на Пепчо и Вела.   Преди това суших банани, ябълки, чесън и лук . Всичко се получи много добре и... започнах със сушенето на сърцата( свински) за пастърма. Суших на температура 70 С градуса 13 часа. И... не съм особено ентусиазиран, защото според мен свинските сърца са МАЛКИ за тая цел и по-тънките парчета стават много твърди(пресушени), и неудобни за консумация . По-дебелите станаха добри, но аз ги нарязах на филийки с дебелина ~ 6, 7 милиметра и не ги подложих на следващо сушене, за да не пресъхнат и те. По-добри са за консумация, но от малкия ми опит си правя заключение, че свинските сърца не са много сполучливи за направа на пастърма по следните причини: Поради малкия си размер при нарязването на парчетата за овкусяване и последващо сушене нямат необходимата дебелина, а от вътрешната страна на сърцето поради неговия строеж има ръбчета където са били камерите и при сушенето им те остават твърди и жилави. Моето убеждение е, че ако искате да правите пастърма от сърца, търсете НЕПРЕМЕННО ТЕЛЕШКИ  .
 Поздрави: Милчони Simple Smile))

# 247
  • Popovo, Bulgaria
Здравейте, поръчах си този уред за сушене.
http://www.emag.bg/sushilnik-za-plodove-muhler-dhy-1500t-109121/pd/DF51R3BBM/
Ползва ли го някой и ако може да споделите мнение как е като качество. Искам да попитам за зеленчуковата подправка възможно ли е всички зеленчуци да се смелят заедно и така да се сушат?
Тепърва ще имам и други въпроси Simple Smile

# 248
  • София
jessif, зеленчуците първо се сушат, после се мелят.

# 249
  • София
Здравейте, поръчах си този уред за сушене.
http://www.emag.bg/sushilnik-za-plodove-muhler-dhy-1500t-109121/pd/DF51R3BBM/
Ползва ли го някой и ако може да споделите мнение как е като качество. Искам да попитам за зеленчуковата подправка възможно ли е всички зеленчуци да се смелят заедно и така да се сушат?
Тепърва ще имам и други въпроси Simple Smile
Зеленчуците първо се сушат. Моркови, целина, пащърнак, лук, понякога слагам и тиквички и чушки се режат на парчета и се сушат.
 Листните като магданоз например се слагат със стъблата. Когато всичко е сухо смилам на кафемелачка и става домашна вегета

# 250
От днес и аз съм горд собственик на сушилня, но имам голяма чуденка, сушилнята е gorenie и има една силиконова подложка с по ситни дупчици самите тавички са с по едри, та питам се когато ще суша подправки и по дребните парченца какво да използвам като подложка за да ни ми изпаднат през дупките.

# 251
От зелените подправки съм сушила калоферче, целина, гюзум. Слагам ги цели, после ги стривам. Наистина малко пада на дъното, но го събирам. Явно при теб ще се избегне това. Не пише ли за какво е тази подложка? Честита придобивка, със здраве да я ползваш. Simple Smile

Аз суших праз и пащърнак, които ми останаха от зимата. Много добре се получи, доволна съм.

# 252
Не, няма книжка с рецепти и обясненията са оскъдни. Но вече направих чипс от банан, ананас и ягоди децата много ги харесаха, сега ме влезна идея как да ги и суша и смеля  и да добавям към мляко за най-малкия,  че е на четири години и още не иска да вкуси никакъв плод  или зеленчук. Много още ще има да пробвам и да се уча.

# 253
Здравейте момичета!И аз също като  didipop от вчера имам сушилня , даже май е същата :lol:11 Вчера в 10 часа сутринта я включих на 45 гр.с череши. През 7-8 часа вдигах градусите докато тази сутрин  към 5 стигнах до 65 градуса, сега е 8,30 часа и само най-долната тава мие готова. Но...дали наистина е готова?Как да разбера, много ме е страх да не ги оставя  недоизпечени и да ми се развалят до зимата.Другия ми въпрос е не е ли много това почти 24 часа да суши, като ида да плащам тока да не припадам пред касите?? Някъде пишеше, че преди да сложат в сушилнята ги замразявали, вие пробвали ли сте така с плодовете?

# 254
  • Добрич
lola0,  предполагам, че сушиш черешите цели, но без костилки. Не мисля, че за 24 часа ще са готови. Сменяш ли скаричките по време на сушенето? Лично аз не съм особено впечатлена от сушените череши. Изглеждат подобно на стафиди, а и вкусът им после не се познаваше. Може да не съм улучила на сорт.

Трябва да бъдат по-сухи от купените сушени плодове, за да не се развалят. Купените ги обработват допълнително и обикновено не са натурални, каквато е идеята на повечето момичета в тази тема...

А относно сметката за ток - бяхме я коментирали по-напред в темата. През сезона на активно сушене, моята сметка скачаше с около 20 лв. за приблизително половината денонощия от месеца непрекъсната работа на сушилнята. Както писах, струва си заради запазване на продуктите, а не заради цената.

Никога не съм замразявала преди или след сушене. За мен е безмислено първо да суша, а после да замразявам. А и нямам толкова място във фризера. Съхранявам всичко в буркани.

Ако ги замразиш предварително, после като ги размразиш, повечето плодове и зеленчуци ще текат. Не знам къде си го чела, но предполагам, че идеята ще е след размразяване да изтече повечето вода, да се подушат и после като се сложат на сушилнята да изсъхнат по-бързо.

Последна редакция: чт, 18 май 2017, 19:39 от Вела

Общи условия

Активация на акаунт