Уред за сушене на плодове и зеленчуци - 2

• 160 563
  • 763
  •   1
Отговори
# 270
  • here and now
Не съм сушила ягоди, но категорично бих ги измила. Няма вариант да ги ям немити, дори и от градината да ги откъсна лично аз.

# 271
  • Sofia
Разбира се,че се мият  Naughty

# 272
  • София
Благодаря.Предполагах,че се мият ,но все пак реших да питам.

# 273
Ако ядеш сурови ягоди едва ли не ги миеш?

# 274
  • София
Как се смилат гъбите
Правя го с електрическа кафемелачка, както смилам и червения пипер и домашната вегета.Купух една само за смилане на сушени в уреда неща, с по-голяма вместимост и по-мощна за да не губя много време за смилането.

# 275
  • морето и сините вълни :)
Най вероятно има отговор на въпроса който ще питам ама съм с две деца и нямам време за четене.
Та как, къде и в какво да съхранявам изсушените зеленчуци и плодове?
Изсуших череши и ги сложих в един буркан отгоре целия го фолирах с опаковъчно фолио.

# 276
  • София
Най вероятно има отговор на въпроса който ще питам ама съм с две деца и нямам време за четене.
Та как, къде и в какво да съхранявам изсушените зеленчуци и плодове?
Изсуших череши и ги сложих в един буркан отгоре целия го фолирах с опаковъчно фолио.
Зависи колко са изсушени. Ако са добре изсушени може в плътно затворен буркан или хартиени, също и платнени торбички. Но ако не се сушат до края, аз така суша домати, да останат леко сочни, съхранявам в хладилник до около месец, а за по-дълго във фризера.

# 277
Благодаря-значи във фризира ще сложа черешите които изсуших

# 278
Аз исках да ви попитам когато сушите нещо под формата на пюре да кажем, или пък ситно нарязано, на хартия за печене ли го слагате? Моите тавички са като не много ситна решетка и се чудех дали ще се получи с хартия, или ще спира притока на въздух към по-горните слоеве? newsm78

# 279
  • София
Скрит текст:
Аз исках да ви попитам когато сушите нещо под формата на пюре да кажем, или пък ситно нарязано, на хартия за печене ли го слагате? Моите тавички са като не много ситна решетка и се чудех дали ще се получи с хартия, или ще спира притока на въздух към по-горните слоеве? newsm78
За такива неща съм си изкроила пет кръгли платна от булчински воал - той е на ситни дупчици, нищо не изпада, в същото време въздухът циркулира нормално. Може да се заместят с марлени.

# 280
Зравейте!Не съм писала до сега в темата.Миналата година си купихме уред за сушене,но беше късна есен и нямах възможност да го изпробвам .Тази година реших да суша плодове.Мислех,че просто ги слагаш и готово,но реших да се разровя из нета.Информация получих от руски сайтове.Техниката е следната - плодовете (череши,ягоди и кайсии - това съм пробвала.) се измиват,подсушават,махат им се костилките,а кайсиите се режат на две ,после се слагат в съд на редове - ред плод,поръска със захар,плод и т.н.Така плодовете престояват 12-24 часа,излива се отделения сок.По този начин част от влагата им е отделена.После се прави много гъст сироп от захар и вода - 2 към едно,но аз не го направих толкова гъст,плодовете се слагат във врящия сироп и съдът се маха от котлона .Плодовете престояват известно време в сиропа,аз ги държах 1-2 часа,отцеждат се и се нареждат за сушене.Не ги пресуших,леко меки ги оставих.После ги сложих в найлонови торбички от тия,с ципа отгоре и във фризера.
Пробвах и необработен плод да суша - не ми хареса.
Хубав ден от  мен

# 281
  • Добрич
m1ma, чудесно е, че си направила своя избор.

Доста сме момичетата в темата, които държим на здравословната храна. Именно затова си сушим сами плодовете и зеленчуците. С добавена захар на пазара има достатъчно. При сушене на ниска температура полезните вещества се запазват максимално. Нещо, което не бих казала за горещия сироп.

Всеки избира това, което на него му допада.

# 282
Лично аз си купих сишилнята за да не купувам захарните сушени плодове от магазина.Не ме кефи идеята да тъпча децата а и мен с захар.Естествено това е мое мнение,така че щом на вас ви харесват с захар значи ви е ок всичко Simple Smile

# 283
Така е, и аз предпочитам всичко да е максимално натурално. Едно време не помня баба ми да се киснала нещо в захар - на вестници и върху плочата на гаража  Laughing Все пак има някои плодове, за които е подходяща предварителна обработка, бланширане например. Сега тъкмо започвам да чета и да се информирам по-подробно. Не знам дали сте пускали друг път линк, но ето от мен няколко много подробни статии.

https://mydelicious.info/2014/10/28/dehydrating-food-algorithm/

# 284
  • на село
Здравейте,

В следващият каталог на Метро пускат сушилня за 36лв. Някой има ли такава и може ли да сподели мнение за нея? Някъде назад попаднах на информация за пукащи се тавички, да не би затова да е толкова евтина тази сушилня  Rolling Eyes

https://catalogues.metro-group.com/metro-blghariia/nekhranitelni … cha-14-3/page/8-9

Общи условия

Активация на акаунт