Поведение след ясла

• 3 314
  • 25
  •   1
Отговори
Здравейте, синът ми е на 2г. 9м. Тръгна на ясла от 15 септември, като общо е ходил около седмица до сега заради много често боледуване. Казват ми, че там е доста спокоен, играе, яде, спи. Когато го взема обаче започва едно ужасно мрънкане и тръшкане за всяко нещо, дори и да го получи, лягане по земята. Днес наоравих грешката да вляза в хранителен магазин с него и беше нещо страшно-тичане с количката за пазар из целия магазин, мрънкане на касата, всичко да пипне. Не че по принцип не се държи нервно, но много по-рядко. В дните, в които не е на ясла  е малко по-добре положението. Чакаме второ бебе след месец и се надявам нещата да се подобрят. Говоря за бебето, обаче съм сигурно, че той не е наясно какво точно предстои и не мисля, че това е причината за поведението му. Какво мислите вие?

# 1
  • Варна
Лично моето мнение е, че поведението му няма много общо с яслата и вероятно е някакъв период, който ще отмине. Но не говоря от опит. Моята дъщеря е на 3 и половина и досега не ми се е тръшкала никога за нищо.

# 2
Момченцата са си по-палави като цяло. Отделно 2-годишните са точно такива - пипат навсякъде, всичко им е интересно, а пък не разбират съвсем като например 3-годишни. Съчетано и с яслата, което си е стрес за детето.....

# 3
Моето е момиченце, не е ходило на ясла, не сме чакали и бебе тогава, но поведението й беше същото, но по 10 Laughing
Бебешки пубертет се нарича. Ще мине. Важното е да не показвате, че ви прави впечатление. В този период не съм си и мечтала да я заведа в магазин, заведение или др. подобно обществено място.

# 4
Синът ми е точно колкото твоя и от едно известно време ми къса нервите! Чудих се даже къде да споделя и да потърся мнения. Тръшкане, рев, не, на всичко и това е. Всеки ден е ново предизвикателство, обаче вече ми идва на нагоре, обличането с мъка, разходките са един малък ад, постоянно ни посяга или хапе, не знам как ще оцелея. Не ходи на ясла, според мен и при твоя син не е причина яслата.

# 5
  • София
Моят син на 2 и няколко месеца имаше един такъв период, ужас беше, мрънкаше за всичко, че и без причина... едвам издържах, но отмина. Точно и брат му се роди тогава, но сякаш не беше от бебето - май просто период. И сега след няколко месеца има нервни изблици, защото примерно съм преместила еди коя си възглавница, но са много рядко.
Ще мине!

# 6
Ние сме същите. В градината много послушен и вечер ела да видиш какви щуротии прави вкъщи.
Влезем ли в магазин иска всичко... Инат голям.

# 7
Беше започнал да ляга по земята и да се тръшка след годинката, но то беше когато му се доспи и го прибирах. Мислех, че това е част от бебешкия пубертет, че вече отминава. Бил е нервен и преди, но сега се изнервя от всичко и то с викане, тропане, свличане и то след самата ясла. В пъти по-зле е от дните, в които не ходи. Може би не се изморява достатъчно, не изразходва енергия ли не знам. Ще отмне сигурно. Но за момента не знам как да реагирам-нищо не помага.

# 8
  • София
И аз съм със същият проблем на 2г и 7 мес. и очакваме бебе догодина: "тръгна" на ясла на 05.10 общо е бил 6 дена, може да е съвпадение тръгването-боледуването-тръшкането,но е непоносим Rolling Eyes пищене, будене нощем,мятане по земята на предмети и себе си, иска всичко да правя аз,а беше напълно самостоятелен преди това ( с изкл на къпане и обличане на ризи Laughing), нервен...
Дано да е момент,че вече доста се поизнервих и не знам как да отреагирам Thinking, а го пуснах уж за добро...имам рискова бременност и трябва да лежа, това беше причината за яслата.

# 9
Здравейте, синът ми е на 2г. 9м. Тръгна на ясла от 15 септември, като общо е ходил около седмица до сега заради много често боледуване. Казват ми, че там е доста спокоен, играе, яде, спи. Когато го взема обаче започва едно ужасно мрънкане и тръшкане за всяко нещо, дори и да го получи, лягане по земята. Днес наоравих грешката да вляза в хранителен магазин с него и беше нещо страшно-тичане с количката за пазар из целия магазин, мрънкане на касата, всичко да пипне. Не че по принцип не се държи нервно, но много по-рядко. В дните, в които не е на ясла  е малко по-добре положението. Чакаме второ бебе след месец и се надявам нещата да се подобрят. Говоря за бебето, обаче съм сигурно, че той не е наясно какво точно предстои и не мисля, че това е причината за поведението му. Какво мислите вие?
Ами детето цял ден е под напрежение в яслата-нова среда,правила,които трябва да спазва...Вечер като се прибере в къщи трябва да разтовари това напрежение по някакъв начин. И моят син на тази възраст имаше нервни изблици и истерии. Даже бях започнала да се чудя дали всичко му е наред.
Обаче лично мое мнение е ,че тръгването на ясла и появата на ново бебе толкова скоро след тръгването е много кофти комбинация. За месец,месец и половина няма да е свикнал напълно с яслата. Детето може да се почувства изоставено и заменено с друго бебе. Ако имаш възможност си го гледай в къщи, заедно с бебето.

# 10
Обикновено послушните в ДГ компенсират после у дома.
С пълна сила важи и обратното.

# 11
  • София
Въпреки, че е спокоен в яслата, ходенето там е голям стрес. От там и тази нервност. При моят син се изразяваше по-малко по различен начин, но понеже се повтаряше неотменно при сходна ситуация, бързо разбрах каква е причината. Една до две седмици преди тръгване на градина, а след това и в училище, ставаше по-дръпнат, по-нервен и неспокоен. И така след всяка по дълга ваканция.
Новото бебе също е фактор. Детето може и да не разбира какво ще се случи, но усеща очакването и настроението на родителите си. Малките деца са много чувствителни в това отношение.
Колкото и малък да ти се струва, говорете с него - какво е правил в яслата, другите деца какво правят, какво мисли за бебето. Измисли му някакви занимания, които да канализират тази нервност в правилната посока, или му отвлечи вниманието към нещо, което обича.

# 12
  • Sofia
И аз съм със същият проблем на 2г и 7 мес. и очакваме бебе догодина: "тръгна" на ясла на 05.10 общо е бил 6 дена, може да е съвпадение тръгването-боледуването-тръшкането,но е непоносим Rolling Eyes пищене, будене нощем,мятане по земята на предмети и себе си, иска всичко да правя аз,а беше напълно самостоятелен преди това ( с изкл на къпане и обличане на ризи Laughing), нервен...
Дано да е момент,че вече доста се поизнервих и не знам как да отреагирам Thinking, а го пуснах уж за добро...имам рискова бременност и трябва да лежа, това беше причината за яслата.
Скрит текст:
И моята ситуация беше сходна (без рисковата бременност) - забременях септември и октомври той вече беше на ясла. Казах си ще мога да си изкарам спокойно бременността. Е дааа, ама НЕ. Като се почнаха едни болести, малкият изкарваше най-много две седмици в яслата. Остави това, ами и аз прихващах (хрема, гърло, кашлица и отново), защото от бременността имунитета спада. После, пак защото бях бременна не можех да пия каквито и да е лекарства и общо взето го карах само на хомоепатия и Биозин Мама. В един момент обаче организмът ми просто не издържа на тези вирусни атаки и започнах да си боледувам сериозно - резултатът беше два пъти антибиотик през бременността и една пневмония малко преди да родя (пневмония диагностицирана само със слушалки, защото естествено дробовете не може да се снимат заради бебето) . Направо беше на косъм да влезна да раждам с пневмония. Не е нужно да казвам колко го мислех това бебе в корема... та, мой съвет ако си с рискова бременност, то тогава не рискувай с яслата
А за поведението - моят син е абсолютно същата картинка. По принцип си е буен, но само вкъщи. В яслата го хвалят колко бил послушен!!! Но в дните, когато е бил на ясла става нещо страшно. Опитвам се да не му се карам, защото знам, че той не е виновен, просто яслата го изтощава и физически (ставане рано, там почти не яде, я спи, я не) и психически (все пак имат някакви занимания сутрин, научават нови неща - учат ги да са по-самостоятелни) и емоционално (раздялата със семейството). И като се прибере вкъщи става хиперактивен, хиперкисел и се започва тръшкане и истерии за всяко нещо, нощно време започва да се буди с рев и истерия или пък защото се е напишкал (нещо което по принцип не прави от месеци). Това, което искам да кажа е, че бебешкия пубертет е едно, но яслата определено влошава положението.
Не мисля, че детето не се изморява достатъчно или пък не изразходва достатъчно енергия, точно обратното. Моят когато е бил на ясла, вечер заспива за пет минути, а иначе се върти половин час в леглото. Опитай се да го слагаш по-рано да спи, въпреки протестите му, които ще са големи и виж на другия ден дали няма да е малко по-добре положението. Пробвай, 'де да знаеш

Последна редакция: чт, 22 окт 2015, 05:07 от muguet

# 13
  • shumen
Моят син е същия.Пробвах какво ли не и нищо не действа.Само наказанията го оправят донякъде,но пак не винаги.

# 14
Същата работа с дъщеря ми. И на яслата и на градината беше най-примерното и послушно дете , обаче като се прибере- оле мале... Според мен цял ден се стискат там да правят поведение и като се приберат просто избива цялата потискана дивотия... Пък и психически се натоварват там и се накривяват допълнително.

Общи условия

Активация на акаунт