Живея със свекървата

• 72 948
  • 889
  •   1
Отговори
# 75
rosinau., имах предвид, че посмъртно със снаха или зет няма да живея в едно жилище. Така че, освен като гости, достъп и до вещите ми, и до боклука ми няма да имат.
Сори, кофти е да пуснеш някой у дома си, а след това на дребно да преговаряш за територия. Ако е казала А, ще каже и Б, ако не- да не пуска снаха. Ако й изхвърлят вестниците и почне да се жалва, да се жалва пред Златото си, дето е довел момиче, преди да мисли може ли.
, Съгласна съм с това, но тъпотията на свекървата не оправдава наглостта на снахата.

# 76
Ейй момичето пуснало тема и веднага я хванахте за косата. Тя със сигурност знае,че ако се изнесе това няма да продължава и предполагам,ако е имала възможност да го е направила. Въпроса в случая е как да се справи със ситуацията в тази къща.Какво като не се води на нейно име,а на свекърва й? Според мен най-добрия вариант е просто да поговорят като обясни всичко това не в тема в бг мама,а на свекърва си.И авторке,не се притеснявай,че може да ти се разсърди или сложи картите на масата и покажи,че ти също си жена в този дом,или те чака нещо още по ужасно след като родиш Peace
Ако ми дойде някоя млада хубавица изапочне да ми "показва", че и тя е жена в МОЯ дом, ще хвърчи перушина.    Laughing
И сериозно:аз също съм от жените, които обичат и да си готвят, и да си почистят и т.н.Имам си определен ред и място за нещата, мъжът ми и децата са свикнали с тоя ред, всичко си върви по мед и масло.Ами, няма как да дойде външен човек и да претендира да обърне всичко с краката нагоре.Или се съобразяава с моя ред в МОЯ дом и се приспособява, или се изнасят.Аз никого не държа насила да живее с мен и моя ред.
Пиша го от първо лице, но съм сигурна, че поне 90 % от жените мислят като мен.

Ползвам този пост само като отправна точка. Ясно е, че във всеки дом си има правила, да го наречем Правилник за Реда и Обичаите в Собствения-дом (ПРОСТ, Т-то е за е за благозвучие).

Въпрос към свекървите:
Когато синът ви доведе нов обитател в дома (снаха), кога и как ще я запознаете с ПРОСТ?
а) преди да се нанесе - тя трябва да е наясно с правилата в МОЯ дом;
б) не е необходимо да я запознавам. То се подразбира, че трябва да спазва правилата - да гледа и да се учи.

Въпрос към снахите:
Когато отивата да живеете в къщата на свекър/вата, кога и как ще се запознаете с ПРОСТ?
а) преди да се нанесете - трябва да знам какво ме очаква, така ще направя информиран избор;
б) няма да питам, нали се нанасям в ЧУЖД дом, ще се съобразявам и изпълнявам;
в) старият ПРОСТ е без значение, с влизането ми в дома, свекървата автоматично се съгласява, че същият е отменен.

# 77
  • В.Търново
rosinau., имах предвид, че посмъртно със снаха или зет няма да живея в едно жилище. Така че, освен като гости, достъп и до вещите ми, и до боклука ми няма да имат.
Сори, кофти е да пуснеш някой у дома си, а след това на дребно да преговаряш за територия. Ако е казала А, ще каже и Б, ако не- да не пуска снаха. Ако й изхвърлят вестниците и почне да се жалва, да се жалва пред Златото си, дето е довел момиче, преди да мисли може ли.
, Съгласна съм с това, но тъпотията на свекървата не оправдава наглостта на снахата.
Абсолютно съм съгласна!

# 78
biboranaJoy
Тоя ПРОСТ как го измисли? Щъ ОмрЪ! newsm20 Сега си представи и един емотикон, свалящ шапка, че не намерих такъв.

# 79
Ми не знам, ние пуснахме снахичката да се вихри във вилата, изхвърлиха половината покъщнина, не сме изпитали някакъв негативен катарзис от това.

Аз правила за дома нямам- има няколко неща, свързани със здравия разум, оттам нататък дали слага в правилната поредност подправките на салатата не може да ме трогне особено. Кристал и майсенски порцелан нямам в забележими количества. Чиниите ми са заменяеми, ако някой не се кефи.

Но също така работя по въпроса да няма такова нещо като "довеждане".

# 80
Скрит текст:
Ейй момичето пуснало тема и веднага я хванахте за косата. Тя със сигурност знае,че ако се изнесе това няма да продължава и предполагам,ако е имала възможност да го е направила. Въпроса в случая е как да се справи със ситуацията в тази къща.Какво като не се води на нейно име,а на свекърва й? Според мен най-добрия вариант е просто да поговорят като обясни всичко това не в тема в бг мама,а на свекърва си.И авторке,не се притеснявай,че може да ти се разсърди или сложи картите на масата и покажи,че ти също си жена в този дом,или те чака нещо още по ужасно след като родиш Peace
Ако ми дойде някоя млада хубавица изапочне да ми "показва", че и тя е жена в МОЯ дом, ще хвърчи перушина.    Laughing
И сериозно:аз също съм от жените, които обичат и да си готвят, и да си почистят и т.н.Имам си определен ред и място за нещата, мъжът ми и децата са свикнали с тоя ред, всичко си върви по мед и масло.Ами, няма как да дойде външен човек и да претендира да обърне всичко с краката нагоре.Или се съобразяава с моя ред в МОЯ дом и се приспособява, или се изнасят.Аз никого не държа насила да живее с мен и моя ред.
Пиша го от първо лице, но съм сигурна, че поне 90 % от жените мислят като мен.

Ползвам този пост само като отправна точка. Ясно е, че във всеки дом си има правила, да го наречем Правилник за Реда и Обичаите в Собствения-дом (ПРОСТ, Т-то е за е за благозвучие).
Въпрос към свекървите:
Когато синът ви доведе нов обитател в дома (снаха), кога и как ще я запознаете с ПРОСТ?
а) преди да се нанесе - тя трябва да е наясно с правилата в МОЯ дом;
б) не е необходимо да я запознавам. То се подразбира, че трябва да спазва правилата - да гледа и да се учи.

Въпрос към снахите:
Когато отивата да живеете в къщата на свекър/вата, кога и как ще се запознаете с ПРОСТ?
а) преди да се нанесете - трябва да знам какво ме очаква, така ще направя информиран избор;
б) няма да питам, нали се нанасям в ЧУЖД дом, ще се съобразявам и изпълнявам;
в) старият ПРОСТ е без значение, с влизането ми в дома, свекървата автоматично се съгласява, че същият е отменен.

Сърбят ме пръстите да отговоря...    Laughing
като свекърва-бъдеща:предполага се, че снахата все пак е идвала у дома, преди да се нанесе да живее, значи е виждала как живеем, знае поне малко от малко порядките и навиците ни.Защо е нужно да я запознавам?
като снаха:горе-долу същото, знаех как живеят свекърите.И именно затова живях с тях временно, само три месеца, докато си намерим квартира и се оправим с бъркотиите по нанасяне, работа и т.н.И през ум не ми е минавало да се опитвам да променям начина на живот на свекърите.

Или, просто казано, всеки би следвало да си прецени може или не може да се съобрази и приспособи към порядките в чуждия дом, в който влиза.

# 81

Въпрос към свекървите: Като бъдеща свекърва (с надеждата никога да не се налага):
Когато синът ви доведе нов обитател в дома (снаха), кога и как ще я запознаете с ПРОСТ? Няма да я запознавам като на родителска среща с правилника на училището. В крачка ще споделям какво как правя, ще я помоля да ми каже какво не й допада, как да разпределим пространствата, ролите, общото и отделното. Разбира се, ще кажа от кое свое не съм готова да се откажа.

Въпрос към снахите:
Когато отивате да живеете в къщата на свекър/вата, кога и как ще се запознаете с ПРОСТ? Виж отговора като бъдеща свекърва  Laughing
ПРОСТ  Laughing ми хареса. Отивам да си слагам китка на  лявото ухо ида тренирам за свекърва.

Последна редакция: чт, 22 окт 2015, 18:14 от Хърмаяни

# 82
Малеее, и тази ли свекърва изкарахте тъпа Shocked Няма никаква надежда значи, току направо да си приготвяме сакчето и като му дойде времето - с 1000 км/ч на 1000 км от снахата Joy

По темата (която и на мен ми звучи като реплика на многобройните "снахи-срещу-свекърви") - мисля, че щом нов човек се нанася за постоянно в една къща, няма как да се мине без промени вътре. Правят се постепенно и със съгласието на всички.
Друг е въпросът, че авторката май цяла година нищо не е предприела, за да стане този дом и неин, сега мрънка, но пак продължава да бездейства. Добре е да се поразмърда и да започне да си реди гнездото. Не с изхвърляне на вещите на свекървата, а с ремонтирането и оправянето на тяхната стая. С поразчистването на кухнята, ако (ако!!!) наистина е толкова зле там. С внасянето на нова тенджерка и изпробването на нова рецепта, както много добре посъветваха по-горе. С поемане на някои домакински дейности. Винаги може да се намери златната среда в отношенията и то по тактичен начин. Стига да го иска наистина.

Нещо хич не мога да повярвам на историята с вестниците от 2000 година Wink

# 83
Малеее, и тази ли свекърва изкарахте тъпа Shocked
Ами, птица, не е много умно от нейна страна да се съгласява на подобно съжителство. Особено с толкова нагла девойка. Иначе, за като му дойде времето, нали ми виждаш аватара- яхнала съм метлата и съм в готовност, както ти казваш с 1000км на 1000 км.

# 84
Еми съвет съвет, то е ясно, две са възможностите:

1. Напасваш се и си търсиш позитива от ситуацията в която си.

2. Не се примиряваш и се махаш/те от тая къща.

Може и успоредно да ги движиш, да не е от раз махането, явно и няма как да стане толкова лесно иначе досега да сте го направили.

Един ден да не съжеляваш обаче, какво си изпуснала, а?

# 85
Малеее, горката женица - и с грижи не успя да угоди на снахата. Представям си, ако беше някоя, която да скръсти ръце пред телевизора и да чака снахата да ѝ прислужва.  Mr. Green

На авторката мога да дам само един съвет. Щом, докато е ходела на работа, това положение я е устройвало, щом ѝ е харесвало свекървата да ги дондурка като бебета, не ѝ остава нищо друго, освен да стисне зъби и да потърпи още малко, докато бебето се роди. Ясно е, че сега я е обзела манията за гнездене (под влияние на хормоните, да не мислите, че от друго), но след като бебето се роди, ще бъде много облекчена, ако има кой да домакинства, докато тя се е посветила на съзерцаване на Нейното си Злато. (Нали така всички млади майки разбират помощта за новороденото? Някой да чисти и готви, докато те си гледат бебчето.)
После ще се стопли, ще хукнат по разходки и... Абе, хубаво си е, като ти писне да миткосваш по паркове и кафенета, да се прибереш на изчистено, изпрано и сготвено. А и рахатът ще е само 2 години в най-добрия случай, после пак ще тръгне на работа и... Пак ще се наложи някой друг да поеме домакинската работа, плюс гледане на детето вечер, докато младите го удрят на живот.
Ще свикне. Дали ще оцени - не се знае. А дано...

# 86
  • София
Аз имам дъщеря, но живот и здраве, ако някога имам син и снаха си представям как ще изхвърчи на бърза ръка, ако си позволи да махне котките ми (примерно). За нея може да са кълбо косми и опасности, за мен не. И ако не иска да съжителства с котки (изобщо не го осъждам) - да си намери кътче, където няма котки и готово. Или колекцията ми от над 300 капачки, някои от тях сигурно ръжда имат. И определено, ако гледам отстрани и чакам дете, бих й казала - как може такова нещо, това  за какво е, само място пълни и т.н. Но човекът отстрани не би вложил това, което аз съм вложила във всяка една капачка ако щеш!
Това си е моята колекция, вложила съм чувства и емоции в нея и не бих позволила на някой да ми я изхвърли. Да, бих я сложила дълбоко в килера, но ако аз реша и това, че не го правя (примерно) не ме прави ужасен човек. Както и евентуалната бъдеща снаха, че не иска да гледа мръсни стари капачки. Но... АКО Е В НЕЙНИЯ ДОМ!

# 87
От това ,което описваш виждам,че нямате възможност да се изнесете и да живеете отделно,което е идеалния вариант.Остава да помислиш как при сегашните обстоятелства може да се чувстваш удобно...
Разбирам,че свекървата не е толкова лоша,което ми дава да мисля,че с правилна дипломация и подход ти може да обърнеш нещата в твоя полза.Бъди внимателна към нея,но в същото време и леееко манипулативна,така,че тя сама и с ентусиазъм да реши да си разчисти...предложи и даже да и помогнеш.Идването на новия член на семейството е добър повод за това-подреждане,боядисване,пренареждане и т.н.Говори първо с мъжа ти ,а после и двамата с нея.
Купи си твои съдове-тенджера,тиган,чаши поне 2 вида,чинии,за да не се чувстваш толкова като на чуждо.Не вярвам да нямате отделна стая -подреди си я по твой вкус и с твои неща.Така лека-полека ще си организираш твоето лично пространство по твой начин.Ако си и по-амбициозна,а на нея не и се занимава да разчиства, чувства се изморена или и е все тая изглежда дома и как е наоколо ти може след време съвсем да поемеш юздите и ти да казваш кое как да бъде и да го направиш както ти искаш.....Но то става постепенно и след време,след като и спечелиш доверието и разбере,че може да разчита на теб.А дали това ще се случи зависи от теб.Зависи и от това до къде искаш да се простреш все пак,като най-добре е да си имате свой дом един ден.
В домакинството-пазарувай,готви и не се скатавай, разчитайки на нея.Даже може да си разпределите дни в които ти да приготвиш нещо.Покажи и ,че си добра домакиня и няма да умрете гладни или да седите на мръсно ако не е тя.Така и за другите неща...Плащайте сметките.Така постепенно ти ще започнеш да имаш някаква тежест в нейните очи,няма да ви счита за деца,а ти ще се чувстваш по-спокойна.
Уважавай я и изразявай благодарност за труда и грижите,за да вижда ,че оценяваш .....но същевременно покажи,че обстановката има нужда от промяна заради повече удобство,особено след като ви е приела вече в дома си и живеете заедно на тоя етап. Simple Smile

# 88
Вие сериозно ли предлагате снахата да почне да хвърля вещите на свекърва си и да й размества нещата из апартамента? Добре, че девойката май проявява разум и не възприема идеите ви.

Сирената, ако ми е една завряна снаха, след подобна офанзива първо нея ще метна навън, пък после багажа й.

Единственото разумно решение според мен е да се стягат двамата с мъжа си и да събират пари я за жилище, я за квартира. Докато не се изнесат, все ще й е криво на снахата. И не защото е лош човек, или свекървата е лош човек, ами защото не е нормално две-три поколения да съжителстват под един покрив. Че и в апартамент доколкото разбирам. Поне да беше къща, да има повече място.

А дотогава, трябва да се приспособиш и да търпиш. Да бъдеш над нещата тъй да се каже.

# 89
Прочетох първите коментари, ужас. Аз те разбирам, защото аз съм в същото положение с майка ми - готви, мие чинии, пере, чисти и нищо не ми дава да свърша сама. Ако простра отива да ми размести простряното пране, защото не е както тя иска. Не мога да пръдна без тя да го проконтролира. И аз живея в дом, задръстен със стари дрехи и при три гардероба моите неща са по столове и закачалки, защото  няма място за тях. Но дрехи отпреди 30 години стоят. Отдавна съм се отказала да правя каквото и да било и си живея като един щастлив паразит. Няма къде да отида, защото съм финансово зависима от родителите ми. Но е трудно, много трудно, защото съм съобразяващата се страна. И във възпитанието на децата ми се месеше.
Гледай положително на нещата, че ще има кой да ти помага с бебето докато е малко. Иначе най-добре е отделно, при първа възможност - бягайте с мъжа ти на квартира. Само това е решението.

Общи условия

Активация на акаунт