Родените през септември са винаги засмени!

• 26 929
  • 760
  •   1
Отговори
# 630
Благодаря, момичета  Hug  bouquet
А как се процедира с детските? Аз съм получила 35лв един път, но... Thinking

В смисъл?Подаде сега за бебето и получи пари за първия месец или имаш друго дете и това ти е второ?
Аз получих вече еднократната помощ и детските за първия месец.

Това ми е първо дете. И аз получих еднократната помощ и детските. Въпросът ми е за бумащината около детските за следващите месеци - какви документи, кой, къде...  Wink
Намерих това:

Необходими документи за отпускане на детски надбавки:
Всички детски надбавки се изплащат от териториалните дирекции “Социално подпомагане” по постоянен адрес на родителите.
Приемането на документите е в дирекциите “Социално подпомагане”. Бланка на молбата декларация може да се намери на сайта на Агенцията за социално подпомагане. В представената на сайта структура са дадени и адресите на всички дирекции “Социално подпомагане” в страната.
Ако майката работи, тя трябва да подаде молба декларация, служебна бележка от работодателя - брутен доход на родителите за последните 12 м., акта за раждане на детето и бележка, че детето ходи на училище (ако е на училищна възраст).
В случай, че майката е пенсионерка, за получаването на помощта е бъде необходима само молба декларация. Данните за доходите и за изплатените вече помощи се прехвърлят служебно от НОИ на дирекциите “Социално подпомагане".

Тъй като е от доста задна година, дали е в сила все още?

Последна редакция: сб, 21 ное 2015, 10:52 от maiya

# 631
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Ако вече си ги подала тези документи веднъж и имаш превод от 35лв за първия месец, то значи ще ги получаваш 1 година автоматчно всеки месец, а догодина отново подаваш в същия месец.

# 632
Момичета не съм писала много отдавна, но ми е лудница. Работя, хвърча по болници - ужас, а малката спи по 15 мин между храненията, добре поне че през ноща спи.
Първо да се похваля на 20-ти станахме на 3 месеца.
Последните ваксини (на 2 месеца) ги пропуснахме, защото ни казаха че има киста и хукнахме това да проверяваме. Чесно казано н емога да повярвам какво несериозно отношение имат всички лекари.
И ние се потим много когато ни гушкат, а мнооого искаме гуш - нали живеем с баба Simple Smile
Относно шофирането - аз карам от първия ден, малката или е отзад с баба си или отпред. Винаги обратно на движението. На мен лекар и един, който продава бебешки столчета ми казаха, да не слагам нищо на столчет (под дупето) защото се натоварвали ставите. Единствено и слагам възглавничка за път много е удобно. До преди 1-2 седмици спяхме много в колата и количката, но вече не е така Simple Smile.
Водя я на всякъде, МОЛ-ове, магазини, ИКЕА (много често), по улицата, не съм се притеснявала, гледам да мога да си свърша и работата покрай гледането. Може пък вярно да съм лоша майка.
Ох ще се постаря да чета и пиша по често, че пишете полезни неща. А и вчера купихме активна гимнастика от Комсета на Парадайс, бяхме и в Хипо нямаше чак толкова хора.

# 633
Ако вече си ги подала тези документи веднъж и имаш превод от 35лв за първия месец, то значи ще ги получаваш 1 година автоматчно всеки месец, а догодина отново подаваш в същия месец.
Благодаря  bouquet

# 634
Момичета не съм писала много отдавна, но ми е лудница. Работя, хвърча по болници - ужас, а малката спи по 15 мин между храненията, добре поне че през ноща спи.
Първо да се похваля на 20-ти станахме на 3 месеца.
Последните ваксини (на 2 месеца) ги пропуснахме, защото ни казаха че има киста и хукнахме това да проверяваме. Чесно казано н емога да повярвам какво несериозно отношение имат всички лекари.
И ние се потим много когато ни гушкат, а мнооого искаме гуш - нали живеем с баба Simple Smile
Относно шофирането - аз карам от първия ден, малката или е отзад с баба си или отпред. Винаги обратно на движението. На мен лекар и един, който продава бебешки столчета ми казаха, да не слагам нищо на столчет (под дупето) защото се натоварвали ставите. Единствено и слагам възглавничка за път много е удобно. До преди 1-2 седмици спяхме много в колата и количката, но вече не е така Simple Smile.
Водя я на всякъде, МОЛ-ове, магазини, ИКЕА (много често), по улицата, не съм се притеснявала, гледам да мога да си свърша и работата покрай гледането. Може пък вярно да съм лоша майка.
Ох ще се постаря да чета и пиша по често, че пишете полезни неща. А и вчера купихме активна гимнастика от Комсета на Парадайс, бяхме и в Хипо нямаше чак толкова хора.

Бените, ах че хубаво! Честит първи триместър на малката кукла. Какво стана с кистата на малката?

# 635
ние живеем на 5 минути от парка, където излизаме с количката. Така че като ревне и мога да тръгна. Досега навън не съм го кърмила, но ММ е толкова ревнив, че ще получи удар ако ме види, или ако разбере. В нашия малък град такива работи много не се случват. Предните юнаци съм кърнмила в колата, когато сме били извън града - опакована с пелена. Мен лично ако съм в колата на задната седалка, покрита с пелена, не ме е било срам. За повече от това засега не съм се престрашавала, но като че ли ще ми е неудобно.

# 636
Здравейте . Аз съм Ваня и родих със секцио на 09.09.15 дъщеричка.Сега вече сме на 2 месеца.Исках да ви попитам,така като аз съм нова в тази тема,вие може и да сте коментирали . Малката не иска да спи, спи по 10 - 15 мин после се събужда и стои будна до следващото хранене,дали това е нормално? newsm78

# 637
  • София
Здравейте . Аз съм Ваня и родих със секцио на 09.09.15 дъщеричка.Сега вече сме на 2 месеца.Исках да ви попитам,така като аз съм нова в тази тема,вие може и да сте коментирали . Малката не иска да спи, спи по 10 - 15 мин после се събужда и стои будна до следващото хранене,дали това е нормално? newsm78

Здравей, Ваня. Всички деца са различни и някои спят повече, други по-малко. Ако детето се развива нормално и наддава добре, няма за какво да се притесняваш. Дъщеря ми беше точно като твоята дъщеричка - спеше по 15 минути и после ревеше (в периода на коликите) или мрънкаше (след този период). И сега не обича да си ляга да спи - следобед е голяма драма да я накарам и става на сила. Вечер отказва и понякога се е случвало да заспи чак към 12 (а е на година и 10 месеца и доста енергия изразходва, защото всеки ден сме на разходка в парка и играе на детски площадки). Според мен е нормално и някои деца просто не обичат да спят. Слава богу бебчо сега спи повече.

# 638

Здравей, Ваня. Всички деца са различни и някои спят повече, други по-малко. Ако детето се развива нормално и наддава добре, няма за какво да се притесняваш. Дъщеря ми беше точно като твоята дъщеричка - спеше по 15 минути и после ревеше (в периода на коликите) или мрънкаше (след този период). И сега не обича да си ляга да спи - следобед е голяма драма да я накарам и става на сила. Вечер отказва и понякога се е случвало да заспи чак към 12 (а е на година и 10 месеца и доста енергия изразходва, защото всеки ден сме на разходка в парка и играе на детски площадки). Според мен е нормално и някои деца просто не обичат да спят. Слава богу бебчо сега спи повече.

Благодаря за отговора.Беба мина коликите.Наддава си нормално и заспива към 01:00 и се събужда сутрин към 8 .Поне вечер спи така като тя не ми се буди вечер да яде

# 639
  • София
Много е хубаво, че спи по цяла нощ. Моят бебчо още ме буди да го храня по 2-3 пъти на нощ. Иначе и през деня си спи между някои от храненията - понякога по 1,5-2 часа, а когато не спи си гука или удря с ръчички играчките, или оглежда обстановката. Още има колики, но ги преживява по-леко от кака си - пъшка си и се напъва но мнооого рядко се е случвало да реве, а когато се случи, бързо намирам поза, която го облекчава и просто го гушкам, за да му мине. Надявам се скоро да свършат коликите и нощните хранения, които също вероятно са заради тях.

# 640
Катя , ти кърмиш ли? Защото аз спрях да кърмя и беба спря да се буди нощем. Rolling Eyes

# 641
  • София
Кърмя, да. И аз в началото мислех, че нещо не му стига, обаче си наддава. Днес го теглих 6370 (имаме си везна вкъщи). А се роди на 08.09 3660 и теглото му спадна до 3390. Значи си му стига, просто е лаком. А и коликите му сякаш са по-силни нощем, отколкото през деня.

# 642
  • Пловдив
Момичета, да ви се оплача. Пак имам проблем с гърдата и съм на антибиотик. Голяма болка. Така ме тресе. Вдинах почти 40°. Сега трябва да се изцеждам постоянно докато се отпуши. Топли компреси ... ужас. Хипер много уморена съм. Педиатърът вчера ми се кара, че трябвало да доизцеждам гърдата след всяко ядене. Ама то така освен да кърмя и цедя друго няма да мога да върша. Пък и нали си усещам гърдата мека след кърмене, защо е нужно да си я травмирам?! И още една забележка от негова страна - на беба трябвало да спра нощното хранене още на първия месец, като я залъгвам с вода. Последно ядене в 21ч и после в 6ч. Това било нормалното. Изумих се. Как да я оставя да реве тази лакомница. Тя по принцип водата много не я харесва. Дори през деня много не я пие. Така съм я била научила?! Да не говорим че трябвало на три месеца вече и сама в стаята да я оставя - било по-възпитателно?!
Съвсем се депресирах след консултацията с него. Моля споделете вашите опит и мнение. Аз ли съм в грешка и трябва ли да направя тези неща /не че искам/. Ужасена и объркана съм Sad

# 643
Момичета, да ви се оплача. Пак имам проблем с гърдата и съм на антибиотик. Голяма болка. Така ме тресе. Вдинах почти 40°. Сега трябва да се изцеждам постоянно докато се отпуши. Топли компреси ... ужас. Хипер много уморена съм. Педиатърът вчера ми се кара, че трябвало да доизцеждам гърдата след всяко ядене. Ама то така освен да кърмя и цедя друго няма да мога да върша. Пък и нали си усещам гърдата мека след кърмене, защо е нужно да си я травмирам?! И още една забележка от негова страна - на беба трябвало да спра нощното хранене още на първия месец, като я залъгвам с вода. Последно ядене в 21ч и после в 6ч. Това било нормалното. Изумих се. Как да я оставя да реве тази лакомница. Тя по принцип водата много не я харесва. Дори през деня много не я пие. Така съм я била научила?! Да не говорим че трябвало на три месеца вече и сама в стаята да я оставя - било по-възпитателно?!
Съвсем се депресирах след консултацията с него. Моля споделете вашите опит и мнение. Аз ли съм в грешка и трябва ли да направя тези неща /не че искам/. Ужасена и объркана съм Sad
Racel, здравей!
Имах същата ситуация с гърдите и температура като твоята... Ужасно беше! Пуснаха ли ти микробиология на кърмата? Изписаха ли ти антибиотик? Запушване ли имаш? Не разбрах...
Колкото до съветите за кърменето - и аз получавам същите от моя педиатър, но хич не ги взимам пид внимание. Кърмя си, когато бебо е гладен. Сърце не ми дава да го наливам с вода, а аз да си "крия" млякото! И защо?! Беше ми казано 1 месец да не яде в 03:00, е...не го направих. После да не яде и в 00:00, е...и това не направих. Сега бебо абсолютно сам последно яде към 21:30 и после се буди към 05:00. Понякога се е случвало да иска и към 03:00 да хапне. Давам му. Simple Smile Вслушвай се в бебчо, само ти и той знаете от какво има нужда. Според мен не бива да стават насила тези промени в храненията. Когато бебо е готов да не яде през нощта, сам ще се откаже Simple Smile
За твое успокоение и моето бебе не иска вода. Кърмата е над 80% вода. Педито ми каза да съм слагала захар във водичката, за да я пие... Моляяяя? Бебетата не са способни да разграждат захарта и това всеки го знае...

Последна редакция: нд, 22 ное 2015, 10:33 от maiya

# 644
Расел, не го разбирам този твой педиатър! На нас са ни препоръчали - никаква вода докато бебето е само на мляко. И ако бебето се буди да яде, значи има нужда. Щом я кърмиш не знаеш колко изпива вечер, може просто да има нужда да се залъже и да я погушкаш . Абе, не му се връзвай, действай си както бебето си иска Simple Smile За цеденето не знам, за съжаление така и не ми се получи кърменето Sad
Редактирам, аз установих че мама абсолютно сама се буди в 4 и дава на бебето да яде, май ще трябва да се отучи  Joy

Общи условия

Активация на акаунт