За образователните системи по света и у нас

• 236 834
  • 3 787
  •   1
Отговори
# 2 745
  • волно калдъръмче
Юна, учителката ви не е специалист по мозъчни асиметрии. Ако беше, щеше да имаш правилния начин за справяне с проблема. Тя знае, че децата в училище пишат и учат - толкоз. Твоето не може да покрие стандартите. Та, трябва да е ненормална, за да дава на детето диагноза, различна от мързел.

# 2 746
 И аз мисля, че учителката е съвсем нормална. Конкретният случай е подробност. Дадох го просто за пример, а не че той поражда и изчерпва това, което не ми харесва в системата. Много неща не ми харесват и не всички са се случвали на дъщеря ми за кратката й ученическа кариера. Това го пиша за поне четвърти път в тази тема. Множество неща не ми допадат на концептуално ниво,а не само една конкретна учителка какво била казала на някое конкретно дете,било то и моето.

# 2 747
Според мен щяхте да си спестите голяма част от проблема, ако детето беше тръгнало две години по-късно в първи клас. Моята дъщеря също обръщаше буквите на 4-5г и се консултирах с логопед, който ми каза, че постепенно ще отшуми и че е нормално за тази възраст. И наистина на 7г и нещо се случваше много рядко.

# 2 748
Много е трудно да се спори с радиоточка. Висшето тук не е самоцел, защото хората са различни.
Има продължаващо образование след средното и то НЕ Е висше бакалавър и магистър.
Ти вярваш ли, Анди, че на човек ще работи все едно и също до пенсия?!
Ериксон ти поемат обучението, ако работиш за тях 3 години - и фризьор може да си.
Има толкова много предложения и кариерни програми, стига да искаш да учиш.
Как се работи в Амазон тук с незавършено бакалавър, м?
Правата линия "основно - средно - задължително висше" не работи навсякъде. Ако беше така, да сме цъфнали и вързали вече в Бг.

Русалка, влизаш в немските групи и четеш как не могат по една година да си намерят работа след завършено висше в БГ, дори с докторска степен. Какво, защо, как, нюанси...стиска те гърлото като четеш... параграф 22.

# 2 749
  • София
А, да, всичко се върти около Майкрософт, Амазон и прочие! Няма други професии, а дори да има, Ериксон им поема обучението след три години. Ти в айтибранша ли си, та само за това пишеш?  Не бой се, зная как стоят нещата там, не ги ядем доматите с колците. Но има цял един свят извън малката айти-капсулка.
Казваш, че има много програми, стига да искаш. А аз обръщам внимание на това, че като кривнеш в другия коловоз, вероятността да искаш да си с цяла диплома с право на университет клони към нула с всяка изминала година. Въпрос на промяна на мисленето и средата. Без Амазон и Майкрософт или фризьорката на Ериксон, дето от фризьорка какво станала?

# 2 750
Десет години пишем тук. ooooh!
Ако работиш нещо, после ти скимне по-висока позиция и по-добра заплата, кандидатстваш в университет. Ако искаш да смениш бранша само и си бил на по-ниска позоция, караш курс на ниво 6.

# 2 751
  • София
Нем, не знам какво се пише по групите, не ги следя. Peace Но пък се доверявам на инфо от официални източници и на споделено от познати, завършили тук бакалавърската си степен.

https://www.anerkennung-in-deutschland.de/html/de/zeugnisbewertu … labschluessen.php

Очевидно има автоматично признати дипломи, с които директно можеш да работиш. За други си има конкретна служба, която срещу такса от 200 евро описва квалификацията/оценява/приравнява дипломата и издаденият от нея документ увеличава шансовете  за реализация по специалността на немския работен пазар..

# 2 752
Сестра ми живее в Германия от 15 години. Сигурно само в тази тема го пиша Нпъти.
За дадена позиция гледат първо дипломата, после стаж. Държат да са немски.
Изключително е трудно, дори с признати дипломи.

Лека нощ!

Последна редакция: сб, 21 яну 2017, 23:50 от Нeм

# 2 753
  • София
Сестра ми живее в Германия от 15 години. Сигурно само в тази тема го пиша Нпъти.
За дадена позиция гледат първо дипломата, после стаж. Държат да са немски.
Изключително е трудно, дори с признати дипломи.

Лека нощ!

Ми, лека нощ! Mr. Green Така не се води диалог. Никой не е казал, че е лесно. Коментирах единствено изказването ти, че не признават повечето дипломи. Да не ги признават е едно, да ги признават, но намирането на работа да е трудно - това е друго. Така е в много отношения в Германия, дори и в най-елементарното наглед  наемане на квартири. Българите трудно си намират жилища под наем, все нещо трябва да доказват.. А това, че сестра ти живее там 15 години и натъртването му, с какво те поставят в позицията на непременно най-добре знаеща? В ответ да ти кажа, че чичо ми е женен за германка от доста повече години, живее и  работи/работеше (вече е пенсионер) с тукашната си "измислена" диплома от Консерваторията, придобита през далечната около 70 и някоя година на миналия век. Че и директор на музикално училище беше там.... И какво от това? Нищо...

Последна редакция: нд, 22 яну 2017, 00:00 от пенсионирана русалка

# 2 754
Има ли значение?!  Wink Не е единствена сестра ми там. Нищо не съм натъртвала, споделяла съм в темата, че съм запозната. Все пак имахме идея там да отидем да живеем.
Идеята е, че с придобити дипломи от БГ, трудно ги признават в немско по някои специалности.
Примерно си учил педагогика, а може да почнеш само като помощник в ДГ, без обучение на деца.
В началото докато почнеш е много трудно, особено ако си на години. Затова ги карат да учат и да карат едновременно практика. Това, което и ти пишеш. За квартирите също е трудно, така е.

# 2 755
  • София
Десет години пишем тук. ooooh!
Ако работиш нещо, после ти скимне по-висока позиция и по-добра заплата, кандидатстваш в университет. Ако искаш да смениш бранша само и си бил на по-ниска позоция, караш курс на ниво 6.

Не зная аз ли не се изразявам добре, ти ли не разбираш или се правиш, че не разбираш какво пиша. Ако правилно съм разбрала, ако нямаш диплома за средно, и искаш да ходиш в университет, трябва да разчиташ на голям стаж и на интервюто да те пуснат. Иначе си оставаш цял живот от курс на курс, ама без цялостна диплома, ако ще и милиони да заработиш като щастлив водопроводчик. И това, защото като си бил на 16 те е мързяло или просто не ти е провървяло да отидеш в гимназия или както там се води, за да вземеш матурите и да се дипломираш със средно по живо по здраво.  Обаче те убеждават, че е за твое добро, защото им излиза по-евтино и не задръстваш системата.

Естествено, че всяка държава има право да решава какви и доколко специалности да признава! Такива специалности са медицината и правото в почти всички държави, а всяка според това дали иска да запази определен сектор само за местните, може всяка специалност да си сложи за трудно признаване. Може ЕС да е свободно движение на стоки, хора и капитали, ама все още е от суверенни държави, които си водят и своя политика. Темата не е за това дали и доколко признават чужди дипломи и квалификации, а ако едно дете вземе, че се роди в съответната държава, влизайки в образователната система, какви възможности го чакат и през кой изход ще излезе.

# 2 756
Идеята е, че с придобити дипломи от БГ, трудно ги признават в немско по някои специалности.

Ама това е така по цял свят и не само с българските дипломи. Автоматично признаване по принцип няма. Всяка държава обаче си има списък кои дипломи признава, за кои се иска допълнителен изпит/изпити и така. Германец ако отиде в Канада или САЩ мислиш ли, че автоматично ще му признаят каква да е диплома? По някои специалности ще признаят, по други ще държи изпити, това не е само за България.

# 2 757
  • нейде там, където ....
......
 Тук се делят на нива - levels. За дадена специалност се иска определен level.
ТY - transition year или 4ти курс в средното - година на стажове или почивка.
level 4 & 5 са на 17 и 18 години. След TY.
level 6 - споменатотo счетоводство, доп. обучение след средното. Писах за продължаващото образование.
level 7 & 8 - бакалавър в университет
level 9 - магистър в университет
level 10 - докторска степен
Ако иска да смени попрището - програма Adult Education Programme
Свобода на избор.
.....

Звучи подредено и примамливо, но искам да питам за някои подробности.

След TY, в 4&5 ниво, ограничени ли са специалностите, които могат да се изучават?
В кой момент може да се избира за продължаване в университет между английска филология, строителен инжинер или художник (примерно)? След TY, 4, 5 или 6?
И в кой момент един счетоводител (на 22-23 г., със споменатото ниво 6) може да използва Adult Education, ако реши, че иска да стане лекар, да речем? Просто записва 7 Или трябва да отдели време (?години), преди да го направи?  Thinking

# 2 758
  • София
Много хубави въпроси задаваш. Ще ми е интересно какви отговори ще получиш.

# 2 759
За последен път ще го напиша.
В БГ средното образование е до задължителен 12ти клас е ходиш на едно и също учебно заведение от-до.
В Ирландия влизаш и учиш средно образование на ДВА етапа - първите 3 години са задължителни, за да покриеш ниво 3. След това ти решаваш в TY да останеш да учиш в същото училище или да напуснеш и след време да доучиш във Further Education College, където ще си покриеш нива 4, 5 и 6. След това може да кандидатстваш в университет. Ако останеш в училище, ще стажуваш в TY, ще си избереш направление и ще си довършиш и ако искаш кандидатстваш в университет.
Системата е изключително гъвкава.
Всяка обява за работа има изискване кое ниво трябва да си покрил.

Съседен Further Education College:
-Software Development
Duration: One Year Full-time
Award: Level 5
-Advanced Certificate in Software Development
Duration: One Year Full-time
Award: Level 6
Progression Opportunities: Upon successful completion of this course, learners may be eligible to apply through the CAO and/or the Higher Education Links Scheme for entry to a range of higher certificate and degree programmes at Institutes of Technology and Universities.

Едно е да държиш изпити, друго е да учиш наново висше, ЧС.
МИО е хубава специалност, но не я признаха преди 15 г в немско, само висшата математика. Това е време, а то е ценно.

За кандидатстващите тепърва родители - погледнете в справочниците на избрания университет каква информация има за Еразъм. Винаги е в плюс.

Общи условия

Активация на акаунт