За образователните системи по света и у нас

• 236 826
  • 3 787
  •   1
Отговори
# 2 760
  • София
Разгеле! Какво ти пречеше да го напише ясно и кратко преди айсет поста? Peace

А сега да видим каква е вероятността човек, който е излязал от училище с ниво 3 и започва работа, да вземе да се сети да учи още три години, за да добие ниво 6?

# 2 761
  • нейде там, където ....
Не говоря за системата за намиране на работа, а за това в кой момент от образованието в Ирландия трябва да се определи направлението на развитие. За България съм наясно.Peace

Не разбрах, след TY изучават ли се всички предмети, изучавани преди това и може да се вземе решение дали/какво ще учи/работи след 4&5 ниво?
Или решението за това трябва да се вземе три години преди TY, при избора на средно училище? Ако размислиш, докато покриваш нива 4&5, все пак трябва да завършиш тях, после евентуално да ги "повтаряш " във Further Education College, за друга специалност, но след време, не веднага?
А ако размислиш по време на ниво 3, трябва да прекъсне преди/след T/Y, за някакво време (знаеш ли колко?), преди да продължи и може да се само във Further Education College(s)?
И конкретно питах, завършил ниво 6 счетоводство, от кое ниво медицина трябва да почне, за да има шанса стане лекар? Имаш ли представа поне колко години допълнително ще му трябват, за да премине от единия коловоз на другия? Останах с впечатление, че познаваш такъв човек и ще можеш да отговориш с конкретни цифри за този пример, затова използвам такъв пример,   Peace

П.П. Нямам предвид вероятността дали ще се сети да го направи, а искам да знам какво ще му коства, ако вече го е поискал Peace

# 2 762
На мен пък ми е странно защо трябва да учиш висше и после да работиш като продавач в МОЛ-а, да продаваш застраховки, да стоиш на гишето в банка.... Както ми е странно да си учил за счетоводител/дали професионална гимназия, дали университет/ и после да решиш да ставаш лекар....

# 2 763
Училищата предлагат едно и също обучение, по дефолт влизаш в кварталното средно. В квартала имаш и по един Further Education College.

В първи курс в средното се избират няколко предмета, но имаш 3 задължителни: английски, ирландски и математика. За 3то ниво JC трябва да имаш минимум тези задължителни + по избраните предмети. Имаш няколко седмици в началото, където посещаваш всички предмети и ти решаваш по кои да се насочиш.
В 4та година TY караш стажове, училищата имат договори с фирми. Това е годината, в която решаваш какво ще правиш. Дали оставаш в училище или не. През 5та и 6та година в средното вече си избрал профилиране, ако оставаш в същото училище.

Медицина задължително се учи висше, ниво 7 и 8. Средните училища не предлагат подобно обучение Wink
Ниво 6 не предлага нищо специализирано в медицинско направление. Ако решиш да учиш Medical Chemistry and Pharmaceutical Science ниво 7, трябва да имаш минимум еди колко си точки (CAO). Отличниците от средното гонят минимум 450 точки, а в споменатата специалност се искат 330. В удебеленият текст съм ги споменала.

С ниво 5 или 6 си работиш в ИТ фирма, никой мой ирландски колега няма висше. И ни се чудят на напъна нашите деца да имат, но ние изхождаме от нашата бг действителност Wink
Идеята е, че с ниво 6 и след 5 години стаж може да взимаш заплащането на току-що завършил студент в същата специалност. Зависи от специалността ест.

# 2 764
  • София
Въпросът ти няма никаква връзка. Все едно да питаш някого защо иска да си купи кола, вместо да си кара колелото. Ми, защото иска! Важното е, ако поиска да си купи кола, дали има право да си я купи. Сещам се за една реплика на Шер в интервю, когато за пореден път я питат не й ли е омръзнало от пластични операции - ако реша ще си сложа цици и на гърба, а вас това не ви засяга. Не харесвам Шер, но тази й реплика характеризира точно какво трябва да се отговори на въпроси като заданения от теб. За каквото и да е, важното е дали може, а не дали иска и кога ще поиска. Ако някой преди двайсет и кусур години ми беше казал, че ще ще завърша няколко образования, които на пръв поглед нямат нищо общо, и щях да работя това, което работя сега, най-вероятно щеше да се намери някой като теб да пита $за какво ти е$. МИ, могла съм - направила съм го - полезно ми е. Ако искам утре може и продавачка в мола да стана, и добре ще си върша работата, защото образованието вече се е отразило на мисленето и говоренето ми, теб какво те засяга!

# 2 765
  • нейде там, където ....
Благодаря, повечето неща ми се изясниха bouquet

След като средното е едно, то предлага всички възможни профили, така ли? Все някой избран профил ще позволи да стигне един до счетоводител, а друг - до лаборант?

Предметите, които се изучават през 5 и 6 година, биха ли позволили две деца, изучавали едни и същи предмети, да учат ниво 7 едното медицина, а другото - архитектура?
В кой момент влизат в пътеката, която би ги довела до ниво 7 медицина/архитектура?  newsm78

Ако детето размисли през ваканцията между TY и 5-та или межу 5-та и 6-та и иска да смени профила, какви са му вариантите? Кои от изброените от мен варианти са възможни, има ли други?
1. Да смени профила в рамките на училището (по някаква установена процедура)
2. Да продължи веднага 5-та ( 6-та ) във Further Education College новата желана специалност
3. Да продължи във Further Education College новата желана специалност, но след прекъсване от поне 1 година, в която може да работи
4. Да завърши започнатата специалност и после да учи отново 5-та и 6-та година някъде

Към кого в Ирландия може да се обърне човек с подобни въпроси? Тук са от компетенцията на РУО.

Скрит текст:
Питам колкото от чисто любопитство за изясняване на картинката, толкова и заради приятели, които се колебаят дали да заминат за Ирландия с децата, защото там ще се озоват или в TY или в годината преди нея. Проблем с английския нямат, но се чудят дали да не отложат за след нея и как би им се отразило това.

...
Идеята е, че с ниво 6 и след 5 години стаж може да взимаш заплащането на току-що завършил студент в същата специалност. Зависи от специалността ест.

Не е съвсем по темата, но такова ли е съотношението за ниво 6 с 10 години стажи и завършил университет с 5 години стаж?  Thinking

# 2 766
Едно е да държиш изпити, друго е да учиш наново висше, ЧС.
МИО е хубава специалност, но не я признаха преди 15 г в немско, само висшата математика. Това е време, а то е ценно.

И това с какво оборва моето твърдение, че няма универсално признаване на дипломи между държавите? Казах за изпити, но може пък да се наложи и да се следва наново, ако разминаването е прекалено голямо. Макар че според мен ако човек може да издържи всички изпити без да следва защо да учи години? Все едно, не споря за това, а за признаването - не е автоматично никъде и това, че не признават българска диплома, не е специално отношение към България.

# 2 767
  • Bristol
При счетоводството има разлика от страна до страна и определено не става директно с дипломата от една страна да се прехвърлиш в друга. Същото важи за правото. Медицина и фармация гледат хорариуми и стаж, но в Щатите съм чувала за медицина, че почти от начало започват обучение, не признават чужди дипломи. Май само IT и инженерни специалности минават метър, освен ако не трябва някой специфичен лиценз в съответната страна, без който не можеш да практикуваш. Учителите май също относително лесно се прехвърлят да работят от една страна в друга.

# 2 768
Сестра ми живее в Германия от 15 години. Сигурно само в тази тема го пиша Нпъти.
За дадена позиция гледат първо дипломата, после стаж. Държат да са немски.
Изключително е трудно, дори с признати дипломи.

Не е вярно. Зависи от специалността. Около нас е пълно с българи на които никой не е приравнявал дипломата и са си поспециалност на работа. Но пък познавам една индийка с лекарска диплома , която я караха да приравнява. Познавам и една дипломирана треньорка по плуване, която във франция караха да кара курсове за пожарникар (първа помощ, спасител и пр.), за да работи с хора на басеин.

# 2 769
...
Идеята е, че с придобити дипломи от БГ, трудно ги признават в немско по някои специалности.
Примерно си учил педагогика, а може да почнеш само като помощник в ДГ, без обучение на деца.
В началото докато почнеш е много трудно, особено ако си на години. Затова ги карат да учат и да карат едновременно практика. Това, което и ти пишеш. За квартирите също е трудно, така е.

Заради работат с хора. Както казах и във Франция е така за някои специалности, при които курсове за първа помо9 , спасителни и други са задължителни с опреснения. Т.е на всек и3 г. или 2 г. или пр. ак си длъжен да караш опреснителен, но се появиш изневиделица некарал ни един опреснителен ... те пращат да се обу4аваш.

ама мног оса готини такива изказвания : познавам някой в Германия, той си има проблеми, разказва ми ги и зна4и в Германия е така!

# 2 770
Bandiera rossa, имам много приятели и познати в Германия, но с ИТ минаваме тънко. Писах, че И чета ФБ групите от години. Там споделят друго. Не казвам, че НЕ признават, а че процеса е много труден и отнема време.

За тук чувам от познати, че дипломите с магистър най-често ги приравняват с бакалавър. Пак зависи от професията ест. Ако имаш 15 стаж, да тръгваш наново да учиш нещо, дори и година ...не си го представям. Аз не съм приравнявала диплом, никога не са ми я искали.

jd, на такава възраст не е ли по-добре да завършат в БГ и оттам да си кандидатстват направо в университет? Нова среда, нови изисквания, тежки изпити по няколко предмета....Точно тези две специалности са само ниво 7 и 8.

# 2 771
  • София
В Ирландия кога се държи Irish Leaving Certificate , в края на level 5 ли?
И какво е IGCSE?

# 2 772
  • София
ох, стига вече с това айти, че ми изникна на пъпа! Разбрахме, че си айти в Ирландия и си голямата работа! И, не, не се извинявам за това, което написах!

Ако бяха моите деца бих ги оставила в БГ да завършат гимназия. Ако не друго, у дома и стените помагат, а в чужбина ще са поредните емигрантски деца, освен ако родителите не са с големите пачки или имена, за да им се отворят вратите автоматично.

# 2 773
Няма за какво да се извиняваш. Нямам много данни за друга сфера, най-много примери мога да дам от средата, в която работя. Не зная защо се дразниш толкова. Peace

Проблема не са пачките.
Децата ще имат тежки изпити по различна система и няма да изкарат максимално високи оценки.
В крайна сметка резултатите са най-важни.

# 2 774
  • Bristol
В Ирландия кога се държи Irish Leaving Certificate , в края на level 5 ли?
И какво е IGCSE?
И аз съм се чудела каква е разликата между IGCSE и GCSE, което си е стандартното за Великобритания. На 16 години държат финален изпит, подобен на нашата матура, но по почти всички предмети, около 10 на брой изпита. До тук горе долу се учи еднакво във всички училища и всички го полагат този изпит. След него вече започва разпределението според желанията и възможностите на учениците и са сума ти различни курсове, академични и професионални, от които можеш да избираш. Самият изпит служи като приемен за тези курсове/квалификации и съответните учебни заведения.

Общи условия

Активация на акаунт